fbpixel

Search icon
Search
Η Deb Haaland γράφει ιστορία στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ ως η πρώτη Ινδιάνα Υπουργός
LIFE & CAREER

Η Deb Haaland γράφει ιστορία στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ ως η πρώτη Ινδιάνα Υπουργός

Αναλαμβάνει το Υπουργείο Εσωτερικών, με στόχο να φέρει την αλλαγή


Η Deb Haaland, μέλος της Laguna Pueblo του Νέου Μεξικού, κατάφερε να γίνει η πρώτη Ινδιάνα Υπουργός στην ιστορία της πολιτικής σκηνής της Αμερικής. Μόλις εχθές η Γερουσία ψήφισε τη Δημοκρατική Haaland με 51 ψήφους, με σκοπό να ηγηθεί του Υπουργείου Εσωτερικών. Πρόκειται για μια απόφαση, η οποία θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στις σημαντικές προσπάθειες της κυβέρνησης Biden για την καταπολέμηση της περιβαλλοντολογικής αλλαγής. 

Η επιλογή της σε αυτήν τη σπουδαία και ηγετική θέση είναι τόσο συμβολική, όσο και ιστορική. Είναι γεγονός, πως το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ έχει συμβάλλει στο παρελθόν στην καταπίεση ενάντια στους αυτόχθονες πληθυσμούς της Αμερικής. Καθώς, εκτός από τη διαχείριση των δημόσιων γαιών της χώρας, των απειλούμενων ειδών και των φυσικών πόρων, το συγκεκριμένο τμήμα είναι επίσης υπεύθυνο για τις σχέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και των φυλών ιθαγενών της Αμερικής.

deb-halland-ypoyrgos.jpg

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Haaland έγραψε ιστορία όμως. Πριν από τρία χρόνια, έγινε μια από τις δύο πρώτες γυναίκες ιθαγενών που εκλέχθηκαν στο Κογκρέσο. Ο διορισμός της από τον Πρόεδρο Biden να ηγηθεί του Υπουργείου Εσωτερικών γιορτάστηκε από διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις και νομοθέτες που δε δίστασαν να πουν πως η πρωτοβουλία αυτή είχε ήδη καθυστερήσει. Ωστόσο, η απόφαση αντιμετωπίστηκε πιο ψυχρά από την αντιπολίτευση και συγκεκριμένα τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι χαρακτήρισαν τη στάση της νέας Υπουργού για διάφορα περιβαλλοντολογικά θέματα ως ακραία. «Ανησυχώ βαθιά με την υποστήριξη του Κογκρέσου σε πολλά ριζοσπαστικά ζητήματα που θα πλήξουν τη Μοντάνα, τον τρόπο ζωής μας, τις δουλειές μας και την αγροτική Αμερική», δήλωσε ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών, Steve Daines της Μοντάνα.

Ως βουλευτής του Κογκρέσου, η Haaland ασκούσε συχνά κριτική στην κυβέρνηση Trump και υποστήριζε ότι έπρεπε να τεθούν αυστηρά όρια στην ανάπτυξη των ορυκτών καυσίμων σε δημόσια εδάφη. Ήταν επίσης μία από τους πρώτους νομοθέτες που υποστήριξαν την Πράσινη Νέα Συμφωνία, η οποία απαιτεί άμεση δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της οικονομικής ανισότητας.

Από την άλλη μεριά, ο Biden δεν έχει υποστηρίξει τη συγκεκριμένη Συμφωνία, ενώ έχει υιοθετήσει μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση για την ανάπτυξη ορυκτών καυσίμων σε δημόσια εδάφη -πράγμα που η Haaland δηλώνει πως σέβεται απόλυτα. Μάλιστα, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έθεσε μια προσωρινή παύση στις νέες μισθώσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ομοσπονδιακά εδάφη, ενώ η κυβέρνησή του επανεξετάζει το ευρύτερο πρόγραμμα ομοσπονδιακών μισθώσεων.

1-btg0U.png

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ορυκτή ενέργεια παίζει και θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στην Αμερική για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε η Haaland. Ενώ, χαρακτήρισε την κλιματική κρίση ως την «πρόκληση της ζωής μας».

Ο Biden άλλωστε έχει δεσμευτεί να καταστήσει την Αμερική carbon neutral έως το 2050, μια προσπάθεια που απαιτεί μαζικές αλλαγές στους τομείς της βιομηχανίας, των μεταφορών και της ηλεκτρικής ενέργειας.