fbpixel

Search icon
Search
Κεφάλαιο «οργάνωση ντουλάπας»: 6+1 βήματα για την πλήρη τακτοποίησή της
INTERIORS

Κεφάλαιο «οργάνωση ντουλάπας»: 6+1 βήματα για την πλήρη τακτοποίησή της

Για να χαρίσουμε αέρα ανανέωσης και φρεσκάδας


«Το να τοποθετείς τα πράγματα σε σειρά, σημαίνει να βάζεις το παρελθόν σε σειρά, επίσης» αποτελεί ένα από τα σημαντικά mottos της «ιέρειας» της οργάνωσης, Marie Kondo. H εποχή της άνοιξης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μια περίοδο αλλαγών, ανακατατάξεων και καινούργιων ξεκινημάτων. Ακόμη, οι αναθεωρήσεις στον τρόπο σκέψης μας αντανακλώνται και στις τεχνικές που εφαρμόζουμε για την οργάνωση του ιδιωτικού μας χώρου. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το σπίτι μας λειτουργεί ως «καθρέφτης» όσον αφορά την ψυχολογική μας διάθεση ανά περιόδους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ντουλάπα μας.

Η εποχιακή τακτοποίηση της ντουλάπας μας προσφέρει αναμφισβήτητα έναν δροσερό αέρα ανανέωσης και φρεσκάδας. Όταν κάνουμε λόγο για την οργάνωση αυτού του τύπου, δεν αναφερόμαστε απαραίτητα σε υπερβολικές, πολυδάπανες και εξεζητημένες μεθόδους τακτοποίησης. Με πρακτικές μοντέρνες μεθόδους, είναι σίγουρο ότι μπορούμε να καταφέρουμε την μεταμόρφωση που επιθυμούμε. Ας αντιμετωπίσουμε την διαδικασία αυτή ως μια ευκαιρία διασκέδασης και δημιουργίας, μέσα από την οποία μπορούμε να γνωρίσουμε αρκετά πράγματα και πρώτα απ’ όλα για την δική μας ψυχοσύνθεση!

Συγκεντρώσαμε 6 + 1 βήματα για να εξασφαλίσουμε την πλήρη τακτοποίηση της ντουλάπας μας

Βήμα πρώτο : Σημειώνουμε στο ημερολόγιό μας

ntoulapa2.jpg

Παίρνουμε μια ανάσα και με χαλαρή διάθεση και χωρίς βιασύνη, σημειώνουμε στο προσωπικό μας ημερολόγιο τι χρειαζόμαστε ως βασικά εργαλεία για την απόλυτη οργάνωση που θέλουμε να πετύχουμε. Μπορούμε να κάνουμε μια βόλτα σε κοντινά μας καταστήματα με είδη σπιτιού για τις βασικές μας αγορές. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορούμε διαδικτυακά να παραγγείλουμε τα αξεσουάρ που έχουμε ανάγκη, με βασική προϋπόθεση να έχουμε προγραμματίσει σωστά την ημέρα παραλαβής για να είμαστε ακόμη πιο άνετα.

Βήμα δεύτερο: Ώρα για εκκαθάριση!

ntoulapa3.jpg

Δεν γίνεται να ξεκινήσουμε οποιαδήποτε εργασία στον προσωπικό μας χώρο και να προσπεράσουμε το πρώτο και βασικό βήμα! Tην ρίζα όλων! Την καθαριότητα! Έτσι, λοιπόν, αδειάζουμε πρώτα όλο το περιεχόμενο της ντουλάπας και καθαρίζουμε το εσωτερικό της. Καλό είναι σε αυτή τη φάση ειδικά να έχουμε ανοιχτή την μπαλκονόπορτα ή το παράθυρο του δωματίου μας και να φοράμε γάντια μιας χρήσης. Είναι απαραίτητο να αερίσουμε τον χώρο, η σκόνη πολύ πιθανόν να είναι αρκετή και ενοχλητική. Χρησιμοποιούμε πανάκια και μαντηλάκια καθαρισμού, ακόμη και ηλεκτρική σκούπα για κάθε περίπτωση και είμαστε έτοιμοι! Αποτελεί μια διαδικασία, κατά την οποία δεν ξοδεύουμε πολύ χρόνο και το αποτέλεσμα μας ανταμείβει, γιατί μυρίζει καθαριότητα!

Bήμα τρίτο: Διαχωρίζουμε – κρατάμε μόνο τα πρακτικά – πλένουμε!

ntoulapa4.jpg

Σύμφωνα με τις ουσιαστικές συμβουλές της Marie Kondo, είναι καίριας σημασίας να πετάμε όλα μας τα ρούχα στο πάτωμα όταν αδειάζουμε το περιεχόμενο της ντουλάπας μας. Μπορεί να ακούγεται αρκετά ωμό, όμως η νοοτροπία αυτή αφορά αποκλειστικά στον διαχωρισμό των αντικειμένων στο χώρο, αλλά και το υπόβαθρο του συναισθήματος και της σκέψης πίσω από αυτόν. Χαρακτηριστικά αναφέρει η Marie Kondo : « Αν δεν σου αρέσει κάτι, πέταξέ το». Παίζει λοιπόν πολύ καθοριστικό ρόλο το συναίσθημα που έχουμε για κάθε αντικείμενο του χώρου μας. Ακολουθώντας αυτήν την μέθοδο, τσεκάρουμε το κάθε ρούχο που είναι στο πάτωμα και σκεφτόμαστε: Το αγαπώ; το έχω ανάγκη; Με κάνει ευτυχισμένο/η; Αν ναι, το τοποθετούμε στην μια πλευρά που θα έχουμε τη στοίβα με τα ρούχα που χρειαζόμαστε και αν χρειαστεί, φυσικά, το πλένουμε πριν μπει στην καινούργια μας ντουλάπα. Επίσης, αν ανήκει σε άλλη εποχή, το πλένουμε και το τοποθετούμε αργότερα σε κουτί ή σακούλα αποθήκευσης που μπορούμε να τα βάλουμε κάτω από το κρεβάτι ή σε άλλο χώρο της ντουλάπας. Αν όχι, το πετάμε, αλλιώς το βάζουμε στο πλυντήριο και το σημειώνουμε στη λίστα με τα ρούχα που θέλουμε να δώσουμε σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Είναι πολύ όμορφο το συναίσθημα να προσφέρουμε. Πράγματα τα οποία θεωρούνται δεδομένα για εμάς σε καθημερινή βάση, για κάποιους άλλους ανθρώπους την ίδια στιγμή μοιάζει ουτοπία! Ας τολμήσουμε να κάνουμε αυτό το ανθρώπινο βήμα!

