fbpixel

Search icon
Search
Mental health: Πώς θα γνωρίζουμε εάν επιλέξαμε τον σωστό ψυχολόγο;
PSYCHOLOGY

Mental health: Πώς θα γνωρίζουμε εάν επιλέξαμε τον σωστό ψυχολόγο;

Ενημερωθείτε για τον επαγγελματία που θα εμπιστευτείτε


Το ταξίδι της ψυχοθεραπείας είναι ένας μακρύς δρόμος, ένα προσωπικό μονοπάτι. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι που μπορεί να νιώσουμε την ανάγκη να μιλήσουμε σε έναν ειδικό για όσα μας απασχολούν. Το άγχος, το πένθος, η κατάθλιψη, η ανεργία, οι εθισμοί, η καταπίεση… οτιδήποτε είναι ικανό για να μας προκαλέσει συναισθήματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Η ψυχολογική στήριξη μας προσφέρει αυτογνωσία, εσωτερική δύναμη, κουράγιο, κατανόηση. Όταν φαίνεται ότι έχουμε βρεθεί σε αδιέξοδο, τότε είναι που μας βοηθάει να ανταποκριθούμε στις δυσκολίες της καθημερινότητας. Δεν θα πρέπει να ντρεπόμαστε ή να εξακολουθούμε να διατηρούμε ταμπού γύρω από αυτόν τον τομέα, καθώς η φροντίδα της ψυχής μας είναι εξίσου απαραίτητη όσο είναι και για τη σωματική. Πολλά θέματα υγείας μπορούν να προκύψουν στη συνέχεια εάν δεν ζητήσουμε συμβουλές νωρίτερα.

Υπάρχουν αρκετές επιλογές ειδικών για να ξεκίνησε ψυχοθεραπεία, ακόμη και πλατφόρμες μέσω διαδικτύου για ανώνυμες επισκέψεις, για όσους δεν επιθυμούν να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους. Βέβαια, το πιο σημαντικό είναι να το κάνετε όταν θα αισθάνεστε οι ίδιοι έτοιμοι και μην επηρεαστείτε από τα λόγια τρίτων, ειδάλλως δεν θα καταφέρετε να νιώσετε οικεία και να εκφράσετε τα βιώματά σας. Επομένως, ακόμη και η επιλογή του ψυχολόγου θα πρέπει να ναι προσωπική απόφαση.

Από την άλλη, πως θα είμαστε σίγουροι ότι διαλέξαμε τον ιδανικό επαγγελματία για εμάς;

Αυτό είναι ένα βασικό κομμάτι, προκειμένου να εμπιστευτούμε τον κατάλληλο άνθρωπο για το θέμα μας. Ανακαλύψτε τις παρακάτω συμβουλές, οι οποίες θα σας φανούν χρήσιμες και ακολουθήστε τα βήματα.

Πραγματοποιείστε έρευνα

Σε όποιους κι αν καταλήξουμε, οφείλουμε να ενημερωθούμε για τα προσόντα, αλλά και τη συμπεριφορά τους. Απευθυνόμαστε μόνο σε εγγεγραμμένους αδειούχους ψυχολόγους, καθώς είναι εύκολο ο καθένας να λειτουργήσει ένα γραφείο δίχως να διαθέτει άδεια ασκήσεως.

7c710bdc-1936-4ebd-8bc8-7fbfe8dba435.jpeg

Επαληθεύστε πως πρόκειται για εξειδικευμένο επαγγελματία

Ένα πανεπιστημιακό πτυχίο και μόνο ψυχολογίας, δεν καθιστά κανέναν ειδικό, ώστε να είναι σε θέση να σας προσφέρει αρωγή. Είναι απαραίτητο να έχουν συμμετάσχει σε σεμινάρια, να έχουν προβεί σε πρακτική άσκηση. Είναι μια δουλειά, η οποία προϋποθέτει γνώσεις, εμπειρία.

Μην προτιμάτε άτομα με μεταπτυχιακό στην συμβουλευτική

Ένα φαινόμενο που συναντάται συχνά σε αυτόν τον κλάδο, αφορά τις σπουδές γύρω από το Counseling,δηλαδή την συμβουλευτική ψυχολογία. Αυτοί στην αγορά εργασίας τείνουν να παρουσιάζονται παραπλανητικά ως Ψυχολόγοι. Υπάρχει όμως διαφορά μεταξύ τους. Η συμβουλευτική είναι κλάδος που καθιστά κάποιον Σύμβουλο (Counselor) προσοντούχο για παροχή συμβουλευτικής και όχι ψυχοθεραπείας. Εάν δεν γνωρίζουμε που απευθύνεται ο κάθε τομέας είναι καλό να ζητάμε την άποψη από άλλους για να μας εξηγήσουν και να γνωρίζουμε που ακριβώς πρέπει να ψάξουμε.

Μάθετε την ειδικότητά τους

Πριν προβούμε σε κάποια συνάντηση οφείλουμε να μάθουμε σε ποιο ηλικιακό εύρος, αλλά και σε ποια θέματα εξειδικεύεται. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του παιδοψυχολόγου δεν συνιστάται η ψυχοθεραπεία με ενήλικες. Αυτό επειδή άλλοι είναι γνώστες για θέματα σχέσεων, άλλοι για καταχρήσεις, κ.ά.

Να έρθετε σε επαφή με πολλές επιλογές

Πραγματοποιείστε στην αρχή συναντήσεις με τουλάχιστον δύο - τρεις διαφορετικούς ψυχολόγους. Αυτή η διαδικασία πρέπει να συμβεί, προκειμένου να μπορείτε να συγκρίνετε τη στάση τους και να επιλέξετε αυτόν που θα σας κάνει να αισθανθείτε πιο άνετα και που θα σας ενδιαφέρει ο τρόπος που σας προσεγγίζει. Αξιολογήστε τις θεραπευτικές κατευθύνσεις τους και στο τέλος καταλήξτε στον κατάλληλο.

8561b5c6-8b1f-494b-87e3-53dd5ddc4b82.jpeg

Ακούστε τον κύκλο σας

Εάν σας δυσκολεύει η επιλογή, τότε μπορείτε να προσθέσετε στη λίστα και κάποιον ειδικό που έχει επισκεφθεί γνωστός σας και σαν τον συστήνει. Θα ναι ένας εύκολος τρόπος για να ξεκινήσετε από κάπου και να δείτε εάν εσείς ταιριάζετε μαζί του. Δώστε προσοχή και μην παρασυρθείτε. Σε περίπτωση που δεν θεωρείτε πως είναι ο ιδανικός, μην προβείτε στον ίδιο μόνο και μόνο επειδή τον εμπιστεύτηκε ο φίλος σας. Δείτε το ως μια αρχή και όχι ως τη μοναδική επιλογή.