fbpixel

Search icon
Search
Κρέμα, λοσιόν & gel: Οι διαφορές τους και ποιο είναι το πιο κατάλληλο για εσάς
FACE & BODY

Κρέμα, λοσιόν & gel: Οι διαφορές τους και ποιο είναι το πιο κατάλληλο για εσάς

Ένα πλήρες break-down με στόχο να κάνετε την καλύτερη επιλογή


Η προσπάθεια επιλογής της σωστής ενυδατικής κρέμας σώματος μπορεί να είναι δύσκολη. Ίσως δεν θέλετε κάτι πολύ λεπτόρρευστο. Ίσως να μην θέλετε κάτι πολύ παχύρρευστο. Αλλά ούτε ακριβώς στη μέση δεν είναι πάντα η επιλογή σας. Όταν πρόκειται για αυτή την κατηγορία, υπάρχουν γενικά τρεις επιλογές για να διαλέξετε: κρέμα, λοσιόν ή gel.

Αν και όλα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό -ενυδάτωση του δέρματος του σώματός σας- υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ κάθε τύπου φόρμουλας. Για να σας βοηθήσουμε να φτάσετε στο βάθος της συζήτησης, απευθυνθήκαμε στους ειδικούς. 

Διαβάστε παρακάτω, για να μάθετε ποια ενυδατική κρέμα είναι η καλύτερη για τον τύπο του δέρματός σας και τις διαφορές μεταξύ των τριών τύπων!

Τι είναι η ενυδατική κρέμα σε μορφή gel;

0b50a6cb8dcab8dda21e09a387d3ee30.jpg

Οι ενυδατικές κρέμες σε μορφή gel θεωρούνται οι πιο ελαφριές ανάμεσα στις τρεις επιλογές. Αυτές οι φόρμουλες τείνουν να έχουν μια βάση νερού, η οποία έχει ως αποτέλεσμα μια λεπτόρρευστη υφή. Μια ενυδατική κρέμα σε μορφή gel είναι ένα προϊόν που είναι πιο πιθανό να περιέχει λάδι ή λίπη και να προσφέρει λιγότερο αποφρακτικά συστατικά. Αυτό του επιτρέπει να αισθάνεται πιο αέρινο και ελαφρύ στο δέρμα. Ωστόσο, μπορούν ακόμα να χρησιμοποιούν υαλουρονικό οξύ ή άλλα σάκχαρα ως υγραντικό για να διατηρούν το δέρμα ενυδατωμένο χωρίς τη λιπαρή αίσθηση. Οι ενυδατικές κρέμες σε μορφή gel κυκλοφορούν σε όλους τους διαφορετικούς τύπους συσκευασίας - βάζα, αντλίες ή σωληνάρια - καθώς η σύστασή τους είναι τόσο εύκολη στο χειρισμό.

Best for: Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιούν μια ενυδατική κρέμα σε μορφή gel κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της ελαφριάς ιδιότητάς της. Είναι επίσης μια κοινή επιλογή για όσους έχουν υπερβολικά λιπαρό ή επιρρεπές στην ακμή δέρμα.

Τι είναι η λοσιόν;

Θεωρήστε το ως τη μεσαία επιλογή στη συζήτηση μεταξύ κρέμας και λοσιόν και gel. Η λοσιόν έχει πιο ενυδατικά συστατικά και μπορεί να αισθάνεται πιο βαριά από ένα τζελ. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη χρήση λιπαρών οξέων ή άλλων μαλακτικών στη φόρμουλα σε σύγκριση με το νερό. Σκεφτείτε αυτή την κατηγορία ως τη μέση λοσιόν σώματος. Παρέχει μια γρήγορη και εύκολη δόση ενυδάτωσης, αλλά δεν αφήνει πολλά υπολείμματα πίσω της ή δεν χρειάζεται πολύ χρόνο για να απορροφηθεί.

Το πάχος μιας λοσιόν βρίσκεται μεταξύ ενός gel και μιας κρέμας. Υπάρχει ακόμα περισσότερη περιεκτικότητα σε νερό σε μια λοσιόν από ό,τι σε μια κρέμα και είναι πιο χαλαρή η σύστασή της. Συνήθως, οι λοσιόν συσκευάζονται σε αντλία, επειδή είναι αρκετά χαλαρές ώστε να αψηφούν τη βαρύτητα στο απλικατέρ σε σχέση με μια κρέμα που είναι πιο πιθανό να είναι σε δοχείο "σέσουλας".

Best for: Οι λοσιόν είναι συνήθως καλύτερες για άτομα με μικτή επιδερμίδα ή με παθήσεις όπως η ροδόχρου ακμή.

4f848dd3a2399140bcb06f4fbaac3094.jpg

Τι είναι η κρέμα;

Από τους τρεις τύπους ενυδατικών προϊόντων, η κρέμα θεωρείται η πιο παχύρρευστη από τις φόρμουλες. Οι ενυδατικές κρέμες είναι το τελικό βήμα προς τα πάνω στην ενυδάτωση. Συνήθως έχουν περισσότερες φόρμουλες με βάση τα έλαια ή τα λίπη που προστατεύουν το φράγμα του δέρματος. To βούτυρο καριτέ, τη γλυκερίνη, τα κεραμίδια, τη νιασιναμίδη ή άλλα ενυδατικά μαλακτικά είναι τα πιο κοινά συστατικά που βρίσκονται στις κρέμες. Αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή για περιπτώσεις όπου πρέπει να προσθέσετε μεγάλες ποσότητες ενυδάτωσης πίσω στο δέρμα.

Best for: Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή για όσους έχουν εξαιρετικά ξηρό δέρμα λόγω περιβάλλοντος, τύπου δέρματος ή χρόνιων ξηροδερμικών παθήσεων όπως το έκζεμα.

Το συμπέρασμα

Όταν επιλέγετε μεταξύ κρέμας και λοσιόν και gel, η επιλογή του κατάλληλου για εσάς μπορεί να εξαρτάται από την προσωπική σας προτίμηση στην υφή, τον τύπο του δέρματος ή ακόμη και από τις καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι, όταν τείνουμε να ιδρώνουμε περισσότερο, τα gel και οι λοσιόν τείνουν να αισθάνονται καλύτερα στο δέρμα. Φυσικά, αν έχετε συγκεκριμένες δερματικές ανησυχίες ή παθήσεις, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλεύεστε τον δερματολόγο σας πριν δοκιμάσετε νέα προϊόντα.