fbpixel

Search icon
Search
Η μέθοδος αποταμίευσης που υπόσχεται συνταξιοδότηση στα 40
LIFE & CAREER

Η μέθοδος αποταμίευσης που υπόσχεται συνταξιοδότηση στα 40

FIRE σημαίνει «οικονομική ανεξαρτησία, πρόωρη συνταξιοδότηση»


Με την τρέχουσα κρίση του κόστους ζωής σε εξέλιξη, πολλοί αρχίζουν να συλλογίζονται σοβαρά και πιο μακροπρόθεσμα τα οικονομικά τους ζητήματα. Σε αυτή την περίπτωση, το κίνημα FIRE - και η προοπτική συνταξιοδότησης με οικονομική ασφάλεια στο εγγύς μέλλον - αποτελεί σίγουρα ελκυστική μέθοδο για πολλούς. Κάτι ακόμη πιο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται για κάτι εύκολο. Ο στόχος του κινήματος FIRE -που σημαίνει «οικονομική ανεξαρτησία, πρόωρη συνταξιοδότηση» - είναι να αποταμιεύουμε όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, να ξοδεύουμε όσο το δυνατόν λιγότερα και να επενδύουμε με σύνεση, προκειμένου να επιτύχουμε την πρόωρη συνταξιοδότηση.

Η μέθοδος χρονολογείται από τη δεκαετία του '90 και το best-seller βιβλίο «Your Money Or Your Life» των Vicki Robin και Joe Dominguez. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι πρέπει να στοχεύουμε σε μια μακρά, ευτυχισμένη και ικανοποιητική συνταξιοδότηση - αντί να δουλεύουμε μέχρι τα 60 μας ώστε να συνεχίσουμε να βγάζουμε περισσότερα χρήματα. Ένα από τα πιο δημοφιλή αποσπάσματα του βιβλίου, σύμφωνα με το Amazon, είναι το εξής: «Η ατελείωτη επιθυμία είναι μία από τις παγίδες της ανθρώπινης φύσης και ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να θεραπεύσετε αν θέλετε να προχωρήσετε πιο γρήγορα».

Όπως είναι αναμενόμενο, ένα από τα βασικά στοιχεία του κινήματος FIRE είναι να ζει κανείς λιτά, διατηρώντας τα έξοδα όσο το δυνατόν χαμηλότερα. Πέρα από τις θυσίες στο lifestyle, αυτό είναι ένα ακόμη πιο δύσκολο εγχείρημα, λαμβάνοντας υπόψη το σημερινό κόστος ζωής. Ωστόσο, το κίνημα FIRE αποδεικνύεται δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν τα οφέλη της ακραίας αποταμίευσης προκειμένου να αποκομίσουν τα οφέλη αργότερα.

Τι ακριβώς είναι το FIRE Movement και πώς μπορείτε να το δοκιμάσετε μόνοι σας;

1. Τι είναι το FIRE;

«Η αποταμίευση FIRE είναι η πρακτική της επιθετικής αποταμίευσης και επένδυσης χρημάτων για την επίτευξη οικονομικής ανεξαρτησίας και την πρόωρη συνταξιοδότηση (εξ ου και το ακρωνύμιο)», αναφέρει η Laura Howard στο Glamour UK, ειδική στα προσωπικά οικονομικά στο Forbes Advisor. «Περιλαμβάνει έναν συνδυασμό λιτότητας, έξυπνων επενδύσεων και προσεκτικού οικονομικού σχεδιασμού. Ο στόχος είναι να συσσωρεύσετε αρκετά περιουσιακά στοιχεία και παθητικές ροές εισοδήματος (που σας παρέχουν μετρητά ή περιουσιακά στοιχεία χωρίς τη συμβολή πολύ χρόνου ή οικονομικών επενδύσεων - για παράδειγμα μετοχές, αγορά ακινήτων προς ενοικίαση κ.λπ.) για να καλύψετε τα έξοδα διαβίωσης χωρίς να βασίζεστε σε μια παραδοσιακή εργασία. Το μοντέλο FIRE έχει σχεδιαστεί για να επιτύχετε μεγαλύτερη ευελιξία στις επιλογές ζωής και πιθανή πρόωρη συνταξιοδότηση».