Βήμα τέταρτο: Η στιγμή του μαγικού tidying up

ntoylapa7.jpg

Η φιλοσοφία του tidying up βασίζεται στην λογική του τακτοποιώ για να μην χάνω ποτέ τα αντικείμενα. Διευκολύνουμε δηλαδή τους εαυτούς μας, εξοικονομώντας χώρο για να καταφέρουμε να εξοικονομήσουμε και χρόνο. Πρακτικά μιλώντας, σε αυτό το βήμα, χρειαζόμαστε οργανωτικά κουτιά και μικρούς χώρους αποθήκευσης! Κυκλοφορούν φοβερά πρακτικά κουτιά με διαχωριστικά και θήκες αποθήκευσης. Κρεμαστοί χώροι αποθήκευσης με χωρίσματα, ένθετα συρταριού για αξεσουάρ, γραβάτες και κοσμήματα και θήκες για ρούχα, τα οποία κάνουν τη ζωή μας πολύ εύκολη και εμάς ήρεμους και χαρούμενους!

Βήμα πέμπτο: Τοποθετούμε τα ρούχα ανά κατηγορία και ρολάρουμε!

ntoylapa5.jpg

Ακολουθώντας την λογική του tidying up, σε κάθε αποθηκευτικό χώρο αποφασίζουμε ποια κατηγορία ρούχων θα χρησιμοποιήσουμε! Είναι αδύνατον να έχουμε τοποθετημένα τα εσώρουχα στο ένα κουτί και σε ένα συρτάρι να εμφανίζονται άλλα εσώρουχα πεταμένα. Είναι σημαντικό όλα να είναι συγκεντρωμένα μαζί και τοποθετημένα το ένα πίσω από το άλλο. Στόχος μας είναι να γλιτώνουμε χρόνο και να διασφαλίσουμε ενέργεια! Ένα σημαντικό βήμα στην τοποθέτηση των ρούχων για να μην πιάνουν χώρο και να μην τσαλακώνονται είναι να τα ρολάρουμε σε κάθε αποθηκευτικό χώρο.

Βήμα έκτο: Ταξινόμηση με βάση το χρώμα ή το ύφος

ntoylapa-6.jpg

Περνάμε στα πιο ‘εξωτερικά ζητήματα βιτρίνας’ τώρα πια της ντουλάπας μας αφού έχουμε λύσει τα θέματα της «ρίζας» της. Εδώ, επιδιώκουμε κυρίως να ξεκουράσουμε τα μάτια μας όταν θέλουμε να βρούμε ένα ρούχο στις κρεμάστρες. Μπορούμε λοιπόν να οργανώσουμε από τα αριστερά προς τα δεξιά με βάση τη διαβάθμιση στο χρώμα ή στο ύφος. Δηλαδή να ξεκινήσουμε από το λευκό ή το μαύρο, τα δύο άκρα λοιπόν και ενδιάμεσα σε αυτά σε αυτά τα δύο αντίθετα χρώματα να τοποθετήσουμε στις κρεμάστρες τις μεσαίες αποχρώσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, ανάλογα με το τί αρέσει στον καθένα μας, είναι να ξεκινήσουμε από παλτά,blazers και επίσημα ρούχα ώστε να οδηγηθούμε στα πιο casual και το αντίστροφο! Επιλέγουμε εμείς ό,τι μας εξυπηρετεί αισθητικά κυρίως!

Last but not least: Fresh άρωμα

ntoylapa8.jpg

Η καθαριότητα ταυτίζεται στην κυριολεξία με το στοιχείο, που χαρακτηρίζουμε λαϊκά, ως μισή αρχοντιά! Αυτή η αρχοντιά μπορούμε να πούμε πως είναι η σωστή και τακτική συντήρησή της, όχι μόνο με το πλύσιμο της ντουλάπας και των ρούχων μας, αλλά και της διατήρησης μιας όμορφης μυρωδιάς. Μια «έξυπνη» κίνηση είναι να αγοράσουμε μικρά σαπουνάκια με το άρωμα του προσωπικού μας γούστου και να τα κρύψουμε σε διάφορες γωνίτσες της ντουλάπας μας, ή ακόμη να τοποθετήσουμε σε βαμβάκι αρωματικά έλαια. Για να φύγει ακόμη μια άσχημη μυρωδιά σκόνης μπορούμε να τοποθετήσουμε σε μια γωνιά της ντουλάπας μας σε ένα κουτάκι ή ένα δίχτυ μαγειρική σόδα ή λεβάντα!

Καλή οργάνωση!