fbpixel

Search icon
Search
4 σαλάτες για το Κυριακάτικο τραπέζι, έτοιμες σε λίγα λεπτά
TASTE

4 σαλάτες για το Κυριακάτικο τραπέζι, έτοιμες σε λίγα λεπτά

Super tasty επιλογές που θα σας ξετρελάνουν


Οι σαλάτες αποτελούν μια κλασική και πάντα αγαπημένη επιλογή για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Οι περισσότεροι από εμάς τις επιλέγουμε καθημερινά κατά τη διάρκεια του lunch break μας ή για το βραδινό μας. Πολλές φορές, λοιπόν, αναζητούμε τις προτάσεις εκείνες που θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε σε λίγο χρόνο, χωρίς ωστόσο να «χάνουμε» καθόλου από τη γεύση τους. Παρακάτω, σας δείχνουμε 4 νόστιμες σαλάτες που μπορείτε να φτιάξετε σε 10’ και είναι ό,τι πρέπει για το Κυριακάτικο τραπέζι.

Σαλάτα με αβοκάντο, πορτοκάλι & καρότο

shutterstock-631557074.jpg

Υλικά

  • 1 ώριμο αβοκάντο
  • 1 πορτοκάλι
  • 1 μαρούλι
  • Λίγη ρόκα
  • 1 καρότο
  • 1 αγγούρι
  • 1 κουταλιά της σούπας άσπρο ξύδι
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε το πορτοκάλι, το στύβουμε και χρησιμοποιούμε 2 κουταλιές της σούπας για τη vinaigrette. Αναμιγνύουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και τον χυμό πορτοκάλι. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακινούμε καλά σε ένα βαζάκι ώστε να αναμιχθούν τα υλικά. Τοποθετούμε τα φύλλα του μαρουλιού, τη ρόκα, το καρότο σε κομμάτια, το κομμένο αγγούρι και το αβοκάντο σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τη vinaigrette πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.

Σαλάτα με σπανάκι, ρόδι & πορτοκάλι

shutterstock-1074103499.jpg

Υλικά

  • 200γρ. Σπανάκι
  • 200γρ. ρόκα
  • 200γρ. Μαρούλι
  • 1 φλ. ρόδι
  • 1 φλ. κρουτόν
  • 1 πορτοκάλι κομμένο σε φέτες
  • 50γρ. λιαστή ντομάτα κομμένη
  • σουσάμι

Για το dressing

  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 2 κ. σ. χυμό πορτοκάλι
  • 2 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 1 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
  • 30γρ. μελι
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε το σπανάκι, τη ρόκα και το μαρούλι σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το ρόδι, το πορτοκάλι, τη λιαστή ντομάτα, τα κρουτόν και το σουσάμι. Έπειτα, ετοιμάζουμε το dressing και περιχύνουμε πάνω από τη σαλάτα μας.

Σαλάτα με kale και γλυκοπατάτες

92ae1ba3-3611-428f-b4f8-4de5fc1102ed.jpeg

Υλικά

  • 500 γρ. γλυκοπατάτες
  • αλάτι και πιπέρι
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 500 γρ. kale
  • 1 πιπεριά τσίλι
  • 40 γρ. σύκα, αποξηραμένα
  • 50 γρ. καρύδια
  • 20 γρ. λιναρόσπορο
  • 1 κ.σ. ταχίνι
  • 1 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο, με σύκο

Εκτέλεση 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Κόβουμε τις γλυκοπατάτες κυδωνάτες και τις μεταφέρουμε σε ταψί με τη φλούδα προς τα κάτω.Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, το σκόρδο σπασμένο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο. Βάζουμε το kale και ψήνουμε για 2-3 λεπτά να χάσει την υγρασία του και να γίνει τραγανό. Προσθέτουμε τη μισή πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη και ψήνουμε επιπλέον 1-2 λεπτά. Μεταφέρουμε το kale στο μπολ σερβιρίσματος και προσθέτουμε το 1/3 από τις γλυκοπατάτες. Τις υπόλοιπες μπορούμε να τις αποθηκεύσουμε στο ψυγείο για μελλοντική χρήση. Προσθέτουμε τα σύκα ψιλοκομμένα, τα καρύδια, τον λιναρόσπορο σπασμένο, το ταχίνι, την κρέμα βαλσάμικο. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης

Σαλάτα με μαριναρισμένο ψητό κοτόπουλο & dressing

shutterstock-1221619675.jpg

Υλικά

  • 1 φιλέτο στήθος κοτόπουλο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μπαλσάμικο
  • 2 λιαστές ντομάτες
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1 κύβο λαχανικών
  • λίγη ρίγανη
  • λίγο θυμάρι
  • ανάμεικτες πράσινες σαλάτες - μαρούλι - iceberg - ρόκα κλπ.
  • 1 αγγούρι
  • 1 καρότο
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • λίγα φύλλα δυόσμου
  • κολοκυθόσπορο
  • σουσάμι

Για το dressing

  • 4 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • χυμό λεμονιού
  • 3 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι με μέλι

Εκτέλεση

Για τη σαλάτα με κοτόπουλο, βάζουμε πρώτα το φιλέτο στον πάγκο εργασίας, το κόβουμε σε δύο τρία κομμάτια και με το χέρι σε μπουνιά χτυπάμε καλά να πλατύνει. Βάζουμε στο μίξερ το ελαιόλαδο, τις λιαστές ντομάτες, το ξίδι, το μέλι, τον κύβο, τη ρίγανη και το θυμάρι. Τα χτυπάμε να γίνουν κρέμα. Τοποθετούμε το φιλέτο σε πυρίμαχο σκεύος. Το περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Το αφήνουμε να μαριναριστεί από 4 ώρες έως και μία νύχτα. Όσο πιο πολύ μείνει στη μαρινάδα τόσο πιο νόστιμο θα γίνει. Μπορούμε να το ψήσουμε σε σχάρα μπάρμπεκιου για 4 λεπτά από κάθε πλευρά, στο γκριλ για 10 λεπτά ή σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, ενώ σε αντιστάσεις, για 25 λεπτά. Πλένουμε καλά και στεγνώνουμε τα λαχανικά, τα κόβουμε και τα ανακατεύουμε. Σε μπολ βάζουμε τα υλικά για τη σάλτσα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τη σαλάτα και το κοτόπουλο.

Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου