Αποτελεί μια τροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και καλά λιπαρά. Το συγκεκριμένο superfood έχει ταυτιστεί άμεσα με την εποχή του φθινοπώρου. Η κολοκύθα διακρίνεται για την γλυκιά της γεύση, χαρίζοντάς μας μια ποικιλία επιλογών για τις πιο νόστιμες συνταγές. Με ποικίλους τρόπους μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη σάρκα, τον χυμό, αλλά και τους σπόρους της στην κουζίνα. Εμείς συγκεντρώσαμε τρεις ενδιαφέρουσες συνταγές, οι οποίες έχουν ως κύριο υλικό την κολοκύθα, παρουσιάζοντας, όμως, μεταξύ τους αρκετές διαφορές.
Take some notes!
Cake κολοκύθας
Υλικά
Στερεά υλικά
- Δοσομετρητής
- Στερεά υλικά
- 2 φλ. αλεύρι
- 2 κ.γλ. μπέικιν
- 1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 1 κ.σ κανέλα
- 1/2 κ.γλ. γαρίφαλο
- 1/3 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
- 2 βανίλιες
Υγρά υλικά
- 1 φλ. σπορέλαιο (καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο κλπ)
- 4 μεγάλα αυγά
- 3/4 φλ. μαύρη ή καστανή ζάχαρη
- 1/2 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 450 γραμ. κολοκύθα πουρέ (ψημένη)
Εκτέλεση
Βάζουμε σ' ένα άλλο μπολ όλα τα υγρά υλικά και τα ανακατεύουμε με σύρμα η μίξερ χειρός. Ρίχνουμε τα υγρά υλικά στα στερεά και τα ανακατεύουμε με μίξερ χειρός στη χαμηλή ταχύτητα ή με σπάτουλα να ενωθούν σ' ένα παχύ μείγμα. Το απλώνουμε ιδανικά σ' ένα λαδωμένο ταψί 23×33 εκ. Θα ψήσουμε το κέικ με ηλιέλαιο στους 170 °C, στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα ή στους 160 °C στον αέρα στη μεσαία σχάρα. Ψήνουμε το κέικ κολοκύθας για περίπου 50΄ μέχρι να σταθεροποιηθεί και να ελέγξουμε το κέντρο του ότι στέγνωσε σωστά. Αν ψήσετε στον αέρα θέλει λιγότερο χρόνο κατά 10΄ περίπου. Δεν θα βγάλετε το κέικ από το φούρνο αν δεν ελέγξετε το κέντρο του. Θα βυθίσετε τη λάμα από ένα μαχαίρι κι αν βγει στεγνό από ζύμη τότε είναι έτοιμο. Αν αρχίσει γρήγορα να παίρνει χρώμα στις άκρες, πρέπει να το καλύψετε με αλουμινόχαρτο και να συνεχίσετε το ψήσιμό του. Το σερβίρουμε σκέτο ή με γλάσο από τυρί κρέμα.
Σούπα κολοκύθας με κρουτόν και τσιπς μπέικον
Υλικά
- 1½ κιλό κολοκύθα κίτρινη
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- λίγο φρέσκο θυμάρι
- 1 κρεμμύδι
- 1 πράσο
- 1 σκ. σκόρδο
- 2 πρέζες κύμινο
- 2 πρέζες φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1 μεγάλη γλυκοπατάτα
- 1½ λίτρο ζωμό κότας ή λαχανικών
- 100 γραμ. κρέμα γάλακτος
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 2 φέτες μπέικον
- 4 φέτες ψωμί χωρίς κόρα
- 6 κάστανα ψητά
- 2 κ.σ. κολοκυθόσπορο
- λίγο ελαιόλαδο
- λίγο γιαούρτι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε πρώτα την κολοκύθα και την κόβουμε στην μέση. Αφαιρούμε σπόρους και ίνες με ένα κουτάλι. Την κόβουμε σε χοντρές φέτες (σαν πεπόνι). Τις βάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με φρέσκο θυμάρι και την βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ºC στον αέρα. Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα για 30′, μέχρι να καραμελώσει. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε λίγο βούτυρο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το πράσο σε μέτρια φωτιά για 4-5′ να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το σπασμένο σκόρδο. Σοτάρουμε για 1′. Αφαιρούμε το σκόρδο. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά. Ρίχνουμε το ζωμό και την ψιλοκομμένη γλυκοπατάτα. Με κουτάλι βγάζουμε την σάρκα της ψημένης κολοκύθας από τη φλούδα και ρίχνουμε τα κομμάτια στο ζωμό που βράζει. Σιγοβράζουμε για 20′ να μαλακώσει η γλυκοπατάτα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Την πολτοποιούμε με την ράβδο (και αν θέλουμε τέλεια υφή την περνάμε από λεπτό σουρωτήρι για να γίνει βελουτέ). Προσθέτουμε την κρέμα και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά να ζεσταθεί ξανά.
Βάζουμε το μπέικον σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα στην μεσαία σχάρα για 10′. Ψήνουμε το μπέικον μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό. Το στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και το αφήνουμε να κρυώσει. Το σπάμε σε λεπτά τσιπς. Κόβουμε το ψωμί σε καρέ. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τον κολοκυθόσπορο και ψήνουμε ή τηγανίζουμε λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει. Καθαρίζουμε τα ψημένα κάστανα και τα ψηλοκόβουμε. Ισομοιράζουμε σε μπολ και σερβίρουμε τη σούπα κολοκύθας ζεστή. Γαρνίρουμε τη βελουτέ κολοκύθας με λίγο γιαούρτι, πασπαλίζουμε με τα ψημένα κάστανα, και με το τραγανό μπέικον. Προσθέτουμε τα κρουτόν.
Χοιρινό στη γάστρα µε κολοκύθα
Υλικά
- 1½ kg χοιρινό (μπούτι) σε μερίδες
- 1½ kg κολοκύθα καθαρισμένη
- 2 σκελ. σκόρδο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κλων. δεντρολίβανο
- 1 πορτοκάλι (χυμός)
- 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε πρώτα την κολοκύθα από τη φλούδα, τους σπόρους και τις ίνες. Στη συνέχεια την κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Βάζουμε τα κομμάτια της κολοκύθας σε μια λεκάνη, προσθέτουμε το κρέας, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, τα σκόρδα, το δεντρολίβανο και το κρασί. Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα σε γάστρα και μαζί προσθέτουμε όλα τα υγρά. Σκεπάζουμε και ψήνουμε στους 180°C στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα, περίπου για 2 ώρες. Το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο.
Συνταγές: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Καλή όρεξη!