fbpixel

Search icon
Search
Maria by Callas: Συνομιλήσαμε με τον Tom Volf, δημιουργό του βραβευμένου ντοκιμαντέρ
ARTS & CULTURE

Maria by Callas: Συνομιλήσαμε με τον Tom Volf, δημιουργό του βραβευμένου ντοκιμαντέρ

Ο Γάλλος σκηνοθέτης και συγγραφέας παρευρέθηκε στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με αφορμή την προβολή του δημοφιλούς φιλμ του


"Υπάρχουν δύο άνθρωποι μέσα μου. Θα ήθελα να είμαι η Μαρία. Αλλά πρέπει να σταθώ και στο ύψος της Κάλλας. Επομένως, προσπαθώ όσο μπορώ να ανταποκριθώ και στα δύο". Αυτά είναι τα πρώτα λόγια της στο φιλμ" Maria by Callas", όπου καταφέραμε να την γνωρίσουμε ακόμη πιο βαθιά και να μάθουμε για τις ευαισθησίες, τις συγκινήσεις και τις βαθιές της επιθυμίες. Η Μαρία Κάλλας, πέρα από την κορυφαία Ελληνίδα υψίφωνο του 20ού αιώνα, υπήρξε μια ρομαντική και συναισθηματική γυναίκα, μια προσωπικότητα με διαχρονική κλίση στην ειλικρίνεια, στη γνήσια γοητεία και το έξυπνο χιούμορ. 

Για πρώτη φορά 40 χρόνια μετά τον θάνατό της, η Μαρία Κάλλας, η διασημότερη τραγουδίστρια όπερας στην ιστορία, εξιστορεί τη ζωή της με τα δικά της λόγια. Δεν μιλούν γι' αυτήν άνθρωποι που τη γνώριζαν ή ειδικοί, αλλά η ίδια η Κάλλας μιλά για τον εαυτό της, μέσα από συνεντεύξεις της που στην πλειονότητά τους παρουσιάζονται για πρώτη φορά δημοσίως.

Και όλα αυτά χάρη στον Γάλλο σκηνοθέτη και συγγραφέα, Tom Volf, ο οποίος έκανε πράξη στη μεγάλη οθόνη τον θαυμασμό του για τον χαρακτήρα και το έργο της. Για πέντε χρόνια έκανε ενδελεχή έρευνα σε σπάνιο αρχειακό υλικό και γράμματα, μέσα από τα οποία η ίδια μοιραζόταν τις σκέψεις τις με τα αγαπημένα της πρόσωπα. Ο ίδιος είναι η ψυχή του Maria Callas Foundation του Παρισιού, με στόχο να διαφυλάξει τα πολύτιμα προσωπικά της αντικείμενα. Εδώ και τρία χρόνια γύρισε όλον τον κόσμο μαζί με τη δημοφιλή ηθοποιό, Monica Bellucci, η οποία ενσάρκωσε τη Μαρία Κάλλας στην παράσταση "Maria Callas: Letters and mémoires", στηριγμένη στο ομώνυμο βιβλίο, που έχει γράψει ο ίδιος. 

Εμείς είχαμε τη χαρά να τον συναντήσουμε από κοντά και να έχουμε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του, με αφορμή την εμφάνισή του στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και την προβολή του φιλμ του.

befunky-collage-3.jpg
Tom Volf, από την εμφάνισή του στην προβολή της ταινίας του στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ποιο ήταν το κεντρικό στοιχείο, το οποίο σας ενέπνευσε στην Μαρία Κάλλας και ποιες οι δυσκολίες, με τις οποίες ήρθατε αντιμέτωπος στη διαδικασία έρευνας του αρχειακού υλικού;

