fbpixel

Search icon
Search
Κρίση ημικρανίας; 5 φυσικοί τρόποι για άμεση ανακούφιση
HEALTH

Κρίση ημικρανίας; 5 φυσικοί τρόποι για άμεση ανακούφιση

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για να την καταπολεμήσετε


Αν είχατε έστω και μία φορά στη ζωή σας ημικρανία, γνωρίζετε πολύ καλά αυτήν τη φρικτή αίσθηση πίεσης στο κεφάλι σας. Οι κρίσεις ημικρανίας μπορεί να καταστρέψουν την ημέρας και να σας εμποδίσουν από βασικές δραστηριότητες της καθημερινότητας. Πολλές φορές το μόνο που χρειάζεται είναι να παραμείνετε σ' ένα σκοτεινό δωμάτιο με απόλυτη ησυχία κι αυτό δεν είναι πάντοτε 100% ανακουφιστικό. Μπορούν να προσβάλουν ανθρώπους όλων των ηλικιών, με τις γυναίκες μέσης ηλικίας να είναι περισσότερο επιρρεπείς. Εμφανίζονται απροειδοποίητα και μπορούν να διαρκέσουν από 4 εώς 72 ώρες. 

Γνωρίζετε όμως τι είναι πραγματικά οι ημικρανίες και τους φυσικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε; 

Τι είναι οι ημικρανίες;

Οι ημικρανίες αποτελούν μια μορφή χρόνιας κεφαλαλγίας η οποία συνοδεύεται από μία σειρά έντονων νευρολογικών συμπτωμάτων. Η ημικρανία αποτελεί μία συχνή κατάσταση ενώ δεν έχει περιγραφεί πλήρως ο μηχανισμός και οι αιτίες που την προκαλούν. Μπορεί να αποτελέσει μια οξεία ή και χρόνια πάθηση με εξατομικευμένα ή απρόσμενα συμπτώματα ως προς τον τρόπο εκδήλωσής της. Είναι σε μεγάλο βαθμό μια ορμονολογικά εξαρτώμενη αλλά και φλεγμονώδης κατάσταση και πιστεύεται ότι οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, διατροφικές συνήθειες, ψυχικό στρες, καθώς και σε μη καθορισμένες αιτίες.

shutterstock-1707953515.jpg

Από τι προκαλούνται οι ημικρανίες; 

Μια ημικρανία μπορεί να περιγραφεί και ως πονοκέφαλος με στεροειδή. «Ο πόνος συχνά περιγράφεται ως παλλόμενος. Συνήθως ξεκινάει από τη μία πλευρά του κεφαλιού και γενικά κρατάει από 4 ώρες έως και τρεις ημέρες» λέει ο νευρολόγος Zubair Ahmed του Cleveland Clinic. Οι ημικρανίες χειροτερεύουν από τη φυσική δραστηριότητα, το φως, τον ήχο, ακόμα και τη μυρωδιά. Μπορεί επίσης να νιώσετε ναυτία ή τάση για εμετό. Είναι πιθανό να συνοδεύονται από «αύρες», οι οποίες επηρεάζουν το 20% των ανθρώπων που υποφέρουν από ημικρανίες.

Ο μηχανισμός που προκαλεί την ημικρανία δεν έχει πλήρως αποσαφηνιστεί. Ωστόσο, ένας περιορισμός της αιματικής ροής στα αγγεία του εγκεφάλου, η οποία ακολουθείται από μεγάλη διόγκωση των αγγείων, ιδιαίτερα στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου και αυξημένη αιματική ροή, έχει ως αποτέλεσμα τα νεύρα που τα περιβάλλουν να εκλύουν πεπτίδια, δηλαδή χημικά σήματα που πυροδοτούν πόνο και φλεγμονή. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση έντονων πονοκεφάλων.

Πόσο συχνή είναι η ημικρανία; 

Η ημικρανία είναι η δεύτερη συχνότερη μορφή κεφαλαλγίας, μετά την κεφαλαλγία τάσης και αφορά συνολικά το 12% του πληθυσμού. Είναι τρεις φορές πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άντρες κι αυτό πιθανώς σχετίζεται με τις ορμόνες του φύλου. Βάση ερευνών, η ηλικιακή ομάδα που είναι πιο επιρρεπής σε ημικρανίες είναι από 25 έως 40 ετών. Οι ημικρανίες, παρότι κάνουν την εμφάνισή τους στην εφηβεία και κορυφώνονται κατά την 4η δεκαετία της ζωής και συνήθως εξασθενούν σταδιακά και αισθητά μετά τα 60 έτη. 

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της ημικρανίας

1. Καταναλώστε καφεΐνη 

nathan-dumlao-3kzpelkaxhc-unsplash.jpg

Μπορείτε να πάρετε καφεΐνη από τον καφέ, το τσάι ή άλλα προϊόντα. Όσο νωρίτερα τη λάβετε, μόλις αρχίσετε να νιώθετε τα συμπτώματα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μειωθεί ο πόνος. Είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε, καθώς η μεγάλη ποσότητα καφεΐνης μπορεί να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή πονοκέφαλο.

2. Κρύες ή ζεστές κομπρέσες 

shutterstock-193265966.jpg

Οι κρύες κομπρέσες στο μέτωπο, τον αυχένα και το πίσω μέρος του κεφαλιού, μπορούν να μειώσουν τον πόνο της ημικρανίας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε παγάκια τυλιγμένα σε μία πετσέτα ή μία ζεστή πετσέτα στην περιοχή που πονάτε. Πιέστε τη στο κεφάλι σας για 15 λεπτά και μετά κάντε διάλειμμα για άλλα 15 λεπτά.

3. Κλείστε τις κουρτίνες

7da0175f5225e12339da326998fec51e.jpg

Το έντονο φως και το φως που τρεμοπαίζει μπορεί να προκαλέσει ημικρανία. Καλύψτε τα παράθυρα με κουρτίνες κατά τη διάρκεια της ημέρας, φοράτε γυαλιά ηλίου όταν είστε σε εξωτερικούς χώρους και χρησιμοποιείτε φίλτρο στην οθόνη του υπολογιστή για να μειώσετε τον πόνο.

Καταναλώστε αρκετό νερό

5b7e1d79145abc3fde7c1eb024656564.jpg

Η επαρκής και σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση των ημικρανιών, καθώς η αφυδάτωση είναι μια κοινή αιτία που προκαλεί έντονους πονοκεφάλους.. Σύμφωνα με έρευνες, η αφυδάτωση είναι συνήθως μια κοινή αιτία των πονοκεφάλων και ενώ ο λόγος δεν είναι ακόμη απολύτως σαφής, πιστεύεται ότι ο όγκος του αίματος πέφτει, μόλις κάποιος αφυδατωθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της παροχής οξυγόνου στον εγκέφαλο, επειδή δυσκολεύεται να φτάσει εκεί το αίμα.

Εισπνεύστε

ergaleiothiki-pneymatiki.jpg

Εισπνεύστε καθαρό αέρα. Μετρήστε ως το 8 κατά την εισπνοή και αντίστοιχα ως το 8 κατά την αργή εκπνοή. Επαναλάβετε 10 φορές και επιστρέψτε στο σώμα σας να χαλαρώσει φυσικά.