fbpixel

Search icon
Search
Ιδανικές καλοκαιρινές σαλάτες για τις ημέρες με πολλή ζέστη
TASTE

Ιδανικές καλοκαιρινές σαλάτες για τις ημέρες με πολλή ζέστη

Απολαύστε ελεύθερα και καταπολεμήστε τον καύσωνα


Αποτελούν το ιδανικό γεύμα για τις βραδινές ώρες, για την παραλία ή και για το lunch break σας στη δουλειά. Με το θερμόμετρο να αγγίζει τα ύψη, καταλαβαίνουμε ότι το να απολαύσετε στην πραγματικότητα ένα γεύμα γίνεται απίθανο. Ευτυχώς υπάρχουν οι συγκεκριμένες σαλάτες που σας προτείνουμε παρακάτω, οι οποίες θα σας δροσίσουν αλλά και θα σας χορτάσουν με υγιεινό τρόπο!

Σαλάτα με καλοκαιρινά φρούτα

1-3HabF.jpg

Υλικά

  • 1 σαλάτα ανάμεικτη (200 γραμ.)
  • 1 ροδάκινο ζουμερό
  • 2 βερύκοκα
  • 10 κεράσια
  • 1 κ.σ. ψύχα φυστίκι Αιγίνης
  • 1/4 ελαιόλαδο
  • 1 1/2 ξύδι βαλσαμικό
  • Λίγο αλάτι
  • Λίγο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • Τυρί κατίκι
  • Φύτρες

Εκτέλεση

Βάζουμε τη σαλάτα με τα ανάμεικτα φύλλα σε ένα μεγάλο μπολ. Κόβουμε το ροδάκινο σε λεπτές φέτες πάνω στα λαχανικά φροντίζοντας όλος ο χυμός του φρούτου να πέσει πάνω στη σαλάτα. Κόβουμε τα βερίκοκα σε λεπτές φέτες και προσθέτουμε τα κεράσια. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και το βαλσαμικό ξύδι. Πασπαλίζουμε ελάχιστο αλάτι. Ανακατεύουμε την σαλάτα. Σερβίρουμε στα πιάτα με λίγο τυρί κρέμα. Πασπαλίζουμε με φύτρες.

Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου


Ανοιξιάτικη μακαρονοσαλάτα

23.jpg

Υλικά

Για το πιάτο

  • ελαιόλαδο
  • 500 γρ. Πέννε Ριγκάτε Τρικολόρε
  • 200 γρ. σπαράγγια, μπλανσαρισμένα, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
  • 50 γρ. ραπανάκι, σε λεπτές φέτες
  • 100 γρ. αρακάς
  • 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 15 γρ. δυόσμος, φύλλα, χοντροκομμένα
  • 15 γρ. άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 120 γρ. ανθότυρο μαλακό
  • 250 γρ. λεμονάτη σάλτσα
  • πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι

Για τη λεμονάτη σάλτσα

  • 30 γρ. νερό, κρύο
  • 50 γρ. χυμό λεμονιού
  • 10 γρ. μουστάρδα Dijon

Εκτέλεση 

Σε μία κατσαρόλα με κοχλάζον νερό βράζουμε τα ζυμαρικά συμφώνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά, τα απλώνουμε σε ένα σκεύος, τους ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τα τοποθετούμε στο ψυγείο να κρυώσουν.
Σε ένα μπολ τοποθετούμε τα κρύα ζυμαρικά, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε, διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται και σερβίρουμε σε πιάτα.

Για τη λεμονάτη σάλτσα

Τοποθετούμε όλα τα υλικά, εκτός από τα λάδια και το κρεμμύδι, στον κάδο του μπλέντερ. Ξεκινάμε το μπλέντερ και προσθέτουμε σιγά-σιγά με σταθερή ροή τα λάδια. Αν δούμε ότι η σάλτσα πήζει πολύ, αραιώνουμε με έξτρα κρύο νερό.
Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με επιπλέον αλάτι ή λεμόνι αν χρειάζεται.

Συνταγή: Γιάννης Λουκάκος 


Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια, σύγκλινο και μάνγκο

3-hWfpj.jpg

Υλικά

  • 200 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. ξίδι βαλσάμικο, με μάνγκο
  • 300 γρ. σύγκλινο
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • ¼ ματσάκι δυόσμο
  • ½ πιπεριά Φλωρίνης
  • ½ πράσινη πιπεριά
  • 200 γρ. ντοματίνια
  • ½ μάνγκο, ώριμο

Εκτέλεση

    Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε νερό και αλάτι, και αφήνουμε να πάρει βράση. Ρίχνουμε τα μαυρομάτικα και βράζουμε για 40-60 λεπτά (αναλόγως την ποικιλία του οσπρίου). Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σουρώνουμε τα μαυρομάτικα και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.Ρίχνουμε σε ένα μπολ αλάτι, πιπέρι, 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και το βαλσάμικο ξίδι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε στο μπολ τα μαυρομάτικα. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και αφήνουμε να κάψει. Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής το σύγκλινο σε μικρά κομμάτια και το ρίχνουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά και ανακατεύουμε ανακινώντας το τηγάνι. Ψιλοκόβουμε στο ξύλο κοπής το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον δυόσμο, την πιπεριά Φλωρίνης και την πράσινη πιπεριά, και τα ρίχνουμε στο μπολ. Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα προσθέτουμε στο μπολ. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρουμε το σύγκλινο στο μπολ. Αφαιρούμε τη φλούδα από το μάνγκο, το κόβουμε σε κυβάκια και το ρίχνουμε στο μπολ. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και σερβίρουμε.

    Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης