fbpixel

Search icon
Search
Ιωάννα Γκίκα: Ποια είναι η τραγουδίστρια που μάγεψε με τη φωνή της στο show του Dior στην Αθήνα;
LIFE & CAREER

Ιωάννα Γκίκα: Ποια είναι η τραγουδίστρια που μάγεψε με τη φωνή της στο show του Dior στην Αθήνα;

Ένα who is who για την Ελληνοαμερικανίδα για την οποία όλοι μιλούν τελευταία


Όλοι οι απανταχού fashion lovers, ακριβώς μια εβδομάδα πριν είχαν στραμμένα τα βλέμματα στο Καλλιμάρμαρο, εκεί όπου ο οίκος Dior παρουσίασε την Cruise 2022 συλλογή του, η οποία αποτέλεσε φόρο τιμής στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας, με την υπογραφή της καλλιτεχνικής διευθύντριας του iconic fashion house, Maria Grazia Chiuri. 

Στο φαντασμαγορικό show, πέρα από τις μοναδικές δημιουργίες που συνδύαζαν το «αποτύπωμα» της χώρας μας με τη γνωστή πολυτέλεια που χαρακτηρίζει τον γαλλικό οίκο, τα βλέμματα στράφηκαν στην τραγουδίστρια που «έντυσε» με τη βελούδινη φωνή της το όλο fashion event. Πρόκειται για την Ελληνοαμερικανίδα Ιωάννα Γκίκα, η η οποία μάγεψε το κοινό και συμπλήρωσε το concept με τον πιο ιδανικό τρόπο, απόλυτα ταιριαστό με τη βραδιά, αλλά και με όσα πρεσβεύει η σχεδιαστική φιλοσοφία του Dior.

Ας τη γνωρίσουμε καλύτερα!

First Things First

1-ZSQoy.jpg

Η Ιωάννα Γκίκα ή Ioanna Gika, όπως είναι γνωστή στο εξωτερικό, γεννήθηκε το 1994 στην Ουάσινγκτον από Έλληνες γονείς. Από μικρό κορίτσι, ασχολείται με τη σύνθεση και το τραγούδι, ενώ όπως γράφουν τα αμερικανικά μέσα, «η μουσική της έχει κάτι το μαγικό και το υπερφυσικό που συναρπάζει το κοινό της».

Τα κομμάτια της φέρουν αποκλειστικά τη δική της υπογραφή, τόσο σε ό,τι αφορά στη μουσική όσο και στους στίχους. Τechno επιρροές, με μελωδίες που παραπέμπουν σε ήχους για διαλογισμό και συνδυάζονται μοναδικά με στοιχεία του σήμερα, πιο pop, αλλά με τη διαχρονική νοσταλγία που έχει τον τρόπο να σαγηνεύει.

Γυρνώντας τον χρόνο λίγο πίσω, την εντοπίζουμε να είναι μέλος του συγκροτήματος IO Echo. Συνεχείς εμφανίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, support group στις περιοδείες των Nine Inch Nails, Haim, New Order, Jon Hopkins, κ.ά., την έκαναν να ξεχωρίσει, ώσπου το 2019 περιόδευσε ως solo καλλιτέχνης με τους Garbage. Όπως έχει πει σε συνέντευξή της, μια από τις πιο σουρεαλιστικές εμπειρίες της μέχρι τώρα είναι όταν ο τραγουδιστής των U2, Bono, της είπε πόσο του αρέσουν τα τραγούδια της.

Ispiring Music

3-ct9Ge.jpg

Η μουσική και οι στίχοι της προέρχονται από την ίδια τη ζωή, από προσωπικά της βιώματα και από όσο την εμπνέουν να γράψει κι έπειτα να ερμηνεύσει. Με τη γλυκιά, ρομαντική φωνή της δίνει «ζωή» στους τοίχους που γράφει και, μάλιστα, η βραβευμένη με Booker συγγραφέας Arundhati Roy -την οποία γνωρίζουμε κυρίως από το μυθιστόρημά της «Ο θεός των μικρών πραγμάτων»– στο best seller της «Το υπουργείο της υπέρτατης ευτυχίας» έχει παραθέσει στίχους της Ιωάννας.