shutterstock-410140204.jpg


2. Ποιες είναι μερικές από τις μεθόδους αποταμίευσης που σχετίζονται με το FIRE;

«Ορισμένες βασικές μέθοδοι της προσέγγισης FIRE περιλαμβάνουν τη διαβίωση κάτω από τις δυνατότητές σας, περικόπτοντας περιττές δαπάνες και υιοθετώντας έναν λιτό τρόπο ζωής, την επιδίωξη πρόσθετων πηγών εισοδήματος, προαγωγών ή "παράλληλων δραστηριοτήτων», τη διάθεση μεγάλου μέρους των αποταμιεύσεων σε επενδύσεις - όπως τα χαμηλού κόστους αμοιβαία κεφάλαια δείκτη, τα ακίνητα ή οι μετοχές που αποφέρουν μερίσματα - και την ελαχιστοποίηση της φορολογικής σας υποχρέωσης με τη χρήση φορολογικά ευνοϊκών λογαριασμών και στρατηγικών, όπως οι ISA (ατομικοί λογαριασμοί αποταμίευσης)", περιγράφει η Laura.

3. Είναι εφικτό να επιδιώξετε να συνταξιοδοτηθείτε στα 40 με τη μέθοδο FIRE;

Αυτό εξαρτάται πραγματικά - και χρειάζεται πολλή πειθαρχία. «Η συνταξιοδότηση στα 40 χρησιμοποιώντας τη μέθοδο FIRE είναι σίγουρα εφικτή για κάποιους, αλλά η επιτυχία εξαρτάται από παράγοντες όπως το εισόδημα, τα έξοδα, το ποσοστό αποταμίευσης και οι αποδόσεις των επενδύσεων. Και φυσικά, όσο νωρίτερα ξεκινήσετε, τόσο πιο ρεαλιστικό γίνεται». Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσετε πόσα ακριβώς χρήματα πρέπει να αποταμιεύσετε. Με λίγα λόγια, εάν συνταξιοδοτηθείτε στα 40, θα πρέπει να προετοιμαστείτε για 40 έως 50 χρόνια συνταξιοδότησης!

Ο James Norton, επικεφαλής των χρηματοοικονομικών σχεδιαστών στην εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων Vanguard, προσθέτει: «Πολλοί επενδυτές FIRE ακολουθούν παραδοσιακά τον κανόνα του 4% (ή 25x εισόδημα) για να υπολογίσουν πόσα θα πρέπει να συγκεντρώσουν για μια πρόωρη συνταξιοδότηση. Αν και πρόκειται για μια γενικά χρήσιμη κατευθυντήρια αρχή, ο κανόνας αυτός βασίζεται στην πραγματικότητα σε υπολογισμούς που έγιναν τη δεκαετία του 1990, υποθέτοντας μια συνταξιοδότηση 20-30 ετών. Οι επενδυτές FIRE που στοχεύουν να συνταξιοδοτηθούν στα 40 θα μπορούσαν να βλέπουν μια συνταξιοδότηση 50 ετών και άνω, πράγμα που σημαίνει ότι ο κανόνας του 4% είναι πιθανό να τους οδηγήσει στο να ξεμείνουν από μετρητά πολύ σύντομα. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας - σύμφωνα με τον κανόνα του 4%, αν συνταξιοδοτηθείτε στα 50, έχετε μόνο 48% πιθανότητα να μην ξεμείνετε από χρήματα μέχρι την ηλικία των 90 ετών, και λιγότερο από 36% αν συνταξιοδοτηθείτε στα 40. Αν συνυπολογίσετε το αυξανόμενο κόστος ζωής και τον ανατοκισμό των επενδυτικών αμοιβών και εξόδων, το ποσοστό αυτό μειώνεται ακόμη περισσότερο».

Το κλειδί είναι να βρείτε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της απόλαυσης της ζωής σήμερα και της προετοιμασίας για ένα άνετο μέλλον.

4. Ποια είναι τα μειονεκτήματα της μεθόδου FIRE;

Οι θυσίες. Αυτή η μέθοδος αποταμίευσης δεν είναι για τους λιπόψυχους. «Οι θυσίες στον τρόπο ζωής είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για πολλούς. Το να ζείτε λιτά σημαίνει πάντα ότι αποφεύγετε τις πολυτέλειες και τις πολύτιμες εμπειρίες, όπως οι διακοπές και οι γιορτές.

