fbpixel

Search icon
Search
La Femme Française: Οι γαλλικές κατευθυντήριες γραμμές στο στιλ που έχουν εμπνεύσει γενιές γυναικών
MAGAZINE

La Femme Française: Οι γαλλικές κατευθυντήριες γραμμές στο στιλ που έχουν εμπνεύσει γενιές γυναικών

Οι Γαλλίδες, γνωστές για την άψογη αισθητική και την αινιγματική τους στάση, έχουν καλλιεργήσει ένα σύνολο άγραφων κανόνων, οι οποίοι θεμελιώνουν τη διαχρονική γοητεία. Είναι το πλαίσιο του “je ne sais quoi” που τις κάνει να ξεχωρίζουν στον κόσμο της μόδα


Mε ένα “oh là là” ξεκινάμε ένα ταξίδι στους πλακόστρωτους δρόμους του Παρισιού, όπου, αν κάποια από εμάς περπατούσε με το ίδιο πομπώδες, πολύχρωμο στιλ, όπως η γλυκιά Emily στη σειρά που όλοι αγαπήσαμε, ή -ακόμη χειρότερα- με ρούχα άθλησης, θα ένιωθε τα αδιάκριτα βλέμματα των Γαλλίδων να κάνουν αυτό το αργό σκανάρισμα πάνω της, έχοντας πολλά να πουν. Όμως, και στην αντίθετη περίπτωση, αν επέλεγε να είναι απόλυτα κομψή, η αντίδρασή τους θα παρέμενε ασυγκράτητα η ίδια. Αξιολάτρευτο, φυσικά, το πώς οι γυναίκες αυτές έχουν τόσο έντονη την αίσθηση του στιλ, παραμένοντας ευχάριστα προβλέψιμες στο τι τους προκαλεί θαυμασμό ή δυσάρεστη έκπληξη. Και κάπως έτσι, η Emily, πέρα από τη σφαίρα της φαντασίας, δε θα μπορούσε ποτέ να εμφανιστεί με crop top στο γραφείο της ή με καυτά μίνι για ψώνια στις παριζιάνικες οδούς. Γιατί εκεί θα μάθαινε πως αυτές οι φευγαλέες επιλογές δεν είναι απλά… σικ από κάποια σαν τη σκληρή Sylvie!

Μπορεί, συνεπώς, η Αμερική να έχει τη λάμψη των σταρ του Hollywood, αλλά η Γαλλία θα κρατά για πάντα τα σκήπτρα της γυναικείας κομψότητας. Excusez-moi, αλλά εδώ όλα έχουν ένα μέτρο: αυτό του γούστου. Και κάθε γυναίκα πρέπει να παίζει πάντα με τους κανόνες που το ορίζουν. Κάποιες Παριζιάνες γεννιούνται, άλλες φτιάχνονται, αλλά όλες ξέρουν δεκάδες τρόπους για να δέσουν ένα φουλάρι Hermès και να κάνουν την απαραίτητη προσπάθεια για να δείχνουν επιμελώς ατημέλητες καθημερινά. Επιπλέον, ως γνωστόν, «δεν παχαίνουν», κι ας προσφέρονται σε αφθονία τριγύρω τους τα πιο λαχταριστά βουτυράτα κρουασάν και ψωμιά. Η αιώνια γοητεία και η έμφυτη ζωντάνια τους αγγίζει πράγματι τα όρια του κλισέ.

Όλα αυτά συμβαίνουν βέβαια, επειδή, στην καρδιά της φινέτσας των Γαλλίδων, βρίσκεται η ασύλληπτη ποιότητα του “je ne sais quoi”. Αυτό που κάνει μια mademoiselle να ξεχωρίζει είναι η ανεμελιά της. Είναι η αυτοπεποίθηση στο βήμα της, μια ανείπωτη σιγουριά που εκπέμπεται από μέσα της. Επιλέγει διαχρονικά κομμάτια αντί για τις τάσεις, αγοράζει ποιότητα σε κάθε τιμή, αγκαλιάζει τις ατέλειές της και αποδέχεται την ηλικία της. Το μακιγιάζ της είναι πάντα παρόν αλλά διακριτικό, τα μαλλιά της, ψιλοανακατεμένα. Καμιά φορά καπνίζει, αλλά, όταν το κάνει, είναι με απόλυτη χάρη, σεξαπίλ και αδιαμαρτύρητα. Θεωρεί την εμφάνισή της θέμα εθιμοτυπίας και μέτρο αυτοσεβασμού. Κι έτσι, πετυχαίνει πάντα και παντού να τραβάει τα βλέμματα, φαινομενικά δίχως καν να το προσπαθεί. Αυτή η αινιγματική γοητεία δεν μπορεί να αποκτηθεί ή να τη μιμηθεί κάποιος εύκολα - είναι κληρονομιά αιώνων πολιτισμού, καλλιεργημένου etiquette και γνώσεων επί της μόδας. Η στάση που ψιθυρίζει «έτσι ξύπνησα» υπονοεί ένα καλά φυλασσόμενο μυστικό που είναι γνωστό μόνο στους μυημένους. Όμως, στη συχνότητά μας πιάσαμε τους χρυσούς κανόνες που εφαρμόζουν οι Γαλλίδες, κατακτώντας τον τίτλο των πιο ακαταμάχητων και στιλάτων γυναικών του πλανήτη.

