fbpixel

Search icon
Search
Like mother, like daughter: Μαρία Λαλαούνη, Αθηνά & Λίλα Μπουτάρη Λαλαούνη
MAGAZINE

Like mother, like daughter: Μαρία Λαλαούνη, Αθηνά & Λίλα Μπουτάρη Λαλαούνη

Η πιο μοναδική και πολύτιμη σχέση στη ζωή μας: Μαμάδες και κόρες εξηγούν τι είναι αυτό που τις δένει για μια ζωή


Μαρία Λαλαούνη

Είμαι παντρεμένη με τον Στέλιο Μπουτάρη και μαζί έχουμε τρία παιδιά. Την Αθηνά την Λίλα και τον Γιάννη. Παρόλο που ο Στέλιος εργάζεται στη Νάουσα κοντά στα αγαπημένα του αμπέλια, ονομάζει τον εαυτό του ερωτικό μετανάστη. Όλες μας τις διακοπές πάντως τις περνάμε στην Χαλκιδική και στο Νυμφαίο. Έχω την ευτυχία να δουλεύω στην οικογενειακή επιχείρηση κοσμημάτων LALAoUNIS ως Designer και Creative Director.

Αθηνά Μπουτάρη Λαλαούνη

Τα τελευταία 5 χρόνια ζω στη Νέα Υόρκη. Τον Μάιο πήρα το πτυχίο μου από το New York University. Σπούδασα υποκριτική στο Lee Strasberg Institute, του Tisch School of the Arts. Μετά την αποφοίτησή μου εργάζομαι ως film editor και βοηθός σκηνοθέτη στην εταιρία παραγωγής Stonestreet Studios. Παράλληλα, δουλεύω και σε ανεξάρτητες παραγωγές ως ηθοποιός.

Λίλα Μπουτάρη Λαλαούνη

Ολοκλήρωσα το πτυχίο foundation σε Art & design στο Falmouth–UK. Μαθήτευσα έναν χρόνο δίπλα στον ζωγράφο Γιώργο Ρώρρη. Σπουδάζω στο τμήμα Καλών Τεχνών ζωγραφική στο Wimbledon College of Art του UAL (University of Arts London).

Πώς θα περιγράφατε τη σχέση μαμάς και κόρης; Μ.Λ.: Μία σχέση αγάπης με προκλήσεις… Σε αυτήν την σχέση η μητέρα καλείται με την απεριόριστη αγάπη της να εμπνεύσει και να καθοδηγήσει. Α.Μ.Λ.: Είναι μια σχέση με αγάπη, εμπιστοσύνη και φροντίδα. Λ.Μ.Λ.: Σαν μια ζυγαριά που κάποιες φορές γέρνει θετικά και κάποιες αρνητικά.

Με ποιες λέξεις θα χαρακτηρίζατε τη δική σας σχέση; Μ.Λ.:Είναι μία σχέση αγάπης που σε γεμίζει σε πολλαπλά επίπεδα. Ταυτόχρονα είναι ενδιαφέρουσα, απαιτητική και πολλές φορές εξαντλητική! Α.Μ.Λ.: Τη σχέση τη δικιά μας θα την χαρακτήριζα πιο πολύ σαν αυτή που έχουν δυο κολλητές φίλες: μοιραζόμαστε τα πάντα, είμαστε πάντα ειλικρινείς μεταξύ μας και περνάμε τέλεια με τις ατελείωτες συζητήσεις μας. Λ.Μ.Λ.: Αγαπημένη, με ένταση, χαρά και δημιουργικότητα!

Τι θαυμάζετε στον χαρακτήρα και τη στάση της απέναντι στη ζωή και τους ανθρώπους; Μ.Λ.: Και οι δύο μου οι κόρες είναι απίστευτα ταλαντούχες, η κάθε μία στον τομέα της. Σαν μητέρα έχω κάθε δικαίωμα να το λέω και να τις καμαρώνω! Επίσης έχουν μία έμφυτη καλοσύνη που είναι ευδιάκριτη στην επαφή τους με τους άλλους. Η Αθηνά έχει απεριόριστα αποθέματα θετικής ενέργειας που την περιβάλει και τη χαρακτηρίζει. Είναι εξωστρεφής και η παρουσία της ελκύει τους άλλους. Προσηλώνεται πάντα στους στόχους που βάζει μέχρι να τους τελειοποιήσει. Κερδίζει τους ανθρώπους με το χαμόγελό της, το γέλιο της και την αέρινη ομορφιά της. Η Λίλα διαχειρίζεται τη ζωή μέσα από μία δική της ξεχωριστή οπτική. Της αρέσει να εξερευνά και να παρατηρεί πράγματα και καταστάσεις, που στους περισσοτέρους θα περνούσαν απαρατήρητα. Θα έλεγα πως τις σκέψεις και ιδέες της δεν της μοιράζεται εύκολα, αν και είναι ιδιαίτερα κοινωνική. Κερδίζει τους άλλους με το χαμόγελό της, το βλέμμα της και έναν αέρα μυστήριου που την περιβάλει. Α.Μ.Λ.: Στη μαμά μου θαυμάζω το χαμόγελό της. Βλέπει τα πάντα με τη θετική τους πλευρά και επιλέγει να κρατά πάντα μια στάση αισιόδοξη. Λ.Μ.Λ.: Θαυμάζω το γεγονός ότι πάντα μοιάζει ήρεμη ακόμα και κάποιες στιγμές που μπορεί να είναι στεναχωρημένη.

