fbpixel

Search icon
Search
Lake Como Design Festival 2024: Ό,τι ξεχωρίσαμε από το θεαματικό φεστιβάλ σχεδιασμού που διεξήχθη για 6η χρονιά
DESIGN NEWS

Lake Como Design Festival 2024: Ό,τι ξεχωρίσαμε από το θεαματικό φεστιβάλ σχεδιασμού που διεξήχθη για 6η χρονιά

Ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες κι έλαβε χώρο σε διάφορα σημεία-τοπόσημα της Ιταλίας


Το Lake Como Design Festival, το οποίο διοργανώνεται από την Wonderlake, προσέφερε έναν μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων σε διάφορα σημεία της Ιταλίας αλλά και γύρω από τη λίμνη. Οι επιμελημένες ομιλίες και τα έργα φιλοξενήθηκαν σε ιστορικές τοποθεσίες, όπως μια αναγεννησιακή βίλα κι ένα μεσαιωνικό δημοτικό κτίριο. Ιδιαίτερο σημείο αναφοράς είναι ένας μικρότερος χώρος που μετατράπηκε σε έναν διαλογιστικό χώρο που ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του φετινού θέματος: «Ελαφρότητα».

Εμείς ξεχωρίσαμε τα highlights της φετινής διοργάνωσης, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες!
fireshot-capture-395-1the-form-of-lightness-broletto-phnicolo-panzeri-01jpg-1200800-wwwinternimagazineit.png


Στο μεσαιωνικό δημαρχείο, Palazzo del Broletto, οι επισκέπτες συνέκριναν μια σειρά από 28 καρέκλες, που δημιουργήθηκαν μεταξύ 1924 και 2024. Με την επιμέλεια των διοργανωτών του φεστιβάλ, η έκθεση "The Form of Lightness" είχε ως στόχο να αναδείξει την αντίθεση μεταξύ του μεγαλύτερου βάρους του σώματος που καταλαμβάνει μια καρέκλα και της ελαφρότητας της μορφής της καρέκλας και των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία της. Η παλαιότερη ήταν η "Wassily Lounge Chair" που σχεδιάστηκε από τον Marcel Breuer το 1925 - εμπνευσμένη από ένα πλαίσιο ποδηλάτου, αυτή η minimal εικόνα του Bauhaus αποτελεί πραγματικό παράδειγμα διαχρονικού σχεδιασμού.

Την προσοχή μας κέντρισε και μια συλλογική έκθεση στο San Pietro in Atrio. Το θέμα της ελαφρότητας ερμηνεύτηκε από σχεδιαστές όπως ο Michele de Lucchi, ο Mario Botta και οι Naessi Studio με έδρα τη Ρώμη, χρησιμοποιώντας μια παραδοσιακή μέθοδο χάραξης για να δημιουργήσουν εκτυπώσεις περιορισμένης έκδοσης. Αυτή η συνεργασία με τον εξειδικευμένο printer Lithos με έδρα το Como είχε ως στόχο να εξερευνήσει την ιδέα της ελαφρότητας στο χαρτί.

xkz8goescbmfzupjdepnby-768-80jpg.webp
8 Days of Lightness | Image credit: Nicolò Panzeri


Στο Spazio Natta, οι Erlands και Bai Bai εξέπεμψαν κύματα ηρεμίας με το έργο τους "8 Days of Lightness". Ως αποτέλεσμα της μεθοδικής μελέτης των τελετουργιών του Erlands, εδώ η ελαφρότητα μεταφράστηκε ως ένας προορισμός που επιτυγχάνεται μέσω του διαλογισμού και της κίνησης με τη χρήση συλλεκτικών "EB WeightLights" που δημιούργησε η Bai Bai Bai και οραματίστηκε ο Erlands.

Ειδικές εγκαταστάσεις που συνδυάζονται με τον 16ο αιώνα και την αρχιτεκτονική της Villa del Grumello, κέντρισαν εξίσου το ενδιαφέρον μας. Τόσο η περιέργεια του κοινού όσο και των συμμετεχόντων ήταν στο επίκεντρο. Σε ένα από τα παραρτήματα, οι Bodin Hon και Dilara Kan της Yellowdot παρουσίασαν τη σειρά επιτραπέζιων σκευών "Hatch Eggserve", με επαναχρησιμοποιημένα κελύφη αυγών σε διαφανείς δίσκους και κινητούς ορειχάλκινους βραχίονες.

j72ga4wgfukwhlro4ne4e3-768-80jpg.webp
Hatch Eggserve | Image credit: Margherita Bonetti


Τα ανακυκλωμένα ακρυλικά φωτιστικά δαπέδου του Sjang Niederwieser, "Liquid", φώτισαν ένα μικρό παρεκκλήσι στον χώρο της βίλας, με το σύγχρονο σχέδιο να μοιάζει με ελαφρώς λιωμένο πλαστικό, το οποίο κυματίζει για να δημιουργήσει βάθος και διάσταση.

wb732j9rawfx2ft7pzq74j-768-80jpg.webp
Liquid | Image credit: Margherita Bonetti


Στο εσωτερικό της βίλας, η καρέκλα "Sister Moon" των Francesco Manfredi και Tommaso Lorenzini, AKA, Dalmoto, εμπνεύστηκε από την ελαφρότητα που αντανακλάται από το φεγγάρι, χρησιμοποιώντας ένα μείγμα χαλαζία και μαρμάρου για την πλάτη του καθίσματος, boucle για την ταπετσαρία και ένα σχήμα μισοφέγγαρου για το κάθισμα- οι σχεδιαστές συγχώνευσαν διαφορετικές πτυχές της αντίληψής μας για το φεγγάρι για να αναπτύξουν μια άνετη καρέκλα.

yxycn5l4r4fr9ne6yth7zd-768-80jpg.webp
Villa del Grumello | Image credit: Nicolò Panzeri


Πηγή: Wallpaper