fbpixel

Search icon
Search
Η Θεσσαλονίκη αποχαιρετά τον Ιούλιο με τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις στην πολιτιστική της σκηνή
AGENDA

Η Θεσσαλονίκη αποχαιρετά τον Ιούλιο με τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις στην πολιτιστική της σκηνή

Η πιο updated ατζέντα της εβδομάδας είναι εδώ


Στην καρδιά του καλοκαιριού και λίγο πριν αποχαιρετήσουμε τον Ιούλιου, η πολιτιστική σκηνή της Θεσσαλονίκης είναι γεμάτη από ενδιαφέροντα δρώμενα που αξίζουν την προσοχή μας. Παρακάτω, καταγράψαμε τις καλύτερες προτάσεις για όλα τα γούστα, που θα σας κρατήσουν με αμείωτο το ενδιαφέρον από σήμερα έως την Κυριακή.

Κρατήστε σημειώσεις...

Δευτέρα

«Αίας» του Σοφοκλή στο Θέατρο Δάσους

806-768x512.jpg

Ο Μιχάλης Σαράντης ερμηνεύει συγκλονιστικά και τους εννιά ρόλους της τραγωδίας, ενώ ο Απόστολος Χαντζαράς συνομιλεί μαζί του ζωγραφίζοντας, μπροστά στα μάτια των θεατών. Ο Αίας, ο μεγαλύτερος πολεμιστής στο στρατόπεδο των Ελλήνων, δικαιούται τα όπλα του Αχιλλέα μετά το θάνατο του. Όταν αυτά με δολοπλοκία καταλήγουν στον Οδυσσέα, αποφασίζει να εκδικηθεί. Γίνεται όμως έρμαιο της θεάς Αθηνάς και περίγελος του στρατεύματος των Αργείων. Ατιμασμένος και απεγνωσμένος, αυτοκτονεί. Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης.

Info: Θέατρο Δάσους (Δάσος Σέιχ Σου), Δευτέρα στις 21:30.

Ταινία "Mothers' Instinct"

mothers-instinct-1.webp

Με πρωταγωνίστριες τις βραβευμένες με Όσκαρ, Jessica Chastain και Anne Hathaway, το "Mothers' Instinct" είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ για δύο καλύτερες φίλες και γειτόνισσες, την Alice και τη Céline, των οποίων οι τέλειες ζωές στα προάστια της δεκαετίας του '60, καταστρέφονται από ένα τραγικό ατύχημα με ένα από τα παιδιά τους. Σηματοδοτώντας το σκηνοθετικό ντεμπούτο του καταξιωμένου κινηματογραφιστή Benoit Delhomme, ακολουθούμε τις δύο γυναίκες καθώς οι οικογενειακοί τους δεσμοί υπονομεύονται σταδιακά από ενοχές και παράνοια και αναπτύσσεται μια συναρπαστική μάχη των θέλω τους, αποκαλύπτοντας τη σκοτεινή πλευρά της μητρικής αγάπης. Σκηνοθεσία: Benoît Delhomme.

Info: Options Μακεδονία Αίθ. 6 (Τομπάζη 15, Πυλαία), Δευτέρα στις 21:10.


Τρίτη

Διεθνής έκθεση "Pablo Picasso: Εξορία και Νοσταλγία"

fpcn-1820-toro-r-tavros.jpg

Μικρά σχέδια ταύρων, ταυρομάχων, πικαδόρων ή άλλες σκηνές της αρένας, η αγάπη για τη Μεσόγειο, η αγάπη και η νοσταλγία για την πατρίδα, η αλληλεγγύη για τον συναγωνιστή και (συν)εξόριστο συμπατριώτη, σημαντικές πολιτικές παρεμβάσεις και καλλιτεχνικές χειρονομίες βασισμένες στον απόλυτο αυθορμητισμό, όλα ιδωμένα μέσα από την πολύχρονη αλληλογραφία δύο πολύ καλών φίλων, του Pablo Picasso και του Eugenio Arias, αποτελούν τους βασικούς άξονες της νέας, διεθνούς έκθεσης του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη με τίτλο "Pablo Picasso: Εξορία και Νοσταλγία". Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση με το Museo Casa Natal Picasso στη Μάλαγα, θα παρουσιαστεί στο Μουσείο του MOMus, στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη και έχει ως επίκεντρο την πολύχρονη και πολυδιάστατη φιλία του Pablo Picasso με τον κουρέα και φίλο του Eugenio Arias, εξόριστο αντιστασιακό. Μέσα από την αλληλογραφία των δύο ανδρών φωτίζεται με έναν εξαιρετικά ιδιαίτερο τρόπο η ταραχώδης περίοδος του εμφύλιου πολέμου στην Ισπανία και της μετέπειτα εποχής (1936-1952), όπως οι δεσμοί με τη Γαλλική Αντίσταση και το παράνομο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας.

Info: Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη (Κολοκοτρώνη 21), Τρίτη 10:00 - 18:00.

Έκθεση / Performance "The River / Voicing Water - Xριστίνα Νάκου / Άννα Παγκάλου"

884888.jpg

Η έκθεση προσεγγίζει την έννοια της σύγκρουσης μέσω της μεταμορφωτικής δύναμης του νερού. Σημειώνοντας την δυναμική της ενοποιητικής του δράσης συνδέει δύο πόλεις, την Θεσσαλονίκη και την Ρώμη ενώ παράλληλα προσκαλεί τους επισκέπτες σε μία συμπερίληψη αισθήσεων. The river ένα ψηφιδωτό μεγάλης κλίμακας της Χριστίνας Νάκου παρουσιάζεται μέσα σε ένα ηχητικό περιβάλλον. Το έργο εμπνέεται από τα ρωμαϊκά ψηφιδωτά δάπεδα του Αρχαιολογικού Μουσείου και επιχειρεί μέσω της παραδοσιακής αυτής τέχνης, να αναδείξει την χειρωναξία ως εμπειρία βιωμένου χρόνου, τον ήχο ως δονούμενο αποτύπωμα της διαδικασίας και την σημασία της αφής στην σύνδεσή μας με τον φυσικό κόσμο και τους συνανθρώπους μας. Η έκθεση εγκαινιάζεται με δύο performances της Άννας Παγκάλου με τίτλο Voicing Water που εκφράζουν την μυθολογία του νερού, δίνοντας φωνή στο τώρα. Οι μυθολογικές αφηγήσεις των σιντριβανιών συνδέονται με την υδραυλική τεχνολογία, τη συμβολή της στην δημιουργία μουσικών οργάνων και τη φυσική ροή του νερού.

Info: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6), καθημερινά: 09:00 - 17:00.


Τετάρτη

Ταινία "Twisters"

2571-d017-00249r.webp

Μια πρώην κυνηγός καταιγίδων που καταδιώκεται από μια καταστροφική συνάντηση με ανεμοστρόβιλο κατά τη διάρκεια των κολεγιακών της χρόνων παρασύρεται στις ανοιχτές πεδιάδες από τον φίλο της Τζάβι για να δοκιμάσουν ένα πρωτοποριακό νέο σύστημα εντοπισμού. Εκεί, διασταυρώνονται με τον Τάιλερ Όουενς, τον γοητευτικό και ριψοκίνδυνο σούπερ σταρ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Καθώς η εποχή των καταιγίδων εντείνεται, εξαπολύονται τρομακτικά φαινόμενα που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ πριν, και η Κέιτ, ο Τάιλερ και οι ανταγωνιστικές ομάδες τους βρίσκονται ακριβώς στα μονοπάτια των πολλαπλών συστημάτων καταιγίδων που συγκλίνουν πάνω από την κεντρική Οκλαχόμα στη μάχη της ζωής τους. Σκηνοθεσία: Lee Isaac Chung. Πρωταγωνιστούν: Daisy Edgar-Jones, Glen Powell, Anthony Ramos.

Info: Cineplexx One Salonica - Αίθ.5, Δευτέρα στις 21:45.

Περιοδική έκθεση «Ταξίδι στη Θεσσαλονίκη. 17ος-20ός αιώνας»

shutterstock-2459155037.jpg

H έκθεση «Ταξίδι στη Θεσσαλονίκη. 17ος-20ός αιώνας» παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους εντυπώθηκε η πόλη της Θεσσαλονίκης στις σκέψεις και τις καρδιές όσων την επισκέφτηκαν και διέμειναν σ' αυτήν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από τον 17ο αιώνα μέχρι και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Μπροστά στα μάτια τους, και στα δικά μας, ξεδιπλώνεται μια πόλη, με πολλαπλές πραγματικότητες.

Info: Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Πλατεία Ιπποδρομίου, κέντρο), Τετάρτη 08:00 - 15:00.


