fbpixel

Search icon
Search
In Blue: Το καλοκαίρι μέσα από τον φακό του Χρήστου Δημητρίου
ARTS & CULTURE

In Blue: Το καλοκαίρι μέσα από τον φακό του Χρήστου Δημητρίου

Μια κουβέντα με αφορμή την ομαδική έκθεση του Χώρου Τέχνης Ώχρα - Μπλε στη Λήμνο


Είναι μάλλον αδύνατον να ασκείς ένα δημιουργικό επάγγελμα, να ζεις στην Ελλάδα και να μην εμπνευστείς από το καλοκαίρι της. Αναπόσπαστο τμήμα αυτού που ονομάζουμε ελληνικό καλοκαίρι είναι και η θάλασσα, η ζωοδόχος φυσική "δεξαμενή" της γης, η μητέρα της ζωής. Το νερό, λοιπόν και η σωματική σχέση του ανθρώπου με αυτό, σε κάθε εκδοχή της, αποτέλεσε τη βασική ιδέα της έκθεσης In Blue, που θα παρουσιάζεται έως τις 25 Αυγούστου στον Πολυχώρο Αποθήκη στη Μύρινα της Λήμνου, σε διοργάνωση του Χώρου Τέχνης Ώχρα - Μπλε και η οποία έδωσε την αφορμή για να συναντηθώ ξανά με τον παλιό γνώριμο και φίλο φωτογράφο Χρήστο Δημητρίου, που συμμετέχει με 2 έργα του.  

Αντικρίζοντας κανείς τις δύο φωτογραφίες, αντιλαμβάνεται αμέσως την προσωπική σχέση που υπάρχει, καθώς τα κάδρα είναι "γυμνά" από κόσμο. Όπως ο ίδιος μου εξηγεί, την πρώτη την έβγαλε το 2001, στη Λήμνο -που είναι και η πατρίδα του- με ασπρόμαυρο φιλμ, ενώ η δεύτερη τραβήχτηκε το 2017 με κινητό τηλέφωνο. "Επέλεξα αυτές τις φωτογραφίες, καθώς σηματοδοτούν μία περίοδο σημαντική για μένα, τόσο στο προσωπικό κομμάτι, όσο και στο επαγγελματικό. Στην πρώτη  απεικονίζεται η γυναίκα μου και στη δεύτερη, δεκαέξι χρόνια αργότερα, η κόρη μου. Επίσης στα κάδρα αυτά ενυπάρχει η εξέλιξη τη φωτογραφίας από το φιλμ στην ψηφιακή εποχή, και το πώς  διαφοροποιήθηκε το μέσο αυτό στα χρόνια που τις χωρίζουν".

christosdimitrou2.jpg
Λήμνος 2001
christosdimitriou.jpg

Λήμνος 2017


Επιστρέφουμε για λίγο στην έκθεση, την επιμέλεια της οποίας έχουν οι Ζωή Γοδόση και Συραγώ Τσιάρα. Σε αυτήν συμμετέχουν αρκετοί καλλιτέχνες με ποικίλα έργα (ζωγραφικής, σχέδια, φωτογραφίες και ένα ντοκιμαντέρ), μεταξύ των οποίων και ο Νικόλας Μπλιάτκας, που έχει αναλάβει και τον συντονισμό της. Παρατηρώντας τα έργα, διαπιστώνει κανείς τους δύο βασικούς άξονες στους οποίους αναπτύσσεται η σχέση του ανθρώπου με το νερό: τα θαλάσσια και τα ιαματικά λουτρά. Ο Χρήστος γνωρίζει πολύ καλά αυτή τη σχέση και το πώς είναι να μεγαλώνεις δίπλα στη θάλασσα, καθώς γεννήθηκε και έζησε στη Λήμνο όλα τα καλοκαίρια του από παιδί. "Είναι ένα νησί απέριττο, με ξεχωριστή αύρα. Χαίρομαι που το έζησα με λίγους τουρίστες, αλλά επίσης είμαι χαρούμενος που ο κόσμος άρχισε τα τελευταία χρόνια να ανακαλύπτει τις ομορφιές του", εξομολογείται. 