7-outfits-that-prove-sylvie-is-the-chicest-character-on-emily-in-paris.jpg

1. Όλα είναι θέμα attitude

Υπάρχει ένας τρομερός αέρας αυτοπεποίθησης τον οποίο εκπέμπουν οι Γαλλίδες, μια ανομολόγητη σιγουριά που προέρχεται από την αποδοχή του εαυτού τους. Είτε πίνουν εσπρέσο σ’ ένα γωνιακό καφέ είτε περπατούν κατά μήκος του Σηκουάνα, ακτινοβολούν μια έμφυτη δυναμική από μέσα τους, η οποία αφήνει τους πάντες γοητευμένους και περίεργους.

2. Το στιλ θα πρέπει να δείχνει αβίαστο

Αυτή η αισθητική του απρογραμμάτιστα τέλειου στιλ, που είναι σαν να στήθηκε σε λίγα μόλις λεπτά, επιτυγχάνεται μέσω της απόκτησης μιας capsule γκαρνταρόμπας, της σχολαστικής επιλογής της ποιότητας των ευέλικτων, mix-and-match κομματιών, της υιοθέτησης μιας μινιμαλιστικής προσέγγισης με καθαρές γραμμές και ουδέτερα χρώματα και του συνδυασμού του vintage με το μοντέρνο. Για τη Γαλλίδα, κάθε λεπτομέρεια πρέπει να αντηχεί μια αρμονική ισορροπία, δείχνοντας πως υπήρξε αδιάφορη για το αποτέλεσμα. Είναι τα τέλεια αναστατωμένα μαλλιά, η φαινομενικά ασύντακτη επιλογή αξεσουάρ και η διακριτική χάρη που αφήνει ανεξίτηλο σημάδι.

3. Η τελειότητα θα πει αδυναμία

Οι Γαλλίδες γιορτάζουν τις ατέλειές τους. Αντί να συμμορφώνονται με τα κοινωνικά πρότυπα ομορφιάς, αγκαλιάζουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους, μετατρέ-ποντάς τα σε ατού που προσθέτουν χαρακτήρα στην εμφάνισή τους. Η εμπιστοσύνη στην ταυτότητά τους είναι το απόλυτο αξεσουάρ.

the-most-dramatic-interiors-from-the-vogue-archive.jpg


4. Η υγεία ξεκινά από τη διατροφή

Στη γαλλική κουλτούρα επικρατεί ο διαρκής σεβασμός για το σώμα και την αυτοφροντίδα. Τα μικρά, τοπικά καταστήματα είναι πολύ πιο δημοφιλή από τα σούπερ μάρκετ στο Παρίσι. Οι Γαλλίδες αγοράζουν το ψωμί τους από boulangerie, το τυρί τους από fromagerie και τα γλυκά τους από patisserie, με τα συστατικά να είναι πάντα φρέσκα. Σε αντίθεση με άλλες δυτικές χώρες, όπου επικρατεί η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, επικεντρώνονται σε μετρημένες, υγιεινές διατροφικές συνήθειες, οι οποίες εστιάζουν στην απόλαυση του φαγητού. Το μέτρο διέπει τον τρόπο ζωής τους, έτσι τρώνε συχνά ό,τι αγαπάνε, αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες. Για παράδειγμα, ένα μόνο κομματάκι σοκολάτας ή μια φέτα φρούτου.

5. Περπάτημα παντού

Όποιος μείνει στο Παρίσι, έστω και για μια μέρα, θα παρατηρήσει κάτι αξιοσημείωτο: οι άνθρωποι περπατούν παντού! Οι Γαλλίδες, λοιπόν, μπορεί να μη «χτυπιούνται» συνέχεια στο γυμναστήριο, αλλά αυτό είναι ένα από τα ευκολότερα μυστικά τους για να δείχνουν πάντα σε φόρμα και να αισθάνονται ενεργητικές.

