fbpixel

Search icon
Search
Ημέρα της Γυναίκας: Οι editors του GLOW.GR μιλούν για εμβληματικές γυναίκες που θαυμάζουν
LIFE & CAREER

Ημέρα της Γυναίκας: Οι editors του GLOW.GR μιλούν για εμβληματικές γυναίκες που θαυμάζουν

Για το μοναδικό εκτόπισμα χαρισματικών προσωπικοτήτων


"A woman should be two things: Who and What she wants", είχε πει η Coco Chanel στην προσπάθεια της ίσως να χωρέσει σε μια μικρή φράση, τον πλούσιο εγκεφαλικό και συναισθηματικό κόσμο μιας γυναίκας, ο οποίος δεν της επιτρέπει τίποτα λιγότερο, παρά το να είναι όποια και ό,τι εκείνη επιθυμεί! Σε μια εποχή, που τα πάντα αλλάζουν, το γυναικείο φύλο διατηρεί τη δυναμική του στο ακέραιο και καταφέρνει να γράψει και πάλι ιστορία με τις επιλογές του. 

Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, οι editors του GLOW.GR μιλούν για τις αγαπημένες τους γυναικείες φιγούρες -του σήμερα και του χθες- αυτές που τους στιγμάτισαν και ταυτόχρονα τους παρέδωσαν μαθήματα ζωής, για να είναι πιο δυνατοί και γεμάτοι αυτοπεποίθηση.

Σταυρούλα Κλειδαριά

ileana-makri.jpg

Eίναι πολλές οι γυναίκες που ξεχωρίζουν όμορφα με τη διαδρομή τους μιας και είναι στη φύση της γυναίκας να συνθέτει γύρω της έναν δημιουργικό ιστό από διάφορα κομμάτια του puzzle που δομούν τη ζωή της. Από όλες τις σημαντικές γυναίκες που έχω γνωρίσει στην επαγγελματική πορεία μου -και δεν είναι λίγες- θα ξεχωρίσω μία που με συγκινεί, όχι μόνο για όσα σπουδαία έχει καταφέρει, αλλά κυρίως γιατί παραμένει απλή και προσιτή, διαθέτοντας μια χαρισματική φυσική κομψότητα και μια classy συμπεριφορά που για μένα την κάνει πραγματικά μοναδική. Η Ιλεάνα Μακρή έχει περάσει όλη της ζωή δημιουργώντας, έχει ζήσει μια όμορφη πορεία, στην οποία δεν επαναπαύτηκε αλλά σαν ανήσυχο πνεύμα δούλεψε σκληρά κι έκανε διαρκώς βήματα που την έφερναν όλο και πιο κοντά στο όνειρό της. Μετά από τα χρόνια που έζησε στη Νέα Υόρκη οραματίστηκε και πραγματοποίησε το πρώτο και πολύ πρωτοποριακό concept store στην Αθήνα, όπου φιλοξενούσε διάφορους δημιουργούς ρούχων αξεσουάρ και κοσμημάτων που ξεχώριζε από όλο τον κόσμο.

Πειραματιζόταν ήδη με τα δικά της κοσμήματα, έκανε μεγάλη επιτυχία με τις πολύ λεπτές διαμαντένιες βέρες που έγιναν ανάρπαστες για να συνεχίσει με μια εξαιρετική πορεία στο κόσμημα που σήμερα την τοποθετεί στα πρώτα ονόματα στον χώρο του κοσμήματος. Το καταπληκτικό σημερινό κατάστημα της στην Αθήνα είναι ένας παράδεισος καλού γούστου και αισθητικής, όπου προβάλλονται μαζί με τα δικά της, και τα πιο ηχηρά ονόματα ανά τον κόσμο στον χώρο του κοσμήματος. Μαζί με τις αγαπημένες κόρες της πια έχει καταφέρει να ταξιδέψει το brand της σε όλο τον πλανήτη με μεγάλη επιτυχία και ζηλευτές δημιουργίες. Και με όλα αυτά είναι τόσο αφοπλιστικά απλή, ειλικρινής και down to earth. Θυμάμαι όταν πριν χρόνια της είχαμε ζητήσει να έρθει στη Θεσσαλονίκη που έχει την καταγωγή της για το GLOW 100 pop up store, το έκανε χωρίς δεύτερη σκέψη και μου είχε πει «να με θυμάστε όταν κάνετε θέματα στο περιοδικό για Θεσσαλονικείς. Τον αγαπώ τον τόπο μου.» Και πάντα, μα πάντα είναι διαθέσιμη με ανοιχτούς ορίζοντες στον τρόπο που σκέφτεται, χωρίς ίχνος ανασφάλειας ή αλαζονείας με όσα κι αν έχει καταφέρει. Μια αληθινή αρχόντισσα, ένας αληθινά όμορφος άνθρωπος που γίνεται πρότυπο δημιουργικής γυναίκας!

