fbpixel

Search icon
Search
Λαδώνουν τα μαλλιά σας; 10 tips για να το αποφύγετε
HAIR & NAILS

Λαδώνουν τα μαλλιά σας; 10 tips για να το αποφύγετε

Πώς να τα διατηρείτε πάντα λαμπερά και υγιή


Είναι αλήθεια ότι πολλές από εμάς έχουμε έρθει στη θέση του να αντιμετωπίζουμε λιπαρότητα στα μαλλιά μας. Αυτή η χρόνια «απειλή» για πολλούς μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες - από την ψυχική μας υγεία μέχρι και τη διατροφή μας. Καλό θα ήταν να γνωρίζετε ότι τα λιπαρά μαλλιά είναι το αποτέλεσμα της υπερδραστηριότητας των σμηγματογόνων αδένων, όταν παράγουν πολύ σμήγμα. Παρόλο που αυτό είναι καλό για τα μαλλιά, μπορεί να τα κάνει να φαίνονται λιπαρά. Συνήθεις αιτίες των λιπαρών μαλλιών είναι οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, τα φάρμακα, η λανθασμένη περιποίηση, το στρες, οι ορμονικές διακυμάνσεις, ακόμα και η αλλαγή του καιρού...

Πώς ακριβώς λοιπόν καταπολεμά κανείς τη λιπαρότητα, όταν αυτή μπορεί να προέρχεται σχεδόν από οτιδήποτε; Δείτε παρακάτω! 

1) Μειώστε το στρες

Έχετε άγχος για τις προθεσμίες της δουλειάς σας; Ξυπνάτε με λιπαρά μαλλιά; Αντιμετωπίζουμε καθημερινά το άγχος και το στρες, αλλά η προσπάθεια να εξισορροπήσουμε ένα βαρύ φορτίο άγχους μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά από εκείνο το επιπλέον φλιτζάνι καφέ. Όταν είμαστε αγχωμένοι, το σώμα απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη. Όταν τα επίπεδα της κορτιζόλης μας αυξάνονται, μπορεί να προκληθεί στρες και στους σμηγματογόνους αδένες στο τριχωτό της κεφαλής μας, στέλνοντάς τους σε υπερδιέγερση, παράγοντας και απελευθερώνοντας περισσότερο σμήγμα και προκαλώντας συσσώρευση λιπαρότητας. Επιπλέον, όταν το επίπεδο των ανδρογόνων (ορμονών) αυξάνεται, κάτι που συμβαίνει όταν βιώνετε ορμονική ανισορροπία, αυτό θέτει το σώμα σας σε μια ελαφρώς στρεσαρισμένη κατάσταση, κάνοντας τους αδένες στο τριχωτό της κεφαλής σας να παράγουν περισσότερο λάδι.

shutterstock-1230097237.jpg

2) Βούρτσα για την ανακατανομή των ελαίων

Το βούρτσισμα των μαλλιών σας είναι εξαιρετικά σημαντικό, ειδικά αν έχετε λιπαρά μαλλιά. Μπορεί να μειώσει τη λιπαρότητα, καθώς διανέμει τα έλαια σωστά στις τούφες σας. Όπως συμβαίνει με κάθε λάδι, τα φυσικά έλαια μπορούν να προστατεύσουν τα μαλλιά σας, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι ρίζες σας εξακολουθούν να φαίνονται λιπαρές και πιθανότατα φράζουν τα ανοίγματα των θυλάκων σας.

3) Αποφύγετε τα εξευγενισμένα σάκχαρα και τα γαλακτοκομικά

Η διατροφή σας μπορεί επίσης να επηρεάσει την ποσότητα της λιπαρότητας και ορισμένα τρόφιμα αυτό. Ένα διατροφικό πρόγραμμα πλούσιο σε σάκχαρα, γαλακτοκομικά προϊόντα και κόκκινα κρέατα μπορεί να κάνει το τριχωτό της κεφαλής να παράγει περισσότερο λάδι. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αυτών των τροφών μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Οι ορμόνες στα γαλακτοκομικά προϊόντα διασπώνται σε ανδρογόνα (ορμόνες) μετά την κατανάλωσή τους με αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή σμήγματος. 

4) Εξετάστε το πόσο συχνά λούζεστε 

Αλλάξτε τη συνήθη ρουτίνα σας για να αποφύγετε το καθημερινό λούσιμο των μαλλιών σας. Προσπαθήστε να το κάνετε δύο φορές την εβδομάδα με ένα καθαριστικό σαμπουάν ή με κάποιο που είναι κατασκευασμένο από φυσικά συστατικά και παρέχει έναν βαθύ, αλλά λεπτό καθαρισμό που απομακρύνει όλους τους ρύπους και τη συσσώρευση. Επίσης, χρησιμοποιήστε ένα ξηρό σαμπουάν μεταξύ των λουσιμάτων για να κάνετε τα μαλλιά σας να φαίνονται λαμπερά και φρεσκολουσμένα. Good to know: Καλό θα ήταν ν' αποφεύγετε τα σαμπουάν που τείνουν να χρησιμοποιούν εξαιρετικά ήπια καθαριστικά συστατικά που καθιστούν πολύ δύσκολο τον επαρκή καθαρισμό των λιπαρών ριζών και μαλλιών. Μπορείτε να καθορίσετε ποια μέθοδος σαμπουάν λειτουργεί καλύτερα για εσάς και τα μαλλιά σας.

