fbpixel

Search icon
Search
Με άρωμα Ελλάδας, οι δημιουργίες της σχεδιάστριας υψηλής ραπτικής Cristina Varotsos κλέβουν την παράσταση
FASHION

Με άρωμα Ελλάδας, οι δημιουργίες της σχεδιάστριας υψηλής ραπτικής Cristina Varotsos κλέβουν την παράσταση

Πολυτελή υφάσματα και χειροποίητες λεπτομέρειες υφαίνουν ένα ιδιαίτερο αισθητικό τοπίο


Ιταλίδα από τη μεριά της μητέρας της και Ελληνίδα από τον πατέρα της, η Cristina Varotsos γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν πήρε την απόφαση να μυηθεί επαγγελματικά στα μονοπάτια της μόδας, ήταν φυσικό να επιλέξει για τις σπουδές της τη χώρα στην οποία οφείλει το ήμισυ της καταγωγής της και η οποία έχει ταυτιστεί με το design και την κομψότητα παγκοσμίως.

Στη Φλωρεντία σπούδασε περιτριγυρισμένη από την απαράμιλλη ομορφιά της πολιτιστικής κληρονομιάς της μοναδικής αυτής πόλης, που οι ίδιοι οι Ιταλοί χαρακτηρίζουν ως «cula del arte», που σημαίνει στα ελληνικά «η κούνια των τεχνών». "Είναι μια πόλη που και μόνο το γεγονός ότι ζεις εκεί, σου δίνει έμπνευση για να δημιουργείς, όποια τέχνη κι αν έχεις ακολουθήσει" μου εξηγεί με ενθουσιασμό.

Εκεί ανακάλυψε τα μυστικά του επαγγέλματος, μαζί με την αγάπη για τη χειροποίητη λεπτομέρεια που χαρακτηρίζει τη σχεδιαστική της φιλοσοφία.

cristinavarotsos2.jpg
Summer 2020 collection


Πολύτιμες φυσικές ίνες, ευαίσθητα και λεπτεπίλεπτα υφάσματα, εκλεπτυσμένα κεντήματα και κοψίματα που αναδεικνύουν τη γυναικεία σιλουέτα ορίζουν το αισθητικό τοπίο της, ένα τοπίο στο οποίο η σύγχρονη δυναμική - αλλά πάντα θηλυκή - γυναίκα μπορεί να ανθίσει! Η αφοσίωσή της designer στις τεχνικές λεπτομέρειες, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας κατασκευής ενός ενδύματος, μεταμορφώνουν την κάθε δημιουργία της σε ένα μοναδικό και διαχρονικό κομμάτι.

cristinavarotsos4.jpg
Summer 2020 collection


Για τους γνώστες του χώρου των τεχνών, το Βαρώτσος είναι ένα οικείο επίθετο. Το καλλιτεχνικό γονίδιο «τρέχει» στις φλέβες της οικογένειας της Χριστίνας: ο πατέρας της, Ανδρέας Βαρώτσος, είναι designer και έχει σχεδιάσει τη δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων  2004, η μητέρα της είναι χορογράφος ενώ ο θείος της, Κώστας Βαρώτσος, είναι καταξιωμένος γλύπτης με βραβεύσεις και διεθνή καριέρα.

Όπως η ίδια μου εξηγεί, η μόδα είναι γι’ αυτήν ο τρόπος που εκφράζεται η ψυχή της. Γιατί όμως επέλεξε την υψηλή ραπτική και όχι τις ready to wear συλλογές; «Γιατί για να κανείς υψηλή ραπτική, πρέπει να την αγαπάς αληθινά, να έχεις το μεράκι αλλά και υπομονή να δημιουργείς μέσα στο ατελιέ σου ώρες ατέλειωτες» μου εξηγεί και συνεχίζει. «Η αγάπη μου για την υψηλή ραπτική ξεκίνησε μέσω της γνωριμίας μου με τη γνωστή σχεδιάστρια Λουκία και της επαγγελματικής μας συνεργασίας. Μεγάλη δασκάλα. Εκείνη με έκανε να την αγαπήσω.

cristinavarotsos3.jpg
Summer 2020 collection


Για μένα το να δημιουργώ ρούχα πάνω στην κούκλα είναι ένας από τους λόγους που επέλεξα να κάνω αυτή τη δουλειά! Τα χειροποίητα ρούχα έχουν μια μαγεία και μια ιστορία».

Αλήθεια, για ποια γυναίκα σχεδιάζει; «Σχεδιάζω για όλες τις γυναίκες του σήμερα που θέλουν να δείχνουν θηλυκές αλλά και να εκπέμπουν δυναμισμό. Γυναίκες μοντέρνες που έχουν έναν ρομαντισμό και θεατρικότητα στο χαρακτήρα τους αλλά και έντονο ταπεραμέντο!

Τα ρούχα μου απευθύνονται στις γυναίκες που αγαπούν τον εαυτό τους, το σώμα τους και επιλέγουν μία δημιουργία μου για να τονίσουν την εμφάνισή τους αλλά και να αναδείξουν τον χαρακτήρα τους».

