fbpixel

Search icon
Search
Η νεότητα στο πιάτο μας: Αυτές οι τροφές συμβάλλουν στην αντιγήρανση
MAGAZINE

Η νεότητα στο πιάτο μας: Αυτές οι τροφές συμβάλλουν στην αντιγήρανση

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Σοφία Κουτρίδου μάς τις συστήνει


Η γήρανση είναι μία εξαιρετικά πολύπλοκη και πολυπαραγοντική διαδικασία. Υπάρχει η πρωτογενής γήρανση, η οποία καθορίζεται από το DNA μας, και η δευτερογενής, η οποία επηρεάζεται από τις συνθήκες της ζωής μας και τη διατροφική μας συμπεριφορά.

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Σοφία Κουτρίδου μάς συστήνει τις τροφές που συμβάλλουν στην αντιγήρανση.

Πού βασίζεται η αντιγηραντική διατροφή;

Στην κατανάλωση τροφών που περιέχουν αντιοξειδωτικά και μας κρατούν νέους και στην αποφυγή όσων τροφίμων αυξάνουν τη διαδικασία της οξείδωσης.

Σε πόσο καιρό από τότε που θα ξεκινήσουμε αντιγηραντική διατροφή θα δούμε βελτίωση στην επιδερμίδα και το σώμα μας;

Η διατροφή δεν μπορεί να αντιστρέψει τις βλάβες που έχουν γίνει ήδη στο δέρμα, τουλάχιστον όχι ακόμη! Όμως μπορεί να προλάβει επόμενες βλάβες, κάτι το οποίο φαίνεται μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, μέσα στις πρώτες εβδομάδες μπορούμε να δούμε διαφορά στην ενεργητικότητα και στη διάθεσή μας.

Ποιες τροφές θα πρέπει να βάλουμε στο πιάτο μας;

shutterstock-1986591362.jpg

Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που βοηθούν στην αντιγήρανση όπως:

1. Κάρδαμο: Αυξάνει την κυκλοφορία και την εναπόθεση ανόργανων συστατικών σε όλα τα κύτταρα του σώματος, με αποτέλεσμα την αυξημένη οξυγόνωση του δέρματος. Πλούσιο σε βιταμίνες A και C, τα αντιοξειδωτικά που περιέχει εξουδετερώνουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, κρατώντας τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες μακριά.

2. Κόκκινες πιπεριές: Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στο μέγιστο όσον αφορά την αντιγήρανση. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (που είναι καλή για την παραγωγή κολλαγόνου), περιέχουν και καροτενοειδή, τα οποία έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

3. Παπάγια: Περιέχει ποικιλία αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων που μπορούν να βελτιώσουν την ελαστικότητα του δέρματος και να ελαχιστοποιήσουν την εμφάνιση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων.

4. Μπρόκολο: Είναι ένα αντιφλεγμονώδες και αντιγηραντικό λαχανικό, πλούσιο σε βιταμίνες C και K, ποικιλία αντιοξειδωτικών, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, λουτεΐνη και ασβέστιο. Το σώμα σας χρειάζεται βιταμίνη C για την παραγωγή κολλαγόνου, της κύριας πρωτεΐνης στο δέρμα που του δίνει δύναμη και ελαστικότητα.

5. Σπανάκι: Είναι εξαιρετικά ενυδατικό και γεμάτο με αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην οξυγόνωση και την αναπλήρωση ολόκληρου του σώματος. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες A, C, E και K, μαγνήσιο, σίδηρο, λουτεΐνη, αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που ενισχύουν τις μεμβράνες του δέρματος, προστατεύουν από τον ήλιο και χαρίζουν λάμψη.

6. Αβοκάντο: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα που καταπολεμούν τις φλεγμονές και χαρίζουν λεία και ελαστική επιδερμίδα. Περιέχει επίσης μια ποικιλία βασικών θρεπτικών συστατικών που μπορούν να αποτρέψουν τις αρνητικές επιπτώσεις της γήρανσης.

7. Γλυκοπατάτες: Το πορτοκαλί χρώμα της γλυκοπατάτας προέρχεται από το αντιοξειδωτικό βήτα-καροτένιο, που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Αυτή συμβάλλει στην αποκατάσταση της ελαστικότητας του δέρματος, στην προώθηση της ανακύκλωσης των κυττάρων του και στην απαλή, νεανική επιδερμίδα.

8. Ρόδι: Με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και ποικιλία ισχυρών αντιοξειδωτικών, τα ρόδια μπορούν να προστατεύσουν το σώμα μας από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες και να μειώσουν τα επίπεδα φλεγμονής στο σύστημά μας.

koutridou.jpg

Ευχαριστούμε τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Σοφία Κουτρίδου για τις πληροφορίες.

Ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Εξειδίκευσης στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία (Μaster Practitioner Programme in Eating Disorders & Obesity) που τελείται από τον ΚΕΑΔΔ υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας NCFED και είναι κάτοχος του αντίστοιχου τίτλου. Είναι μέλος της Ένωσης Διατροφολόγων-Διαιτολόγων Ελλάδος.

Info: Εθνικής Αντίστασης 1, Διαβατά, τηλ.: 2314 040484, www.improveatbysofikoutridou.com

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024