Σε τι θα θέλατε να της μοιάζετε; Μ.Λ.: Σε όλα όσα θαυμάζω στον χαρακτήρα τους. Α.Μ.Λ.: Από μικρό παιδί ακολουθώ αυτό το πρότυπο ζωής, αλλά θα ήθελα και εγώ μια μέρα να μπορώ να έχω αυτήν την εσωτερική γαλήνη που τη χαρακτηρίζει. Λ.Μ.Λ.: Στην εργατικότητά της και στην προσήλωση που έχει όταν δημιουργεί κάτι.

Τι σας ενοχλεί από τη στάση ή τον χαρακτήρα της; Μ.Λ.: Η Αθηνά καμιά φορά υπερβάλλει και μεγαλοποιεί μία κατάσταση.Η Λίλα μπαίνει σε κατάσταση αναβλητικότητας. Στο τέλος πάντα γελάμε η αλληλοπειραζόμαστε, καθώς και οι δύο τα αναγνωρίζουν. Α.Μ.Λ.: E, λοιπόν, αυτή η εσωτερική γαλήνη δε με βοηθάει και πολύ μερικές φορές. Όλοι έχουμε τις γκρίζες μέρες μας, που θέλουμε να παραπονεθούμε και να γκρινιάξουμε, αλλά η μαμά μου δε με αφήνει να τις έχω! Λ.Μ.Λ.: Κάποιες φορές παίρνει κάποια πράγματα που της λέω πολύ πιο σοβαρά από όσο θα έπρεπε.

Τι ανακαλύψατε κάποια στιγμή για εκείνη κι εκπλαγήκατε; Μ.Λ.: Δύσκολο, κάθε μέρα ανακαλύπτω! Α.Μ.Λ.: Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ακούσω ότι η μαμά μου στα 16 της κυκλοφορούσε με ένα παπάκι! Λ.Μ.Λ.: Δεν υπάρχουν μυστικά μεταξύ μας!

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της σχέσης σας; Μ.Λ.: Είναι πολλές οι φορές που δυσκολεύομαι να βρω τον σωστό τρόπο διαχείρισης για κάτι που προέκυψε μεταξύ μας. Περισσότερο θα έλεγα πως υπάρχουν πολλές μικρές δύσκολες στιγμές παρά μία μεγάλη σημαντική (ευτυχώς!). Α.Μ.Λ.: Δε θεωρώ πως έχουμε περάσει κάποια δύσκολη στιγμή, ή αν έχουμε, δεν ήταν τόσο δύσκολη ώστε να τη θυμάμαι. Λ.Μ.Λ.: Όταν έφυγα πρώτη φορά για το Πανεπιστήμιο στο εξωτερικό και είχαμε απομακρυνθεί.

lalaouni04-copy-WP5wp.jpg

Και ποια η πιο ευτυχισμένη; Μ.Λ.: Παράλληλα υπάρχουν και τόσες πολλές, απεριόριστες, στιγμές ευτυχίας. Α.Μ.Λ.: Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια συγκεκριμένη. Λ.Μ.Λ.: Μέσω δημιουργικότητας, όταν εμπνέουμε η μία την άλλη.

Μαμά και κόρη = φίλες; Που βρίσκονται και που πρέπει να μπαίνουν τα όρια; Μ.Λ.: Προσπαθώ πάντα να τις καθοδηγώ με το παράδειγμα μου. Δε λειτουργεί άλλα να λέει μια μητέρα και άλλα να κάνει... Μου έχουν πει πως είμαι αρκετά αυστηρή σαν μητέρα, ταυτόχρονα όμως θέλω να είμαι δίκαιη και να λειτουργώ μέσα από την αγάπη που τους έχω. Σέβομαι τις επιλογές τους, τις επιθυμίες τους, και το ίδιο επιθυμώ και από εκείνες. Δεν ήθελα ποτέ να είμαι φίλη τους με την έννοια της κολλητής. Πάντα θα ήθελα όμως να είμαι η αγαπημένη τους, να με αγαπάνε όσο και εγώ και να είμαι εκεί όποτε με χρειαστούν. Α.Μ.Λ.: Όπως είπα παραπάνω, βλέπω τη μαμά μου σαν μια πάρα πολύ καλή μου φίλη και δεν υπάρχουν όρια στη σχέση μας. Λ.Μ.Λ.: Υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ των δύο. Πρέπει να μπαίνουν όρια στα περισσότερα πράγματα.

Χρησιμοποιείτε παρατσούκλια η μια για την άλλη; Μ.Λ.: Πολλά και κατά καιρούς αλλάζουν! Τις περισσότερες φορές τα βγάζει όλη η οικογένεια μαζί! Α.Μ.Λ.: Είναι μυστικά! Λ.Μ.Λ.: 'Οχι!

Υπάρχει κάτι που θα αλλάζατε στην πορεία της σχέσης σας; Μ.Λ.: Όχι. Α.Μ.Λ.: Να την έπαιρνα πιο συχνά τηλέφωνο. Λ.Μ.Λ.: Αρκετά πράγματα τα οποία τα συζητάμε για να τα φτιάξουμε και να τα φέρουμε εκεί που θέλουμε.

Πιστεύετε στον μύθο που θέλει η σχέση μαμάς και κόρης να είναι ελαφρώς ανταγωνιστική; Μ.Λ.: Το βρίσκω αρκετά διαστρεβλωμένο να υπάρχει ανταγωνισμός σε αυτήν την σχέση. Επιθυμώ και ανυπομονώ να γίνουν καλύτερες από εμένα σε κάθε επίπεδο. Και από ότι βλέπω τα πάνε μια χαρά. Α.Μ.Λ.: Δεν έχω νιώσει ποτέ ανταγωνισμό, ίσα ίσα μόνο ενθάρρυνση. Λ.Μ.Λ.: Η ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί να υπάρχει από τη στιγμή που μαθαίνεις από ένα γονέα.

Ποιο είναι το δυσκολότερο πράγμα του να είσαι μητέρα/κόρη; Μ.Λ.: Να διατηρείς την ουδετερότητά σου όταν δε συμφωνείς με μία απόφασή τους. Α.Μ.Λ.: Πολλές φορές μοιάζεις με τη μαμά σου με τρόπους που δεν καταλαβαίνεις και ίσως αρνείσαι να δεις. Είναι δύσκολο να πεις, ναι όντως μοιάζουμε πολύ! Λ.Μ.Λ.: Ο καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα και το δικό του στιλ. Αυτά φέρνουν αρμονία στη σχέση.

Τελικά, όντως οι κόρες έχουν αδυναμία στον μπαμπά; Μ.Λ.: Μάλλον ναι στη δική μας οικογένεια! Α.Μ.Λ.: Στον πατερούλη μου όλοι έχουν μια αδυναμία! Λ.Μ.Λ.: Όχι, η σχέση μου είναι ισότιμη και με τους δύο γονείς μου.

Ποια ήταν η πιο σημαντική συμβουλή που μπορεί να της δώσατε και ποια μία που ακούσατε από εκείνη; Μ.Λ.: Να ακούνε αυτό που τους λέει η καρδιά τους και να συμπεριφέρονται στους άλλους όπως θα ήθελαν να τους συμπεριφέρονται. Είναι υπέροχο να λαμβάνω συμβουλές από τις κόρες μου και καθώς με ξέρουν καλύτερα από τον καθένα είναι πάντα με αξιοθαύμαστη διορατικότητα. Α.Μ.Λ.: Όταν έχω νεύρα και τα βάζω με τον εαυτό μου, η μαμά μου πάντα λέει «σε παρακαλώ μη μιλάς έτσι για τη φίλη μου». Λ.Μ.Λ.: Η τέχνη θέλει εργατικότητα και επιμονή για να δημιουργηθούν νέες ιδέες. Όσο πιο πολύ προσηλώνεσαι στο έργο σου τόσο καλύτερα νιώθεις.

Τι είναι αυτό που την κάνει μοναδική -εκτός του γεγονότος ότι είναι μητέρα/κόρη σας; Μ.Λ.: Είναι απλά μοναδικές, και τόσο διαφορετικές! Καλύτερα να μην αρχίσω να τις εξυμνώ γιατί θα μου βάλουν τις φωνές. Α.Μ.Λ.: Η θετική της ενέργεια. Λ.Μ.Λ.: Έχει μια πολύ καλή ισορροπία και καταλαβαίνει το λάθος και το σωστό.

Τι θα ήθελε για εσάς ιδανικά; Μ.Λ: Το πιο απλό, να είμαι πάντα χαρούμενη. Α.Μ.Λ.:Να ακουλουθήσω ότι λέει η καρδιά μου. Λ.Μ.Λ.: Να γίνω μία σπουδαία καλλιτέχνης.

Τι εύχεστε για εκείνη; Μ.Λ: Μία συναρπαστική και ευτυχισμένη ζωή προσεγγίζοντάς τη με σοφία, τόλμη, και ανεξάντλητη χαρά. Α.Μ.Λ.: Τα πάντα! Λ.Μ.Λ.: Εύχομαι να είναι πάντα καλά!

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 145 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2019