Βασιλική Δουκουμοπούλου

jane-fonda.jpg

Δεν μου συμβαίνει συχνά να γοητεύομαι από τους ανθρώπους της καλλιτεχνικής σκηνής, αφού καθώς περνάει ο καιρός, ο χώρος του θεάματος που κάποτε κοιτούσα με θαυμασμό με απογοητεύει μέρα με τη μέρα. Πιστεύω πως η τέχνη δεν έχει όρια, οι άνθρωποι που την εκπροσωπούν όμως έχουν. Μια γυναίκα, που θεωρώ ότι επάξια βρίσκεται στο Πάνθεον με τις πιο αγαπητές ηθοποιούς του Hollywood είναι η Jane Fonda. Η Fonda δεν ξεκίνησε χθες τη θεατρική και κινηματογραφική της πορεία, και σίγουρα δεν είμαι εγώ που θα την κρίνω για αυτήν. Ωστόσο, δεν μπορώ να μη σταθώ στο ενδιαφέρον που μου προκάλεσε όταν νεότερη, την είδα στην ταινία Barefoot in the park -ένα τότε νεαρό κορίτσι στο πλευρό του Robert Redford, που θα εξελισσόταν σε μια πραγματική Kυρία της βιομηχανίας. Δυναμική, επιτυχημένη και πάνω από όλα συνειδητοποιημένη, η Fonda αποτελεί μια από τις πιο σθεναρές πολιτικές ακτιβίστριες, ενώ κάποιοι την έχουν χαρακτηρίσει ως η Greta Thunberg των ’70s. Κάτοχος Oscar, φιλάνθρωπος, επιχειρηματίας, η ηθοποιός άνοιξε το δρόμο για ίσα δικαιώματα, τιμά τις γυναίκες από όποιον χώρο και αν προέρχονται, ενώ στην πρόσφατη τιμητική της διάκριση στα φετινά Golden Globes με το βραβείο Cecil B. DeMille, η ίδια δε δίστασε να αναφερθεί στη δύναμη της τέχνης να δημιουργεί ιστορία. Η Jane Fonda έχει συλληφθεί τρεις φορές κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας της για την κλιματική αλλαγή, ενώ έχει διατελέσει Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών. Στα 83 της πλέον χρόνια, παραμένει πρότυπο ομορφιάς, καθώς αποδεικνύει πώς αυτή προέρχεται από μέσα μας!

Καλλιρρόη Σιμιτζίδου 

mairy.jpeg

Μία από τις σύγχρονες γυναίκες που θαυμάζω και πιστεύω ότι αποτελεί έμπνευση για πολλές από εμάς είναι η Μαίρη Κατράντζου. Η διάσημη σχεδιάστρια έχει καταφέρει από πολύ μικρή ηλικία να κάνει ολόκληρο τον χώρο της μόδας -και όχι μόνο- να μιλάει γι’ αυτήν. Παρόλο που ξεκίνησε τις σπουδές της στην αρχιτεκτονική, δε δίστασε να τα «παρατήσει» όλα, έτσι ώστε να συνεχίσει στο Central Saint Martins College of Art and Design, από όπου κι έλαβε το πτυχίο και το μεταπτυχιακό της. Το 2005 έκανε ακόμα ένα μεγάλο βήμα, το οποίο ήταν και το εναρκτήριο λάκτισμά για την καριέρα της, αφού εγκατέλειψε τα εμπνευσμένα σχέδια για εσωτερικούς χώρους και μετέφερε τη δημιουργικότητά της στα fashion prints. Τα design της είναι χαρακτηριστικά καθώς αποτελούνται από ιδιαίτερα και εκκεντρικά μοτίβα και «ζωντανά» χρώματα, που μόνο χαρά μπορούν να προσφέρουν σε όποιον τα επιλέξει. Δεν μπορώ με τίποτα να ξεχάσω το καταπληκτικό show που διοργάνωσε στο Σούνιο τον Οκτώβριο του 2019, για τη συλλογή άνοιξη/καλοκαίρι 2020, η οποία ήταν εμπνευσμένη από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Μια γυναίκα που τιμά τη χώρα μας και μάς κάνει περήφανους σε κάθε γωνιά του πλανήτη!

