fbpixel

Search icon
Search
Κι όμως υπάρχουν 5 στάδια σε κάθε σχέση: Ανακαλύψτε σε ποιο βρίσκεστε & απολαύστε κάθε στιγμή με τον σύντροφό σας
PSYCHOLOGY

Κι όμως υπάρχουν 5 στάδια σε κάθε σχέση: Ανακαλύψτε σε ποιο βρίσκεστε & απολαύστε κάθε στιγμή με τον σύντροφό σας

Και πώς να επιβιώσετε


Τα πέντε στάδια είναι η συγχώνευση, η αμφιβολία και η άρνηση, η απογοήτευση, η απόφαση και η αγάπη. Κάθε σχέση κινείται ανάμεσα σε αυτά δημιουργώντας τα δικά της πρότυπα, τις δικές της ανάγκες και φυσικά τη μοναδικότητά της. Αποτελώντας μια «κυκλική» και όχι γραμμική διαδικασία το να γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά τους, θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε πιο εύκολα τις λεπτές γραμμές που υπογραμμίζουν τα προσωπικά σας διλήμματα. Μάλιστα, σε όλη αυτήν τη διαδρομή είναι σημαντικό να θυμάστε πως κανείς δε θα σας διασφαλίσει πως μια αγάπη μπορεί να παραμείνει για πάντα ίδια. Άλλωστε, οι υγιείς σχέσεις αλλάζουν, εξελίσσονται και κυρίως προχωράνε παρακάτω.

Παρακάτω, λοιπόν, συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα πέντε στάδια μιας σχέσης και ποιες δεξιότητες χρειάζεστε για να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο.
stadia-sxesis.jpg

Στάδιο 1: Η συγχώνευση

Το πρώτο στάδιο μιας σχέσης είναι η συνύπαρξη, γνωστή και ως ο μήνας του μέλιτος. Είναι το αρχικό, ρομαντισμό μοτίβο που χαρακτηρίζει συχνά ένα ζευγάρι όταν δημιουργεί για πρώτη φορά κάτι δικό του. Εδώ, η συναναστροφή, το σεξ και η αίσθηση του ακόρεστου μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πως βρήκατε το «τέλειο ταίρι» με το οποίο θα θέλετε να μείνετε για πάντα μαζί. Η «συγχώνευση» έχει βρεθεί από έρευνες πως χαρακτηρίζεται από βιοχημικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Ένα κοκτέιλ ορμονών που προκαλούν και διατηρούν τη συνεχόμενη χαρά, όπως η ντοπαμίνη, η οξυτοκίνη και οι ενδορφίνες είναι παρούσες.

Τι να κάνετε σε αυτό το στάδιο: Απολαύστε το στο έπακρο. Μην ξεχνάτε πως αυτές θα είναι οι στιγμές που θα δημιουργήσουν υπέροχες αναμνήσεις για το μέλλον. Αφιερώστε χρόνο για να παρατηρήσετε τα συναισθήματά σας και τη σχέση σας και αναρωτηθείτε εάν αυτό το άτομο είναι πραγματικά το καλύτερο για εσάς. Λάβετε ειλικρινείς συμβουλές από φίλους σας και κυρίως μην παίρνετε αποφάσεις επειδή είστε «τόσο ερωτευμένοι».

Στάδιο 2: Αμφιβολία & άρνηση

Το δεύτερο στάδιο μιας σχέσης είναι αυτό στο οποίο αρχίζετε τελικά να παρατηρείτε τις διαφορές μεταξύ σας. Είναι η στιγμή που διαπιστώνετε ότι οι ίδιες ιδιότητες που κάποτε φαίνονταν τέλειες, τώρα άρχισαν να σας ενοχλούν. Εδώ, που η τριβή αποτελεί πραγματικότητα, ξεκινούν να αναπτύσσονται τα συναισθήματα της αγάπης και φυσικά η συνήθεια γίνεται -σχεδόν- δεδομένη. Κάποιοι θα χαρακτήριζαν αυτήν τη στιγμή και ως "fight or flight". Mπορεί ακόμη να αισθανθείτε την ανάγκη να παλέψετε για να υπερασπιστείτε τις αξίες σας, πράγμα που μπορεί να μεταφραστεί στην επιθυμία να κάνετε τα πάντα με τον δικό σας τρόπο.

