fbpixel

Search icon
Search
Καλοκαίρι στο πιάτο: Οι γεύσεις που θα συνοδεύσουν το ποτό σας
TASTE

Καλοκαίρι στο πιάτο: Οι γεύσεις που θα συνοδεύσουν το ποτό σας

Κάντε το δικό σας "pairing"


Το καλοκαίρι επιβάλλει χαλαρά meet-ups με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα - φυσικά με τη συνοδεία δροσερών ποτών (αλκοολούχων και μη) αλλά και το γνωστό σε όλους «τσιμπολόγημα». Περιμένετε καλεσμένους στο σπίτι και επιθυμείτε να τους ευχαριστήσετε, προσφέροντάς τους τις τέλειες γευστικές προτάσεις για το cocktail ή το ποτό τους; Ή ακόμη, βρίσκεστε με τον σύντροφό σας ή κάποιον φίλο σας για μια καλοκαιρινή μπύρα και θέλετε να φτιάξετε κάτι εύκολο να τη συνοδεύσετε; Παρακάτω σας προτείνουμε τις καλύτερες και πιο νόστιμες ιδέες! 

Προσούτο γεμιστό με κολοκύθα και τυριά

shutterstock-93095941.jpg

Υλικά

  • 1 κ.σ ελαιόλαδο (ή βούτυρο)
  • 200 γραµ. κολοκύθα (κομμένη σε καρέ)
  • 250 γραµ. προσούτο φέτες
  • 200 γραµ. τυρί φέτα
  • 100 γραµ. κασέρι τριμμένο
  • λίγο πιπέρι
  • λίγο σχοινόπρασο

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο. Όταν κάψει, σοτάρουμε την κολοκύθα κομμένη σε καρέ για 4 με 5 λεπτά να μαλακώσει. Αλατίζουμε ελαφρά. Βγάζουμε την κολοκύθα σε πιάτο να κρυώσει. Λιώνουμε τη φέτα με πιρούνι σε ένα μπολ και τρίβουμε λίγο πιπέρι. Προσθέτουμε το κασέρι κι ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το σχοινόπρασο ψιλοκομμένο. Σε μικρές θήκες cup cakes βάζουμε χαρτάκια. Κόβουμε κατά μήκος κάθε φέτα προσούτο στα δυο και το τοποθετούμε σταυρωτά μέσα στη φόρμα με το προσούτο να εξέχει από τα χαρτάκια. Κάνουμε δηλαδή μια φωλιά από προσούτο σε κάθε θήκη. Βάζουμε μέσα 1 κουταλιά τυριά και λίγη κολοκύθα. Πιέζουμε την κολοκύθα να μπει στα τυριά. Κλείνουμε τη θήκη με το προσούτο που εξέχει από τη θήκη. Να γίνει σαν μεγάλη μπουκιά. Αφού τα τελειώσουμε όλες τις μπουκιές με προσούτο γεμιστό με κολοκύθα και τυριά, τα ψήνουμε για 8 λεπτά περίπου μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ψηθεί το προσούτο. Σερβίρουμε ζεστές τις μπουκιές με προσούτο γεμιστό με κολοκύθα και τυριά σε πιατέλα. Είτε σαν ορεκτικό, σε επίσημο τραπέζι, σε γιορτινό μπουφέ είτε σαν τσιμπολόγημα με φίλους. Μπορείτε να τα έχετε έτοιμα στο ψυγείο και να τα ψήσετε τελευταία στιγμή για να εντυπωσιάσετε με το άρωμα τους και την υπέροχη λαχταριστή γεύση τους.

Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου 

Μπρουσκέτες με μαρμελάδα ντομάτας, μανούρι και σύκα

shutterstock-2065131815.jpg

Υλικά

  • 8 μεγάλες φέτες από χωριάτικο ψωμί, ελαφρά καβουρδισμένες
  • 350γρ. μανούρι, σε λεπτές φέτες ή κατσικίσιο κορμό (chevres) αν προτιμάτε
  • 4 μαύρα σύκα, πλυμμένα και κομμένα σε τέταρτα
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • μερικά φυλλαράκια βασιλικού

Για τη μαρμελάδα

  • 1.500γρ. ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες
  • 1 μικρό κρεμμύδι λευκό, ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
  • 1½ φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο, τριμμένο
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο
  • ¼ φλιτζάνι ξίδι λευκό
  • χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση 

Για την μαρμελάδα ντομάτας: Βάζετε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Ρίχνετε όλα τα υλικά εκτός από το χυμό λεμονιού. Βράζετε για 5 λεπτά στην πιο δυνατή ένταση ανακατεύοντας και μετά χαμηλώνετε σε μέτρια φωτιά. Μισοσκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε την μαρμελάδα να βράσει, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της και να δέσει . Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύετε και αφήνετε να πάρει μια βράση. Στη συνέχεια, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και γεμίζετε τα αποστειρωμένα βάζα. Κλείνετε καλά με το καπάκι τους και αναποδογυρίζετε τα βάζα. Τα αφήνετε έτσι να κρυώσουν εντελώς και μετά τα διατηρείτε στο ψυγείο. Για τις μπρουσκέτες: Αλείφετε τις φέτες ψωμιού με αρκετή μαρμελάδα ντομάτας. Μοιράζετε το μανούρι και τα φρέσκα σύκα. Πασπαλίζετε με λίγο πιπέρι και φυλλαράκια βασιλικού και σερβίρετε αμέσως.

Συνταγή: Ντίνα Νικολάου 

Μπουκίτσες τυριού με φέτα και μέλι

shutterstock-255968404.jpg

Υλικά

  • 10 φέτες ζύμη φύλλου
  • 50 γρ βούτυρο λιωμένο
  • 4 κουταλιές της σούπας. θυμαρίσιο μέλι
  • 30 γραμμάρια σουσάμι
  • 400 γραμμάρια τυρί φέτα
  • 4 αυγά

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου. Θρυμματίζουμε και ανακατεύουμε τη φέτα με τα αυγά. Κόβουμε τη ζύμη φύλλου σε μικρές λωρίδες και τις αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής. Βάλτε μια κουταλιά της σούπας από τη γέμιση σε μια γωνία της λωρίδας. Διπλώστε το για να σχηματιστεί ένα τρίγωνο, στη συνέχεια διπλώστε το αντίθετα και ούτω καθεξής μέχρι το τέλος της λωρίδας ζύμης. Τέλος, θα πρέπει να πάρετε ένα όμορφα τυλιγμένο τρίγωνο. Τοποθετούμε τα τρίγωνα σε ένα πιάτο που έχουμε αλείψει προηγουμένως με βούτυρο. Αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνουμε για 30-140 λεπτά. Εν τω μεταξύ, ροδίζουμε το σουσάμι σε στεγνό τηγάνι. Στη συνέχεια ζεσταίνουμε το μέλι σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε το σουσάμι. Τρίψτε τις μπουκιές σας με μέλι και σουσάμι. σερβίρισμα.

Μπρουσκέτες με γαρίδες

shutterstock-2029454693.jpg

Υλικά

    Για τις μπρουσκέτες με γαρίδες

    • 200 γρ. τυρί κρέμα
    • 10 φέτ. φρυγανισμένες ψωμί ή αφράτα παξιμαδάκια
    • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1 σκελ. σπασμένη σκόρδο
    • 1 κλων. θυμάρι ή ρίγανη
    • 2 καυτερές πιπεριές ψιλοκομμένες
    • 20 γαρίδες μικρές
    • Αλάτι
    • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    Εκτέλεση

    Ξεκινάμε τις μπρουσκέτες με γαρίδες, καθαρίζοντας πρώτα τις γαρίδες. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε το σκόρδο για 1-2 λεπτά, για να βγάλει τα αρώματά του. Προσθέτουμε τις πιπεριές και τις γαρίδες και σοτάρουμε για 3 λεπτά, μέχρι να κοκκινήσουν. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε λίγο, ώστε να κρυώσουν. Αλείφουμε με ένα ειδικό μαχαίρι τις μπρουσκέτες με τυρί. Ισομοιράζουμε τις γαρίδες και περιχύνουμε με λίγο από το λάδι τους.

    Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου