fbpixel

Search icon
Search
Όσα σχεδιάζουν τα brands του design, της μόδας και της γαστρονομίας για την outdoor σφαίρα της ζωής μας
MAGAZINE

Όσα σχεδιάζουν τα brands του design, της μόδας και της γαστρονομίας για την outdoor σφαίρα της ζωής μας

Από outdoor dinners έως μοναδικές fashion καμπάνιες έξω στη φύση


Ένα θετικό με τις συνθήκες των προηγούμενων ετών ήταν ότι οδήγησαν σε μια ιδιαίτερη εκτίμηση και αγάπη προς τους εξωτερικούς χώρους των σπιτιών, κατευθύνοντας στην επέκταση της αισθητικής… προς τα έξω. Με περίσσιο πάθος, οι καλύτεροι του design και της αρχιτεκτονικής σχεδιάζουν πλέον εξαιρετικές επιλογές για την outdoor σφαίρα της ζωής μας.

The Exteriorism is True

Από την ημέρα κιόλας της επιστροφής μας στους ρυθμούς που είχαμε συνηθίσει να απολαμβάνουμε, αλλά και κάθε στιγμή από εδώ και στο εξής, το living space μας ανήκει έξω! Έτσι, οι κήποι ή οι βεράντες του σπιτιού δεν προορίζονται πια μόνο για οικογενειακά τραπέζια και συναντήσεις με φίλους, αλλά φιλοξενούν και μια σειρά από άλλες δραστηριότητες. Με το work-from-home να έχει πλέον καθιερωθεί, η σημερινή νέα γενιά «θολώνει» τα όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος και αγκαλιάζει την έξω ζωή, ενώ τα exteriors έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική στον κόσμο του design. Βασικά σημεία μιας κατοικίας, όπως το γραφείο ή η κουζίνα, μεταφέρονται έξω, η πολυτέλεια «ντύνει» εξαιρετικά outdoor concepts, και 360° exterior εμπειρίες που όλοι λατρεύουν κάνουν την καθημερινότητα γιορτή!

est-living-paola-lenti-bistro-parasol-04.jpg
Σχέδιο ομπρέλας “Bistro”, Paola Lenti

Σε γενικότερες γραμμές, η σύνδεση με τη φύση είναι μια καταπληκτική, χαλαρωτική εμπειρία. Η Paola Lenti (Δελούδης) δημιουργεί σε αυτό το κομμάτι καλύτερα από τον καθένα. Το βραβευμένο σχέδιο Bistrò στις ομπρέλες είναι ένα από τα ιδιαίτερα ξεχωριστά κομμάτια της, αφού αποτελεί το ιδανικό συμπλήρωμα για τα πιο παιχνιδιάρικα σκηνικά. 

9010-designboom-fullsize-02.jpg
Φωτιστικό εξωτερικού χώρου Oolite, 9010novantadieci

Εξίσου καινοτόμο, το brand 9010novantadieci «καλλιεργεί» μια σειρά από οργανικά, μινιμαλιστικά φωτιστικά σε εξωτερικούς χώρους, την οποία έχει ονομάσει Oolite. Τα σώματα γιορτάζουν τη φύση, χάρη στη μορφή τους που θυμίζει μανιτάρι. Όταν είναι απενεργοποιημένα, σέβονται το περιβάλλον και μοιάζουν σαν να γίνονται «ένα» με τη φύση. 

327559030-731592705258227-8328467512011367104-n.jpg
“Magna Graecia” Collection, Seletti

Μια άλλη συλλογή που ξεχωρίζει στα exteriors είναι η “Magna Graecia”, την οποία παρουσίασε ο καλαβριανός designer Antonio Aricò - μια οικογένεια outdoor αντικειμένων από τερακότα που δημιούργησε για τη Seletti. Λαμβάνοντας υφολογικά στοιχεία από τις αρχαίες ελληνικές αποικίες της νότιας Ιταλίας, η σειρά περιλαμβάνει γνωστά μοτίβα από δωρικούς και ιωνικούς κίονες, κυματοειδή σχέδια και ιδιόρρυθμες προτομές. Με σκοπό να εισβάλουν σε βεράντες και κήπους, τα έργα μεταφράζουν την παραδοσιακή Τέχνη του ιταλικού Νότου μέσα από έναν χιουμοριστικό και σύγχρονο φακό - ένα κοινό θέμα στο σύνολο της δουλειάς του designer.