Οι κίνδυνοι. Όπως με κάθε μορφή αποταμίευσης ή επένδυσης, υπάρχουν επίσης κίνδυνοι της αγοράς που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Οι αποδόσεις δεν είναι εγγυημένες και ενδέχεται να είναι ευμετάβλητες. Πρέπει να βλέπετε το FIRE ως μια μακροπρόθεσμη στρατηγική και να είστε άνετοι με το γεγονός ότι η αξία των επενδύσεών σας μπορεί να παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις.

Απροσδόκητα γεγονότα. Επιπλέον, τα σχέδια μπορεί να αποτύχουν και απροσδόκητα γεγονότα της ζωής ή αλλαγές στα έξοδα να διαταράξουν τα σχέδια FIRE σας.

Η πιθανή απομόνωση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ίσως το μεγαλύτερο μειονέκτημα να είναι το συναισθηματικό. "Η επιδίωξη του FIRE μπορεί να σας απομονώσει, καθώς μπορεί να απαιτήσει να θυσιάσετε τις σχέσεις σας με φίλους ή την οικογένεια, αν οι στόχοι σας δεν ταυτίζονται με τους δικούς τους.»

shutterstock-763665283.jpg


5. Είναι το FIRE εφικτό για όλους;

Η Laura τονίζει: «Το FIRE μπορεί να μην είναι εφικτό για όλους, ανάλογα με τις ατομικές συνθήκες. Αλλά η επιδίωξη της οικονομικής σταθερότητας και του πλούτου δεν απαιτεί να επιλέγετε εντελώς ή καθόλου αυτή τη μέθοδο.»

6. Πώς να ξεκινήσετε με τη μέθοδο εξοικονόμησης FIRE

Ξεκινήστε θέτοντας σαφείς στόχους αποταμίευσης και επενδύσεων, με ρεαλιστικές προσδοκίες. «Το να ξοδεύετε όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα και ταυτόχρονα να αποταμιεύετε επιθετικά απαιτεί μια εξαιρετικά πειθαρχημένη προσέγγιση και μπορεί να συνεπάγεται κάποιες δύσκολες θυσίες στον τρόπο ζωής», λέει ο James. «Το να καθίσετε και να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους αποταμίευσης και επενδύσεων είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα για τους ανθρώπους που θέλουν να επιτύχουν το όνειρο της πρόωρης συνταξιοδότησης. Δεδομένου ότι ζούμε πλέον περισσότερο κατά μέσο όρο, οι στόχοι συνταξιοδότησής σας θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την πραγματικότητα των προβλεπόμενων 50 (ή και περισσότερων) ετών σε αναλήψεις, καθώς και τις υποθέσεις για τον πληθωρισμό καθ' όλη τη διάρκεια αυτού του χρόνου.»

Αναρωτηθείτε: αξίζει τον κόπο; «Εξετάστε τους πιθανούς κινδύνους και τις αβεβαιότητες που ενέχονται και ποια είναι η όρεξή σας γι' αυτούς", υπογραμμίζει η Laura. "Το FIRE μπορεί να λειτουργήσει, αλλά όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα, δεν είναι για όλους, οπότε αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε αν θα εμπλουτίσει τη ζωή που θέλετε ή θα την αδειάσει.»

Και τέλος, σκεφτείτε λίγο τους προσωπικούς σας στόχους. Προτού δοκιμάσετε το FIRE, σκεφτείτε τους οικονομικούς σας στόχους και τις προτεραιότητές σας. Θέλετε να συνταξιοδοτηθείτε νωρίς για να ακολουθήσετε χόμπι ή έναν διαφορετικό τρόπο ζωής; Είναι η πρόωρη συνταξιοδότηση ο μόνος τρόπος για να το κάνετε αυτό; Επίσης, σκεφτείτε την προθυμία σας να κάνετε προσαρμογές στον τρόπο ζωής σας, γνωρίζοντας ότι αυτές μπορεί να είναι μακροπρόθεσμες, και βεβαιωθείτε ότι αισθάνεστε άνετα με τον χρόνο και την προσπάθεια που απαιτείται για τον οικονομικό προγραμματισμό και τις επενδύσεις.