fbpixel

Search icon
Search
Inside a cube: Ένα project που απέσπασε ευρωπαϊκό βραβείο στο interior design
DESIGN NEWS

Inside a cube: Ένα project που απέσπασε ευρωπαϊκό βραβείο στο interior design

H διάκριση ανήκει στο αρχιτεκτονικό γραφείο του Δημήτρη Χάμψα


Με το Ευρωπαϊκό βραβείο Big See Interior Design award 2019 διακρίθηκε το αρχιτεκτονικό γραφείο Δημήτρη Χάμψα για το έργο “Γραμμή - Επίπεδο - Πρίσμα”, που αφορά προσθήκη σοφίτας σε οροφοδιαμέρισμα στον Άγιο Δημήτριο Αττικής. Ο σχεδιασμός της συγκεκριμένης κατοικίας στηρίζεται στη θεωρία των μοντέρνων ζωγράφων W. Kandinsky και P. Klee, όπως την ανέπτυξαν στην ιστορική σχολή Bauhaus και όπως την επεκτείνει ο αρχιτέκτονας στην τρίτη διάσταση.

Ερμηνεύοντας το σημείο και τη γραμμή, ο W. Kandinsky και ο P. Klee, αναγνώρισαν, ήδη από την εποχή που δίδασκαν στη σχολή του Bauhaus, πλούσιο συμβολικό και εννοιολογικό περιεχόμενο στις αρχετυπικές αυτές χαράξεις της γραφίδας. Με το θεωρητικό και ζωγραφικό τους έργο, οι μοντέρνοι δάσκαλοι της αφαίρεσης έθεσαν τις αρχές για μια μεθοδική σύνθεση του καμβά, με βάση αυτά τα πρωταρχικά Στοιχεία.

Το οροφοδιαμέρισμα βρίσκεται στον 3ο και τελευταίο όροφο γωνιακής πολυκατοικίας, κατασκευής του 2003. Καλύπτεται με στέγη από beton, η οποία επιτρέπει μέσο καθαρό ύψος χώρου περί τα 5,10μ.

1-hFp4h.jpg
Ο κεντρικός χώρος αναδεικνύει τα ήδη υπάρχοντα δομικά στοιχεία

Διαθέτει φαρδείς εξώστες και προς τους δυο δρόμους, βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά. Επίσης κάνει χρήση του δώματος του υποκείμενου ορόφου -
νοτιοανατολικά- ως βεράντα, ενώ η βορειοδυτική πλευρά του συνιστά μεσοτοιχία με τη γειτονική οικοδομή και είναι η μόνη “τυφλή” του όψη. Οι στενοί δρόμοι στους οποίους “βλέπει” η πολυκατοικία δικαιολογούν τα στενά ανοίγματα στην όψη της. Η προσφερόμενη θέα από τη μελλοντική σοφίτα είναι η τυπική κορυφογραμμή μιας αθηναϊκής συνοικίας.

Η επιφάνεια του διαμερίσματος στη στάθμη της εισόδου είναι 74τ.μ. Στη νοτιοδυτική γωνία του, εισέρχεται η απόληξη του κεντρικού κλιμακοστασίου της πολυκατοικίας –διαστάσεων 3,70x4,60x2,70μ– αφήνοντας ελεύθερο μέσο ύψος περί τα 2,20μ. μέχρι τη στέγη. Επίσης, δυο ελεύθερα υποστυλώματα διασταυρώνονται με ελεύθερες δοκούς του σκελετού της κατασκευής.

Ο μεν κυβόσχημος “πύργος”, που ορθώνεται στο εσωτερικό του διαμερίσματος, αναγνωρίζεται ως ένα πρίσμα, τα δε ελεύθερα δομικά στοιχεία (υποστυλώματα και δοκοί) που διατρέχουν το χώρο ως γραμμές. Τόσο το πρίσμα όσο και οι γραμμές συνιστούν στοιχεία του χώρου μελέτης, ενός μεγαλύτερου νοητού κύβου.

cam2-pp.jpg
Tα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν αναδεικνύουν τo interior design του διαμερίσματος

Η απόληξη του κεντρικού κλιμακοστασίου, σε μια ενδιάμεση στάθμη του διπλού ύψους χώρου, αναγνωρίζεται ως ένα πρίσμα και ορθώνεται στη ΝΔ γωνία του διαμερίσματος. Τα διασταυρούμενα γραμμικά στοιχεία του δομικού Συστήματος (υποστυλώματα & δοκοί) αναγνωρίζονται ως γραμμές. Μη μπορώντας να αγνοηθούν, αποτελούν αναπόφευκτα τα πρώτο στοιχεία του χώρου μελέτης. Προκειμένου όμως να ενταχθούν σε μια σύνθεση, θα αρκούσε να οριστεί ένα Σύστημα, μέσα στο οποίο το πρίσμα και οι γραμμές δεν θα κρύβονταν αλλά θα προβάλλονταν και θα συμμετείχαν στην οργάνωση του χώρου ισότιμα με τα υπόλοιπα μέλη του συστήματος.

Κεντρική Ιδέα της σύνθεσης είναι η συγκρότηση του δεδομένου χώρου –του εσωτερικού ενός μεγαλύτερου νοητού κύβου– με βασικά Στοιχεία του τη γραμμή, το επίπεδο και το πρίσμα.

dimitris.jpg
Δημήτρης Χάμψας

Η τελετή απονομής για το project "Inside a cube" του αρχιτέκτονα Δημήτρη Χάμψα, θα λάβει χώρα στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, στις 9 Οκτωβρίου, στα πλαίσια του ετήσιου Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής Big Architecture, που ως σκοπό έχει την ανάδειξη και την προβολή κορυφαίων πρακτικών σχεδιασμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Δημήτρη Χάμψα -με έδρα την Αθήνα, τη Σαντορίνη και την Κω- δραστηριοποιείται με το σχεδιασμό κτηρίων και εσωτερικών χώρων καθώς και ειδικευμένες μελέτες αναστήλωσης και επανάχρησης ιστορικών κτηρίων. Έργα του, με θέμα την κατοικία, ξενοδοχεία, εμπορικούς χώρους και χώρους εστίασης, φιλοξενούνται σε εκθέσεις και εκδόσεις σχετικά με την αρχιτεκτονική, καθώς και στον αρχιτεκτονικό τύπο της χώρας μας και του εξωτερικού. (www.champsas.gr | info@champsas.gr)

Κεντρική φωτογραφία: “Γραμμή - Επίπεδο - Πρίσμα” είναι η θεωρητική προσέγγιση του project