fbpixel

Search icon
Search
Μάθετε τι είναι το negging που επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις σας
PSYCHOLOGY

Μάθετε τι είναι το negging που επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις σας

Και πώς θα απαλλαγείτε από αυτό


Ούτε κομπλιμέντο, ούτε προσβολή. To negging με απλούστατα λόγια είναι ο τρόπος με τον οποίο αρκετές φορές κάποιος προσπαθεί να απευθυνθεί σε εσάς. Είτε είστε σύντροφος, είτε συνάδελφος, είτε συγγενής είτε ακόμη και απλός φίλος. Με εκφράσεις που αφορούν τα μαλλιά σας, τον τρόπο που ντύνεστε ή ακόμη και τον σωματότυπό σας μπορεί ένας άνθρωπος που έχει αυτό το χαρακτηριστικό να μειώσει στιγμιαία την αυτοεκτίμησή σας. Αυτού του είδους η συναισθηματική χειραγώγηση έχει την τάση να θεωρείται κάτι λιγότερο από bulling και δεν είναι λίγες οι φορές που λαμβάνεται κοινώς ως ένα απλό «πείραγμα». 

Θυμηθείτε για παράδειγμα όλες εκείνες τις φορές που κάποιος σας είπε πως παρότι κόψατε το κάπνισμα, οι επιπτώσεις του στο δέρμα σας θα είναι εμφανείς. Ή για παράδειγμα όταν σας συνέκριναν με κάποιον που θεωρούν πως τα πήγε καλύτερα, υποτιμώντας την προσπάθειά σας. Αν, λοιπόν, επιθυμείτε να μιλήσουμε με απλούστερους όρους, το negging είναι παντού. Βαφτίζεται ως χιούμορ, θεωρείται οκ και τελικά το μόνο που καταφέρνει είναι να δημιουργεί προβληματικές σχέσεις και πληγωμένα συναισθήματα.

Παρακάτω θα ανακαλύψετε μερικούς απλούς τρόπους για να κατανοήσετε πώς αυτή η κατάσταση υπάρχει στη ζωή σας.
negging.jpg

1. Η έννοια της εποικοδομητικής κριτικής

Δεν υπάρχει κανένα εποικοδομητικό στοιχείο στην κριτική των ανθρώπων που επιθυμούν να σας υποβαθμίσουν. Έτσι, εάν νιώθετε πως αυτός που έχετε δίπλα σας, σας κάνει να αισθάνεστε άβολα τότε έφτασε η στιγμή να θέσετε τα όριά σας. 

2. Κάνουν ερωτήσεις οι οποίες είναι προσβλητικές

Μια προσεκτικά διατυπωμένη ερώτηση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε προσβολή. Για παράδειγμα αν κάποιος σας ρωτήσει πώς και αυτή τη φορά τα καταφέρατε τόσο καλά σε κάτι που κάνατε, μάλλον έχει μια αρκετά διαστρεβλωμένη εντύπωση και προσπαθεί -με ιδιαίτερο τρόπο- να σας επιτεθεί.

3. Προσπαθούν να μετριάσουν τη χαρά σας

Έχετε κάποια καλά νέα, αλλά οι άνθρωποι που λατρεύουν το negging έχουν πάντα κάτι αρνητικό να προσθέσουν σε αυτά. Αν για παράδειγμα μόλις πήρατε την προαγωγή που επιθυμούσατε τότε αυτοί θα σας μιλήσουν για τις δικές τους επιτυχίες. Και φυσικά μαντέψτε, εάν καταφέρατε να τρέξετε 5 χιλιόμετρα, αυτοί το κάνουν καθημερινά εδώ και χρόνια.

negging-2.jpg

4. Θέτουν πάντα το χιούμορ ως δικαιολογία

Αρκετοί άνθρωποι θεωρούν δεδομένο πως οφείλετε να γελάσετε με τα αστεία που κάνουν αναφερόμενοι στο όνομά σας. Αν και τα όρια του σαρκασμού και του κακού χιούμορ πολλές φορές δε γίνονται διακριτά, η αλήθεια είναι πως πάντα μπορείτε να καταλάβετε την «απόχρωση» μιας φράσης που απευθύνεται σε εσάς.

Πώς θα αντιδράσετε σε αυτή την κατάσταση

Δεν είναι λίγες οι φορές που ίσως κι εσείς οι ίδιοι να έχετε πει πράγματα τα οποία πλήγωσαν αυτούς που αγαπάτε. Αν και αυτό αποτελεί -σχεδόν- δεδομένο είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα λάθη σας, να ζητάτε συγγνώμη και να προσπαθείτε να μην επαναλάβετε οποιαδήποτε προσβλητική συμπεριφορά. Παρόλα αυτά η συναισθηματική κακοποίηση δεν αποτελεί «ατύχημα». Αντιθέτως, μετά από ορισμένες φορές γίνεται ένα δεδομένο κατά το οποίο ο θύτης δεν επιθυμεί να βελτιώσει τη συμπεριφορά του. Μια συμπεριφορά που αναμφίβολα φέρνει κάποιον άλλο σε δύσκολη θέση. 

negging-3.jpg

Πώς θα κατανοήσετε αν και εσείς έχετε πέσει «θύματα» μιας τέτοιας συμπεριφοράς 

Εάν συχνά αντιμετωπίζετε μερικές από τις συμπεριφορές που αναφέρονται παραπάνω και αρχίζουν να σας κάνουν να αισθάνεστε οικεία τότε έχετε έναν τοξικό, negging-lover στη ζωή σας. Ακόμη εάν συχνά αυτά που λέτε, νιώθετε πως παρανοούνται ή ακόμη και αν αλλάζετε τη συμπεριφορά σας για να γίνετε αρεστοί ή για να αποφύγετε τα προσβλητικά σχόλια, τότε μάλλον όλα τα σημάδια σας οδηγούν προς τα εκεί.

Αλλάξτε αυτή την κατάσταση υπέρ σας

  • Μην προσπαθήσετε να ανταποκριθείτε με τον ίδιο τρόπο, προσβάλλοντας τους πίσω.
  • Μην εμπλακείτε με άσκοπα επιχειρήματα καθώς θα έχουν αναμφίβολα μια απάντηση.
  • Εκφράστε τα συναισθήματά σας.
  • Εάν σας προσφέρουν μια ειλικρινή «συγγνώμη», αποδεχτείτε την. Αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση μην πείτε πως όλα είναι οκ.
  • Καταστήστε σαφές ότι αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και ότι νιώθετε πως σας προσβάλλει.
  • Τέλος, αποφασίστε εάν αυτή η σχέση αξίζει τόσο ώστε να υπομένετε τοξικές συμπεριφορές και καταστάσεις.