fbpixel

Search icon
Search
Κοπεγχάγη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε προτού επισκεφθείτε την πόλη των παραμυθιών
ESCAPE

Κοπεγχάγη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε προτού επισκεφθείτε την πόλη των παραμυθιών

Ενημερωμένες προτάσεις για μια αξέχαστη εμπειρία


Έχοντας εξασφαλίσει μία θέση ανάμεσα στις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, η Δανία χαίρει θαυμασμού για τον χαλαρό ρυθμό ζωής, τη φιλελεύθερη κοινωνική της προσέγγιση, καθώς και για το άψογο design της. Στην καρδία του πολιτισμού της βρίσκεται η πρωτεύουσά της, η Κοπεγχάγη, γνωστή στους ντόπιους ως København. Η πόλη των παραμυθιών συνδυάζει τον πολιτισμό, με τη μοντέρνα αρχιτεκτονική, τη βιώσιμη διαβίωση και μια πρωτοπόρο κουζίνα που αξίζει να δοκιμάσετε.

Η βιώσιμη ανάπτυξή της αποτελεί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που χρειάζεται να γνωρίζετε προτού επισκεφθείτε την «πράσινη» πόλη. Στοχεύοντας να γίνει η πρώτη πρωτεύουσα ουδέτερη σε CO2 παγκοσμίως έως το 2025 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σχεδόν συνώνυμη με το ποδήλατο! Οι ντόπιοι είναι αφοσιωμένοι στην ανακύκλωση και το νερό βρύσης της πόλης είναι ένα από τα πιο environmentally friendly του κόσμου.

Ακόμη, η δανέζικη πρωτεύουσα θεωρείται ο εφευρέτης του «hygge» (hue-gah). Σε περίπτωση που δεν το έχετε ακουστά, το «hygge» είναι συνώνυμο της άνεσης και της ζεστασιάς. Αυτό το πολιτιστικό φαινόμενο διεισδύει στη ζωή της Κοπεγχάγης, κυρίως το χειμώνα: διπλωμένες κουβέρτες στις καρέκλες των καφέ στα πεζοδρόμια και ατμοσφαιρική λάμψη από κεριά σε κάθε τραπέζι και στα περβάζια είναι μερικές λεπτομέρειες που την κάνουν να ξεχωρίζει. 

Όσο για το design της Δανίας, αυτό αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στην πρωτεύουσά της και θα το συναντήσετε όπου και αν βρεθείτε! Τα κομψά ξύλινα έπιπλα, τα κρεμαστά φωτιστικά, τα εκτεθειμένα τούβλα και τα παχύφυτα εντάσσονται στη σταθερή αισθητική των καταστημάτων, των καφέ και των εστιατορίων σε όλη την πόλη.

Παρακάτω σας προτείνουμε τα ιδανικά μέρη για τη διαμονή σας, τα εστιατόρια που αξίζει να επισκεφθείτε και όλα τα μουσεία & αξιοθέατα που δεν πρέπει να παραλείψετε!

Ξεκινώντας από τη διαμονή σας, το top ξενοδοχείο της Κοπεγχάγης, αναγνωρισμένο και από τον οδηγό Michelin, είναι το Skt Petri. Βρίσκεται στο κέντρο της λατινικής συνοικίας της πόλης και στεγάζεται σε ένα μεγάλο κτίριο, διατηρώντας, ταυτόχρονα, τη γραφική, ρετρό-φουτουριστική, 75 ετών εμφάνισή του. Πρόκειται για ένα φιλικό και οργανωμένο χώρο διαμονής, με μοντέρνο εσωτερικό και δωμάτια που αποτελούν τέλειο δείγμα του σύγχρονου σκανδιναβικού δωματίου.

Παράλληλα, εκτός του κορυφαίου Skt Petri, λαμβάνοντας υπόψιν τις πολλές και διαφορετικές γειτονιές της παραμυθένιας πρωτεύουσας, εμείς ξεχωρίσαμε τις καλύτερες!

