fbpixel

Search icon
Search
Η Στέγη Ωνάση επιστρέφει απόψε στο Σπίτι της
ARTS & CULTURE

Η Στέγη Ωνάση επιστρέφει απόψε στο Σπίτι της

Με ένα μεγάλο πάρτι έναρξης σεζόν και την ανακοίνωση ενός πολλά υποσχόμενου προγράμματος εκδηλώσεων με διεθνή ονόματα να πρωταγωνιστούν


Πρωτότυπες παραγωγές, ενδιαφέρουσες συμπράξεις και μεγάλα ονόματα καλλιτεχνών υπόσχονται να μονοπωλήσουν για ακόμη μια χρονιά το ενδιαφέρον του κοινού που θα επιλέξει τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση και τις δημιουργικές της πρωτοβουλίες. Ο διαχρονικός φορέας επιστρέφει στο σπίτι του απόψε το βράδυ, ανοίγοντας τη σεζόν 23/24 με το καθιερωμένο του πάρτι. Και φέτος, σηκώνει αυλαία με ένα απελευθερωτικό, δυναμικό, σύγχρονο street party που θα απλώνεται στους δρόμους γύρω από τη Στέγη. Ένα εκρηκτικό line-up, με διεθνή και εγχώρια ονόματα της hip hop και της ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής θα κατέχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο, συνθέτοντας μία εμπειρία που κάθε χρόνο φέρνει πιο κοντά κάθε επισκέπτη.

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση προτείνει μια χρονιά γεμάτη τέχνη που προβληματίζει, αφυπνίζει, πάει την κοινωνία μπροστά. Έργα που ρίχνουν φως ανάμεσα στις χαραμάδες, που μας βγάζουν από την αδράνεια και μας ταρακουνούν, που μας παρηγορούν. Ισορροπώντας ανάμεσα στην περισυλλογή και την κριτική ματιά για τη διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα, την τελετουργία ως μια ευκαιρία για εσωτερική μετακίνηση και την ανάγκη για χαρά, οι καλλιτέχνες με τις ευαίσθητες κεραίες τους συντονίζονται με τη στιγμή και μιλούν τώρα για το σήμερα και το αύριο.

8nsfjw4m.jpeg
Φωτογραφία: Ανδρέας Σιμόπουλος

Το φετινό πλήρες πρόγραμμα της Στέγης εστιάζει σε κοινωνικά και όχι μόνο φαινόμενα και περιλαμβάνει τρανταχτά ονόματα της παγκόσμιας σκηνής. Ας δούμε 7 από τις πολλά υποσχόμενες παραγωγές της νέας σεζόν...

Παράσταση «Το Σπίτι» του Δημήτρη Καραντζά

Η νέα σεζόν της Στέγης ξεκινά με μια παράσταση που μας επιστρέφει στο Σπίτι. Ο Δημήτρης Καραντζάς παρουσιάζει μια περφόρμανς-παραβολή για τη βία, τον εθισμό στην εικόνα και την κατάργηση των ψευδαισθήσεων ή, αλλιώς, για την πραγματικότητα που, ό,τι κι αν κάνεις για να την αποφύγεις, αργά ή γρήγορα θα έρθει να σε βρει.
dimitris-karantzas-to-spiti-andreas-simopoulos-2.jpg
Φωτογραφία: Ανδρέας Σιμόπουλος

Στο Σπίτι, δύο πρόσωπα, μια γυναίκα και ένας άνδρας (αδέρφια; συγκάτοικοι; σύντροφοι;), περνούν μια οποιαδήποτε ημέρα στο σπίτι τους, που μπορεί να είναι στην Αθήνα, στο Τόκιο, στο Λονδίνο, στη Μαδρίτη, στο Άμστερνταμ, στη Νέα Υόρκη. Σε μια οποιαδήποτε μεγαλούπολη από αυτές όπου οι άνθρωποι ζουν σε σπίτια-κελιά, χωρίς ταυτότητα, και όπου όλα μοιάζουν μεταξύ τους. Τα δύο πρόσωπα κάνουν δουλειές, τακτοποιούν τα ψώνια, πληρώνουν τους λογαριασμούς, μαζεύουν τα ρούχα, φροντίζουν τον χώρο και τη δομή τους. Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα σημαντικό ανάγεται σε μια ποιητική παραβολή, με την καθημερινή ρουτίνα να εισβάλει στους αρμούς της σκέψης των ηρώων και να καταλαμβάνει τη σκηνή. Οι δυο τους περιχαρακώνονται για να μην αναμετρηθούν με την πραγματικότητα και να απαλύνουν τις θηλιές που κρύβει ο έξω κόσμος.

Όμως, ένα παράθυρο τρέφει και τρέφεται από αυτούς: ένα παράθυρο του σπιτιού κοιτάζει σε έναν ήσυχο δρόμο, από τον οποίο, αραιά και πού, διέρχονται περαστικοί. Όσο συνεχίζεται η ημέρα τους, το παράθυρο μεταμορφώνεται σε μια χοάνη, ένα εφιαλτικό καλειδοσκόπιο, από το οποίο παρελαύνουν διαφορετικές εκφάνσεις της βίας της εποχής μας και ακραίες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του 21ου αιώνα. Τα δύο πρόσωπα, παθητικοί δέκτες της βίας των εικόνων, προσπαθούν να συνεχίσουν τη φροντίδα του χώρου και του μικρόκοσμού τους μέχρι η βία να εισβάλει στο καταφύγιό τους και να τους εκτοπίσει. Το μόνο που θα μείνει θα είναι ο ήχος της καταστροφής. Παίζουν: Αλεξία Καλτσίκη, Φιντέλ Ταλαμπούκας. Στη δραματουργία συνέβαλαν όλοι οι συντελεστές της παράστασης

Info: Μικρή Σκηνή Ιδρύματος Ωνάση. Πρεμιέρα: Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στις 21:00. Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη - Κυριακή στις 21:00. Διάρκεια: έως 19 Νοεμβρίου. 

Παράσταση «Οδήγησε το αλέτρι σου πάνω από τα οστά των νεκρών» σε σκηνοθεσία του Simon McBurney

Μια παράσταση στα όρια του αστυνομικού θρίλερ και της μαύρης κωμωδίας. Η νέα παραγωγή της εμβληματικής ομάδας Complicité βασίζεται στο πολυμεταφρασμένο μυθιστόρημα της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Όλγκα Τοκάρτσουκ. Γιατί η θανάτωση των ζώων θεωρείται άθλημα και χόμπι, ενώ των ανθρώπων φόνος;

Επτά χρόνια μετά το αξέχαστο «The Encounter», ο Simon McBurney και η ομάδα Complicité επιστρέφουν στη Στέγη, με μια παράσταση-αποθέωση του σωματικού θεάτρου και της πολυφωνικής αφήγησης από ένα δεκαμελές ανσάμπλ βετεράνων ηθοποιών του είδους. Στο «Οδήγησε το αλέτρι σου πάνω από τα οστά των νεκρών», μια ηλικιωμένη συνταξιούχος σε ένα απομονωμένο ορεινό χωριό της Πολωνίας ισχυρίζεται πως οι φόνοι των γειτόνων της κυνηγών γίνονται από τα ζώα τα ίδια, σαν μια υπερβατική εκδίκηση της φύσης.

Info: Κεντρική Σκηνή Ιδρύματος Ωνάση. Πρεμιέρα: Τετάρτη 4 Οκτωβρίου στις 20;30. Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Παρασκευή στις 20:30. Σάββατο στις 14:30 & στις 20:30. Διάρκεια: έως 7 Οκτωβρίου. 

