fbpixel

Search icon
Search
Η πολυμήχανη Δάφνη Χαρούπα, ιδρύτρια κι επικεφαλής της SuppleKey Health,  δίνει το «κλειδί» στα υπογόνιμα ζευγάρια με πρωτότυπα και πρωτοποριακά προϊόντα
MAGAZINE

Η πολυμήχανη Δάφνη Χαρούπα, ιδρύτρια κι επικεφαλής της SuppleKey Health, δίνει το «κλειδί» στα υπογόνιμα ζευγάρια με πρωτότυπα και πρωτοποριακά προϊόντα

Kαι θέτει τη γυναίκα δυναμικά σε πρώτο πλάνο, μέσα από την προσωπική της πορεία


Aπό την πρώτη στιγμή της συνάντησής μας αντιλήφθηκα ότι η Δάφνη Χαρούπα γνώριζε ήδη την εξέλιξη της συζήτησης. Αυτό κατάλαβα ότι είναι και το μεγαλύτερο ταλέντο της, καθώς μου ξετύλιγε την ιστορία της. Μέσα σ’ ένα κομψό γραφείο, γεμάτο τζαμαρίες που έλουζε ο ήλιος, η ίδια «έλαμπε» καθώς μου μιλούσε για το «όνειρο ζωής της», όπως χαρακτήρισε την εταιρία της, SuppleKey Health.

Success story

«Θα ξεκινήσω από πολύ παλιά, από το 1994, όταν πρωτομπήκα στον χώρο, σε μια μικρή εταιρία με δερματολογικά προϊόντα. Σε απαιτητικές συνθήκες τότε, ήμασταν μόνο τρία άτομα που κάλυπταν τις επισκέψεις σε γιατρούς της Βόρειας Ελλάδας. “Βούτηξα” από την αρχή στα δύσκολα. Αυτό, όμως, ήταν που μου άρεσε, γιατί αναδεικνυόταν η δουλειά μου. Κάθε φορά που έφευγα από μια επαρχιακή πόλη κι έρχονταν οι πωλήσεις, για μένα ήταν ανάταση ψυχής. Απολάμβανα βήμα βήμα όλη τη διαδρομή. Εννοείται στην πορεία εξελίχθηκα και ζητούσα το κάτι παραπάνω». Από τα πρώτα της λόγια ένιωσα ότι πρόκειται για μια γυναίκα που δεν εφησυχάζει ποτέ, καθώς γνωρίζει καλά τα όριά της. Έπειτα από τρία χρόνια στην κορυφαία φαρμακευτική εταιρία ΒΙΑΝΕΞ, το 1999 ήρθε στη ζωή της η Merck Serono, όπου κι ειδικεύθηκε στα θέματα της γυναικείας υπογονιμότητας. «Ήμασταν 12 άτομα στο ξεκίνημα, που μοιραζόμασταν ένα κοινό όραμα. Εκεί δημιούργησα σχέσεις ζωής, βοηθώντας πραγματικά τους γιατρούς που νοιάζονταν για τον ασθενή ως άνθρωπο. Ήμουν εκεί για να στηρίξω την υπογόνιμη γυναίκα έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσω την όποια ταλαιπωρία της στις διαδικασίες. Τότε άλλωστε δεν υπήρχε η κατάλληλη ενημέρωση». Ο στόχος ήταν η ίδια η γυναίκα. Γι' αυτό, σε όλη την πορεία της, αναζητούσε νέους τρόπους για να τη βοηθήσει. «Πολλά ζευγάρια έλαβαν καθοδήγηση και λύσεις με τη δική μου επικοινωνία. Έχω στηρίξει ψυχολογικά γυναίκες κι έχω δεχθεί τόσες ευχές από εκείνες, που με γέμισαν με απίστευτη χαρά. Έτσι μέστωσε μέσα μου η έννοια του επαγγέλματός μου ως λειτουργήματος. Ήταν ένα πραγματικό πάθος που διήρκεσε 15 χρόνια».

Create a new universe

Ως άτομο που εφευρίσκει νέα μέσα για να εκφραστεί, το 2012 ήρθε για πρώτη φορά αντιμέτωπη με τον δικό της «κανόνα ζωής». Ένιωσε έτοιμη να κάνει το προσωπικό της άλμα, να προσπεράσει ό,τι την περιόριζε στο παρελθόν και να ανοίξει τα φτερά της, δημιουργώντας τη δική της εταιρία. «Από μικρό παιδί, όταν έκλεινε ένα κεφάλαιο, δεν αναρωτιόμουν ποτέ το “γιατί”, καθώς στόχευα στο επόμενο. Κάπως έτσι, αποφάσισα ότι είχε έρθει η στιγμή να δημιουργήσω κάτι δικό μου. Αυτό αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο άγχος της ζωής μου. Τον Ιούλιο αποχώρησα από τη μεγάλη φαρμακευτική στην οποία εργαζόμουν και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους είχα τη δική μου εταιρία με βιταμίνες κι έδρα τη Θεσσαλονίκη, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία».

Η δημιουργικότητά της εκτοξεύθηκε και, όπως μου εκμυστηρεύτηκε, ήταν εκείνη που της έδωσε τη δύναμη να συνεχίσει. «Σκοπός δεν ήταν ποτέ το κέρδος, αλλά το ταξίδι για να φτάσεις στην Ιθάκη. Οι γεύσεις της Δημιουργίας. Η SuppleKey Health πραγματοποιήθηκε από σκέψεις και αγωνία για το αύριο. Ήθελα να είμαι μόνη μου στο τιμόνι της, γνωρίζοντας ότι δε θα βάλει κανείς φρένο στο όραμά μου, αλλά και ότι δε θα το “καρπωθεί”».

