fbpixel

Search icon
Search
Kate Winslet: Η προετοιμασία του επερχόμενου φιλμ "Lee" και η στήριξή της στις γυναίκες του κινηματογράφου
LIFE & CAREER

Kate Winslet: Η προετοιμασία του επερχόμενου φιλμ "Lee" και η στήριξή της στις γυναίκες του κινηματογράφου

Όσα μοιράστηκε στην πρόσφατη συνέντευξή της στην αμερικανική Vogue με αφορμή το cover στο οποίο πρωταγωνιστεί


Την έχουμε απολαύσει σε μοναδικές ερμηνείες της στη μικρή και μεγάλη σκηνή, χαρίζοντας μας πλήθος συγκινήσεων. Πέρα από τη συμμετοχή της σε πολλά υποσχόμενες παραγωγές, η διακεκριμένη Βρετανή ηθοποιός, Kate Winslet, συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον του παγκόσμιου κοινού. Η διαρκής έρευνα και η ενεργή συμβολή της σε διεθνείς καμπάνιες ευαισθητοποίησης, την αναδεικνύουν ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ονόματα του πλανήτη. Στο τεύχος Οκτωβρίου της Αμερικανικής Vogue, η ίδια πρωταγωνιστεί στο εξώφυλλό της με τον φακό της φωτογράφου μόδας και διασημοτήτων Annie Leibovitz. Έντονες χρωματικές παλέτες και δυναμική έκφραση, την ξεχωρίζουν, με πλήθος πινάκων του Ισπανού ζωγράφου, Pablo Picasso να την συνοδεύουν, εισάγοντάς μας με έμμεσο τρόπο στο θέμα του επερχόμενου φιλμ, στο οποίο είναι παραγωγός και πρωταγωνίστρια. Τη σχετική συνέντευξη παραχώρησε στα τέλη Ιουνίου στη δημοσιογράφο Wendell Steavenson σε μια σκοτεινή σουίτα μοντάζ, στην οποία η ηθοποιός ηχογραφεί τους διαλόγους για τη νέα ταινία "Lee". 

Η μεταφορά της φρικαλεότητας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στη μεγάλη οθόνη 

vo1023-coverstory-04.webp
Η Winslet αναπαριστά τη διάσημη φωτογραφία του Μίλερ στη μπανιέρα του Χίτλερ από το 1945. © Annie Leibovitz for Vogue Magazine

«Είναι σα να λύνεις έναν κύβο του Ρούμπικ μέσα σε ένα χρονικό όριο. Είναι σαν να βρίσκεις εκείνο το κομμάτι σύννεφο με τα πουλιά για την τελευταία γωνία του παζλ. Αυτού του είδους η ικανοποίηση». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια της Winslet σχετικά με την απαιτητική διαδικασία προετοιμασίας των ηχογραφήσεων της ταινίας "Lee". H ιστορία του αφορά στη βιογραφία της Lee Miller, του μοντέλου της Vogue που έγινε φωτογράφος και πολεμική ανταποκρίτρια, η οποία κατέγραφε τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Μiller πέρασε επίσης χρόνο στην πρώτη γραμμή του μετώπου: μετά τις αναφορές ότι το St Malo είχε απελευθερωθεί τον Αύγουστο του 1944, στάλθηκε σε μια φαινομενικά ασφαλή αποστολή για να κάνει ρεπορτάζ από τη γαλλική πόλη. Όταν όμως έφτασε, ανακάλυψε ότι εξακολουθούσαν να την κατέχουν οι γερμανικές δυνάμεις. Από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, η Μίλερ κατέγραψε τους πυροβολισμούς με το δικό της αμίμητο στιλ.

kate-winslet-american-vogue-annie-leibovitz-03.jpg
© Annie Leibovitz for Vogue Magazine

