fbpixel

Search icon
Search
EDITORS' CHOICE

Κεφάλαιο αντηλιακό: Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες κι επιλέξτε το κατάλληλο

Προστατέψτε αποτελεσματικά την επιδερμίδα σας από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου


Κεφάλαιο αντηλιακό: Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες κι επιλέξτε το κατάλληλο

Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι τα αντηλιακά πρέπει να φοριούνται όλο τον χρόνο ανεξαρτήτως εποχής, αφού οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου μπορούν να περάσουν ακόμη και μέσα από τα σύννεφα δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας,  όπως μελάνωμα, ηλιακά εγκαύματα, αλλά και στην όψη μας, όπως πανάδες και φωτογήρανση. 

Ωστόσο, κάτι άλλο που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι το γεγονός ότι τα αντηλιακά διαθέτουν κάθε φορά και διαφορετικές ετικέτες, τις οποίες πρέπει να διαβάζετε σωστά και πάντα, ώστε να ξέρετε τι περιέχουν και εάν είναι φιλικά προς τον δικό σας τύπο δέρματος. Φροντίστε, λοιπόν, να μην επιλέγετε στα τυφλά τα προϊόντα που θα παίρνετε μαζί σας στην παραλία κάθε καλοκαίρι! 

Broad spectrum

Ένα αντηλιακό που προσφέρει προστασία τόσο από τις ακτίνες UVB, οι οποίες προκαλούν ηλιακά εγκαύματα στο δέρμα, όσο και από τις ακτίνες UVA, οι οποίες δημιουργούν βλάβες όπως η αποικοδόμηση κολλαγόνου. Για την καλύτερη προστασία σας από τον ήλιο, χρησιμοποιήστε μόνο αντηλιακά που αναγράφουν πάνω τους "broad spectrum".

Chemical

Ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα αντηλιακό, το οποίο προστατεύει από τις ακτίνες UV, απορροφώντας τες με χημικά συστατικά, όπως το οκτοκρυλένιο ή avobenzone.

sunscreens2.JPG

Clinically tested

Ορισμένες εταιρίες δοκιμάζουν φροντίζουν να δοκιμάζουν τα προϊόντα τους πριν κυκλοφορήσουν στα ράφια των καταστημάτων καλλυντικών. Ωστόσο, φροντίστε να είναι cruelty-free, δηλαδή να μην έχει δοκιμαστεί σε πειραματόζωα, ή ακόμη και vegan. 

Hypoallergenic

Όλο και περισσότερες εταιρίες τείνουν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον όρο, ανεξάρτητα από το εάν έχουν διαμορφώσει όντως ένα προϊόν με χαμηλή πιθανότητα να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Για να είστε σίγουροι πάντως -κι εάν τείνετε να εμφανίζετε αλλεργίες από τα αντηλιακά, αναζητήστε μια φόρμουλα χωρίς άρωμα. Είναι ό,τι πιο ασφαλές για εσάς! Επίσης δοκιμάστε το στο σπίτι σε μια μικρή περιοχή του σώματος, πριν το εφαρμόσετε σε όλο το σώμα.

Mineral

«Αυτά τα αντηλιακά επιτυγχάνουν τον παράγοντα SPF με φυσικούς αναστολείς, όπως το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου», λέει ο Steven Wang, δερματολόγος στο New Jersey. Δημιουργούν ένα φυσικό φράγμα μεταξύ των ακτίνων UV και του δέρματος εξασφαλίζοντας μέγιστη προστασία. 

Νon-comedogenic

Δεν υπάρχει κανένας σίγουρος τρόπος για να εξασφαλίσετε αν ένα αντηλιακό είναι πιθανό να προκαλέσει ανεπιθύμητα σπυράκια. Αλλά εάν είστε επιρρεπείς στην ακμή, επιλέξτε κάποιο με ξηρό σαλικυλικό οξύ και οξείδιο του ψευδαργύρου και αποφύγετε εκείνα που είναι πλούσια σε λιπίδια, όπως το έλαιο καρύδας και το βούτυρο κακάο.

Oil-free

«Αυτό σημαίνει ότι ένα προϊόν δεν περιέχει βλαβερά για την επιδερμίδα συστατικά, όπως ίχνη πετρελαίου, αλλά και άλλα επιβλαβή συστατικά, όπως η σιλικόνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει breakouts, ακόμη και εξανθήματα», αποκαλύπτει η Rachel Nazarian, δερματολόγος στη Νέα Υόρκη. Εάν ανησυχείτε, αναζητήστε ένα αντηλιακό που δεν έχει τίποτα από τα δύο. Μπορείτε να εντοπίσετε τη σιλικόνη ψάχνοντας για ονόματα που τελειώνουν σε "-siloxane" ή "-thicone". 

sunscreens3.jpg

Οrganic

Ενώ αυτή η ένδειξη μπορεί να σημαίνει ότι τα συστατικά ενός αντηλιακού είναι οργανικά (ψάξτε για τη σφραγίδα USDA), κανένα αντηλιακό δεν μπορεί να είναι 100% organic. Τα χημικά αντηλιακά βασίζονται σε εργαστηριακά παρασκευασμένα συστατικά για να προστατεύονται από τις ακτίνες UV και δημιουργούνται συνθετικά. 

Sensitive

Είναι καλύτερο το να κοιτάτε στο πίσω μέρος της ετικέτας ενός αντηλιακού παρά στο μπροστινό μέρος για να καθορίσετε αν είναι καλό για το ευαίσθητο δέρμα. Επιλέγετε πάντοτε φυσικά αντηλιακά αντί για χημικά, επειδή είναι λιγότερο πιθανό να ερεθίσουν την επιδερμίδα και αναζητήστε επιλογές χωρίς άρωμα, που επηρεάζει εξίσου αρνητικά την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος.

SPF

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να γνωρίζετε ότι, όσο πιο υψηλός είναι ο δείκτης προστασίας τόσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της προστασίας του αντηλιακού. Για παράδειγμα, εάν ένα αντηλιακό αναγράφει πως διαθέτει SPF 40, τότε αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διαρκεί για 40 λεπτά και μετά χρειάζεται ανανέωση. 

Water-resistant

Όλα τα αντηλιακά που χρησιμοποιούν τον όρο αυτό είναι ιδιαίτερα βοηθητικά, οπότε αναζητήστε τη σχετική σφραγίδα αν γνωρίζετε ότι πρόκειται να κολυμπήσετε ή να ιδρώσετε από κάποια δραστηριότητά σας. 

The sunscreens

 For face and body

For face and body

UV Water with SPF 30, Garnier Ambre Solaire

 For the body with cellular protect

For the body with cellular protect

Sublime Sun with SPF 50+, L' Oreal Paris

 For the body

For the body

Sheer touch with ultra radiance with SPF 50+, Hawaiian Tropic

 For face and body

For face and body

Anthelios Activewar Lotion Sunscreen with SPF 60, La Roche-Posay

 For the face

For the face

Melting Cream High Protection with SPF 50, Nuxe

 Very high protection for the face

Very high protection for the face

Photoderm Max with SPF 50+, Bioderma