fbpixel

Search icon
Search
Μάθετε τι ακριβώς θα συμβεί στο σώμα σας αν παραλείπετε τακτικά γεύματα
HEALTH

Μάθετε τι ακριβώς θα συμβεί στο σώμα σας αν παραλείπετε τακτικά γεύματα

Αποφύγετε ενδεχόμενα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν στον οργανισμό σας


Πολλές φορές ακούμε τους διατροφολόγους να μας τονίζουν ότι χρειάζεται να καταναλώνουμε μικρά και συχνά γεύματα. Έχετε ωστόσο, αναρωτηθεί ποτέ την αξία αυτών; Μπορεί να νομίζετε ότι δεν πρόκειται και για κάτι τόσο σημαντικό, παρόλα αυτά το σώμα μας αντιδρά όταν δεν του δίνουμε την κατάλληλη πηγή θρεπτικών ουσιών και ενέργειας για να συνεχίσει να επιτελεί αμέριμνο τις ζωτικές του λειτουργίες.

Για ποιο λόγο χρειάζεται να καταναλώνουμε μικρά & τακτικά γεύματα;

Ο σημερινός τρόπος ζωής μας, δυστυχώς βάζει την ποιότητα σε δεύτερη μοίρα. Τέσσερις στους δέκα δηλώνουν πως αντικαθιστούν ένα από τα κυρίως γεύματα με περισσότερα σνακ, δείχνοντας τη σαφή τάση για αύξηση στον αριθμό των ημερήσιων μικρογευμάτων. Μία ακόμη συχνή πρακτική είναι η κατανάλωση ενός μόνο κυρίως γεύματος τις βραδινές ώρες. Αυτές οι συνήθειες όμως, μπορούν να επηρεάσουν το βάρος, το μεταβολισμό και την υγεία... Από την άλλη, αν καταναλώνετε μικρά και τακτικά γεύματα, θα έχετε ένα σταθερά χαμηλό βάρος και ο μεταβολισμός σας θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Γνωρίζατε ότι, αν δεν τρώτε τίποτα, ή αν τρώτε λιγότερες φορές ή όχι αρκετά, αναλόγως και με το καθημερινό σας πρόγραμμα, μπορεί να οδηγηθείτε σε υπνηλία, κόπωση, ναυτία, δυσκοιλιότητα, χαμηλή αρτηριακή πίεση ή/και υπογλυκαιμία;

2-dEd1O.jpg
Τώρα, λοιπόν που κατανοήσαμε την αξία των γευμάτων μας, ας περάσουμε στο μείζον θέμα. Τι θα συμβεί στο σώμα μας αν τα παραλείψουμε;

Υπάρχει πιθανότητα ανάπτυξης κάποιας διατροφικής διαταραχής

Συνήθως, αυτές οι διαταραχές περιλαμβάνουν την έντονη εστίαση στο βάρος σας, το σχήμα του σώματος και το φαγητό, οδηγώντας σε επικίνδυνες διατροφικές συμπεριφορές. Η παράκαμψη των γευμάτων είναι μια τέτοια επικίνδυνη συμπεριφορά. Την ώρα που θεωρείται «κόκκινη σημαία καθώς θα μπορούσε να υποδηλώνει μια σοβαρή διατροφική διαταραχή, μπορεί επίσης να είναι το βήμα πριν την νευρική ανορεξία».

Θα μειωθεί η συγκέντρωση σας

Η παράλειψη ενός μόνο γεύματος πυροδοτεί μια αλυσιδωτή αντίδραση μέσα στο σώμα σας. Πρώτον, το σάκχαρο του αίματος μειώνεται, γεγονός που προκαλεί διακοπή της ικανότητάς σας να σκέφτεστε καθαρά. Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί γλυκόζη για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και αν δεν υπάρχει αρκετή, το σώμα δεν λειτουργεί στο 100%.

Η ψυχολογία σας θα είναι πεσμένη 

Όταν η απόκριση του στρες του σώματος ενεργοποιείται μετά την παράλειψη ενός γεύματος, είναι πολύ πιθανό να αρχίσετε να αισθάνεστε νευρική και ανήσυχη. Εάν έχετε μείνει αρκετές ώρες νηστικοί, ξέρετε καλά τι πραγματικά σημαίνει να είστε και πεινασμένη και θυμωμένη.

1-Am1py.jpg

Θα οδηγηθείτε σε απώλεια βάρους

Η συχνή παράλειψη των γευμάτων συνολικά μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, που σημαίνει ότι χάνετε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Περνώντας μεγάλες περιόδους χωρίς φαγητό προκαλείτε μυϊκή διάσπαση γνωστή και ως καταβολισμός. Έτσι, η απώλεια βάρους που θα προκληθεί θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για εσάς, εφόσον δεν θα έχει γίνει με τον βέλτιστο τρόπο, που μπορεί να σας υποδείξει κάλλιστα ένας ειδικός.

Θα υποφέρετε από στοματική κακοσμία

Οι δίαιτες που είναι χαμηλές σε υδατάνθρακες μπορούν να προκαλέσουν κακοσμία του στόματος εξαιτίας του εξαναγκασμού του σώματος σε κέτωση. Η κέτωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα αποκτά ενέργεια με την καύση λίπους και παραγωγή των λεγόμενων κετονών. Γενικά, η κατάσταση αυτή διαπιστώνεται όταν το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα αυξάνεται λόγω της μείωσης της ινσουλίνης.

Εν τέλει τα μικρά και συχνά γεύματα είναι πολύ σημαντικά και χρειάζεται να τα προτιμάς κατά τη διάρκεια της ημέρας, διότι έχουν πολλά οφέλη για εσάς και για τον οργανισμό σας. Έτσι, μπορείτε σήμερα κιόλας να οργανώσετε το διατροφικό σας πρόγραμμα με τη βοήθεια ενός διατροφολόγου, ώστε να καλύψετε όλες τις θερμιδικές σας ανάγκες και να είστε γεμάτοι ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.