Η πρώτη μου επαφή με τη Μαρία Κάλλας ήταν ακριβώς πριν από δέκα χρόνια, το 2013, όταν ζούσα στη Νέα Υόρκη, όπου άκουσα εντελώς τυχαία μια ηχογράφηση. Νομίζω ότι ήταν ο παράγοντας "τύχη" που έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ίσως και το πεπρωμένο, δεν γνωρίζω...Αργότερα ακολούθησε ένα μεγάλο ταξίδι προσωπικής ανακάλυψης για αυτήν την προσωπικότητα, αλλά και της διαδικασίας να "χτίσω" κομμάτι - κομμάτι την ιστορία της. Αυτό το ταξίδι κράτησε πέντε χρόνια, ομολογώ ότι ήταν αρκετά δύσκολο σε κάποιες περιπτώσεις να καταφέρω να ενώσω τα κομμάτια του παζλ, γιατί ακριβώς το γεγονός ότι η ταινία βασίζεται εξ 'ολοκλήρου σε αρχειακό υλικό σημαίνει ότι δεν είχα στη διάθεσή μου άλλες πηγές πληροφοριών και έπρεπε να βασιστώ αποκλειστικά σε αυτό. Ήταν μια μεγάλη πρόκληση, όμως ήταν καθοριστικός παράγοντας το γεγονός ότι μου προσέφεραν με γενναιοδωρία τη βοήθειά τους όλοι οι φίλοι της, τους οποίου προσέγγισα και ο καθένας από αυτούς συνέβαλε με τον δικό του τρόπο, παρέχοντάς μου πρόσβαση στο υλικό που είχα. 

mariabycallastomvolf.webp

Σε ποια δημιουργικά σχέδια αυτής της χρονιάς σας πετυχαίνουμε;

Είναι μια ξεχωριστή χρονιά η φετινή, καθώς γιορτάζουμε τα εκατό χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας και θέλω να το αφιερώσω ειδικά στην Ελλάδα, μια χώρα που είναι χαραγμένη στην καρδιά μου και σημαίνει τόσα πολλά. Εδώ επιθυμώ να γιορτάσω τη Μαρία Κάλλας. Την πρώτη φορά που την επισκέφθηκα για την ταινία ήταν το 2019, μετά ακολούθησε το 2021, όταν ήρθα μαζί με τη Monica Bellucci για την παράσταση που είχαμε ετοιμάσει στο Ηρώδειο. 

Υπάρχουν πολλά πράγματα, για τα οποία δουλεύω αυτή τη στιγμή. Ένας από τους κεντρικούς πυλώνες αυτού του εορτασμού είναι κάτι, για το οποίο εργάζομαι μυστικά εδώ και πολλούς μήνες και επιτέλους έφτασε η στιγμή, στην οποία μπορώ να μιλήσω για αυτό. Αφορά σε νέα παράσταση της όπερας "Norma" στο Ηρώδειο, η οποία θα πραγματοποιηθεί αυτό το καλοκαίρι και αυτή τη στιγμή αναμένω τις τελικές ημερομηνίες. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό, συνεργαζόμαστε με ένα διεθνές, αλλά και ελληνικό cast καλλιτεχνών. Θα ακολουθεί το πνεύμα της Κάλλας, την χορογραφική της προσέγγιση στην όπερα, τον σεβασμό και την αυθεντικότητα που η ίδια έδειξε στο έργο αυτό το 1960 στην Επίδαυρο. Γι' αυτό και επιθυμούμε να πραγματοποιηθεί στο συγκεκριμένο μέρος, εκεί ξεκίνησε την καριέρα της. Σύντομα θα μπορώ να ανακοινώσω και τα ονόματα των artists. Δεν θα είναι μια αναβίωση, αλλά θα επικεντρώνεται στην ανάγκη αυτή που σας αναφέρω. 

Ακόμη ένα project μου αφορά στη συνεργασία μου με το Μουσείο "Μαρία Κάλλας" στην Αθήνα. Αργότερα την άνοιξη θα λάβει χώρα ένα special event σε γνωστό ξενοδοχείο, όπου θα εγκαινιαστεί μια σουίτα, την οποία έχω σχεδιάσει και θα φιλοξενεί αρχειακό υλικό και αρκετές φωτογραφίες, κάποιες από τις οποίες δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν. Το υλικό αυτό το διαθέτει το Ίδρυμα Μαρία Κάλλας του Παρισιού. Θα υπάρχει ακόμη μια pop up έκθεση επίσης στην Αθήνα την ίδια περίοδο με αντικείμενα του Ιδρύματος, τα οποία θα φέρουμε από το Παρίσι για να τα παρουσιάσουμε στο ελληνικό κοινό και ελπίζουμε να συμμετέχουμε και σε ακόμη πιο μεγάλη έκθεση το φθινόπωρο στην Αθήνα. Αυτήν την περίοδο αναζητάμε το κατάλληλο σημείο. 