Έτσι κι έγινε, καθώς το 2015 έφερε για πρώτη φορά στη χώρα μια μεγάλη καινοτομία που αφορούσε στην ανδρική υπογονιμότητα. «Είχα το έντυπο του προϊόντος επί έναν χρόνο δίπλα στο κρεβάτι μου. Προσπαθούσα να κάνω την επικοινωνία με την αμερικανική εταιρία για πολύ καιρό, μέχρι που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Πήρα τα δικαιώματα κι άνοιξα τα φτερά μου στην ελληνική αγορά με την πρώτη αμερικανική εταιρία DXNOW με το καινοτόμο προϊόν ZYMOT που αφορά εργαστηριακά τα IVF Center για την καλύτερη επιλογή σπέρματος. Στη συνέχεια, στη φαρέτρα προστέθηκε η IQ MEDICAL ολλανδική εταιρεία με την ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΑΛΠΙΓΓΟΓΡΑΦΙΑ (αποδεκτή πια και από την επιτροπή εξωσωματικής). Έπειτα, ήρθε η Αμερικάνικη εταιρία AMS με συμπληρώματα διατροφής φυσικής προσέγγισης, με στόχο την υποστήριξη του υπογόνιμου ζευγαριού σφαιρικά. Δίνοντας πράγματι το κλειδί (“key”) για τα συμπληρώματα (“supple” -από το supplements-), όπως μου εξήγησε, το όνομα στην εταιρία της δεν δόθηκε τυχαία. Η ίδια ανέβηκε επαγγελματικά σκαλοπάτια βήμα-βήμα και σιγά σιγά ήρθε η αναβάθμιση με 20 συνεργάτες, με τους οποίους μοιράζεται τις ίδιες αξίες κι ένα κοινό όραμα. Το επισφράγισμα της SuppleKey είναι τα καινοτόμα, αποτελεσματικά προϊόντα. Το μέλλον της υπογονιμότητας είναι εδώ».

d-xaroupa-009-as-UydmJ.jpg
Δάφνη Χαρούπα

Personal Matters

Η Δάφνη Χαρούπα δείχνει άμεση, δραστήρια και ισορροπημένη. Ωστόσο, μου ήταν τρομερά δύσκολο να μην απορήσω πώς γίνεται να ισορροπεί ανάμεσα σε μια απαιτητική καθημερινή επαγγελματική ζωή και τη φροντίδα της οικογένειάς της, η οποία αποτελείται από δύο θαυμάσια ανεξάρτητα κορίτσια. «Το πρώτο λιθαράκι για την ανέλιξή μου ήρθε από τη μητέρα μου. Μεγάλωσα σ’ ένα προστατευμένο περιβάλλον, με στοιχεία που μου δόθηκαν και τα σμίλευσα για την πορεία μου. Από την άλλη, τη μεγάλη ώθηση μου την έδωσε ο πατέρας μου, όντας επιχειρηματίας, δυνατός και αξιοπρεπής. Αυτός ήταν που μου έμαθε να δίνω σημαντική αξία σε ότι δουλειά και να κάνω, σαν να ήταν δική μου.».

Μεγαλώνοντας κάτω από «ζεστές» φτερούγες θαλπωρής, η ίδια δημιούργησε σε πολύ μικρή ηλικία οικογένεια, χωρίς να αμελεί ωστόσο το πάθος της γι’ αυτό που κάνει. «Η πρώτη μου κόρη ήταν μόνο 40 ημερών, όταν επέστρεψα στη δουλειά. Κοιτώντας πίσω, μπορεί να αισθάνομαι κάποιες φορές τύψεις γι’ αυτό, παρ’ όλα αυτά η ισορροπία δεν άργησε να έρθει. Οι κόρες μου έχουν πάρει πλέον τον δρόμο τους, είναι δύο δυναμικές γυναίκες, με τις οποίες μάλιστα συνεργαζόμαστε».

Ολοκληρώνοντας τη συζήτησή μας, κατέληξα ότι απέναντί μου βρίσκεται μια γυναίκα που ζει μέσα απ’ ό,τι δημιουργεί. Από την οικογένειά της, την επιχείρησή της, αλλά και την Τέχνη της, που, όπως μου αποκάλυψε, είναι αυτή που τη χαλαρώνει πλέον. Η ζωγραφική που πάντα αγαπούσε μπήκε για τα καλά στη ζωή της μέσα στην καραντίνα και της έμαθε να παίρνει στο χέρι τα πινέλα κάθε φορά που αισθάνεται ενοχές που δε δουλεύει. «Στο ερημητήριό μου στην Άφυτο, με θέα το απέραντο γαλάζιο, “κλειδώνω” τις πιο σημαντικές αποφάσεις της ζωής μου. Οργανώνω τις σκέψεις μου κι εκτονώνομαι. Έχω ήδη στον τοίχο τους λευκούς πίνακές μου, γνωρίζοντας τι θέλω να κάνω με αυτούς και το πραγματοποιώ, όταν είναι η κατάλληλη στιγμή». Όπως ακριβώς και με κάθε εγχείρημα στη ζωή της, άλλωστε!

Φωτογραφία: Έκτορας Νικολάκης, pov studio

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022