Πέμπτη

Preworks 2024: Dixon, Ison

dixon4jpg.webp

Την Πέμπτη 1 Αυγούστου, η αντίστροφη μέτρηση για το reworks 2024 ξεκινάει και το preworks σηματοδοτεί την τελική ευθεία για το μεγάλο ραντεβού της σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα το Σεπτέμβρη. Οδεύοντας προς το 20ο reworks festival, ο προάγγελος της μεγαλύτερης γιορτής στην Ελλάδα επιστρέφει για ένα μοναδικό μουσικό γεγονός. Με καλοκαιρινή διάθεση και χαρά ανακοινώνουμε το preworks 2024. Για το φετινό preworks event, διαλέγουμε έναν αγαπημένο χώρο και ένα line up που περιλαμβάνει έναν καλλιτέχνη που μεσουρανεί παγκοσμίως. Ο Dixon, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την Innervisions και διαμορφώνει τάσεις σταθερά, έχει ήχο αποδεκτό από όλους και status που τον τοποθετεί ως τον DJ των DJs. Ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη τη πρώτη μέρα του Αυγούστου, κάνοντας τον συνδυασμό Dixon και rooftop ιδανικό! Μαζί του στο line up, θα βρίσκεται και ο Ison του οποίου τα set, κατέχουν την δική τους θέση στην ιστορία του φεστιβάλ χαρίζοντάς μεγάλες στιγμές.

Info: The Met Hotel (26ης Οκτωβρίου 48), Πέμπτη στις 17:30.

Μουσικές Πέμπτες δίπλα στη θάλασσα της Αρετσούς

marine-kalamaria-24.jpg

Μελωδικά και ξεχωριστά θα είναι τα καλοκαιρινά βράδια στην Καλαμαριά, με τις Πέμπτες να γεμίζουν μουσικές δίπλα στη θάλασσα. Ο Δήμος Καλαμαριάς, η Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Πολιτισμού και η ΔΕΤΕΚ ΑΕ διοργανώνουν μουσικές συναντήσεις νέων σχημάτων της πόλης σε ρυθμούς jazz, ethnic, κλασικού και έντεχνου ρεπερτορίου και καλούν κάθε Πέμπτη του Ιουλίου και του Αυγούστου στο Μικρό Κιόσκι στην «Ακτή Αρετσού» για μία... δροσερή βουτιά πολιτισμού. Πέμπτη 01.08.2024 DUO JUZZ (κιθάρα, φωνή).

Info: Πλαζ Αρετσούς (Νικολάου Πλαστήρα, Καλαμαριά), Πέμπτη στις 21:00.


Παρασκευή & Σαββατοκύριακο

Κωνσταντίνος Κερεστετζής - έκθεση «Ακουαρέλες από το Άγιον Όρος»

881907.jpg

Η Αγιορειτική Εστία παρουσιάζει στον εκθεσιακό της χώρο την έκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Κερεστετζή με τίτλο «Ακουαρέλες από το Άγιον Όρος». Ο εικαστικός Κωνσταντίνος Κερεστετζής ταξιδεύει τακτικά στο Άγιον Όρος και αποτυπώνει με τον χρωστήρα και τις ακουαρέλες του «όψεις ιστορικών μονών, σκητών και ασκηταριών, υμνώντας τη μοναξιά τους σε απόκρημνα σημεία κι ακτές» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς στο εισαγωγικό κείμενο της έκθεσης. Η ενότητα των έργων του στην συγκεκριμένη έκθεση είναι το αποτέλεσμα της πιο πρόσφατης επίσκεψής του στην Αθωνική πολιτεία, το 2023, ενώ περιλαμβάνει και μεγάλο αριθμό έργων που ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.

Info: Αγιορειτική Εστία - Κτίριο Νεδέλκου (Εγνατία 109), Παρασκευή 09:00 - 20:00, Σάββατο 09:00 - 15:00.

Περιοδική έκθεση «Από εδώ και πέρα. Ιστορίες για το επόμενο αύριο»

875397.jpg

Με την έκθεση «Από εδώ και πέρα: Ιστορίες για το επόμενο αύριο» σηματοδοτείται ένας κύκλος επανεξέτασης των μόνιμων συλλογών του Μουσείου, με στόχο να δημιουργηθούν νέα σημεία επαφής και σύνδεσης του κοινού με τα έργα, το Μουσείο και την ιστορία του. Ιστορίες που προέκυψαν από τα ερευνητικά ή άλλα ενδιαφέροντα του συνόλου του προσωπικού του Μουσείου, αλλά και τα ενδιαφέροντα εκπαιδευτικών ομάδων, ιστορικών, καλλιτεχνών και άλλων προσωπικοτήτων του χώρου του πολιτισμού, θα λειτουργήσουν ως προτάσεις όχι άλλης μιας γραμμικής θεώρησης της ιστορίας της τέχνης και των σχετικών προσεγγίσεων, αλλά ως αφετηρία διαλόγου γύρω από τις κοινωνικές και καλλιτεχνικές σχέσεις που τα ίδια τα έργα, οι δημιουργοί και οι αποδέκτες τους επιτρέπουν να αναπτυχθούν.

Info: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Εγνατία 154, εντός ΔΕΘ), Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10:00 - 18:00.