snapinstaapp-1080-328202565-1500639140346048-7322392809707816277-n.jpg
Tom Volf και Monica Bellucci στη τελευταία τους performance στη Νέα Υόρκη @tomvolf
Ακόμη άλλα νέα αφορούν στο τέλος της περιοδείας μας με τη Monica Bellucci τον Ιανουάριο, με τελικό σταθμό την παράστασή μας στη Νέα Υόρκη. Έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε πάνω στην ταινία, η οποία έχει προσαρμοστεί στις παραστάσεις μας αλλά και σε πρόσφατες εμφανίσεις μας με τη Monica στο Παρίσι. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που σκηνοθετώ αυτό το φιλμ σε συνεργασία με τον Γιάννη Δημολίτσα και αυτή τη στιγμή είμαστε στο τελικό στάδιο του μοντάζ και της μεταπαραγωγής. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα είναι έτοιμο για να προβληθεί.

Ποιες οι ομοιότητες, τις οποίες έχετε παρατηρήσει ανάμεσα στη Monica Bellucci και τη Mαρία Κάλλας και έπαιξαν τον δικό τους ρόλο στην επιλογή της;

Η θεατρική παράσταση, στην οποία πρωταγωνίστησε η Monica στηρίχθηκε στο βιβλίο μου "Maria Callas: Letters and mémoires", το οποίο εκδόθηκε στην Ελλάδα. Θα μπορούσα να πω ότι έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους. Και οι δυο τους είναι μεσογειακές γυναίκες, παγκοσμίου φήμης celebrities και η Monica ταυτίζεταθ με το γεγονός του πόσο δύσκολο είναι να ταιριάξεις την προσωπική σου ζωή με την ευρεία φήμη. Θα μπορούσε να συσχετιστεί μαζί της με πολλούς τρόπους και το απέδειξε μέσα στα τρία αυτά χρόνια των παραστάσεών μας. Δώσαμε παραπάνω από 25 παραστάσεις σε επτά διαφορετικές χώρες και ήταν ένα υπέροχο ταξίδι. Ελπίζω ότι το φιλμ θα είναι ένα είδος επιλόγου του, αλλά και μια ευκαιρία για όλους όσοι δεν παρακολούθησαν την παράσταση να την δουν με αυτόν τον τρόπο. 

snapinstaapp-1080-278587299-1396012154207340-8180774830440393956-n.jpg
@tom Volf

Ποιες οι αγαπημένες σας σελίδες από το βιβλίο σας "Maria Callas: Letters and mémoires";

Αυτό το βιβλίο καλύπτει όλη της τη ζωή. Έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία σε συγκεκριμένες σελίδες, όπως οι απαντήσεις της Κάλλας στην Elvira de Hidalgo, η οποία ήταν σαν δεύτερη μητέρα της. Ήταν δασκάλα της εδώ στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι γραπτές αυτές συνομιλίες τους διήρκησαν πάνω από είκοσι χρόνια και είναι όμορφο γιατί την ίδια στιγμή παρακολουθούμε τη σχέση μαθήτριας και maestra, τη δασκάλα της, αλλά και τη σχέση μητέρας - κόρης, πολύ συγκινητικό.

Ακόμη, κρατώ πάντα τις απαντήσεις της στον Λεωνίδα Λαντζούνη, τον νονό της, ο οποίος ζούσε στη Νέα Υόρκη. Πολύ όμορφες συνομιλίες, οι οποίες επίσης είχαν μεγάλη διάρκεια στον χρόνο. Η ίδια μοιραζόταν μαζί του τα συναισθήματά της, αλλά και τη σχέση της με τους γονείς της, η οποία ήταν δύσκολη

02mariaby-jumbo-v2.webp

Μεγάλο κεφάλαιο του βιβλίου καλύπτουν τα γράμματά της προς τον Ωνάση. Η ίδια προσπαθούσε στη ζωή της πολλές φορές για τη δημιουργία μιας αυτοβιογραφίας και εμείς με αυτό το βιβλίο πιστεύω το έχουμε καταφέρει. 


Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας τρεις λέξεις ή φράσεις της, οι οποίες έχουν γίνει πηγές έμπνευσης για τη δική σας διαδρομή στη ζωή;

Ακεραιότητα πρώτα από όλα, ειλικρίνεια και ευλάβεια. 

Kεντρική φωτογραφία: Jean-Christophe Marmara/LE FIGARO