Αναστασία Πολίτογλου

bekatwrou.jpg

Έχω μια δυσκολία στο να πω πως κάποιος -γυναίκα ή άντρας- αποτελεί πρότυπο για εμένα. Όχι γιατί πιστεύω πως εγώ ανήκω σε μια ιδιαίτερη κατηγορία που δεν επιδέχεται βελτιώσεων αλλά γιατί κατανοώ την ουσιαστικά βαριά σημασία του προτύπου. Είναι μια λέξη που προσδίδει απόλυτο βάρος σε αυτόν που του την καταλογίζουμε. Χωρίς πολλές φορές να το θέλει. Στο ερωτηματολόγιο του Proust, λοιπόν, που έκανα πέρσι τέτοιο καιρό, άφησα αυτή την ερώτηση αναπάντητη. Φέτος, με μια πανδημία, μια μεγάλη μετακόμιση και με το σκάνδαλο #metoo στην Ελλάδα να αποτελεί πραγματικότητα, αναθεωρώ. Αναθεωρώ γιατί θέλω να δώσω το «βάρος» και τη σημασία σε μια γυναίκα που βγήκε μπροστά εκεί που κανείς δεν είχε τη δύναμη να το κάνει. Σε μια μάχη αμφισβητήσιμη, δύσκολη και σε μια μάχη που φέρνει τα θύματα μπροστά στο μεγαλύτερο φόβο τους. Στον ίδιο τους τον εαυτό. Η Σοφία Μπεκατώρου είναι πρότυπο. Από τότε που έφερε νίκες, από τότε που κράτησε τη σημαία, από τότε που μίλησε δημόσια για την εμπειρία της, από τότε που έκανε μια χώρα να γυρίσει 360 μοίρες, από τότε που δε φοβήθηκε να ξεστομίσει κάτι που θα την ακολουθεί για πάντα. Η Σοφία είναι πρότυπο για εκείνο το βράδυ που δε θα ξεχάσει ποτέ. Και εγώ είμαι μαζί της γιατί το 2021 μας έφερε το πιο πολύτιμο μετάλλιο. Αυτό που όλος ο χρυσός του κόσμου δε θα κατάφερνε να πληρώσει. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε.

Μαρία Κουτσάκα 

maria-hatzistefanis.jpg

Η Μαρία Χατζηστεφανή ανήκει στην κατηγορία των σύγχρονων γυναικών, που πλέον αποκαλούμε "girlboss", αφού μπορεί να επηρεάσει θετικά όσες κοπέλες θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον επιχειρηματικό κόσμο. Είναι η αγαπημένη μου, γιατί φυσικά το πάθος της είναι η ομορφιά, ο κόσμος των καλλυντικών και των skincare προϊόντων, ενώ το entrepreneur πνεύμα της την κάνει να ξεχωρίζει. Είναι η ιδρύτρια των brand καλλυντικών Rodial Beauty και Nip+Fab, ενώ μέσω του δεύτερου κατάφερε να κάνει γνωστό σε πολλές από εμάς το θαυματουργό συστατικό dragon blood, που εμπεριέχεται σε πολλά από τα προϊόντα περιποίησης της συγκεκριμένης εταιρίας. Και εάν θέλετε να μάθετε τα πάντα για εκείνη, ξεφυλλίστε τις σελίδες του βιβλίου της, "How Τo Βe Αn Οvernight Success", όπου καταγράφεται όλη η προσωπική της ιστορία, τα μυστικά της συνταγής της επιτυχίας της και το γεγονός ότι εάν έχετε πίστη στα όνειρά σας, αυτά θα πραγματοποιηθούν.

Κωνσταντίνος Τανιάς

img-5037.jpg

Η πρώτη σπουδαία γυναίκα που μου έρχεται στο μυαλό τον τελευταίο χρόνο είναι η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, η οποία είναι η ιδρύτρια της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Υπέροχες Γυναίκες». Μεγαλωμένη στη Θεσσαλονίκη και τρέφοντας από πάντα πάθος για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σήμερα δίνει βήμα σε κάθε σύγχρονη γυναίκα να εκφράσει τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς της, να βρει τη δύναμη να «σπάσει» τη σιωπή της και να βρεθεί και πάλι μπροστά, νικήτρια και ηρωίδα. Σε μια εποχή που όλα δείχνουν ν’ ανατρέπονται και -παρά την εξέλιξη της κοινωνίας- υπάρχουν ακόμα τοξικές πεποιθήσεις και απόψεις που ανήκουν καθαρά και μόνο στο μακρινό παρελθόν, η συγκεκριμένη Υπέροχη Γυναίκα έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια ολόκληρη κοινότητα που αριθμεί περισσότερα από 75.000 μέλη, ενώ αυτήν την περίοδο είναι υποψήφια στα GIWA Awards στην κατηγορία «Κοινωνική Ευθύνη» -έναν κλάδο τον οποίο προσπαθεί με όλη της τη δύναμη και τον ατέρμονο σεβασμό απέναντι σε όλες τις γυναίκες ν’ αναπτύξει μέσα από κάθε της δράση και projectτα τελευταία χρόνια. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, άνθρωποι σαν τη Νεφέλη αποτελούν σανίδα σωτηρίας από την «γκρίζα» καθημερινότητα και μόνο ως αξιοθαύμαστα πρότυπα μπορούν να λειτουργήσουν.

Ιωάννα Καλφόγλου 

merkouri.jpg

Η Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια υπενθύμιση ότι οι γυναίκες πρέπει να γιορτάζουν κάθε ημέρα. Άλλωστε ο ρόλος τους είναι πολυδιάστατος: μητέρες, σύζυγοι, επαγγελματίες, φίλες και πάνω από όλα αγωνίστριες, αλλά και πηγή της ίδιας της ζωής. Όλες τους είναι ξεχωριστές, δυναμικές, ανεξάρτητες, δοτικές, ευαίσθητες και προσπαθούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και στις προσδοκίες που οι ίδιες θέτουν. Ας μην ξεχνάμε, μάλιστα, πως πολλές από αυτές έχουν στιγματίσει την παγκόσμια ιστορία και έχουν επιτύχει να ανατρέψουν τα εκάστοτε δεδομένα, γυρίζοντας σελίδα και αλλάζοντας τον κόσμο. Μια από αυτές είναι η Μελίνα Μερκούρη. Η χαρισματική αυτή προσωπικότητα διακρίθηκε όχι μόνο ως ηθοποιός, αλλά διέπρεψε και στην πολιτική σκηνή χαράζοντας την δική της πορεία ως Υπουργός Πολιτισμού. Υπήρξε η απόλυτη Ελληνίδα σταρ του κινηματογράφου έχοντας πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό της, ενώ τιμήθηκε και από το Broadway μετά τον θάνατο της. Η παρουσία της στην πολιτική σκηνή και η υπουργική της θέση της έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει εκστρατεία για την επιστροφή των κλεμμένων μαρμάρων του Παρθενώνα. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης, καθώς και στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και για αυτόν τον λόγο βραβεύθηκε από την UNESCO. Ωστόσο, το τέλος της ήταν οδυνηρό. Μετά από πολύχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου εξέπνευσε στο νοσοκομείο Memorial της Νέας Υόρκης, την Κυριακή 6 Μαρτίου του 1994. Ο θάνατός της προκάλεσε πρωτόγνωρες εκδηλώσεις συγκίνησης σε όλο τον κόσμο, ενώ αποτελεί παγκόσμια έμπνευση μέχρι και σήμερα, εξαιτίας του αξιοσημείωτου έργου της.

Ρενάλντα Καρίνα 

sia.jpg

Μια γυναίκα που επιδρά θετικά σε εμένα και συνεχίζει ακόμα και σήμερα να με επηρεάζει και να μου δημιουργεί μοναδικά συναισθήματα μέσα από την τέχνη και τα ιδιαίτερα τραγούδια της είναι η Sia Furler. Μια δυναμική και αληθινή καλλιτέχνης, που αγαπάει τις γυναίκες και δεν φοβάται να εκφράσει τα πραγματικά της συναισθήματα στο κάθε της έργο. Μια προσωπικότητα που μάς δίδαξε πως το σημαντικό για έναν καλλιτέχνη, -όποια και να είναι η τέχνη του- είναι να δίνεται ολοκληρωτικά σε αυτό που κάνει. Να είναι ευάλωτος όταν νιώθει ευάλωτος, να είναι χαρούμενος όταν νιώθει χαρούμενος, να είναι θλιμμένος όταν νιώθει θλιμμένος... με άλλα λόγια να είναι αληθινός. Μια γυναίκα, υπερήφανη μητέρα δύο υιοθετημένων αγοριών -και πρόσφατα γιαγιά-, που δεν φοβάται να μιλήσει για όσα πιστεύει και να ξεμπροστιάσει ακόμα και τον διάσημο ηθοποιό, Shia LaBeouf, χαρακτηρίζοντάς τον ως παθολογικό ψεύτη (Όταν εκείνος είχε κατηγορηθεί από τη πρώην σύντροφό του, FKA Twigs, για λεκτική και σωματική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της σχέσης τους). «Η δύναμη μας πηγάζει από την αλήθεια μας, γι’ αυτό ποτέ μα ποτέ μην της αντισταθείτε, όσο σκληρή κι αν είναι, χτίστε πάνω της και δημιουργήστε μια ασταμάτητη και αδίστακτη γυναίκα», αυτό ακριβώς το μήνυμα μάς μεταφέρει το τραγούδι της Sia - ύμνος στη γυναικεία δυναμική, με τίτλο, “Unstoppable”.

Κεντρική Φωτογραφία: Jane Fonda