Θυμάμαι τις πρώτες εκείνες μέρες, που κάνοντας ένα γενναίο πέρασμα από την γειτονιά του Φραγκομαχαλά, ανεβαίνοντας την Κατούνη, το μάτι έπεσε στο νούμερο 31. Νέο project στα σκαριά και πολύ μας άρεσε, όπως και κάθε αντίστοιχη κίνηση στην εν λόγω γειτονιά. Μια γειτονιά, που άρχισε σταδιακά τα τελευταία χρόνια να δίνει δείγματα πως ο παλαιός ιστός της πόλης έχει να επιδείξει κτίρια «διαμάντια» που, αν τους φερθείς ανάλογα, μπορούν να γίνουν στέγη ωραίων εγχειρημάτων.
Όταν δε το κτίριο φωτίστηκε και οι πόρτες άνοιξαν το αποτέλεσμα δικαίωσε. Το Manoir είναι από εκείνα τα café-bar-εστιατόρια που διατήρησαν με μια πολύ ωραία ισορροπία το πάντρεμα από το χθες στο σήμερα. Ο χώρος του ενσωμάτωσε στοιχεία βιομηχανικά αλλά και μια ελεγχόμενη δόση πολυτέλειας που όμως δε σε «πνίγει». Ένα mix exotic-urban design και γαλλικής αισθητικής. Μέταλλο, λείες επιφάνειες, αναπαυτικά καθίσματα και δερμάτινοι καναπέδες πλάι σε τραπέζια που προορίζονται για μεγάλες ή μικρότερες παρέες, παστέλ και πιο ζεστές αποχρώσεις στην εναλλαγή, βελούδο, πράσινο που «φρεσκάρει» τα vibes και δίνει μια ωραία αίσθηση ζωντάνιας, και μια μπάρα ντιζαϊνάτη που έχει επενδυθεί με μάρμαρο, tropical φόντο και έξυπνο φωτισμό.
Αυτά ήταν τα πρώτα στοιχεία που σε γοήτευαν εδώ. Στην πορεία, το μαγαζί απέκτησε χαρακτήρα και το βράδυ βρισκόταν -και συνεχίζει να βρίσκεται- σταθερά στο pick του. O χώρος μετατρέπεται σε μπαρ, με πιο δυνατή μουσική mainstream. Αυστηρά όμως επιλεγμένη και προσαρμοσμένη, που δεν ξεφεύγει από την cosmopolitan φιλοσοφία του μαγαζιού. Τις φορές που το επισκεφτήκαμε (η τελευταία ήταν με αφορμή ενός πιο "unofficial" εορτασμού για το συμπλήρωμα ενός χρόνου επιτυχημένης λειτουργίας του), ήταν γεμάτο από τις πρωινές ώρες ακόμα, οπότε ήταν ίσως το κατάλληλο timing για μια πρώτη «απόβαση» στο brunch μενού, αλλά και στα ανανεωμένα κυρίως πιάτα του.
Στα περί γεύσης
Η κουζίνα του Manoir λειτουργεί καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας -πρωινό και brunch μενού διατίθεται έως τις 5 μ.μ. Από εκεί και έπειτα, σερβίρεται μεσημεριανό και dinner και ό,τι έχουμε δοκιμάσει σε αυτόν τον έναν χρόνο πορείας από το «fusion» μενού του Γιώργου Τσολερίδη ήταν πολύ σωστά και ολοκληρωμένα δοσμένο. Τυπικά, μπορείς να παραγγείλεις από την κανονική κάρτα έως τις 12 το βράδυ, παρόλα αυτά, αν η βραδιά πάρει παράταση, υπάρχει ένα «καρέ» από εναλλακτικές επιλογές, με προσεγμένο fingerfood και άλλα συνοδευτικά. Κι αυτή η ευελιξία ανεβάζει τα πρόσημα.
Αλλά ας επιστρέψουμε λίγο στα περί γεύσης. To brunch τους; Είναι πλήρες, τα πιάτα νόστιμα και αρκετά πληθωρικά σε γεύση και ποσότητα, οπότε αυτή η κινητικότητα στα πρωινά είναι δικαιολογημένη. Αυγά, french toasts, σάντουιτς σε διάφορες παραλλαγές και κάτι αμαρτωλά pancakes, δύο και τριών ορόφων, με λιωμένες στρώσεις σοκολάτας. Αυτός είναι ο πυρήνας της κάρτας και τον λατρεύουμε!
Πριν περάσεις στα κυρίως πιάτα, αξίζει να ρίξεις μια ματιά στο fingerfood μενού. Τα chicken mini burgers είναι ζουμερά κι αυτή η σoς Αγιολί τους άπαιχτη. Συνεχίζοντας, αξίζει να τολμήσετε ένα μιξ από ετερόκλητες δοκιμές. Οι αιώνια ταγμένοι λάτρεις του τυριού, θα ζητήσετε να δοκιμάσετε το “Grilled cheese duet”. Σε απλή μετάφραση: ώριμο κατσικίσιο τυρί και παλαιωμένο ανθότυρο. Ψήνονται και σερβίρονται πλάι σε μια ζωηρή μαρμελάδα από βατόμουρα και crumble φουντουκιού.
Σε επίπεδο κρέατος το carpaccio μόσχου, με παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης, chutney παντζαριού που δροσίζει και άρωμα τρούφας που δίνει ένταση είναι από τις top επιλογές που δεν απογοητεύουν ποτέ και δένουν πολύ ωραία με μια πράσινη σαλάτα. Νόστιμο και με μια βελούδινη, μεστή γεύση είναι και το ριζότο με το ψητό κοτόπουλο και μανιτάρια -χωρίς λόγια, μόνο απόλαυση. Το έχουν παντρέψει μια σος από λεμόνι που δίνει λίγη καλοδεχούμενη οξύτητα, ενώ επιλεγμένα αρωματικά το ολοκληρώνουν και δίνουν φρεσκάδα, γεύση.
Stay tuned, αναμένεται συνέχεια με δοκιμή των υπόλοιπων πιάτων... Ανυπομονούμε!
Info: Κατούνη 31, Θεσσαλονίκη. Facebook: Manoir, Instagram: @manoir_skg
Τηλ. Κρατήσεων 6973808906