Υπάρχει κάποιο πρόσωπο που να λειτούργησε ως μέντορας και πηγή έμπνευσης για την ενασχόλησή της με τον συγκεκριμένο χώρο; Όπως η ίδια μου απαντά, προέρχεται από μια οικογένεια καλλιτεχνών, η μητέρα χορογράφος, ο πατέρας designer και ο θείος γλύπτης. Μεγάλωσε μέσα στον χώρο των τεχνών, ήταν δεδομένο λοιπόν μέσα της, ότι θα ακολουθούσε και αυτή τα βήματά τους.

cristinavarotsos7.jpg
Spring 2019 collection

«Μεγάλωσα μέσα σε θέατρικές παραστάσεις, κοστούμια, εργαστήρια, εκθέσεις... Τους θαύμαζα για τις δημιουργίες τους και με ενέπνευσαν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, ώστε να αποφασίσω να μπω στον χώρο των τεχνών. Θυμάμαι χαρακτηριστικά κάποια στιγμή που συζητούσα με τον θείο μου (αναφέρεται στον γλύπτη Κώστα Βαρώτσο) και μου είχε πει: Αν δε θες να δουλέψεις ποτέ στη ζωή σου, να κανείς επάγγελμά σου το χόμπι σου, αυτό που αγαπάς περισσότερο. Πόσο δίκιο είχε!»

cristina-varotsos.jpg
H σχεδιάστρια στο ατελιέ της δουλεύοντας επάνω σε μία δημιουργία της με φίνα κεντήματα 

Η ίδια περιγράφει το στιλ των δημιουργιών της ως θηλυκό, ρομαντικό και διαχρονικό. Στόχος της όταν σχεδιάζει είναι η υπογραφή της να συνδεθεί με την υψηλή ποιότητα στα υλικά και στην κατασκευή. Οι δημιουργίες της, καμωμένες από αιθέρια και φίνα υφάσματα από φυσικές ίνες, την βοηθούν να δημιουργεί κομμάτια που αγκαλιάζουν και κολακεύουν το γυναικείο σώμα. Μου εκμυστηρεύεται ότι αυτή την περίοδο ετοιμάζει κάτι που ονειρευόταν καιρό τώρα. «Θα το δείτε πολύ σύντομα... Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι, ότι θα έχει άρωμα Ελλάδας με δημιουργίες υψηλής ραπτικής και νότες κλασικισμού» μου λέει χαμογελώντας.

cristinavarotsos5.jpg
Summer 2020 collection


Εντυπωσιακή είναι η φετινή της συλλογή Καλοκαίρι 2020, τα κομμάτια της οποίας ανέδειξε μοναδικά και η εξαιρετική φωτογράφιση της καμπάνιας σε αρχαιοελληνικό ναό. Όπως μου εξηγεί, στο επίκεντρο βρίσκεται το χειροποίητο πλισέ ενώ περιλαμβάνει κυρίως φορέματα με πολλά επίπεδα που δημιουργούν κίνηση με το φύσημα του αέρα και όγκους που συνθέτουν μια αρμονική γεωμετρία. Η επόμενη, χειμερινή συλλογή, θα έχει κατά βάση το βελούδο, κεντημένο με μεταξωτές κλωστές και πέτρες. Θα πρωταγωνιστούν οι φιόγκοι και έντονοι όγκοι ενώ θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο οι ταφτάδες και τα κεντημένα τούλια. Θα είναι μια capsule συλλογή με πηγή έμπνευσης τους κορσέδες και τα πολυτελή υφάσματα του Βυζαντίου.

cristinavarotsos6.jpg
Spring 2019 collection


Για πολλά χρόνια υπήρξε μία παγιωμένη αντίληψη στο κοινό, ότι η υψηλή ραπτική προορίζεται για πιο επίσημες εμφανίσεις και ότι οι δημιουργίες της είναι δυσκολοφόρετες στην καθημερινή ζωή. Ωστόσο, η τάση αυτή έχει πλέον καταριφθεί τα τελευταία χρόνια, με την επικράτηση του mix and match στιλ. Η Cristina Varotsos συμφωνεί μαζί μου. «Υψηλή ραπτική σημαίνει υφάσματα υψηλής ποιότητας, όπως οργάντζες, μεταξωτά, σιφόν, ταφτάδες, με κεντήματα στο χέρι και πολύωρη δουλειά για κάθε κομμάτι, που συνήθως δουλεύεται επάνω σε ραπτική κούκλα και γίνονται πρόβες για να ραφτεί στα μέτρα της κάθε γυναίκας. Αυτό μπορεί να γίνει και για ένα σακάκι, που θα το φορέσει στη δουλειά της, αλλά και για ένα φόρεμα για κάποιο ξεχωριστό event».

cristinavarotsoso8.jpg
Spring - Summer 2019 collection

Αν και η Ελλάδα είναι μία μικρή σχετικά χώρα, με περιορισμένη αγορά, η Cristina Varotsos δηλώνει αισιόδοξη επαγγελματικά για την επόμενη μέρα. Όπως μου αναφέρει, το brand της υπάρχει σχεδόν τρία χρόνια τώρα και η ίδια παρατηρεί, πως κάθε χρόνο τα πράγματα πηγαίνουν προς το καλύτερο. «Οι Ελληνίδες αγαπούν το καλό ντύσιμο και έχουν γούστο, ξέρουν να ξεχωρίζουν και να εκτιμούν ένα ποιοτικό και καλοραμμένο ρούχο. Πιστεύω ότι ο κόσμος αναζητά μοναδικά κομμάτια, χειροποίητα, με υψηλή ποιότητα. Προσωπικά, λοιπόν, θα σας πω ότι είμαι πολύ ευχαριστημένη, καθώς βλέπω θετική ανταπόκριση από τον κόσμο». 

https://cristinavarotsos.com/

Photos: Costas Varotsos