Η «αιώνια πόλη» ζει σήμερα μια από τις βαθύτερα φορτισμένες στιγμές της στον κόσμο της μόδας, καθώς η καρδιά της ιταλικής πρωτεύουσας συγκεντρώνει φίλους, επαγγελματίες και θαυμαστές για να πει το τελευταίο «αντίο» στον Valentino Garavani, τον θρυλικό σχεδιαστή μόδας που πέθανε σε ηλικία 93 ετών τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου στο σπίτι του στη Ρώμη, περιτριγυρισμένος από αγαπημένα του πρόσωπα.
Στις 21 και 22 Ιανουαρίου, η σορός του Valentino εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στον χώρο PM23 της Fondazione Valentino Garavani e Giancarlo Giammetti στην Piazza Mignanelli, ακριβώς δίπλα στα ιστορικά Ισπανικά Σκαλιά. Χιλιάδες άνθρωποι -απλοί πολίτες, επαγγελματίες της μόδας και εκπρόσωποι από διαφορετικούς χώρους- σχημάτισαν μεγάλες ουρές από νωρίς το πρωί, περιμένοντας υπομονετικά για να σταθούν μπροστά στο φέρετρο και να αποτίσουν φόρο τιμής.
Ο χώρος ήταν διακοσμημένος με άσπρα τριαντάφυλλα και λευκά άνθη γύρω από το φέρετρο, πάνω στο οποίο είχε τοποθετηθεί ένα μόνο κόκκινο τριαντάφυλλο, σε μια σημαντική αναφορά στο χαρακτηριστικό "Valentino red" που καθόρισε την αισθητική του σχεδιαστή σε ολόκληρη την καριέρα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του λαϊκού προσκυνήματος, μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν όχι μόνο απλοί πολίτες αλλά και κόσμος που τον γνώρισε από κοντά, συνεργάτες και φίλοι. Ο Giancarlo Giammetti, συνεργάτης και στενός άνθρωπος στη ζωή και στο επιχειρηματικό του έργο, βρισκόταν συνεχώς κοντά στο φέρετρο και υποδέχτηκε τους επισκέπτες, συνομιλώντας με όσους ήρθαν να τιμήσουν τον φίλο και συνοδοιπόρο του στη δημιουργία του παγκόσμιου οίκου μόδας.
Μαζί του βρέθηκαν και οι δύο αγαπημένοι του σκύλοι. Το λαϊκό προσκύνημα επισκέφτηκαν μεγάλα ονόματα από τον χώρο της μόδας, μεταξύ των οποίων ο Alessandro Michele, ο σημερινός creative director του οίκου Valentino, και η Maria Grazia Chiuri, που είχε δουλέψει μαζί του, καθώς και ο Pierpaolo Piccioli, που βρισκόταν στο τιμόνι του οίκου πριν αναλάβει ο Michele.
Την προσοχή, όμως, τράβηξε η Donatella Versace, που εμφανίστηκε στο πλευρό του Pierpaolo Piccioli, φορώντας ένα κόκκινο κοστούμι, ως φόρος τιμής στον αγαπημένο της σχεδιαστή.
Η τελετή της κηδείας
Σήμερα, Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026, στις 11:00 το πρωί (ώρα Ιταλίας) -δηλαδή στις 12:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας- τελείται η επίσημη κηδεία του Valentino στην επιβλητική Βασιλική Santa Maria degli Angeli e dei Martiri στην Piazza della Repubblica της Ρώμης. Η επιλογή αυτού του μεγαλοπρεπούς ναού δεν είναι τυχαία: πρόκειται για μια από τις πιο ιστορικές εκκλησίες της ιταλικής πρωτεύουσας, έργο του Μικελάντζελο εγκατεστημένο στα ερείπια των αρχαίων Θερμών του Διοκλητιανού.
Η τελετή διεξάγεται σε λιτό ύφος, όπως είχε ζητηθεί από την οικογένεια, αλλά όχι χωρίς την παρουσία υψηλών εκπροσώπων της Ιταλικής Πολιτείας και της πολιτιστικής ζωής. Μεταξύ αυτών, στο πλευρό των φίλων και των συνεργατών βρίσκεται ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία του Valentino ως εθνικού πολιτιστικού πρεσβευτή και παγκοσμίου φήμης δημιουργού.
Anne Hathaway, Alessandro Michele, Anna Fendi, Elizabeth Hurley και Bianca Brandolini d’Adda ήταν από τους πρώτους που κατέφθασαν στην τελετή.
Εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος, προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού, της μόδας και των τεχνών, καθώς και κοντινοί φίλοι της οικογένειας γεμίζουν σήμερα τον ιερό χώρο για να παρακολουθήσουν τη νεκρώσιμο λειτουργία. Λίγο μετά τις 13:00 ολοκληρώθηκε η τελετή και οι παρευρισκόμενοι άρχισαν να αποχωρούν από τον ναό, ενώ νωρίτερα είχαν φτάσει στεφάνια στολισμένα με λευκά και κόκκινα τριαντάφυλλα.










Κεντρική φωτογραφία: © Copyright ANSA (αριστερά), Fondazione Valentino Garavani e Giancarlo Giammetti (δεξιά)
