Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα. Ακόμα πιο συγκεκριμένα η θερμοκρασία τις τελευταίες ημέρες έχει μειωθεί αισθητά κι όλοι περιμένουμε το χιονιά που επρόκειτο να έρθει κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσθέσουμε στη διατροφή μας φαγητά και ροφήματα, τα οποία θα μας χαρίσουν την απαραίτητη ζεστασιά και θα διατηρήσουν τη θερμοκρασία στο σώμα μας.
Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω, βρείτε αυτή που σας αρέσει και δοκιμάστε την μέσα στο Σαββατοκύριακο!
Earl grey tea latte
- 2 φλιτζάνια νερό
- 2 φακελάκια τσάι Earl Grey (αναλόγως την προτίμησή σας)
- 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
- 3 φλιτζάνια γάλα (άπαχο)
- 1 κλωναράκι βανίλιας
Εκτέλεση
Προσθέστε το νερό μέσα σε μία μέτρια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Όταν το νερό αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά προσθέτοντας μέσα τα φακελάκια του τσαγιού και άφησε τα μέσα για περίπου 5 με 7 λεπτά ώσπου το νερό να πάρει ένα σκούρο χρώμα. Παράλληλα με αυτό, χωρίστε μ’ ένα μαχαίρι στη μέση τη βανίλια βγάζοντας από μέσα τους σπόρους. Στη συνέχεια, αφαιρέσετε τα φακελάκια του τσαγιού και προσθέστε το μέλι. Έπειτα, προσθέστε στην κατσαρόλα το γάλα, τους σπόρους βανίλιας και ολοκληρώστε το κλωναράκι ανακατεύοντας απαλά μέχρι να βράσει.
Προσπαθήστε να διατηρήσετε τη θερμοκρασία χαμηλή τόσο ώστε να μην βράσει απότομα αλλά σταδιακά. Αφήστε το μείγμα να βράσει για 4 με 5 λεπτά ανακατεύοντας ανά δύο λεπτά. Αφού σιγοβράσει το μείγμα, σουρώστε το και γεμίστε με αυτό τέσσερις κούπες. Για μία όμορφη εμφάνιση στο latte σας μπορείτε να αφήσετε να πέσουν κάποιοι μικροί σπόροι βανίλιας μέσα στην κούπα. Σε περίπτωση που δεν βρείτε κλωναράκι βανίλιας, χρησιμοποιήστε εκχύλισμα. Μπορεί η γεύση να μην είναι τόσο έντονη, εξακολουθεί όμως να είναι νόστιμη!
Boozy hot chocolate
Υλικά
- 1Lt ρόφημα αμυγδάλου ή βρώμης χωρίς ζάχαρη (ή οποιοδήποτε άλλο φυτικό ρόφημα ή ζωικό γάλα)
- 2 κ.σ. maple syrup ή μέλι
- 3 κ.σ. αμυγδαλοβούτυρο (ή ταχίνι ή άλλο βούτυρο καρπών)
- 2 κ.σ. κακάο χωρίς ζάχαρη
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
- ⅓ κ.γ. αλάτι
- 60 – 100 ml Disaronno Velvet (αναλόγως πόσο αλκοολούχο το θέλουμε)
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ρόφημα αμυγδάλου (ή οποιοδήποτε ρόφημα ή γάλα χρησιμοποιήσουμε), το maple syrup (ή το μέλι) και το αμυγδαλοβούτυρο και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το κακάο, το ξύσμα πορτοκαλιού, φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίζει να κοχλάζει η σοκολάτα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5-7 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το Disaronno Velvet και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τη σοκολάτα ζεστή με μία κουταλιά σαντιγύ και 1 κ.γ. τριμμένη κουβερτούρα.
Συνταγή: Madame Ginger
Κρεμμυδόσουπα Γαλλική
- 1 κιλό κρεμμύδια (5-6 μεγάλα-κομμενα σε λεπτές φέτες)
- 2 κ.σ ελαιόλαδο
- 2 κ.σ βούτυρο αγελάδος
- 2 πρέζες ζάχαρη
- 1 σκ. σκόρδο σπασμένη
- 1 .300 ml ζεστό ζωμό κρέατος
- 1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι αλάτι
πιπέρι
Για το τελείωμα
- 5-6 φέτες από μπαγκέτα (λεπτές)
- 2/3 φλ. τριμμένη γραβιέρα
- λίγο σχοινόπρασο για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Για την καλύτερη γαλλική κρεμμυδόσουπα, ξεκινάμε πάντα με το καραμέλωμα των κρεμμυδιών. Διαλέγουμε μια κατσαρόλα με χοντρή βάση. Σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κομμένα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε πάντα σε μέτρια φωτιά για να μην πάρουν σχεδόν καθόλου χρώμα στην αρχή, ανακατεύοντάς τα τακτικά μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα. Περίπου για 15΄. Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή, προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια και συνεχίζουμε το καραμέλωμα ανακατεύοντας τακτικά, για 10-15′ επιπλέον, μέχρι να πάρουν τα κρεμμύδια ένα σκούρο χρυσό χρώμα. Τότε, πασπαλίζουμε με 2-3 πρέζες ζάχαρη και συνεχίζουμε το καραμελωμα ανακατεύοντας για 10′ μέχρι να πάρουν ένα ωραίο ρόδινο χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και αφήνουμε για 1′ να βγάλει τα αρώματα του. Σβήνουμε με το κρασί τρίβοντας καλά την βάση της κατσαρόλας να ντεγκλασάρει. Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο και το θυμάρι. Ρίχνουμε το ζεστό ζωμό κρέατος και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε την κρεμμυδόσουπα και σιγοβράζουμε για περίπου 30’. Αφαιρούμε τα βότανα. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Διατηρούμε την κρεμμυδόσουπα ζεστή σε πολύ χαμηλή φωτιά και ετοιμαζόμαστε να σερβίρουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 º C . Σε ρηχό ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος αραδιάζουμε τις λεπτές φέτες ψωμιού. Αλείφουμε με πινέλο λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 º C στον αέρα, για περίπου 6-7΄ να γίνουν τραγανές. Τις πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα, τις ξαναβάζουμε στο φούρνο για λίγα λεπτά να λιώσει το τυρί. Σερβίρουμε την κρεμμυδόσουπα σε μπολ και γαρνίρουμε μια μια φέτα φρυγανισμένη μπαγκέτα και λιωμένη γραβιέρα.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρπαρίγου
Ζεστή σαλάτα με καστανό ρύζι, κράνμπερις, καρύδια και φέτα
- 1 μέτριο φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
- 1 ½ φλ. καστανό ρύζι
- 3 ½ φλ. ζωμό λαχανικών
- ½ φλ. καρύδια καβουρδισμένα και χοντροκοπανισμένα
- 1 πιπεριά πορτοκαλί ή κίτρινη ψιλοκομμένη
- ¼ φλ. κόκκινο ξύδι
- ½ φλ. κράνμπερις ξηραμένα
- 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
- 150 γρ. φέτα πικάντικη, σπασμένη σε χοντρά κομμάτια με το πιρούνι
- 4 -5 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε στον ζωμό το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες, μέχρι να πιει όλα τα υγρά γύρω στα 40 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε 10 λεπτά. Το αφρατεύουμε με πιρούνι και μεταφέρουμε σε σαλατιέρα μαζί με τα καρύδια, τα κράνμπερις και τη φέτα. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμυδάκι και την πιπεριά ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το ξύδι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και περιχύνουμε τη σαλάτα. Σερβίρουμε αμέσως γαρνίροντας με το δυόσμο.