Ακόμη, η “A'mare, the Edra outdoor collection” του Jacopo Foggini κατασκευάζεται με ραβδιά από καθαρό πολυανθρακικό, που φτιάχνονται στο χέρι. Η θάλασσα και το νερό, με τις εκπληκτικές αντανακλάσεις τους, γίνονται οι πρωταγωνιστές του ζωτικού χώρου μέσα από αυτά τα έπιπλα που δημιουργούν φιλόξενα τοπία χαλάρωσης. Η διαφάνεια και η ανάκλαση του υλικού είναι τα κύρια χαρακτηριστικά τους, καθώς, όταν βυθιστούν στο νερό, εξαφανίζονται, ενώ, εάν λουστούν από το φως, ξετυλίγουν ατελείωτες αποχρώσεις.

c-seed-tv-201-mustique-1351-1-65aac87769932c0c55eb394f514d9e68.jpg
MicroLed τηλεόραση εξωτερικού χώρου, C Seed

Πέρα από τη διακόσμηση όμως, εξωτερικά επικρατούν και οι εμπειρίες. Καθώς, λοιπόν, διασκέδαση και καθαρός αέρας πάνε μαζί, τα σαλόνια επεκτείνονται απρόσκοπτα από μέσα προς τα έξω και η τεχνολογία μεταμορφώνει τη ζωή στους εξωτερικούς χώρους. Με ηχεία Bluetooth και συνδέσεις Wi-Fi, η άνεση είναι βέβαιη. Όσον αφορά στις προβολές, η C Seed είναι αυτή που άλλαξε τον ρου της εξέλιξης της τηλεόρασης με την αναδιπλωμένη αδιάβροχη γιγαντοοθόνη που εφηύρε. Το έδαφος ανοίγει και μία στήλη με οθόνη MicroLED, πλάτους πέντε μέτρων, υψώνεται όσο το επίπεδο του πρώτου ορόφου. Για μια συγκέντρωση για μπάρμπεκιου και ματς κάτω από τον ήλιο ή για ταινίες με φόντο τα αστέρια, η υπαίθρια ψυχαγωγία αποκτά το νόημα που της αξίζει. Το νέο μοντέλο της εταιρίας, μάλιστα, έρχεται σε συνεργασία με την Porsche Design, εξασφαλίζοντας και την πολυτέλεια.

arch2o-10-impressive-outdoor-kitchen-design-ideas-10-key-tips.jpg
Outdoor κουζίνα, Courtesy of Barazza

Μια ξεχωριστή και τελευταία πρόταση είναι και οι υπαίθριες κουζίνες, οι οποίες σήμερα έχουν αλλάξει κατά πολύ ως προς το στιλ και τον σκοπό τους. Είναι εξοπλισμένες με ξυλόφουρνους, εξωτερικά τζάκια, καθίσματα σε ύψος μπαρ και άλλα. Οι οικογένειες επιδιώκουν να προετοιμάζουν όλα τα γεύματά τους πια έξω και η πρωτότυπη σχεδίαση είναι αυτή που δημιουργεί τη διάθεση.


Next in… outdoor

Η φύση αποτελούσε ανέκαθεν πηγή έμπνευσης για τους ανθρώπους της μόδας. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα outdoor σκηνικά έχουν φιλοξενήσει ξεχωριστά catwalks, αλλά και που συλλογές με αναφορά στο περιβάλλον έχουν μείνει αξέχαστες - κάτι το οποίο φυσικά θα συνεχίζεται όσο η ομορφιά του κόσμου θα μας περιβάλλει.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει το περσινό show του Jacquemus στη Χαβάη ή το ονειρεμένο σκηνικό που επέλεξε με τις μοβ λεβάντες στην Προβηγκία, ανάμεσα στις οποίες περπατούσαν τα μοντέλα; Όλοι οι fashion lovers θυμούνται την SS ’21 συλλογή του οίκου Kenzo, ο οποίος αναζητούσε μέσα από τη φύση την αισιοδοξία για το μέλλον. Τα παραπάνω, μαζί με την gorpcore τάση που έχει επικρατήσει -αναφέρεται στο γεγονός ότι όλο και περισσότερα ρούχα πεζοπορίας επιλέγονται από τους street stylers-, αποτελούν μόνο ένα μικρό δείγμα γραφής για την άρρηκτη σχέση που έχει ο κόσμος της μόδας με τη φύση. Αυτή η σύνδεση συνεχίζεται και φέτος, με τους διάσημους οίκους να επιλέγουν ιδιαίτερα εξωτερικά περιβάλλοντα για να αναδείξουν τις collections τους.

screen-shot-2023-04-03-at-50304-pm.jpg
Louis Vuitton, “Surf On The Beach”

Η Louis Vuitton, εξαπλώνοντας την κυριαρχία της, δημιουργεί και outdoor accessories, για τα οποία αντλεί έμπνευση από τη φύση και τη ζωή σ’ αυτήν. Χαρακτηριστική είναι η συνεργασία της με τον multimedia artist Alex Israel για τη σχεδίαση μιας αποκλειστικής συλλεκτικής σανίδας του surf. Με το σχέδιό της να αναπαριστά ένα καλιφορνέζικο ηλιοβασίλεμα, οι χρωματικοί συνδυασμοί της είναι ονειρεμένοι για την παραλία. Μια ξεχωριστή κατασκευή, από fiberglass με ξύλινη βάση.

dior-men-summer-2023-campaign-by-rafael-pavarotti-00007.jpg
Dior by Mystery Ranch, SS ’23

Βασισμένο στο αίσθημα ελευθερίας που αποπνέει το φυσικό περιβάλλον, το SS ’23 show του Dior για την αντρική συλλογή παρουσίασε άφθονα μοτίβα λουλουδιών, fleece μπουφάν και αρκετά καπέλα για τον ήλιο, αλλά και μια μικρή συλλογή από τσάντες σε συνεργασία με τη Mystery Ranch, ένα brand γνωστό για τα backpacks που δημιουργεί για πυροσβέστες και στρατιώτες. Αν και οι τσάντες αυτές είναι κατάλληλες για ακραίες καιρικές συνθήκες, γίνονται πλέον περισσότερο δημοφιλείς και στα αστικά κέντρα, καθώς η πεζοπορία και το outdoor aesthetics αποτελούν τις μεγαλύτερες τάσεις.

68748e856d24581b884cda99863f1f4e.jpg
Vilebrequin, “Vilebrequin La Plage & L’ Ondine”, Cannes

Με το καλοκαίρι να αποτελεί το DNA του, ο Vilebrequin ετοιμάζεται φέτος να παρουσιάσει ένα beach club στις Κάννες, το οποίο θα ακούει στο όνομα “Vilebrequin La Plage”, και θα αποτελέσει τον νέο απόλυτο κοσμοπολίτικο προορισμό στη Γαλλική Ριβιέρα. Καταλαμβάνοντας τη L'Ondine, μια ιδιωτική παραλία που εδώ και καιρό επισκέπτονται οι A-listers, η οποία βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη διάσημη λεωφόρο La Croisette, το brand ανέθεσε στον γάλλο σχεδιαστή εσωτερικών χώρων Vincent Darré να δημιουργήσει ένα «παραθαλάσσιο καταφύγιο» με το πολύχρωμο στιλ που το χαρακτηρίζει, στο οποίο θα μπορεί κανείς να βρει και όλα τα beach accessories που χρειάζεται.

20230327-98np6afh7sexuw-m.jpg
Celine “La Collection Tennis” Summer 2023

Ακόμη ένας οίκος που μας ταξιδεύει στη Γαλλική Ριβιέρα, και πιο συγκεκριμένα στο Saint-Tropez, είναι η Celine. Για το καλοκαίρι του 2023, ανακοίνωσε τη νέα tennis line της, η οποία αποτελείται από ανοιξιάτικα ρούχα, sneakers και αξεσουάρ του διάσημου αθλήματος. 

1909550.jpg
Kendall Jenner for Gorpcore

Τέλος, δε γίνεται να μην αναφέρουμε την ξεχωριστή φωτογράφιση της Kendall Jenner για το ορειβατικό brand Gorpcore, που υπενθυμίζει ότι η φύση μπορεί να είναι απόλυτα… sexy.


Dinners outside forever

Η γαστρονομία έχει άλλη γεύση όταν συνοδεύεται από ένα υπέροχο τοπίο. Τα outdoor εστιατόρια στον κόσμο μάς περιμένουν για να μας προσφέρουν μία αξέχαστη εμπειρία, που θα οδηγήσει στην «έκρηξη» όλων των αισθήσεων.

36-s-le-sirenuse-brechenmacher-baumann-yatzer.jpg
La Sponda, Positano

Πρώτος σταθμός, το κοσμοπολίτικο Positano και το ξενοδοχείο Le Sirenuse, που μαγνητίζει τα βλέμματα από την αρχή, λόγω του έντονου κόκκινου χρώματός του. Στο εσωτερικό του, θα συναντήσετε το εστιατόριο La Sponda, όπου αμέσως θα νιώσετε σαν να βρίσκεστε σ’ ένα γραφικό ιταλικό κινηματογραφικό σκηνικό. Όποια ώρα κι αν το επισκεφθείτε, η αξεπέραστη θέα που προσφέρει θα το αναδείξει στην πιο ιδιαίτερη υπαίθρια γαστρονομική εμπειρία της ζωής σας. Το εστιατόριο αυτό, απόλυτα συνδεδεμένο με το τοπίο που απολαμβάνει, παινεύεται ως «ένα γαστρονομικό ερωτικό γράμμα στη Νάπολη, τον Βεζούβιο και την ακτή Αμάλφι».

botrinis-mykonos.jpg
Botrini’s, Katikies Μύκονος

Περνώντας στην υπέροχη χώρα μας, που φημίζεται για τα μοναδικά και άκρως προσεγμένα εστιατόριά της, κατευθυνόμαστε στη Μύκονο, η οποία έχει κερδίσει δικαίως τις εντυπώσεις για τις εξεζητημένες γαστρονομικές επιλογές που προσφέρει σε ανοιχτό περιβάλλον. Φέτος, μετά την επιτυχία του εστιατορίου του αναγνωρισμένου σεφ Έκτορα Μποτρίνι, που φιλοξενείται στο Katikies Santorini, ήρθε η στιγμή το Νησί των Ανέμων να αποκτήσει το δικό του Botrini’s. Με θέα την παραλία του Αγίου Ιωάννη, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία αυτό το καλοκαίρι να απολαύσουν τη γαστρονομική του εμπειρία, θαυμάζοντας στο έπακρο την αιγαιοπελαγίτικη ομορφιά.

activitie4-rock.jpg
Τhe Rock Restaurant, Zanzibar

Σε ένα άλλο μέρος με καταγάλανα νερά, νοτιότερα της Γης, και συγκεκριμένα στη Ζανζιβάρη, μπορεί κανείς να συναντήσει ένα από τα πιο εντυπωσιακά outdoor εστιατόρια του κόσμου. Σαν επίγειος παράδεισος, το The Rock Restaurant βρίσκεται στη μέση του Ινδικού ωκεανού, στην κορυφή ενός τεράστιου βράχου, κρύβοντας την αφρικανική πολυτέλεια στην καρδιά του και προσφέροντας την καλύτερη γαστρονομική εμπειρία της περιοχής. Μία άλλη εστιατοριακή βάση σε τοποθεσία που «κόβει» την ανάσα βρίσκεται στη Βολιβία και ακούει στο όνομα Gustu Kachi Uyuni Salt Flats. Σ’ ένα μαγευτικό τοπίο με αλυκές, το εστιατόριο χρησιμοποιεί κατά βάση παραδοσιακά βολιβιανά υλικά, δίνοντας έμφαση στην παρουσίαση αυθεντικών γεύσεων από αυτήν τη μοναδική περιοχή με το μεγάλο υψόμετρο, την οποία μπορείτε να χαρείτε έξω «στο πιάτο».

5d966e812d44726b8ece8604-lounge-ext-01.jpg
Gustu Kachi Uyuni Salt Flats, Boλιβία

Και ποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι μέσα σ’ ένα κτίριο καλυμμένο με λάσπη θα βρισκόταν ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου; Κι όμως, το Junya Ishigami είναι «κρυμμένο» μέσα σε μία ανοιχτή κατασκευή του ομώνυμου αρχιτέκτονα στην Ιαπωνία, για να γιορτάσει το δώρο της μακροζωίας μαζί με τους επισκέπτες του.

294059305-1713025019073065-3740767599696287715-n.jpg
Gro Spiseri, Δανία

Αυτό το γαστρονομικό υπαίθριο ταξίδι μας καταλήγει στα βόρεια και στο concept restaurant Gro Spiseri στη Δανία. Αποτελείται από μια μικρή ομάδα σεφ οι οποίοι αγαπούν να δημιουργούν μια ανεπίσημη εμπειρία φαγητού, βασισμένη στη βιολογική παραγωγή. Ένα μεγάλο τραπέζι 25 ατόμων, κοινόχρηστα πιάτα και περιβάλλον που μοιάζει με θερμοκήπιο, είναι μερικά από τα στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει.

ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ ΣΙΜΙΤΖΙΔΟΥ

Kεντρική φωτογραφία: Junya Ishigami restaurant, Ιαπωνία 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ MAIOY 2023