fbpixel

Search icon
Search
Ξετυλίγουμε step by step την ιεροτελεστία του πιο festive οικογενειακού τραπεζιού
MAGAZINE

Ξετυλίγουμε step by step την ιεροτελεστία του πιο festive οικογενειακού τραπεζιού

Κάντε τα φετινά Χριστούγεννα πιο ξεχωριστά


Αυτά τα Χριστούγεννα είναι ιδιαίτερα! Έχουμε, λοιπόν, όλο τον χρόνο να δώσουμε νόημα στ’ απλά και να στήσουμε το τραπέζι μας από την αρχή, αυτήν τη φορά όμως -γιατί όχι;- ανατρέποντας το κλασικό mix & match. Λέγοντας μια απόλυτα δική μας ιστορία, που θα «παίζει» με υφές, χρώματα, μυρωδιές. Τι λέτε;

Η τέχνη της καλής ζωής… Ίσως η ωραιότερη φράση για να δώσεις νόημα στο art de la table, στην «τέχνη του τραπεζιού», του πώς, δηλαδή, να δημιουργείς το σκηνικό για να μπουν στη συνέχεια τα εδέσματα. Μια φιλοσοφία με πολύ παλιά ιστορία στην Ευρώπη, αλλά και όλο τον κόσμο, που ακολουθεί τον ρυθμό της εποχής. Πότε με maximal και πιο θεατράλε διάθεση, πότε με πιο minimal και αφαιρετική. Άλλοτε κάνει τέχνη ή επαναστατεί, κι άλλοτε αγαπάει το κλασικό, διαχρονικό στοιχείο. «Δεμένη», όμως, πάντα μ’ αυτό το ένστικτο που ξεκινάει από την ανάγκη –ή, αν θέλεις, την επιθυμία- να μοιραστείς στιγμές γύρω από το τραπέζι. Να πεις μια δική σου ιστορία.

5-to1j9.jpg

Η ιεροτελεστία του art de la table είναι αυτό το αιώνιο φλερτ με ό,τι δίνει ομορφιά σ’ ένα τραπέζι: τα λινά τραπεζομάντιλα, τα χρώματα, τις υφές, τις μουσικές, το πιάσιμο μιας απλής πετσέτας, τα φρέσκα λουλούδια, τα δικά σου σερβίτσια, τις προσωπικές αντίκες με τις οποίες συνδέθηκες, την καλή γεύση, τον σεβασμό στο φαγητό. Είναι ευγένεια και καλό γούστο, κώδικες καλής συμπεριφοράς και τρόπος να σερβίρεις. Η ουσία της, όμως, στα μάτια μου είχε πάντα να κάνει με την ομορφιά πέρα και πάνω απ’ όλα, με όσα χαίρεται το μάτι. Γιατί είναι τέχνη να μπορείς να περάσεις όλα όσα έχεις μέσα σου σ’ ένα απλό τραπέζι, για να τιμήσεις τους ανθρώπους σου και να τους δώσεις προσοχή, χρόνο, φροντίδα. Και για να καταφέρεις να μετατρέψεις το κάθε πιάτο σ’ ένα μικρό έργο τέχνης, πρέπει να βγαίνεις εκτός συνήθειας και να τολμάς να μιξάρεις.

Δεν ξέρω, βέβαια, αν το καλό γούστο είναι κάτι που περνάει στο DNA. Ξέρω, όμως, καλά ότι εξελίσσεται όσο δοκιμάζεις κι όσο μοιράζεσαι την ομορφιά που ανακαλύπτεις ότι έχεις μέσα σου.

Όπως και το να είσαι καλός οικοδεσπότης. Κάτι που πάντα μ’ εξίταρε και ξέρω πια πως είναι πολλά περισσότερα από ένα σωστά στρωμένο τραπέζι. Είναι η τέχνη τού να φέρνεις τους ανθρώπους πιο κοντά, χωρίς υπερβολές και φλυαρία - τόσο στο ίδιο το φαγητό που μαγειρεύεις και σερβίρεις όσο και στον τρόπο που προσεγγίζεις το art de la table. Είναι ο τρόπος που δημιουργείς γεύσεις προσωπικές -χωρίς ποτέ να ξεχνάς πως ένα ελαφρύ γεύμα απευθύνεται πραγματικά σε όλα τα γούστα- και ατμόσφαιρα, μέσα από τις ανάλογες μουσικές. Είναι το να τολμάς να πλαισιώνεις τον στολισμό του τραπεζιού σου με προσθήκες στις σωστές αναλογίες και -γιατί όχι;- φτιάχνοντας μια δική σου σύνθεση. Πολύ περισσότερο, όμως, είναι αυτή η ηθική ικανοποίηση του να προσφέρεις ευχαρίστηση στους ανθρώπους σου, να δένεις τις στιγμές. Μια ανάγκη με πολύ ιδιαίτερη σημασία, ειδικά σε αυτήν την αλλόκοτη περίοδο, που η ζωή -όπως τουλάχιστον την ξέραμε- φαίνεται να έχει παγώσει. Τώρα, που έχουμε λίγο παραπάνω χρόνο να στήσουμε τα πιο γιορτινά τραπέζια. Τώρα, που όλοι ψάχνουμε την ομορφιά κάπου. Τώρα που τα σπίτια μας είναι εδώ που ζούμε.