City Centre/Indre By

1-5Z4Xl.jpg

Επισκέπτεστε για πρώτη φορά την Κοπεγχάγη; Το ιδανικό μέρος για εσάς είναι το κέντρο και πιο συγκεκριμένα ο σταθμός Nørreport. Είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός είναι η καρδιά της πρωτεύουσας. Ωστόσο, θα διαπιστώσετε ότι τα καλύτερα μουσεία, μπαρ, καφέ και εστιατόρια βρίσκονται μια ανάσα από το Nørreport. Όσο για το shopping therapy δεν πρέπει να αγχώνεστε, αφού η αγορά Strøget - η μεγαλύτερη εμπορική λεωφόρος πεζών της Ευρώπης-, θα βρίσκεται σχεδόν δίπλα σας!

To stay: 

Østerbro

2-C0I0h.jpg

Κατάλληλο κυρίως για οικογένειες και ζευγάρια, το Osterbro είναι μια ήσυχη γειτονιά, γεμάτη πράσινο και κλασσικές κατοικίες. Μάλιστα, η περιοχή φιλοξενεί ένα από τα πιο φωτογραφισμένα μνημεία της πόλης: το άγαλμα της Μικρής Γοργόνας του Hans Christian Andersen.

To stay: 

Christianshavn

shutterstock-656933662.jpg

Γοητευτικά πλακόστρωτα δρομάκια και παλιά κτίρια ολλανδικού στυλ θα σας γοητεύσουν στο τεχνητό νησί, το οποίο αποτελεί μια από τις πιο μοντέρνες περιοχές της πόλης. Εάν αναζητείτε μια μοναδική εμπειρία στην πόλη και εξαιρετικό street food, αποτελεί go-to μέρος για εσάς!

To stay: 

Vesterbro

5-27I5c.jpg

Για εσάς που επιθυμείτε χαλαρά πρωινά και αξέχαστες νύχτες, το Vesterbro είναι σίγουρα η περιοχή σας! Διαθέτοντας άφθονα κλαμπ και μπαρ αποτελεί καταφύγιο νυχτερινής ζωής, ενώ τις πρωινές ώρες θα βρείτε μοντέρνα μαγαζιά για brunch και boutiques για να περάσετε υπέροχα τη μέρα σας. 

To stay: 

Norrebrø

6-3OyyH.jpg

Συχνά αποκαλούμενο ως το Williamsburg της Κοπεγχάγης, το Norrebrø αποτελεί μια εξαιρετικά hipster περιοχή. Παραδοσιακές καφετέριες, τέχνη, vintage καταστήματα και ευχάριστα εστιατόρια απαρτίζουν την πολυπολιτισμική και με φοιτητικό αέρα συνοικία. Αξιοσημείωτο: είναι η πιο budget-friendly περιοχή για διαμονή!

Taste it 

Αφού σας συστήσαμε το καλύτερο ξενοδοχείο της πόλης μαζί με τις top γειτονιές για τη διαμονή σας, ας προχωρήσουμε στο γαστρονομικό σας ταξίδι. Είτε προτιμάτε τα bistro είτε τα εστιατόρια με αστέρια Michelin, η Κοπεγχάγη καλύπτει όλα τα γούστα και τα budget. Το μενού της πόλης περιλαμβάνει νόστιμο φαγητό από όλον τον κόσμο με ιδιαίτερη έμφαση στην παρασκευή εκλεκτών γευμάτων με υλικά εποχής.

GERANIUM, Østerbro

320399416-188768293805251-8570001827356477453-n.jpg

Το Geranium κατέχει τρία αστέρια στον οδηγό Michelin Nordic Cities 2022 και κατατάχθηκε ως το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο το 2022. Διευθύνεται από τον καλύτερο σεφ του κόσμου το 2011 Rasmus Kofoed. Διαθέτει μια διαυγή, ελαφριά και δυναμική κουζίνα. Αποστολή του είναι η δημιουργία γευμάτων που περιλαμβάνουν όλες τις αισθήσεις αλλά και να εμπλουτίζεται και να δέχεται προκλήσεις. Νέα του πρόκλησή για το 2023: Ένα νέο μενού χωρίς καθόλου κρέας!

ΝΟΜΑ, Christianshavn

noma-riwVX.jpg

Η φήμη της Κοπεγχάγης ως κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά χάρη στο εστιατόριο Νoma. Το εξαιρετικό αυτό εστιατόριο αποτέλεσε ορόσημο της Δανέζικης γαστρονομίας, όταν άνοιξε τις πόρτες του το 2003. Έχει κατακτήσει 4 φορές τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου στον κόσμο και πλέον κατέχει 3 αστέρια Michelin. Το Noma λειτουργεί χωρίς συμβιβασμούς και θα σας προσκαλέσει σε μια ολοκληρωμένη, γαστρονομική εμπειρία, υπερβαίνοντας παράλληλα τα όρια και τις προσδοκίες του fine dining. Ωστόσο, βιαστείτε γιατί το διάσημο restaurant πρόκειται να κλείσει τις πόρτες του το 2024 αφού θα περάσει στη νέα εποχή του και θα μετατραπεί σε γαστρονομικό εργαστήριο. 

HÖST, Copenhagen (Κέντρο της πόλης)

7-LrLJi.jpg

Το εστιατόριο Höst σερβίρει εκλεκτό σκανδιναβικό φαγητό σε προσιτές τιμές στο κέντρο της δανέζικης πρωτεύουσας. Ανήκει στη σειρά εστιατορίων Cofoco και βρίσκεται στη γειτονιά του Nansensgade, κοντά στις λίμνες της Κοπεγχάγης. Εστιάζει σε υλικά της σκανδιναβικής κουζίνας και μπορείτε να απολαύσετε αστακό, βοδινό ή δανέζικο τυρί που παράγονται στην ακτή της Βόρειας Θάλασσας.

LUMSKEBUGTEN, Østerbro

272257632-975741393371762-1244462268818477801-n.webp

Ένα ιστορικό, αλλά και μοντέρνο εστιατόριο με μερικά από τα καλύτερα smørrebrød και άλλα παραδοσιακά δανέζικα πιάτα σε όλη την πόλη. Στις κλασσικές και όμορφες εγκαταστάσεις αυτού εστιατορίου, το οποίο μετρά πάνω από 160 χρόνια παρουσίας θα απολαύσετε διαφορετικά και ταυτόχρονα παραδοσιακά δανέζικα πιάτα. Επιπλέον, είναι ιδανικό και για τους vegan και τους vegetarians! Ο σεφ του εστιατορίου – που λατρεύει τα λαχανικά- βρίσκεται εδώ και καιρό στο προσκήνιο των γευστικών τάσεων, πολύ προτού εμφανιστεί το μανιφέστο της νέας σκανδιναβικής κουζίνας.

What to see

Η πρωτεύουσα της Δανίας θα σας εντυπωσιάσει με την ποικιλία που προσφέρει σε μουσεία ιστορίας και τέχνης, αλλά και τα βασιλικά της ανάκτορα. Όσο για τα αξιοθέατά της, μερικά αποτελούν συνώνυμο της Κοπεγχάγης. Εμείς συγκεντρώσαμε όλα όσα σίγουρα αξίζουν μια θέση στη λίστα σας!

Amalienborg Palace, Copenhagen (Κέντρο της πόλης)

8-F7FHl.jpg

Η επίσκεψή σας στο παλάτι Amalienborg θα σας προσφέρει μια μοναδική ματιά σε μια από τις παλαιότερες μοναρχίες του κόσμου. Είναι διάσημο για τη βασιλική φρουρά του, γνωστή ως The Royal Life Guard και δεν πρέπει να χάσετε την αξέχαστη αλλαγή των φρουρών στην πλατεία του παλατιού, η οποία γίνεται το μεσημέρι και με συνοδεία μουσικής! Αποτελείται από 4 κτίρια εκ των οποίων το ένα είναι και το μουσείο του παλατιού.