VR Eγκατάσταση «Αναζητώντας τον Κολωνό» της Λουκία Αλαβάνου

oedipus-in-search-of-colonus-loukia-alavanouwidth-2560-gkwh2lzjm1txsp3j.jpg

Ντοκιμαντέρ, μυθοπλασία, πτήσεις με drone, slapstick, βίντεο κλιπ εμπνευσμένα από τη διαβαλκανική ποπ κουλτούρα σύγχρονων Ρομά τραγουδιστών, εξεζητημένες φάρσες, τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας, ημισφαιρικοί θόλοι και υβριδικά καθίσματα εμπνευσμένα από τον αρχιτέκτονα της ουτοπίας του μοντερνισμού Τάκη Ζενέτο συνθέτουν την εγκατάσταση της Λουκίας Αλαβάνου, «Στον δρόμο για τον Κολωνό». Στην εγκατάστασή της, η Λουκία Αλαβάνου προσκαλεί το κοινό να κάνει ένα ταξίδι στον χρόνο, με μια πλοκή που εκτυλίσσεται γύρω από τα θέματα των γηρατειών και του θανάτου, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της οικουμενικής ελευθερίας, με κυρίαρχη τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα της μετανάστευσης, του εκτοπισμού, των μειονοτήτων, των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Info: Στο -1 της Στέγης. Πρεμιέρα: Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στις 18:30. Ημέρες & ώρες προβολής: Τετάρτη - Κυριακή από τις 18:30 έως τις 23:00. Διάρκεια: έως 30 Νοεμβρίου. 

Παράσταση "Pytheas Travels" της Hypercomf & Maja S. K. Ratkje με τους Ergon Ensemble

pytheastravelswidth-2560-sthdvvoof89jk4st.jpg

Τέσσερις μουσικοί, βίντεο με τοπία της Τήνου και της βόρειας Νορβηγίας, πάρτυ εν πλω και προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης που συναντιούνται στην κοιλιά μιας φάλαινας. Μια σουρεαλιστική κρουαζιέρα από τη Μεσόγειο στις Βόρειες χώρες, με επίκεντρο το ταξίδι του Πυθέα, του μεγάλου Έλληνα εξερευνητή της αρχαιότητας. Το “Pytheas Travels” είναι μια σκηνοθετημένη οπτικοακουστική προσομοίωση της εμπειρίας του να είσαι πάνω σε ένα επιβατηγό πλοίο, ταξιδεύοντας από τη Μεσόγειο με προορισμό τις θάλασσες της Σκανδιναβίας. Πρόκειται για μια θαλάσσια ιστορία, ένα φανταστικό ταξίδι και μια κριτική ματιά στη βιομηχανία του μαζικού τουρισμού και στις επιπτώσεις του στις περιβαλλοντικές, πολιτιστικές και κοινωνικές δομές.

Τη μουσική υπογράφει η πρωτοπόρος Νορβηγίδα συνθέτρια και περφόρμερ Maja Solveig Kjelstrup Ratkje (Μάγια Σόλβαϊγκ Κγέλστραπ Ράτκγε), για την οποία το 2015 οι Financial Times έγραψαν πως «φέρνει μια άγρια περιφρόνηση για τη συμβατική φόρμα, μαζί με μια υπερβολική φαντασία, συνδέοντάς τα όλα με μια γοητεία για την ανθρώπινη φωνή και τις επικοινωνιακές της δυνατότητες. Τα έργα της είναι θεατρικά, συναρπαστικά και άκρως διαφορετικά μεταξύ τους».

Info: Κεντρική Σκηνή. Πρεμιέρα: Παρασκευή 13 Οκτωβρίου στις 20:30. Ημέρες & ώρες προβολής: Παρασκευή - Κυριακή στις 20:30. Διάρκεια: έως 15 Οκτωβρίου. 

