fbpixel

Search icon
Search
In a foodie's mastermind: Ο Νίκος Βαρβέρης αποκαλύπτει το πάθος του για το καλό φαγητό
PEOPLE & MOMENTS

In a foodie's mastermind: Ο Νίκος Βαρβέρης αποκαλύπτει το πάθος του για το καλό φαγητό

Ο ιδιοκτήτης των Moda Bagno και Interni περιγράφει το πώς ξεκίνησε το ταξίδι του στη γαστρονομία


Τα ταξίδια καθορίζουν τη ζωή και τις εμπειρίες ενός ανθρώπου. Τον γεμίζουν με εικόνες, στιγμές χαραγμένες στην καρδιά και το μυαλό και συναρπαστικές περιπέτειες που σε κάνουν να ανυπομονείς για κάθε επόμενη φορά. Στην περίπτωση του Νίκου Βαρβέρη, του ανθρώπου που έστησε επιτυχώς τα Moda Bagno και Interni, η ζωή φαίνεται πως είχε πολλές απρόσμενες εκπλήξεις να προσφέρει. 

Πρόκειται για έναν πολίτη του κόσμου που έχει ταξιδέψει σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πάθος του είναι η μαγειρική, κάτι που ταιριάζει απόλυτα με τη φυσική του ικανότητα να συνδυάζει την τέχνη με την εφευρετικότητα, το συναίσθημα, την παράδοση και τη φιλοξενία. Οι συνταγές του είναι γνωστές, κλασικές, αλλά και μοναδικές - κάτι που μπορούν να επιβεβαιώσουν οι δικοί του άνθρωποι, που πάντα είναι οι πρώτοι που δοκιμάζουν τις δημιουργίες του.

y4a6950bw-iRwHx.jpg


Όλα ξεκίνησαν από την παιδική του ηλικία, όταν πήρε τα πρώτα του ερεθίσματα για τη μαγειρική και του προκλήθηκε η αγάπη του για το καλό φαγητό. «Η μητέρα μου ήταν το είδος της μαγείρισσας που πάντα ήξερε πώς να επιλέγει και να συνδυάζει τα σωστά υλικά. Κληρονόμησα από εκείνη αυτή την ικανότητα -την προγνωστική ικανότητα- του μάγειρα: Μπορώ να μαγειρεύω με ευκολία, αν και δεν είμαι ειδικός. Καταλαβαίνω πώς να συνδυάζω τα υλικά», αποκαλύπτει ο ίδιος. 

Και συνεχίζει: «Aν θυμάμαι καλά, η αγαπημένη συνταγή της ήταν η Λαμπανία - ένα πιάτο με κρέας και λάχανο. Δεν το έφτιαχνε συχνά, γιατί ήταν τόσο νόστιμο που θα μπορούσα να φάω όλη την κατσαρόλα! Ευτυχώς, μου έδωσε τη συνταγή, και κάθε δεκαπενθήμερο, χωρίς αποτυχία, η λαχανιά βρίσκεται στο τραπέζι μας». Κατά τη διάρκεια πολλαπλών ταξιδιών σε όλο τον κόσμο, εκείνος αναζήτησε νέες γεύσεις σε εστιατόρια, συνομίλησε με σεφ στις κουζίνες τους κι έμαθε ό,τι μπορούσε από τον κόσμο της μαγειρικής. Δεν άργησε να γίνει πράξη όλη αυτή η θεωρητική εμπειρία: «Ακόμα θυμάμαι την πρώτη φορά που μπήκα στην κουζίνα. Ήταν μια Κυριακή που φιλοξενούσα φίλους, οι οποίοι, μισοαστειευόμενοι, επέμεναν να μαγειρέψω γι' αυτούς αντί να παραγγείλω απ' έξω».

22-1.jpg


«Εκείνη
την ημέρα ετοίμασα μια απλή μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα και τους άρεσε πολύ. Από τότε μαγειρεύω. Στη Μύκονο, ειδικά το καλοκαίρι που έχω περισσότερο χρόνο, δεν υπάρχει μέρα που να μην μαγειρέψω για την οικογένεια και τους φίλους μου. Όταν με επισκέφθηκαν οι Ιταλοί φίλοι μου, τους πρότεινα να βγούμε έξω για φαγητό. Εκείνοι αρνήθηκαν και απαίτησαν να μαγειρέψω εγώ. Τους άρεσαν πολύ τα πιάτα και τα γλυκά μου». Κάπως έτσι προέκυψε η ιδέα να ανοίξω εστιατόρια, με πρώτο το Interni Restaurant στη Μύκονο. Το πιο πρόσφατο είναι η "Taverna" στο ξενοδοχείο Wild στη Μύκονο. 

22-4.jpg

Μιλώντας για τα εστιατόριά του, ο ίδιος αποκάλυψε: «Όλα χρησιμοποιούν τις δικές μου συνταγές. Εάν ένα πιάτο δεν έχει την έγκρισή μου, δεν εμφανίζεται στο μενού. Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν ένας διάσημος σεφ με αστέρι Michelin από τις ΗΠΑ αναφώνησε: "Αυτό είναι το καλύτερο φαγητό στον κόσμο!". Έτρωγε κεφτεδάκια με πατάτες τηγανιτές στην Taverna».

22-5.jpg


Σύμφωνα με τον Νίκο Βαρβέρη, η ιταλική είναι η καλύτερη κουζίνα στον κόσμο και το μυστικό για κάθε καλό πιάτο είναι τα φρέσκα υλικά και η απλότητα: «Για μένα, το καλό φαγητό πλημμυρίζει το μυαλό και το σώμα με ικανοποίηση. Ομολογώ, ως κάποιος που σπάνια κλαίει, ότι δάκρυσα από καθαρή ευχαρίστηση, από χαρά, σε ένα απίστευτο εστιατόριο στη Μόντενα. Το να δοκιμάζεις καλό φαγητό είναι υπερβατικό, συγκρίσιμο με το να ερωτεύεσαι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όταν οι φίλοι μου ρωτούν, "Πώς το κάνεις τόσο νόστιμο;" απαντώ: "Επειδή μαγειρεύω με αγάπη". Ακούγεται ρομαντικό, αλλά είναι η αλήθεια».