Παρόλο που έζησε κάποια χρόνια της ζωής της στην Ελλάδα και η πιο όμορφη εμπειρία που θυμάται από τα παιδικά της χρόνια είναι τα 7α γενέθλιά της σε ένα νησί του Αιγαίου, μέχρι πρόσφατα δεν ερχόταν συχνά στη χώρα. Ωστόσο, ένα τραγικό οικογενειακό γεγονός -ο θάνατος του πατέρα της- την έφερε πριν από λίγα χρόνια στην Ελλάδα για να τον κηδεύσει και το πένθος, σε συνδυασμό με το ελληνικό τοπίο, έφεραν την έμπνευση. 

Στο πατρικό σπίτι της μητέρας της, όπου πέρασε περισσότερο χρόνο από όσο είχε υπολογίσει, οραματίστηκε τα τραγούδια του πρώτου άλμπουμ της που κυκλοφόρησε με τίτλο-φόρο τιμής στη γενέτειρά της, "Thalassa". «Ένα από τα θέματα που καθόρισαν τη δημιουργία των τραγουδιών μου είναι η αλλαγή. Η ιδέα της προσωρινότητας. Του να μην επαναπαύεσαι σε ένα μοτίβο, να μη φοβάσαι να το διακόψεις», λέει.

Music Meets Fashion

2-e6Ldn.jpg

Μέχρι που τη θαυμάσαμε στο show του Dior στην Αθήνα, μετά το οποίο όλοι μιλούν για εκείνη και θέλουν να μάθουν τα πάντα για τη σπουδαία πορεία της, αλλά και όσα την οδήγησαν στη σήμερα. Φαίνεται πως για το concept που είχε η Maria Grazia Chiuri στο μυαλό της, η Ιωάννα ήταν το πλέον κατάλληλο πρόσωπο που έδωσε τη δική του πινελιά στη μοναδική παρουσίαση μέσα από την ιδιαίτερη χροιά της φωνής της.

Να πούμε στο σημείο αυτό, πως από το προσωπικό της άλμπουμ προέρχονται και τρία τα τραγούδια που ερμήνευσε στο show -Roseate, Swan και Messenger-, τα οποία τα απολαύσαμε σε μια πιο συναισθηματική εκδοχή χάρη στους ήχους από τα βιολιά της ορχήστρας.

img-7067.jpg


Ακόμα, μέσα από το νέο podcast Dior Talks γνωρίσαμε καλύτερα την προσωπικότητά της, της έμπνευσής της, αλλά και όλα όσα συγκροτούν το δημιουργικό της σύμπαν. Μεταξύ άλλων, η ίδια αναφέρει: «Όταν ο πατέρας μου αρρώστησε και οι γιατροί δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τι συνέβαινε, πρώτα έχασε την ικανότητα να μιλάει αγγλικά. Μετά έχασε την ικανότητα να μιλάει ελληνικά. Το τελευταίο πράγμα που μπορούσε να κάνει πριν από το θάνατό του ήταν να τραγουδάει. Η ζωή είναι ό,τι απομένει εκεί όπου η γλώσσα αποτυγχάνει», εκφράζοντας τα συναισθήματα και την πηγή έμπνευσής της για τη "Thalassa".

Η φιγούρα και η φωνή της, αποτύπωσαν τη γυναικεία υπεροχή, την επαναστατική δύναμη και την ιστορία που κουβαλά όλους αυτούς τους αιώνες ο τόπος μας. Τόσο τα σχέδια του οίκου όσο και η θεϊκή παρουσία της Ιωάννας, συμπλήρωσαν υπέροχα τη βραδιά, η οποία πραγματοποιήθηκε την πιο ιδανική χρονική στιγμή για την Ελλάδα -200 χρόνια μετά από την Ελληνική Επανάσταση.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που τραγούδησε σε επίδειξη μόδας, καθώς το 2020 ένα ακόμα κομμάτι της, το "One Thing Leads To Another", ήταν το soundtrack ενός show του οίκου Chanel. Το αξιοσημείωτο είναι πως η σχέση της με τη μόδα προέκυψε εντελώς τυχαία και απ' ό,τι φαίνεται το μουσικό της ενδιαφέρον εναρμονίζεται απόλυτα με την αισθητική την οποία πρεσβεύουν τα μεγαλύτερα fashion houses παγκοσμίως.

Απολαύστε τη συγκλονιστική ερμηνεία της στο show του Dior: