fbpixel

Search icon
Search
Lunch O'clock: 4 συνταγές για νόστιμα & healthy πιάτα για να απολαύσετε σήμερα
TASTE

Lunch O'clock: 4 συνταγές για νόστιμα & healthy πιάτα για να απολαύσετε σήμερα

Γεύσεις που πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι σας εάν ακολουθείτε ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα


Τα καλοκαιρινά μεσημέρια έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας και οι ελληνικές γεύσεις πρωταγωνιστούν, περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Τι γίνεται, όμως, με τις τύψεις που ακολουθούν μετά από κάθε νόστιμο γεύμα; Κι όμως, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις -εξίσου λαχταριστές, αλλά και πολύ θρεπτικές-, που αξίζει να δοκιμάσετε να τις φτιάξετε, δίχως να έχετε στο μυαλό σας πως θα σας γεμίσουν με περιττές θερμίδες.

Πιάτα για όλα τα γούστα και ιδανικά για το μεσημεριανό σας βρίσκονται παρακάτω και σας προκαλούμε να τα δοκιμάσετε!

Τσιπούρα στον ατμό με πουρέ γλυκοπατάτας

0-xKeWN.jpg

Υλικά: 

  • 1 1/2 κιλό γλυκοπατάτες
  • 80 γρ. ταχίνι
  • 40 γρ. μέλι
  • Χυμό lime, από 1-2 lime
  • Aλάτι, πιπέρι
  • 300 γρ. τσιπούρα, φιλέτο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. σπαράγγια

Eκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Τρυπάμε τις γλυκοπατάτες με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνειά τους και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 60-70 λεπτά για να ψηθούν μέχρι μέσα. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Κόβουμε τις γλυκοπατάτες στη μέση και αφαιρούμε τη σάρκα σε ένα μπολ. Πιέζουμε καλά με ένα πιρούνι για να λιώσουν και προσθέτουμε το ταχίνι, το μέλι, τον χυμό από τα lime, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε ένα τσέρκι και προσθέτουμε βραστό νερό μέχρι το ύψος που έχει το τσέρκι μας. Πάνω στο τσέρκι βάζουμε ένα πιάτο και αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε στα φιλέτα τσιπούρας το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και μεταφέρουμε στο πιάτο που έχουμε στην κατσαρόλα. Κόβουμε τις άκρες από τα σπαράγγια ώστε να μείνει το τρυφερό μέρος και τα τοποθετούμε στο πιάτο μαζί με την τσιπούρα. Μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά, καλύπτουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 4 λεπτά. Για τη σάλτσα, ε ένα μπολ βάζουμε το ταχίνι, το νερό και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τον χυμό από το lime, το μέλι, το ξύσμα από το λεμόνι και το lime και ανακατεύουμε. Συνθέτουμε το πιάτο μας και σερβίρουμε με ελαιόλαδο και φέτες lime.

Σουβλάκια με μανιτάρια & χαλούμι

1-wqaoi.jpg

Υλικά: 

  • 250 γραµ. χαλούμι
  • 8 μικρά ασπρομανίταρα
  • 8 ντοματίνια
  • 4 χουρμάδες (αποξηραμένους)
  • Φρέσκια ρίγανη
  • Φρέσκο θυμάρι
  • Ελαιόλαδο
  • Ξύδι βαλσάμικο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόβουμε, αρχικά, το χαλούμι σε μεγάλα καρέ. Βάζουμε το χαλούμι και όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας μαζί με τα υλικά στο μπολ. Έπειτα, ανακατεύουμε καλά. Φτιάχνοντάς τα, περνάμε σε ξύλινα σουβλιά εναλλάξ χαλούμι μανιτάρια ντοματίνια, χουρμάδες. Ψήνουμε στη σχάρα λίγα λεπτά από κάθε πλευρά. Σερβίρουμε τα σουβλάκια με μανιτάρια και χαλούμι με πίτες και πράσινη σαλάτα.

Σαλάτα ζυμαρικών με dressing γιαουρτιού

2-QqNgS.jpg

Υλικά:

  • 1 πακέτο πέννες ολικής αλέσεως -ή όποιο άλλος είδος ζυμαρικών επιθυμείτε
  • 2 καλαμπόκια
  • 1 φλιτζάνι μαύρα φασόλια
  • 1 κόκκινη πιπεριά σε κύβους
  • 1/4 φλυτζανιού ψιλοκομμένο κόλιανδρο
  • 3 φρέσκα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι
  • ¾ κουταλάκι γλυκού κύμινο
  • Αλάτι

Εκτέλεση:

Βράζουμε τις πέννες και αφού κρυώσουν τις ανακατεύουμε μαζί με τα λαχανικά, τα οποία πρώτα τα ψιλοκόβουμε. Για το dressign, βάζουμε σε ένα σκεύος το γιαούρτι, έπειτα το κύμινο και τέλος το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Περιχύνουμε το dressing στη σαλάτα και σερβίρουμε.

Σολομός με πέστο

3-hJUvf.jpg

Υλικά:

  • 1 ή 2 φιλέτα σολομού
  • 3-5 κ.σ. έτοιμη πέστο 
  • 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
  • 2 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και βάζουμε τα φιλέτα σολομού σε ένα κομμάτι λαδόκολλας μέσα σε ταψί με την πέτσα προς τα κάτω. Απλώνουμε από πάνω πέστο, ανακατεύουμε την παρμεζάνα με τη φρυγανιά και πασπαλίζουμε από πάνω. Ρίχνουμε από πάνω λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 10 λεπτά. Σερβίρουμε με μια ντοματοσαλάτα ή με ψητά μανιτάρια που μπορούμε να ψήσουμε σε λαδόκολλα ακόμα και στην τοστιέρα. How to: Αλατοπιπερώνουμε τα μανιτάρια, τα αλείφουμε ελαφρώς με ελαιόλαδο και τα απλώνουμε σε ένα κομμάτι αντικολλητικού χαρτιού στην τοστιέρα ή στον φούρνο. Τα αφήνουμε για 15-20 λεπτά και τα βγάζουμε.

Καλή απόλαυση!