5) Πάρτε τις βιταμίνες σας

Μπορεί το λιπαρό τριχωτό της κεφαλής -που είναι δύσκολο να ελεγχθεί- να είναι στα γονίδιά σας, αλλά τα συμπληρώματα μπορούν ενδεχομένως να βοηθήσουν αυτή την κατάσταση. Ορισμένες ασθένειες και ιατρικά ζητήματα, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η ηπατική συμφόρηση και το σύνδρομο Sjögren (μια μακροχρόνια αυτοάνοση ασθένεια), μπορούν να προκαλέσουν υπερπαραγωγή λιπαρών ουσιών. Προτιμήστε τα συμπληρώματα με βάση τον ψευδάργυρο που βοηθούν στην αύξηση της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος και το βητακαροτένιο που θα συμβάλλει στην ταχύτερη επιδιόρθωση του δέρματος. Η επιλογή τροφίμων με δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και πλούσια σε βιταμίνη Ε θα βοηθήσει επίσης στην αντιμετώπιση. 

shutterstock-1390831859.jpg

6) Θυμηθείτε τα λιπαρά οξέα

Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα αποτελούν βασικό συστατικό ενός υγιεινού, ισορροπημένου τρόπου ζωής. Το να βεβαιωθείτε ότι τρώτε αρκετά από αυτά μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της περίσσειας σμήγματος στο τριχωτό της κεφαλής και να τιθασεύσει αυτές τις λιπαρές τούφες. Τα EFAs βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, τα λιπαρά ψάρια και τα ανεπεξέργαστα δημητριακά ολικής αλέσεως!

7) Αποφύγετε τα θειικά άλατα

Τα θειικά άλατα είναι τα συστατικά στα σαμπουάν που τα κάνουν να αφρίζουν και μπορούν να αποφέρουν αρνητικές συνέπειες στο τριχωτό της κεφαλής σας αφαιρώντας του τα φυσικά του έλαια. Με τη σειρά του, το δέρμα στο κεφάλι σας θα παράγει περισσότερο λάδι, προσπαθώντας να αναπληρώσει αυτό που χάθηκε. Υπάρχουν πολλά σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα και αξίζει να τα δοκιμάσετε! Μπορεί αρχικά να σας φαίνεται λίγο περίεργη η έλλειψη αφρού, αλλά πιστέψτε μας: Τα μαλλιά σας καθαρίζουν εξίσου καλά και ίσως να είναι λιγότερο λιπαρά, επειδή δεν αφαιρείτε τα απαραίτητα έλαια. 

8) Αφήστε στην άκρη το dry shampoo

Ενώ το dry shampoo είναι εξαιρετικό σε περίπτωση ανάγκης, πρέπει να γνωρίζετε πώς να το χρησιμοποιείτε - και όχι υπερβολικά πολύ, αφού αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη συσσώρευση και φραγμένους πόρους μεταξύ των λουσιμάτων σας. Φροντίστε, λοιπόν, να μην υπερφορτώνετε με το dry shampoo τα μαλλιά σας τις λιπαρές ημέρες. Γενικά, αποφεύγετε τη χρήση προϊόντων που ξεπλένονται δύσκολα, και μπορούν να συσσωρευτούν στα μαλλιά και να είναι δύσκολο να ξεπλυθούν.

Τhe recipe: Ένα διάλυμα μηλόξυδου βοηθά στην επαναφορά του pH του τριχωτού της κεφαλής σας. Δημιουργήστε ένα μείγμα από μισό ποτήρι μηλόξυδο και 4,5 ποτηριού νερού. Βάλτε το διάλυμα στα μαλλιά σας, αφήστε το να μουλιάσει για λίγα λεπτά και ξεβγάλτε το με καθαρό νερό.

9) Δοκιμάστε scrub για το τριχωτό της κεφαλής

Η απολέπιση του τριχωτού της κεφαλής σας πιθανότατα δεν αποτελεί μέρος της ρουτίνας περιποίησης των μαλλιών σας, αλλά η λιπαρότητα μπορεί να καταπολεμηθεί με ένα καλό scrub. Υπάρχουν επιλογές για να διαλέξετε, ή μπορείτε ακόμη και να φτιάξετε το δικό σας με απλά υλικά, όπως λάδι καρύδας και ζάχαρη. Εάν το λιπαρό τριχωτό της κεφαλής προκαλείται πολλές φορές από συσσώρευση προϊόντων, ένα καλό scrub είναι ο τέλειος τρόπος για να ξεκινήσετε από την αρχή. Θα αφαιρέσει κάθε παλιό, συσσωρευμένο προϊόν που βρίσκεται εκεί για πολύ καιρό. Παρόμοια με μια μάσκα μαλλιών, τα scrubs είναι καλύτερα για περιστασιακή χρήση, έως και μία φορά την εβδομάδα.

shutterstock-1385567915.jpg

10) Επενδύστε στο σωστό harstyling

Η επιπλέον λιπαρότητα μπορεί επίσης να σημαίνει ότι τα μαλλιά σας δυσκολεύονται να στιλιζαριστούν. Χρησιμοποιείστε ελαφριά προϊόντα που δεν θα βαραίνουν ακόμη περισσότερο την τρίχα σας. Προσπαθήστε να στεγνώνετε με το πιστολάκι όσο πιο συχνά μπορείτε (για να μεταφέρετε τα φυσικά σας έλαια στα μαλλιά). Εφαρμόστε ένα spray λάμψης σε μια βούρτσα ή στα χέρια και τοποθετήστε το τα μαλλιά. Μην το εφαρμόζετε κατευθείαν στα μαλλιά σας. Plus, για μακριά μαλλιά, είναι πιο εύκολο να δημιουργήσετε μια αλογοουρά, έναν κότσο ή μια πλεξούδα. Για τα κοντά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια πούδρα μαλλιών στις ρίζες για να απορροφήσετε την περίσσεια λιπαρότητας, προσθέτοντας ταυτόχρονα άμεσο όγκο.