fbpixel

Search icon
Search
Μεταβολομική: Το επόμενο βήμα στην επιστήμη της διατροφής
MAGAZINE

Μεταβολομική: Το επόμενο βήμα στην επιστήμη της διατροφής

Η νέα επιστημονική προσέγγιση στην εξατομικευμένη διατροφή αποτελεί ένα σπουδαίο εργαλείο πρόληψης και αναβάθμισης της ευεξίας


Έχουμε διανύσει τα καλύτερά μας χρόνια ακολουθώντας δίαιτες της μόδας και καταναλώνοντας εξωτικά συστατικά που μπορούν να μας προστατέψουν ή να μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος. Τίποτα από αυτά δεν είχε μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα. Τώρα μια νέα επιστήμη, η οποία ονομάζεται και «επιστήμη του αοράτου», επειδή είναι η μοναδική που μπορεί να μετρήσει κάποια μικροσκοπικά μόρια που οι απλές εξετάσεις δεν μπορούν, μας επιτρέπει να στοχεύσουμε κατευθείαν στα κύτταρα και να αποκαλύψουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο οργανισμός μας. Μπορεί να απαντήσει στο πώς, αλλά και γιατί επηρεάζεται το μικροβίωμά μας, πού μπλοκάρει ο μεταβολισμός μας, σε ποια διατροφικά στοιχεία παρουσιάζουμε ανεπάρκεια ή ποια είναι τα πραγματικά αίτια πίσω από συμπτώματα όπως έλλειψη ενέργειας ή συνεχές φούσκωμα.

Η μεταβολομική αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο πεδίο έρευνας και επανασχεδιάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη διατροφή και την υγεία μας. Με τη βοήθειά της, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις ατομικές μας μεταβολικές ανάγκες και να αναπτύξουμε εξατομικευμένες διατροφικές στρατηγικές για πρόληψη και καλύτερη υγεία και ευεξία.

shutterstock-2320266757.jpg

Η μεταβολομική, το νέο μας δακτυλικό αποτύπωμα

Πρόκειται για έναν τομέα της επιστήμης που μελετά τη λειτουργία του κυτταρικού μεταβολισμού και τις χημικές αντιδράσεις που διενεργούνται στον οργανισμό μας. Μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό συμβαίνουν πέντε χιλιάδες χημικές αντιδράσεις, από τις οποίες παράγονται κάποια μικρά μόρια που ονομάζονται «μεταβολίτες». Αυτά τα μόρια αποτελούν ένα είδος «δακτυλικού αποτυπώματος» της μεταβολικής μας κατάστασης, δίνοντάς μας πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία μας, καθώς και για τη σχέση μας με τη διατροφή.

Η μεταβολομική μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε ειδικότητα, από την Ογκολογία, τη Γυναικολογία και την Ενδοκρινολογία, μέχρι τη Ρευματολογία και τα αυτοάνοσα νοσήματα. Αλλά έχει και μια σπουδαία σχέση με τη διατροφή μας.

Πώς συνδέεται με τη διατροφή;

Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μεταβολικού μας προφίλ παίζει η διατροφή. Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε επηρεάζουν άμεσα τη σύνθεση των μεταβολιτών στον οργανισμό μας. Για παράδειγμα, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αυξάνει τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών μεταβολιτών, ενώ η υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων των φλεγμονωδών μεταβολιτών.

Με τη μεταβολομική μπορούμε να εντοπίσουμε το πραγματικό αίτιο που προκαλεί κάποιο πρόβλημα υγείας, από την κόπωση, το φούσκωμα μέχρι τη δυσκολία στην απώλεια βάρους και την κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας. Οι ειδικοί δεν καλούνται πια να διαχειριστούν ένα σύμπτωμα, αλλά ανακαλύπτουν ποια είναι η βασική χημική ανισορροπία του οργανισμού μας, προκειμένου να σχεδιάσουν μια εξατομικευμένη διατροφή, χτυπώντας απευθείας στη ρίζα του προβλήματος.

shutterstock-2025510626.jpg

Ποια είναι τα οφέλη της μεταβολομικής στη διατροφή;

• Εξατομικευμένη διατροφή: Μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη εξατομικευμένων διατροφικών προγραμμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις μοναδικές μεταβολικές ανάγκες κάθε ατόμου. Έτσι, καλύπτονται ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα με την κατάλληλη διατροφή που απαιτεί ο οργανισμός για να λειτουργήσει καλύτερα.

• Πρόληψη ασθενειών: Με τη μελέτη των μεταβολιτών, οι ειδικοί μπορούν να εντοπίσουν βιοδείκτες για διάφορες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος, σε πρώιμο στάδιο.

• Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των διατροφικών παρεμβάσεων: Χρησιμοποιείται για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα διαφόρων διατροφικών παρεμβάσεων, όπως είναι οι δίαιτες απώλειας βάρους ή τα συμπληρώματα διατροφής.

• Κατανόηση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ τροφίμων και φαρμάκων: Συμβάλλει στο να κατανοηθεί ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούν μεταξύ τους τα τρόφιμα και τα φάρμακα, τα οποία επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

• Αθλητική διατροφή: Τα διατροφικά πλάνα που καταρτίζονται με βάση τη μεταβολομική βοηθούν τους αθλητές να βελτιώσουν την απόδοσή τους και την αποκατάσταση μετά την προπόνηση.

• Εντερικό μικροβίωμα: Μελετά τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μικροοργανισμών που ζουν στο έντερο και των μεταβολιτών που παράγουν.

shutterstock-2423132053.jpg

Πώς γίνεται μια μεταβολομική ανάλυση;

Μια μεταβολομική ανάλυση συνήθως περιλαμβάνει τη συλλογή δειγμάτων βιολογικών υγρών, όπως αίμα, ούρα ή σάλιο και έλεγχο ορμονολογικών δεικτών, μικροθρεπτικών συστατικών, ολικών λιπαρών οξέων και οξειδωτικού stress. Τα δείγματα αυτά αναλύονται στη συνέχεια με τη χρήση προηγμένων τεχνικών, για τον εντοπισμό και την ποσοτικοποίηση των μεταβολιτών. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι καταγράφουν τις ακριβείς διατροφικές ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές που συμβαίνουν στον οργανισμό. Ελλείψεις ή μεγάλες συγκεντρώσεις αυτών των χημικών στοιχείων φανερώνουν την προδιάθεση πολλών χρόνιων νοσημάτων.

Εάν θέλετε να ενισχύσετε τα ενεργειακά σας αποθέματα ή εάν αντιμετωπίζετε κάποιο μεταβολικό σύνδρομο ή ζητήματα υγείας, όπως αυτοάνοσα και φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, απευθυνθείτε στην Personal Wellness, το πρώτο στην Ελλάδα one-stop nutrition-prevention-wellness κέντρο, που βασίζεται στη φιλοσοφία του scientific wellness, το οποίο θέτει στο επίκεντρο τη μοναδικότητα του κάθε οργανισμού, αξιοποιώντας τη δύναμη της επιστήμης και τις τεχνολογίες αιχμής, για να ξεκλειδώσει τα μυστικά του ανθρώπινου σώματος.

Η μεταβολομική στοχεύει στην ευεξία του οργανισμού και στα χρόνια νοσήματα, μέσω της αποκατάστασης των χημικών αντιδράσεων, και προτείνει υγιεινή διατροφή, ύπνο και άσκηση, καθώς και πρόσληψη συμπληρωμάτων, για να καλύψει τις ελλείψεις κάθε οργανισμού.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024