fbpixel

Search icon
Search
Instagram stories: Ζούμε τη στιγμή ή για μια φωτογραφία;
PSYCHOLOGY

Instagram stories: Ζούμε τη στιγμή ή για μια φωτογραφία;

Τελικά μήπως πάσχουμε από την εξάρτηση των social media;


Θυμάστε κάποτε που μας έλεγαν ότι η τεχνολογία θα μπει στα σπίτια όλων μας και ότι οι μηχανές θα ελέγχουν τη ζωή μας; Ήμουν η μόνη που φανταζόταν ότι θα έμοιαζαν περισσότερο με ρομπότ και όχι με μηχανές αναζήτησης; Υποθέτω πως όχι, διότι αν ξέραμε ότι θα φτάναμε στο σημείο να εξαρτιόμαστε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πιθανότατα να μην τα αφήναμε να μπουν στην καθημερινότητά μας ή τουλάχιστον να ήμασταν περισσότερο επιφυλακτικοί-προσεκτικοί.

Πρόσφατα το Instagram «έπεσε» και για λίγες ώρες όλοι νιώσαμε ότι δεν υπήρχαμε. Μήπως στην προσπάθειά μας να αποδείξουμε ποιοι είμαστε μέσα από φωτογραφίες και stories, χάσαμε την ταυτότητά μας; Μήπως μια φωτογραφία δεν σημαίνει πια χίλιες λέξεις, αφού μετά την πόζα δεν συνέβη τίποτα το ενδιαφέρον γιατί ασχολούμασταν μόνο με το κινητό; Μετά από τόσα χρόνια το Instagram είναι ακόμα εδώ και συνεχίζει να ελέγχει τις ζωές μας, τόσο, που κάποιες φορές μιλάμε για εξάρτηση.

Before

haely.jpg

Πλέον ανήκω κι εγώ σε αυτούς που λένε «ευχαριστώ», που τα παιδικά μου χρόνια τα πέρασα με παιχνίδια και παρέες κι όχι με ένα κινητό, που στην εφηβεία μου γνώριζα νέα άτομα που δεν τα «ήξερα» από το Instagram, που σαν φοιτήτρια έβγαινα σε μέρη και κανείς δεν ήξερε που ήμουν, που έζησα την κάθε στιγμή. Τότε όντως, μια φωτογραφία σήμαινε χίλιες λέξεις γιατί θα την είχαμε βγάλει την ώρα που χορεύαμε, από ένα κινητό με κακή ανάλυση, θα ήταν μία και μοναδική, μόνο για εμάς και θα έκρυβε από πίσω της μία ιστορία. Τότε φτιάχναμε άλμπουμ με αναμνήσεις της ελεύθερης ζωής μας, τώρα, υπερηφανευόμενοι περισσότερο από κάθε άλλη φορά για την ελευθερία μας, προσπαθούμε να χωρέσουμε την ζωή μας στα κουτάκια του άλμπουμ «Instagram». Παλιά ήμασταν, δεν φαινόμασταν!

Μια έξοδο με… φίλους

freinds.jpg

Έχουμε βρεθεί φαντάζομαι ουκ ολίγες φορές σε τραπέζι με φίλους μας, είτε για φαγητό είτε για ποτό, είτε για… brunch, και το πρώτο πράγμα που κάναμε μόλις μας σέρβιραν ήταν να να σηκώσουμε το κινητό μας και να βγάλουμε μια φωτογραφία κάνοντας story για το που βρισκόμαστε και για το πόσο τέλεια περνάμε! Αλήθεια, θυμάστε αν συζητήσατε καθόλου σε εκείνη την τέλεια συνάντηση ή ήσασταν πολύ απασχολημένοι με το να τσεκάρετε διαρκώς τα views; Και το ταξίδι που ανυπομονούσατε τόσο καιρό να κάνετε με τους φίλους ή τον σύντροφό σας, με σκοπό να ανακαλύψετε νέα μέρη και να ζήσετε περιπέτειες… τις ζήσατε; Ή ντυθήκατε με τα πιο fashion ρούχα σας, καθίσατε στο πολυτελές ξενοδοχείο σας και ανοίξατε μια σαμπάνια, για να δείξετε στον κόσμο του Instagram πόσο καλά περνάτε; 

Προσωπικά έχω βγάλει πολλές φωτογραφίες με τον καφέ και το λάπτοπ μου υπογράφοντας #working κι έχω φωτογραφίσει άπειρα #delicious φαγητά και η αλήθεια είναι ότι ούτε δούλευα εκείνη τη στιγμή, ούτε έφαγα γιατί προσπαθούσα να διαλέξω την καλύτερη φωτογραφία! Κι ό,τι δεν ανέβηκε, δεν συνέβη ποτέ.

Σε γνωρίζω από το Instagram

282-0selfies.jpg

Με το κινητό να έχει γίνει προέκταση του χεριού μας, αφιερώνουμε άπειρο χρόνο στην αρχική σελίδα του Instagram ή προσπαθώντας να φτιάξουμε το προφίλ μας ή τσεκάροντας προφίλ άλλων και ξεχνάμε να κοιτάξουμε γύρω μας. Ακόμα και οι ανθρώπινες σχέσεις ορίζονται από αυτό. Πλέον κάθεστε για ένα ποτό και ξέρετε εκ των προτέρων ότι δεν θα σας μιλήσει κανείς! Γιατί; Είτε θα ασχολείται με το κινητό, είτε θα σας έχει ήδη δει αλλά δεν υπάρχει λόγος να σας πλησιάσει, αφού μπορεί να το κάνει από την ασφάλεια του σπιτιού του, με το κινητό του! Χάσαμε το θάρρος και την αυθεντικότητά μας. Θυσιάσαμε την ταυτότητά μας για να γίνουμε όλοι ίδιοι, για να γίνουμε γνωστοί-άγνωστοι. Και η τραγική ειρωνεία είναι ότι εξαιτίας των «μέσων κοινωνικής δικτύωσης» δεν υπάρχει πια επικοινωνία και μυστήριο.

Μόδα είναι! Θα περάσει;

img-5529.jpg

Φυσικά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και το γεγονός ότι το Instagram είναι ένα εργαλείο ενημέρωσης κι έχουμε δει και μάθει εντυπωσιακά πράγματα μέσα από αυτό. Οι άνθρωποι έχουν αποκτήσει φωνή και μια πλατφόρμα για να μιλήσουν και να εκφραστούν. Ακόμη και νέα πεδία εργασίας έχουν προκύψει μέσα από αυτό και ταλέντα έχουν αναδειχθεί. Ας μην μετατρέψουμε, λοιπόν, τη χρήσιμη αυτή πλατφόρμα σε επικίνδυνη.