fbpixel

Search icon
Search
Like brand new: Πώς να καθαρίσετε αποτελεσματικά τα λευκά σας sneakers
STYLING TIPS

Like brand new: Πώς να καθαρίσετε αποτελεσματικά τα λευκά σας sneakers

Αυτοί είναι οι απλοί τρόποι για να καθαρίσετε τα αθλητικά σας παπούτσια, χωρίς να τα καταστρέψετε.


Όσο πλησιάζουμε προς την άνοιξη και ο καιρός ανοίγει, υπάρχει ένα ζευγάρι παπούτσια που ανυπομονείτε όλες να φορέσετε. Και φυσικά μιλάμε για τα λευκά sneakers, που αποτελούν και ένα από τα βασικότερα κομμάτια μίας γυναικείας shoe wardrobe. Είτε ανήκετε στις αθλητικές casual γυναίκες είτε στις πιο fashionistas, σίγουρα θα έχετε αγοράσει κάποια στιγμή ένα ζευγάρι. Όχι άδικα βέβαια, αφού η minimal αισθητική τους και το ουδέτερο χρώμα τους τα κάνει να ταιριάζουν με τα πάντα και τα καθιστά ιδανικά για σχεδόν κάθε περίσταση, ακόμα και για το γραφείο. 

Το αδύνατο σημείο τους είναι η καθαριότητά τους, καθώς για να δείχνουν κομψά θα πρέπει να είναι περιποιημένα, κάτι που είναι δύσκολο μιας και λερώνονται πολύ εύκολα λόγω του χρώματός τους. Σίγουρα όμως και η λύση δεν είναι να αγοράζετε κάθε χρόνο και από ένα καινούριο ζευγάρι, αλλά να τα φροντίζετε σωστά. 

Για αυτό και εμείς σας παρουσιάζουμε τον απόλυτο οδηγό περιποίησης των white sneakers για να φρεσκάρετε αυτά που ήδη έχετε, επιμηκύνοντας τον χρόνο ζωής τους, αλλά και για να είστε πάντα κομψές.

1. Αφαιρέστε τις επιφανειακές βρωμιές

Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, αλλά η απομάκρυνση της παλιάς βρωμιάς από τα παπούτσια σας είναι το πρώτο βήμα για ένα βαθύ καθαρισμό. Χτυπήστε τα σε έναν εξωτερικό τοίχο για να χαλαρώσετε τυχόν λάσπη που έχει κολλήσει πάνω τους. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια στεγνή βούρτσα με μαλακές τρίχες (ή μια παλιά οδοντόβουρτσα) για να καθαρίσετε απαλά το σώμα των αθλητικών παπουτσιών.

shutterstock-492664648.jpg

2. Μουλιάστε τα κορδόνια σε νερό

Ήρθε η ώρα να αφαιρέσετε τα κορδόνια. Ναι, θα μπορούσατε απλά να τα αντικαταστήσετε με ένα καινούργιο ζευγάρι, αλλά δεν υπάρχει λόγος όταν καθαρίζονται εύκολα. Ανακατέψτε ένα διάλυμα από το καθημερινό σας απορρυπαντικό πλυντηρίου με ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, ή αν είναι πολύ βρώμικα, τότε αναμείξτε το νερό με το απορρυπαντικό λεκέδων και μουλιάστε τα για μερικές ώρες.

Μόλις βουτήξουν, αφαιρέστε τα, τρίψτε τα απαλά, ξεπλύνετε και στη συνέχεια απλώστε τα επίπεδα σε ένα πανί/πετσέτα για να στεγνώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.

3. Καθαρίστε τα παπούτσια με ένα απαλό διάλυμα

Αν τα sneakers σας χρειάζονται απλώς ένα φρεσκάρισμα, χρησιμοποιήστε ζεστό νερό και υγρό πλύσης. Βυθίστε ένα μαλακό πανί στο διάλυμα και τρίψτε απαλά με κυκλικές κινήσεις, αλλά αν οι λεκέδες είναι πιο επίμονοι, τότε δοκιμάστε να αραιώσετε τη χλωρίνη με λίγο ζεστό νερό και να χρησιμοποιήσετε αυτό. Αν είναι αρκετά βρώμικοι, τότε χρησιμοποιήστε ένα μέρος χλωρίνη σε πέντε μέρη ζεστό νερό και χρησιμοποιήστε την ίδια τεχνική όπως παραπάνω. Αν και πάλι δεν λειτουργεί το πανί, επιλέξτε το παλιό κόλπο με την οδοντόβουρτσα.

Ξεπλύνετε και επαναλάβετε όπως χρειάζεται και χρησιμοποιήστε ένα καθαρό, στεγνό πανί για να τα στεγνώσετε.

shutterstock-2289500787.jpg

4. Καλύψτε τα γδαρσίματα

Αν δείτε την παραμικρή γρατζουνιά πάνω στα αγαπημένο σας sneakers, απλά απλώστε προσεκτικά λίγο βερνίκι νυχιών στην ίδια ακριβώς -και ματ απαραιτήτως- απόχρωση.

5. Dry and spray!

Το τελικό βήμα είναι να τα αφήσετε να στεγνώσουν. Γεμίστε τα αθλητικά παπούτσια με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσουν την περιττή υγρασία, η οποία θα τα βοηθήσει επίσης να διατηρήσουν το σχήμα τους. Ποτέ μην στεγνώνετε στο καλοριφέρ ή στο στεγνωτήριο, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα αθλητικά παπούτσια, αλλά προτιμήστε να τα στεγνώσετε στον αέρα σε θερμοκρασία δωματίου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μόλις στεγνώσουν εντελώς, ψεκάστε με ένα προστατευτικό για να βοηθήσετε στη μείωση των μελλοντικών λεκέδων.

Bonus tip: Μόλις ξαναγίνουν αστραφτερά λευκά, αποθηκεύστε τα αθλητικά σας σε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος για να μην ξεθωριάσουν τα χρώματα.

Image source: @anoukyve, net-a-porter