6. Το μακιγιάζ θα υπάρχει πάντα σε διακριτικές δόσεις

Ένα βασικό χαρακτηριστικό της εμφάνισης των French girls είναι το “no make-up” make-up look, το οποίο ουσιαστικά ελαχιστοποιεί την ποσότητα των καλλυντικών που χρησιμο-ποιούν για να αναδείξουν τα φυσικά χαρακτηριστικά τους, αντί να μεταμορφώσουν ριζικά το πρόσωπό τους. Ένα ενυδατωμένο και λαμπερό δέρμα τους επιτρέπει να επιλέγουν ένα πιο ανάλαφρο μακιγιάζ, γι’ αυτό και η περιποίηση της επιδερμίδας τους είναι το Α και το Ω.

7. Πρέπει να αγκαλιάζεις την κάθε ηλικία με χάρη

Οι Γαλλίδες δεν εγκαταλείπουν την ομορφιά, τη γοητεία και τη χάρη τους έπειτα από «κάποια ηλικία», μιας και, στον πολιτισμό τους, αυτή είναι πραγματικά ένας αριθμός - όχι ανασταλτικός παράγοντας στην απόλαυση της ζωής.

8. Αγάπη για τον πολιτισμό και το lifestyle

Πέρα από την εμφάνιση και τον χαρακτήρα τους, οι Γαλλίδες διατηρούν μια ιδιαίτερα ελεύθερη και επαναστατική στάση απέναντι στη ζωή, γεγονός που τις καθιστά ακαταμάχητα γοητευτικές. Θα βγουν σε εστιατόρια, θα διασκεδάσουν σε πάρτι, αλλά παράλληλα θα γνωρίζουν από λογοτεχνία, Τέχνη ή κινηματογράφο, εμπλουτίζοντας το στιλ τους με μια αίσθηση διανοητικού και καλλιτεχνικού βάθους.

parisian-style.jpg

The French Etiquette

do's

1. Να λέτε πάντα “bonjour”! Μια ευγενική τυπικότητα διέπει την καθημερινή ζωή στο Παρίσι. Ακόμη, είναι σωστό να απευθύνεστε στους ξένους με το “Monsieur” ή “Madame”.

2. Φροντίστε να είστε “fashionably late”, όταν σας καλούν σε δείπνο ή σε κάποιο event. Καθυστερώντας 15 λεπτά, δίνετε χρόνο στον οικοδεσπότη να οργανωθεί.

3. Η γνώση της εθιμοτυπίας στο τραπέζι, από το πώς να τοποθετήσετε τα χέρια σας μέχρι το πώς να παρατάξετε τα σερβίτσια, είναι μια γνώση που κάθε Γαλλίδα οφείλει να κατέχει.

4. Να είστε καθαρές και καλοντυμένες ανά πάσα στιγμή, τηρώντας το “less is more”. Δεν ξέρετε ποτέ αν μια μέρα στη δουλειά μπορεί να οδηγήσει σε μία πρόσκληση για πάρτι.

5. Φαγητό, πολιτική, Τέχνη: τα τρία κορυφαία θέματα συζήτησης. Αποφύγετε να μιλήσετε για χρήματα και ακολουθήστε τις ασφαλέστερες διαδρομές σ’ έναν διάλογο.

dont's

1. Μην αγκαλιάζετε τους άλλους. Αυτό είναι εντελώς άγνωστο στη Γαλλία και η αγκαλιά μπορεί να θεωρηθεί πιο οικεία από το φιλί.

2. Μη μιλάτε δυνατά σε δημόσιους χώρους. Θεωρείται ένα «άσχημο δυτικό» χαρακτηριστικό. Μη φωνάζετε στο κινητό σας και χαμηλώστε το σε δημόσιο χώρο.

3. Μην κατσουφιάζετε όταν οι άλλοι αργούν. Βρίσκονται σε μεσογειακό timezone και δεν υπολογίζουν στην ακρίβεια του χρόνου.

4. Όπου βρεθείτε, μην καταλαμβάνετε πολύ χώρο. Κουβαλάτε μικρότερες τσάντες και μην παρεξηγείστε αν κάποιος στέκεται ένα χιλιοστό πίσω σας.

5. Οι Γάλλοι σπάνια ξεκινούν μια συζήτηση με αγνώστους πάνω σε λεπτομέρειες της προσωπικής τους ζωής. Τους αρέσει να διατηρούν την ιδιωτικότητά τους κρυφή.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023