The Round Tower, Copenhagen (Κέντρο της πόλης)

9-W9Z11.jpg

Ανεβαίνοντας το φαρδύ σπειροειδές μονοπάτι του Κυκλικού Πύργου θα είναι σαν να κάνετε ένα βήμα πίσω στον χρόνο, που αν πιστεύουμε τις ιστορίες, ένας Ρώσος Τσάρος διένυσε με το άλογό του. Ο Christian IV έχτισε τον πύργο στις αρχές του 17ου αιώνα σε μια εποχή που η Δανία ήταν διάσημη για τα αστρονομικά της επιτεύγματα χάρη στον αστρονόμο Tycho Brahe, ώστε να συνεχιστούν οι αστρονομικές έρευνες μετά το θάνατό του. Σήμερα, το αστεροσκοπείο αξιοποιείται από ερασιτέχνες αστρονόμους και θα σας προσφέρει μια υπέροχη θέα της πόλης.

Tivoli Gardens, København V

10-PdQRd.jpg

Ζήστε την αξέχαστη εμπειρία ενός από τα παλαιότερα θεματικού πάρκου στον κόσμο. Η ίδρυσή του τοποθετείται στο 1843 και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης τόσο για τον συγγραφέα Hans Christian Andersen όσο και για τον Walt Disney. Το μυστικό του πάρκου είναι ότι υπάρχει κάτι για όλους: παιδική χαρά για μικρούς και μεγάλους, εξωτική αρχιτεκτονική, καταπράσινοι κήποι και ιστορικά κτίρια. Τη νύχτα χιλιάδες χρωματιστά φώτα δημιουργούν μια παραμυθένια ατμόσφαιρα που θα σας εκπλήξει!

Museum of Copenhagen, Copenhagen (Κέντρο της πόλης)

11.png

Εάν θέλετε να ανακαλύψετε την Κοπεγχάγη και τον κόσμο της, τότε το Μουσείο της Κοπεγχάγης είναι must. Στις εγκαταστάσεις του θα ανακαλύψετε πάνω από 800 χρόνια ιστορίας. Κατά την επίσκεψή σας θα γνωρίσετε τα σημαντικότερα μέρη και γεγονότα της πρωτεύουσας της Δανίας, ενώ η ποικιλία των εκθεμάτων ζωντανεύει την πόλη και τους ανθρώπους της.

Nikolaj Kunsthal, Copenhagen (Κέντρο της πόλης)

12-us7TR.jpg

Το Nikolaj Kunsthal μπορεί να μοιάζει με εκκλησία, όμως μην ξεγελιέστε! Όπως αναγράφεται και στην εξωτερική του πινακίδα: Δεν είναι εκκλησία, αλλά μια μεταμφιεσμένη γκαλερί σύγχρονης τέχνης. Η μοναδική αυτή γκαλερί στεγάζεται στην πρώην εκκλησία St Nikolaj Church, η οποία είναι μια από τις παλαιότερες της πόλης. Δανέζικες και διεθνείς εκθέσεις φιλοξενούνται από την γκαλερί όλον το χρόνο με επίκεντρο την πειραματική και καινοτόμο τέχνη. Αφού τις θαυμάσετε, ανεβείτε στην κορυφή για να απολαύσετε τη φανταστική θέα!

Glyptoteket, København V

13.png

H Ny Carlsberg Glyptotek θα σας ταξιδέψει σε αρχαία και μοντέρνα τέχνη σε ένα πραγματικά ιδιαίτερο περιβάλλον. Ιδρύθηκε το 1888 από τον ζυθοποιό Carl Jacobsen, και φημίζεται για τα μαρμάρινα γλυπτά και τον χειμερινό της κήπο. Η γκαλερί είναι χωρισμένη σε αρχαίες και σύγχρονες συλλογές. Όσον αφορά τις πρώτες, η Glyptotek θα σας χαρίσει έναν απολαυστικό περίπατο στην ελληνική, αιγυπτιακή, ετρουσκική και ρωμαϊκή τέχνη, με έργα 3.500 ετών. Το μοντέρνο τμήμα της απαρτίζεται από δανέζικη τέχνη του 19ου και 20ου αιώνα, καθώς και γαλλική της ίδιας εποχής. Στο τέλος της επίσκεψής σας πάρτε μια βαθιά ανάσα στον πανέμορφο και ευρύχωρο Winter Garden και ανανεωθείτε στο Café Picnic!