fbpixel

Search icon
Search
Less Sugar: Ανακαλύψτε τι συμβαίνει όταν μειώνετε τη ζάχαρη στην καθημερινή σας διατροφή
MAGAZINE

Less Sugar: Ανακαλύψτε τι συμβαίνει όταν μειώνετε τη ζάχαρη στην καθημερινή σας διατροφή

Iδιαίτερα κατά τη διάρκεια των γιορτών


Με τις γιορτές να είναι ήδη εδώ και την κατανάλωση των γλυκών ν’ αυξάνεται, δείτε γιατί είναι καλό για την υγεία σας να μειώσετε τη ζάχαρη στο καθημερινό σας διαιτολόγιο, ώστε να μπορείτε ν’ απολαμβάνετε κάποιες φορές τις αγαπημένες σας λιχουδιές χωρίς τύψεις.

Όταν σταματήσετε να καταναλώνετε ζάχαρη θα δείτε σημαντικές βελτιώσεις στους δείκτες της υγείας σας, ακόμη και σε 9 μέρες, έστω κι αν δε μειώσετε την πρόσληψη των ημερήσιων θερμίδων! Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη που έγινε σε παιδιά κι εφήβους -δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity- από ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων Benioff του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο και που είναι από τις σημαντικότερες για τον ρόλο της ζάχαρης στο ανθρώπινο σώμα. Τα τελευταία 10 χρόνια, και μετά τις κλινικές μελέτες για τη δίαιτα Άτκινς, υπάρχει ένα κλίμα υπέρ των καλών λιπών και πρωτεϊνών και κατά των τρανς λιπαρών και της ζάχαρης - φρουκτόζη ή γλυκόζη.

viki2.jpg

Η ζάχαρη στο μικροσκόπιο

Είναι γνωστό ότι οι διατροφολόγοι για δεκαετίες κατηγορούσαν τα διατροφικά λίπη για κάθε δεινό στην υγεία, αφήνοντας στο απυρόβλητο τη ζάχαρη. Μετά το 2004, όμως, υπήρξε μια στροφή. Και η εν λόγω μελέτη δίνει τη χαριστική βολή, διατυπώνοντας ότι η αποχή από τη ζάχαρη για μόλις 9 μέρες έχει θεαματικά αποτελέσματα στους δείκτες υγείας. Ποτέ άλλοτε δεν έχει διαπιστωθεί τέτοια βελτίωση σε τόσο σύντομο διάστημα. Ο επικεφαλής της μελέτης Ρόμπερτ Λάστινγκ, ενδοκρινολόγος και καθηγητής Κλινικής Παιδιατρικής, δήλωσε ότι η ζάχαρη είναι επιβλαβής όχι εξαιτίας των θερμίδων, αλλά λόγω της μεταβολικής επίδρασης που έχει στο σώμα. «Φταίει απλώς η φύση της ζάχαρης», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Health up

Στη μελέτη συμμετείχαν 43 παιδιά, ηλικίας 9-18 ετών, που ήταν παχύσαρκα και είχαν κάποιες παραμέτρους του μεταβολικού συνδρόμου. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν επί 9 μέρες μια διατροφή χωρίς πρόχειρο φαγητό, γλυκά και αναψυκτικά με ζάχαρη. Τα νέα γεύματα προετοιμάστηκαν από την κλινική του νοσοκομείου και περιείχαν μόνο 10% προστιθέμενη ζάχαρη (από 28% που ήταν στην προηγούμενη διατροφή τους). 

Ειδικά η φρουκτόζη παρείχε μόνο το 4% των θερμίδων. Η νέα διατροφή, ωστόσο, δεν άλλαξε το ποσοστό των πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών, απλώς η ζάχαρη αντικαταστάθηκε με αμυλούχες τροφές, όπως η πίτσα. Οι ερευνητές ζύγιζαν κάθε μέρα τα παιδιά κι όταν έβλεπαν ότι κάποιο έχανε βάρος, του ζητούσαν να αυξήσει την πρόσληψη τροφής, διότι ήθελαν αυτό να διατηρηθεί σταθερό, ώστε να διαχωρίσουν την επίδραση της ζάχαρης.

viki3-n3qcS.jpg

Για τον ίδιο λόγο, τους ζήτησαν να μην αυξήσουν το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητάς τους. Ύστερα από 9 μέρες, η διαστολική αρτηριακή πίεση (μεγάλη) είχε μειωθεί κατά 5 mm Hg, τα τριγλυκερίδια είχαν πέσει κατά 33 mg/dl ή κατά 46%, η κακή (LDL) χοληστερίνη είχε μειωθεί κατά 10 mg/dl, το σάκχαρο του αίματος είχε πέσει κατά 5 mg/dl και τα επίπεδα της ινσουλίνης είχαν μειωθεί κατά 53%! Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ο οργανισμός των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη άρχισε να δέχεται καλύτερα τα μηνύματα κορεσμού της πείνας και κάποιοι αισθάνθηκαν ότι τρώνε πολύ. «Δεν έχω δει ποτέ σε μελέτες με ανθρώπους τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα σε τόσο σύντομο διάστημα», ανέφερε ο Ζαν-Μαρκ Σβαρτς, καθηγητής στο Τμήμα Βασικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Touro της Καλιφόρνια, που συμμετείχε στη μελέτη. «Μέσα σε μόλις 9 μέρες από τον περιορισμό της ζάχαρης, από το 28% των ημερήσιων θερμίδων στο 10%, υπήρξαν θεαματικές βελτιώσεις».

Ο Λάστινγκ σημείωσε πως τα ευρήματα της μελέτης καταρρίπτουν τον μύθο «μία θερμίδα είναι πάντα μία θερμίδα, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Άλλη επίδραση έχουν οι θερμίδες του ψωμιού κι άλλη των γλυκών. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι διατροφολόγοι».


Η Βίκυ Χατζηβασιλείου είναι συγγραφέας των best sellers «Νιάτα Διαρκείας», «Όμορφα Μυστικά» και «Άλλαξε ζωή και σώμα σε 42 ημέρες», «Κάντο να συμβεί τώρα», καθώς και δημιουργός του site www.omorfamystika.gr και του application omorfamystika.

Instagram: @vikyhatzivasiliou

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020