fbpixel

Search icon
Search
BEAUTY

Manu Sciente

ΑΘ. ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ

Manu Sciente

Οι επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής κι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν πάρετε την απόφαση να πραγματοποιήσετε κάποια αλλαγή στο σώμα ή το πρόσωπό σας.

Για ποιο λόγο και σε ποια ηλικία μπορεί ν’ αποφασίσει κάποιος να υποβληθεί σε επέμβαση πλαστικής χειρουργικής; Οι επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής γίνονται για λόγους επανορθωτικούς (μετά από τραυματισμό, έγκαυμα, καρκίνο ή εκ γενετής ανωμαλία), και για λόγους αισθητικούς, που αποσκοπούν στη βελτίωση της εμφάνισης. Aφορούν όλες τις ηλικίες, όλα τα φύλα κι όλα τα μέρη του σώματος κι αυτή η ποικιλία είναι η ιδιαίτερη ομορφιά της ειδικότητας που ελκύει πολλούς γιατρούς να την αποκτήσουν.

Με ποιο κριτήριο χαρακτηρίζεται μια επέμβαση ως «απαραίτητη»; Οι αισθητικές επεμβάσεις είναι απαραίτητες για όσους τις επιθυμούν και μόνο. Και καλό θα είναι όσοι σκέφτονται να προβούν σε κάποια αισθητική επέμβαση να την αποφασίσουν μόνοι με βάση τη δική τους επιθυμία κι όχι ακολουθώντας προτροπές ή ιδέες άλλων.

Ποια είναι η σωστή προσέγγιση ενός ασθενούς που θα επισκεφτεί για πρώτη φορά τον πλαστικό χειρουργό και ποια οφείλει να είναι του γιατρού; Ο ασθενής είναι σκόπιμο να έχει αποσαφηνίσει τι ακριβώς θέλει ν' αλλάξει χωρίς να προεπιλέξει τεχνική με βάση πληροφορίες απτο διαδίκτυο και τα ΜΜΕ. Ο γιατρός οφείλει να προτείνει στον ασθενή τις καλύτερες λύσεις. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι πελάτης, ακόμα κι αν χαίρει άκρας υγείας. Ως υγιής ασθενής δικαιούται ναντιμετωπίζεται με τους κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας, που, ειδικά για επεμβάσεις αισθητικής φύσης, προϋποθέτουν λεπτομερή ενημέρωση για τις συνέπειες και τα πιθανά προβλήματα, τα οποία τις ελάχιστες φορές που προκύπτουν, με ψυχραιμία και καλή συνεννόηση, αντιμετωπίζονται.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει κάποιος σε μια αισθητική  επέμβαση και πόσο μύθος είναι η άμεση αποθεραπεία; Κάθε άνθρωπος μπορεί να υποβληθεί στην αισθητική επέμβαση που επιθυμεί εφόσον η κατάσταση της υγείας του το επιτρέπει, και σε χρόνο που εξασφαλίζει άνεση για την αποθεραπεία. Παρά την εντύπωση ότι οι επεμβάσεις αυτές είναι υποθέσεις διημέρου, στην πραγματικότητα το ανθρώπινο σώμα για να τις αφομοιώσει και να φανεί το τελικό αποτέλεσμα χρειάζεται έναν λογικό χρόνο αποθεραπείας κι ένα ικανό διάστημα μηνών μέχρι την πλήρη ανάδειξη των αποτελεσμάτων.

Πόσο ασφαλείς είναι αυτές οι επεμβάσεις και πόσο μπορεί να επηρεάσει το κόστος την ποιότητα σ’ εποχές οιονομικής κρίσης; Όταν γίνονται με ποιότητα, σοβαρότητα και σεβασμό στους ασθενείς είναι απολύτως ασφαλείς. Άλλωστε, απευθύνονται κατά βάση σε υγιείς ανθρώπους. Κάποιες φορές, δυστυχώς, και ιδιαίτερα με σκοπό τη μείωση του κόστους, μπορεί οι παραπάνω προϋποθέσεις να μην πληρούνται, με δυσάρεστες συνέπειες. Οι επεμβάσεις εμπεριέχουν το κόστος των υλικών, της κλινικής και τις αμοιβές των γιατρών και καθώς τα δύο πρώτα δεν έχουν μειωθεί και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν αυξηθεί, η μείωση της τελικής τιμής προέρχεται απτη μείωση των αμοιβών των γιατρών, η οποία, όταν είναι υπερβολική, ενδεχομένως να έχει σχέση με την ποιότητα. Προσωπικά, σε ασθενείς που δυσκολεύονται νανταποκριθούν στο κόστος μιας επέμβασης προτείνω εναλλακτικές μεθόδους χαμηλότερου κόστους, της ίδιας ωστόσο υψηλής ποιότητας (π.χ. ασθενής που δεν μπορεί νανταποκριθεί οικονομικά σε μια αύξηση στήθους υπό γενική αναισθησία με ενθέματα, μπορεί να επιλέξει λιποανακύκλωση υπό τοπική αναισθησία με συγκρίσιμα αποτελέσματα).

Πώς εξασφαλίζετε ότι το αποτέλεσμα της επέμβασης θα είναι όμορφα αισθητικά και πώς διαχειρίζεστε απαιτήσεις που διαφέρουν απ’ την προσωπική σας άποψη; Η εξασφάλιση φυσικού αποτελέσματος προκύπτει απ' τον συνδυασμό εμπειρίας, σωστών χειρουργικών τεχνικών, αναλυτικής προεγχειρητικής εκτίμησης κι εξαντλητικής συζήτησης με τον ασθενή για τις επιθυμίες του. Όταν υπάρχουν απαιτήσεις για υπερβολικά ή αφύσικα αποτελέσματα, είναι καλύτερα ν' αποφεύγεται η επέμβαση γι' αυτόν και μόνο τον λόγο. Τα αποτελέσματα μιας αισθητικής επέμβασης πρέπει να ικανοποιούν πρωτίστως τους ασθενείς, αλλά και ο χειρουργός έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να λειτουργεί μέσα σε κοινά αποδεκτές αισθητικές προδιαγραφές.

Ο Dr Αθανάσιος Εξαδάκτυλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1963,  είναι ειδικευμένος στη Μεγάλη Βρετανία (τ. επιμελητής του Whiston Hospital, Liverpool, και του Queen Victoria Hospital, London) και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο απ’ το 1996. Είναι Διδάκτωρ του Α.Π.Θ., μέλος επιστημονικών εταιριών και τ. πρόεδρος του Ι.Σ.Θ. Αναλαμβάνει επεμβάσεις αισθητικής, επανορθωτικής και χειρουργικής χεριού, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις επεμβάσεις προσώπου, μαστού και μικροχειρουργικής. Δημ. Γούναρη 7, τηλ. 2310 229973, www.plusticsurgery.gr.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΟΝΙΑ ΤΑΛΑΝΤΙΝΟΥ

GLOW LOVES

Flared jeans: Μάθετε πώς θα απογειώσετε την πιο hot τάση στον κόσμο των jeans
STYLING TIPS

Flared jeans: Μάθετε πώς θα απογειώσετε την πιο hot τάση στον κόσμο των jeans