Όπως διαβάζουμε στο σχετικό κείμενο της Vogue, ήταν τέτοια η δέσμευση της Winslet για ακρίβεια και αληθοφάνεια της Lee που πέρασε ώρες στα αρχεία του Farleys House, μελετώντας τα ημερολόγια και τις επιστολές της. Βεβαιώθηκε ότι τα κοστούμια της αναπαρήγαγαν αυτά που φορούσε εκείνη ως πολεμική ανταποκρίτρια. Έμαθε πώς να χειρίζεται τη χειροκίνητη κάμερα Rolleiflex που χρησιμοποιούσε και αρκετά από τα στιγμιότυπα που εμφανίζονται στην ταινία είναι, στην πραγματικότητα, φωτογραφίες που τράβηξε στα γυρίσματα. Πολλές σκηνές σκηνοθετήθηκαν σκόπιμα για να αναπαράγουν τις ιστορικές εικόνες της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η φωτογραφία της Miller στη μπανιέρα του ηγέτη του Ναζιστικού Γερμανικού Καθεστώτος, η οποία συνεχίζει μέχρι σήμερα να κατατάσσεται στις talk of the world εικόνες. Ο σύντροφος και μέντοράς της, ο φωτογράφος του περιοδικού Life, David Scherman, είχε απαθανατίσει την εμβληματική αυτή φωτογραφία. Η Winslet προσπάθησε με κάθε δυνατό τρόπο και ακρίβεια να αναπαραστήσει το συγκεκριμένο στιγμιότυπο. 

vo1023-coverstory-08.webp
© Courtesy Lee Miller Archives, England 2023. All rights reserved. leemiller.co.uk. David E. Scherman. Το συγκλονιστικό ρεπορτάζ του Miller στην αμερικανική Vogue, Ιούνιος 1945, που καταγράφει την απελευθέρωση του Buchenwald και το τέλος του πολέμου.

Δίπλα σε κάθε γυναίκα του κινηματογράφου 

vo1023-edletter-01.webp

Ακόμη ένα σημείο της συνέντευξης, στο οποίο αξίζει να σταθούμε, αφορά στην υποστήριξη που δείχνει η Winslet προς τις γυναίκες της βιομηχανίας του σινεμά. Η ίδια παραδέχεται ότι είναι ένας συνεχής αγώνας. Με τις γροθιές σταθερά στο τραπέζι και πάλι, η ίδια ομολογεί τη στάση που δέχθηκε  από άνδρες στελέχη όταν προσπαθούσε να συγκεντρώσει χρήματα για το φιλμ Lee. «Οι άνδρες που νομίζουν ότι θέλεις και χρειάζεσαι τη βοήθειά τους είναι απίστευτα εξοργιστικοί. Μου έχει τύχει ακόμη και ένας σκηνοθέτης να μου πει: «Άκου, κάνε εσύ τη δική μου ταινία και θα χρηματοδοτήσω τον μικρό σου Lee..." Μικρό! Ή είχαμε πιθανούς άντρες επενδυτές που έλεγαν πράγματα όπως: Πες μου, γιατί υποτίθεται ότι πρέπει να μου αρέσει αυτή η γυναίκα;». H ίδια αναγνώρισε ότι το κίνημα #MeToo έχει ενδυναμώσει τις ηθοποιούς. «Ω, Θεέ μου! Αυτό είναι το καλύτερο κομμάτι. Οι νεαρές ηθοποιοί τώρα δεν φοβούνται. Με κάνει τόσο περήφανη. Όλη αυτή η χρήση της φωνής μου για χρόνια, που συχνά με δείχνουν με το δάχτυλο και με κοροϊδεύουν - δεν δίνω δεκάρα! Όλα άξιζαν τον κόπο. Επειδή η κουλτούρα αλλάζει με τρόπο που ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν θα μπορούσα να φανταστώ στα 20 μου χρόνια Το να αντέχεις τη δουλειά ως νεαρή ηθοποιός με σκλήρυνε απόλυτα, αλλά το μόνο πράγμα που μου έδωσε, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ήταν μια βαθιά κατανόηση του τι σημαίνει να παίζεις έναν χαρακτήρα όπως η Lee Miller!»