fbpixel

Search icon
Search
Less is more: Μια ματιά σε ένα πέτρινο συγκρότημα κατοικιών στη Σύρο που μοιάζει να αναδύθηκε από την γη
DESIGN

Less is more: Μια ματιά σε ένα πέτρινο συγκρότημα κατοικιών στη Σύρο που μοιάζει να αναδύθηκε από την γη

Το Delphini υπογράφει η αρχιτέκτονας Κατερίνα Τσιγαρίδα


Στο άγριο σκηνικό των Κυκλάδων, σε ένα γραφικό σημείο που άλλαξε ελάχιστα από τις μέρες του Ομήρου, στο Δελφίνι, στα βορειοδυτικά της Σύρου, η αρχιτέκτονας Κατερίνα Τσιγαρίδα με έδρα της την Θεσσαλονίκη κατασκεύασε ένα απίστευτο συγκρότημα κατοικιών με χαμηλές κλίσεις για μια ελληνική οικογένεια που εδρεύει στο Λονδίνο κι έχει οικογενειακούς κι επιχειρηματικούς δεσμούς με το νησί. Κάντε μια «βουτιά» στο εσωτερικό του κι εκπλαγείτε από την εξωτική του ομορφιά. 

2-3.jpg

Το συγκρότημα -που αποτελείται από πέντε λιτά, πέτρινα κτίρια, που μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από την άγρια γη, έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να εντάσσονται απόλυτα στο φυσικό τους περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, εντοπίζεται στην άκρη ενός παρθένου κόλπου που βλέπει απέναντι σε ένα μικρό έρημο νησί και καθώς η τοποθεσία εκτείνεται προς τον κόλπο, το μικρό αυτό νησάκι γίνεται το επίκεντρο, το σημείο αναφοράς του. Καθένα από τα κτίσματα περιλαμβάνει εσωτερικά καθιστικό, τραπεζαρία και υπνοδωμάτια, καθώς κι ένα στούντιο. Η πέτρα επικρατεί και στο εσωτερικό των κτιρίων, δημιουργώντας μια γήινη ατμόσφαιρα, ενώ δε λείπουν και οι λεπτομέρειες από ξύλο που συνδυάζονται υπέροχα με τα πετρώματα. Όλα είναι αρμονικά μεταξύ τους. 

delphini-tsigarida-019.jpg

Ο προσανατολισμός της κατοικίας είναι ιδιαίτερα έξυπνος: ο άξονας κάθε κτιρίου πιάνει μια άκρη του κόλπου, ενώ οι άξονες των παρεμβαλλόμενων αυλών βλέπουν κατευθείαν προς το νησί. Ο σωστός προσανατολισμός ήταν ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι του έργου. Τα αποτελέσματα, ωστόσο, αποδεικνύουν πως άξιζε η προσπάθεια. Επίσης, οι χώροι προσφέρουν φυσικό αερισμό και φως, καθώς και προστασία από τους ισχυρούς παράκτιους ανέμους. Όλα είναι μελετημένα ώστε να καθιστούν το σπίτι απόλυτα λειτουργικό και κατάλληλο για κάθε εποχή. 

delphini-tsigarida-024.jpg

Η αρχιτέκτονας λέει ότι το συγκρότημα είναι εμπνευσμένο από το «όραμα της πρωτόγονης καλύβας, τη λαχτάρα του ανθρώπου να επιστρέψει στο ουσιαστικό μέσα από το τοπίο και τη μνήμη». Συγκεκριμένα, οι σιλουέτες αντικατοπτρίζουν τα μονολιθικά πέτρινα σχήματα που μπορούν να βρεθούν στη Σύρο. Σίγουρα, αυτή η αναφορά του μακρινού παρελθόντος αντικατοπτρίζεται με την επιλογή υλικών -η τοπική πέτρα δημιουργεί την εντύπωση ότι τα κτίρια αναδύονται από την ίδια την γη, ενώ μια παλέτα από δοκάρια οροφής από ξύλο και τα δάπεδα από γυαλισμένο τσιμέντο, ενσωματωμένα με γκρίζους και μαύρους ψαμμίτες, φαίνονται απόλυτα σωστά για τον τόπο. Για τους εσωτερικούς χώρους, ένα μείγμα από μη επεξεργασμένο γύψο, ξύλινες πόρτες και παράθυρα, μαζί με έπιπλα από ξύλο, σκυρόδεμα και ακατέργαστο αλουμίνιο, όλα προσθέτουν μια ευχάριστα μοντέρνα διάθεση.

delphini-tsigarida-037-copy.jpg
delphini-tsigarida-038-409Oy.jpg

Αbout

H Κατερίνα Τσιγαρίδα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Αποφοίτησε από τη σχολή Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές της στην Architectural Association του Λονδίνου, όπου συνεργάστηκε με το Office for Metropolitan Architecture (1980-1984). Το 1981 με τον Ηλία Ζέγγελη ανοίγουν το γραφείο ΟΜΑ στην Αθήνα. Από το 1984 συνεχίζει ως ανεξάρτητο γραφείο και το 1996 σχηματίζει το KATERINA TSIGARIDA ARCHITECTS στην Θεσσαλονίκη.

Photography: Yiorgis Yerolymbos