Εδώ, λοιπόν, βρίσκεται η ομορφιά. Κι όσο την ψάχνεις μέσα σου, δε σε σταματάει τίποτα από το να την περάσεις αυτές τις γιορτές στο τραπέζι σου, στους ανθρώπους σου!
2-zFynK.jpg

The Perfect Scene: Top 5

Η τέχνη του γιορτινού art de la table είναι μοναδική, με ανάγκη για αισθητική, λειτουργικότητα και comfort αίσθηση. Γιαυτό, στήνουμε το τραπέζι μας, συνθέτοντας τα πιο ιδιαίτερα settings και δημιουργούμε τις δικές μας αναμνήσεις, με χρώματα, αρώματα, γεύσεις. Ας ανακαλύψουμε το δικό μας αγαπημένο σκηνικό γι' αυτές τις γιορτές μέσα από τις 5 κυρίαρχες τάσεις.

Comfort Notes

Τοποθετήστε πολλά κεριά, αλλά και φρέσκα λουλούδια σε μικρά βάζα και ποτήρια κατά μήκος της τραπεζαρίας. Πείτε «ναι» σε φρούτα και καρπούς, που θα προσθέσουν μια extra νότα στο γιορτινό τραπέζι. Combo που θα δώσει μοναδική διάσταση. Στόχος, η χαλαρή αίσθηση. Το «κλειδί» εδώ είναι να μη φοβηθείτε να βάλετε όσα κεριά μπορούν να χωρέσουν!

3-hcEzQ.jpg

Blue Twist

Και όχι απλά blue, αλλά classic blue. Το χρώμα της Pantone για το 2020 δε θεωρείται απλά μια κλασική επιλογή στην art de la table παλέτα, είναι και αυτό που εμπνέει ηρεμία, αυτοπεποίθηση, σταθερότητα, σύνδεση, κι αν το τολμήσετε, θα έχετε ένα πολύ ξεχωριστό αποτέλεσμα! Στρώστε το λευκό σας σερβίτσιο και για centerpiece επιλέξτε βάζα σε διάφορα μεγέθη και σχέδια από μπλε πορσελάνες, γεμάτα από μπουκέτα με λευκά λουλούδια.

Tell a Story

Η κλασική και κομψή πολυτέλεια είναι το Α και το Ω στο art de la table των γιορτών. Ένα φίνο, τραπεζομάντιλο σε midnight blue αποχρώσεις θα γίνει ο τέλειος καμβάς για να συνθέσετε το πιο ωραίο τραπέζι της χρονιάς, αυτό των Χριστουγέννων. Ο οίκος Maison Dior και η Creative Director του Cordelia de Castellane προτείνει μια ανυπέρβλητη σύνθεση με το κομψό και νέο σερβίτσιο της συλλογής του οίκου, Lumieres. Το πάντρεμα με κρυστάλλινα ποτήρια σχεδιασμένα από την ίδια για τον Dior μαζί με πολύτιμα οικογενειακά κειμήλια και μια επιλογή από vintage κομμάτια αποτελεί ωδή στο art de vivre. Πείτε, λοιπόν, την απόλυτα δική σας ιστορία, με pieces που ακόμη έχουν συναισθηματική αξία και μπορούν να δώσουν άλλη αίσθηση στο décor.

1-gFpe4.jpg

Green Vibes

Μια ιδέα είναι να στήσετε έναν ωραία διακοσμημένο μπουφέ, για ν’ απολαύσετε ένα λαχταριστό Xmas brunch με την οικογένειά σας. Κυρίαρχο στοιχείο, τα λουλούδια εποχής σε συνδυασμό με κλαδιά και φύλλα από έλατο, που θα τα κάνετε κομμάτια του décor. Μαζί με το λευκό χρώμα, προσδίδουν zen ατμόσφαιρα και θετική ενέργεια στον χώρο, ενώ προτιμήστε πιατέλες σε διαφορετικά ύψη, για να δημιουργήσετε διαφορετικούς όγκους, που θα ολοκληρώσουν το σκηνικό.

Red is the Color

Όπως είναι γνωστό, το χρώμα των Χριστουγέννων δεν είναι άλλο από το κόκκινο. Βάλτε το στα λουλούδια του τραπεζιού σας με μπουκετάκια από φρέσκα, κόκκινα τριανταφυλλάκια. Κι επειδή αυτήν τη χρονιά ψάχνουμε όλοι τρόπους να δώσουμε νόημα στα απλά, βγάλτε το παλιό σερβίτσιο της μαμάς σας, συνδυάστε παλιά με καινούρια κομμάτια, ακόμη και οικογενειακά κειμήλια, διαφορετικά ποτήρια, αλλά και οτιδήποτε μπορεί -με το κατάλληλο touch- να γίνει κομμάτι μιας deco εμπειρίας. Σε κάθε πιάτο ετοιμάστε μικρά μπουκετάκια με φρέσκα λουλούδια, όπως γκι και ου, για ένα personal touch.

6-o8M95.jpg

5 Tips & Secrets

1. Φέρτε το «έξω» μέσα. Λουλούδια, πράσινο, φυσικά υλικά. Είναι απόλυτα ευεργετικό!

2. Μη φοβάστε τις αντιθέσεις των χρωμάτων! Πειραματιστείτε λίγο περισσότερο και αφήστε στην άκρη τις πιο safe επιλογές.

3. Δείξτε τον χαρακτήρα σας και δώστε μια διαφορετική νότα, δημιουργώντας το δικό σας mix & match σερβίτσιο.

4. Αν και το λευκό, λινό τραπεζομάντιλο είναι ο ιδανικός καμβάς για να κάνετε τις πιο όμορφες συνθέσεις, δοκιμάστε ακόμη και printed υφάσματα. Το απροσδόκητο στη δημιουργία έχει άλλη αξία!

5. Είναι ωραίο να διακοσμήσετε το σπίτι -διάφορες γωνιές του-, ώστε ν’ αποκτήσει το απόλυτο γιορτινό mood.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

LATEST NEWS