dimitriou-warranty-limited-16.jpg
dimitriou-days-08.jpg

Φυσικά, το άγριο τοπίο του νησιού επηρέασε το καλλιτεχνικό του στίγμα. "Ο συνδυασμός του χαρακτηριστικού καφέ ηφαιστειογενούς χώματος με το σκούρο μπλε της θάλασσας υπήρξε και παραμένει σημείο αναφοράς για μένα. Η σχέση μου με τη θάλασσα είναι συνυφασμένη με πολύ συγκεκριμένα σημεία και παραλίες στο νησί, οι εμπειρίες και οι ώρες στη θάλασσα ατελείωτες: Περπάτημα δέκα χιλιόμετρα κάτω από καλοκαιρινό ήλιο για μια παραλία ερημική, ξύπνημα στις 4.00 τα ξημερώματα για να σηκώσουμε το παραγάδι με αέρα, το πλύσιμο των μελίχλωρων τυριών στη θάλασσα, η ανατολή του ήλιου από τα Δαρδανέλια".

dimitriou.jpg

Όταν έχω απέναντί μου έναν φωτογράφο της κλάσης του Χρήστου, είναι αδύνατον να μην τον ρωτήσω, ποια είναι η πιο ωραία καλοκαιρινή φωτογραφία που έχει δει στη ζωή του και ποιος την έχει τραβήξει. "Μια φωτογραφία με θάλασσα που έχει μείνει στην μνήμη μου είναι του Bernard Plossu (Isleta del moro, 1989)", μου απαντά και προσθέτει: Το μεγαλείο της θάλασσας δοσμένο μέσα από την άδολη ματιά του φωτογράφου, δυο δίδυμα κύματα λίγο πριν τελειώσουν το ταξίδι τους...

metalocus-bernard-plossu-la-fabrica-04-p-0.jpg
Bernard Plossu, Isleta del moro, 1989

Λίγο πριν κλείσουμε την κουβέντα μας, μιλάμε για τα σχέδια της νέας σεζόν, που πλέον βρίσκεται πολύ κοντά μας. "Από Σεπτέμβρη το βάρος θα πέσει στο επαγγελματικό κομμάτι της δουλειάς. Επίσης, σχεδιάζουμε με τον Νίκο (τον συνέταιρό του Νίκο Βαβδινούδη, επίσης γνωστό φωτογράφο), κάτι για να θυμηθούμε τα 20 και πλέον χρόνια της κοινής επαγγελματικής πορείας μας. Τέλος, θα ξεκινήσω σεμινάρια φωτογραφίας σε έναν υπέροχο χώρο στο κέντρο της πόλης".

About

portraitdimitriou.jpg

Γεννήθηκε στη Λήμνο και εργάζεται ως επαγγελματίας φωτογράφος στη Θεσσαλονίκη. Μαθήτευσε δίπλα στον Δημήτρη Αθυρίδη και διατηρεί το STUDIOVD.GR μαζί με τον Νίκο Βαβδινούδη. Στο επαγγελματικό κομμάτι, του αρέσει να φωτογραφίζει αρχιτεκτονικά έργα, φαγητά και πορτραίτα. Συχνά, φωτογραφίζει θέματα που προσελκύουν το ενδιαφέρον του για προσωπική ευχαρίστηση. Έχει κερδίσει τα βραβεία 1ο βραβείο κριτικής επιτροπής στο διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας Ιωαννίνων Photometria 2012 (borders) και 1o βραβείο στον διαγωνισμό του International Hellenic University 2012 (Thessaloniki, Views and Perspectives of a City) ενώ έχει συμμετάσχει σε διάφορες εκθέσεις, μεταξύ των οποίων και στις ''Street life'', Photometria Photo Festival, Μάιος 2011 (Ιωάννινα), “Off plan”, Long room gallery, Οκτώβριος 2011 (Αθήνα), "Vogue's fashion night out", Punto Es, Οκτώβριος 2011 (Θεσσαλονίκη), “Photo Parallels”, On the roof gallery, Οκτώβριος 2011 (Αθήνα) και "Land.escapes", ZEIDOROS Gallery, Αύγουστος 2012, Κύθηρα.