Τελετουργική περφόρμανς «Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι» με την Τίλντα Σουίντον

stegi-3.webp

Το "Embodying Pasolini" είναι μια πρωτότυπη παράσταση που δημιουργήθηκε από τον Olivier Saillard και την Tilda Swinton και συγκεντρώνει για πρώτη φορά μια σημαντική επιλογή κοστουμιών που σχεδίασε ο Danilo Donati, τα οποία κατασκευάστηκαν από τα Ateliers Farani για τον Ιταλό σκηνοθέτη Pier Paolo Pasolini. Σχεδόν τριάντα κοστούμια, φορέματα, παλτά και καπέλα, εύθραυστα έργα από υφαντά και βαμμένα νήματα ζωντανεύουν τη φιλμογραφία του Pasolini. Από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, μέχρι τα Uccellacci e uccellini (Τα γεράκια και τα σπουργίτια), τον Οιδίποδα Τύραννο, τη Χοιροστάσιο, το Δεκαμερόν, τα Παραμύθια του Canberbury, τις Αραβικές Νύχτες, μέχρι το Salò ή τις 120 ημέρες των Σοδόμων, τα ρούχα και τα κοστούμια, που ανακαλύφθηκαν εκ νέου από τα αρχεία τους στη Ρώμη, αφηγούνται την ιστορία μιας μακράς και γόνιμης συνεργασίας που ενώνει τους δύο άνδρες, τον Pasolini και τον Donati. Ελάχιστα από αυτά τα κοστούμια έχουν εκτεθεί στο παρελθόν και πολλά από αυτά δεν έχουν παρουσιαστεί από τότε που γυρίστηκαν οι ταινίες. (Πηγή: Crash magazine) 

Info: Εκθεσιακός Χώρος -1. Προβολές στις 11 και 16 Δεκεμβρίου. 

Show «Νέκυια» του Γιάννη Αγγελάκα

 H Nέκυια είναι μια μοναδικήεμπειρία θέασης και ακρόασης της πιο υποβλητικής ραψωδίας του ομηρικού έπους, από τον κορυφαίο δημιουργό της ελληνικής ροκ σκηνής, Γιάννη Αγγελάκα, στη μουσική και τον ανερχόμενο πανευρωπαϊκά χορογράφο και σταθερό συνεργάτη της Στέγης, Χρήστο Παπαδόπουλο, στη σκηνοθεσία. Στις 21 Δεκεμβρίου, τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, θα οδηγηθούμε στο πιο απόκοσμο, μυστικιστικόκαι σχεδόν αποκρυφιστικό ομηρικό τοπίο: εκείνο της ραψωδίας λ, όπου περιγράφεται η κάθοδος του Οδυσσέα στον Άδη. Την αφήγηση από σκηνής αναλαμβάνουν η Όλια Λαζαρίδου, αλλά και ο Γιάννης Αγγελάκας. Μαζί με δύο μουσικούς, τέσσερις γυναικείες φωνές και τον ηχητικό σχεδιασμό τουCotiΚ., μας συντροφεύουν σε  μια “surround”κατάβαση στον Άδη, στο θυμικό και στον εαυτό μας

Info: Κεντρική Σκηνή. Ημέρες παράστασης: 21/12-28/1. 

Παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Μπέκετ

stegi-7.webp
Φωτογραφία:Johanna Weber

Ο διεθνούς φήμης Έλληνας σκηνοθέτης και το θεατρικό έργο που καθόρισε τον 20ό αιώνα, στην πρώτη παρουσίασή του στη Στέγη. Μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro και μια παράσταση - σταθμός, στα όρια του μνημειακού και του κωμικού. To «Περιμένοντας τον Γκοντό» για πρώτη φορά στη Στέγη και όπως δεν το έχετε ξαναδεί. Μνημειακό, στα όρια της υψηλής ποίησης και της αυθάδικης κωμωδίας. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο πιο διεθνής Έλληνας σκηνοθέτης του θεάτρου, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, κατευθύνοντας ένα εξαιρετικό ιταλικό καστ, σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro που βρίσκεται σε παγκόσμια περιοδεία.

Info: Κεντρική Σκηνή. Ημέρες παραστάσεων: 15-19.05.202

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα της Στέγης. 

Κεντρική φωτογραφία: Παράσταση «Οδήγησε το αλέτρι σου πάνω από τα οστά των νεκρών». Φωτογραφία: @Alex Brenner