Τι να κάνετε σε αυτό το στάδιο: O δεξιότητες διαχείρισης κάθε μικρού καβγά είναι απαραίτητες. Μάθετε πώς μπορείτε να μειώσετε τις συγκρούσεις και να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα στη σχέση σας από κοινού μέσα από σεβασμό κι εκτίμηση. Θυμηθείτε πως το να έχετε έναν σύντροφο δεν αποτελεί αγώνα εξουσίας και πως κάθε διαφωνία δεν αποτελεί απαραίτητα ένα σημάδι ότι η αγάπη σας τελειώνει ή ότι η σχέση δε λειτουργεί.

stadia-sxesis-2.jpg

Στάδιο 3: Απογοήτευση

Το τρίτο στάδιο μιας σχέσης είναι αυτό της απογοήτευσης. Μπορεί να νιώθετε πως όλα τελειώνουν, μπορεί τα προβλήματα να μοιάζουν αξεπέραστα ή ακόμη μπορεί και να προκαλείτε ηθελημένα διαφωνίες από το μηδέν. Κάποια ζευγάρια προσπαθούν και άλλα απομακρύνονται με την πάροδο του χρόνου, βάζοντας όλο και λιγότερη ενέργεια για να διατηρήσουν τη σχέση τους. Σε αυτό το σημείο, η αρχική εμπειρία του πάθους, αποτελεί μια μακρινή ανάμνηση.

Τι να κάνετε σε αυτό το στάδιο: Καθαρίστε τις σκέψεις σας και δημιουργήστε χώρο. Σταματήστε να βάζετε τα προβλήματα κάτω από το χαλί και αποφεύγετε τις περιττές συγκορύσεις που καταφέρνουν να σας κουράζουν. Αν και υπάρχει πολλή αρνητική ενέργεια, για να την αντισταθμίσετε, εξασκήστε την αγάπη σας ακόμα και όταν νιώθετε πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Τέλος, μην επικεντρώνεστε στις ελλείψεις της σχέσης εκτός και αν όλα οδηγούν στον χωρισμό.

Στάδιο 4: Απόφαση

Το τέταρτο στάδιο μιας σχέσης ονομάζεται απόφαση επειδή βρίσκεστε σε ένα κρίσιμο σημείο. Συναισθηματικά κενά, περίεργες συμπεριφορές και κακή μετάφραση των γεγονότων σας έχουν οδηγήσει εδώ με αποτέλεσμα να αποστασιοποιηθείτε. Εδώ, είναι η στιγμή που αρχίζετε να σκέφτεστε σοβαρά να φύγετε κάνοντας σχέδια για το μετά.

Τι να κάνετε σε αυτό το στάδιο: Πάρτε μια απόφαση. Εάν πρόκειται να φύγετε, να μείνετε χωρίς να αλλάξετε τίποτα ή να παραμείνετε και να δουλέψετε πραγματικά για να διορθώσετε τα κακώς κείμενα. Μια έξυπνη λύση είναι να δοκιμάσετε ένα καινούριο μοτίβο το οποίο θα μπορεί να σας εξυπηρετεί καλύτερα. Για να το πετύχετε, γράψτε και οι δυο όλα τα χαρακτηριστικά του ιδανικού συντρόφου και ανταλλάξτε τα με το ταίρι σας.

stadia-sxesis-1.jpg

Στάδιο 5: Αγάπη

Το πέμπτο στάδιο μιας σχέσης είναι η αγάπη. Όταν η σχέση περάσει σε ένα στάδιο που είναι υγιής και που σας ικανοποιεί θα έχετε πετύχει να βρεθείτε εδώ που θα βιώσετε -ίσως- τα πιο έντονα συναισθήματα. Στο σημείο αυτό αναγνωρίζετε πως το ιδανικό απέχει πολύ από τα πρότυπα των ταινιών, πετυχαίνετε να νιώσετε χαρούμενοι για τις διαφορές σας και βιώνετε μια συντροφική σχέση γεμάτη κατανόηση. Απαιτεί σκληρή δουλειά αλλά σίγουρα θα σας ανταμείψει μέσα από κάθε βλέμμα και άγγιγμα.

Τι να κάνετε σε αυτό το στάδιο: Απολαύστε στο έπακρον τις στιγμές που περνάτε μαζί ή και χώρια. Βιώστε τη γενναιοδωρία, το χιούμορ, την ευελιξία, τα σωστά όρια και θα δείτε πως μέσα από αυτά θα εξελιχθείτε παράλληλα.