fbpixel

Search icon
Search
Η καλλιτεχνική διευθύντρια της Chanel Virginie Viard αποχωρεί
FASHION NEWS

Η καλλιτεχνική διευθύντρια της Chanel Virginie Viard αποχωρεί

Ο οίκος δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τον επόμενο δημιουργικό διευθυντή του


Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες στον οίκο και πέντε χρόνια ως δημιουργική διευθύντρια, η Virginie Viard αποχωρεί από τη Chanel. Η είδηση έρχεται σε μια πολυάσχολη περίοδο: λίγες μόλις εβδομάδες μετά την επίδειξη Cruise 2025 του γαλλικού οίκου μόδας στη Μασσαλία και λίγες εβδομάδες πριν από την επίδειξη Haute Couture του Φθινοπώρου 2024 στο Παρίσι.

Εκτός αυτού, η είδηση έρχεται μετά την ανακοίνωση της Chanel για έσοδα ρεκόρ το 2023. Τον Μάιο, αναφέρθηκε ότι οι πωλήσεις ανήλθαν σε 19,7 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, αυξημένες κατά 16%, με διψήφια αύξηση σε όλες τις κατηγορίες.

«Είναι μια απόδειξη της επιθυμητότητας των δημιουργιών της Chanel και της διαρκούς επένδυσης που έχουμε κάνει στο εμπορικό μας σήμα για τη δημιουργία της απόλυτης εμπειρίας πολυτέλειας για τους πελάτες μας και για την υποστήριξη των ανθρώπων μας ώστε να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν», δήλωσε η παγκόσμια διευθύνουσα σύμβουλος Leena Nair Nair σε συνέντευξή της στο WWD.

virginie.jpg

Πριν κάποιες ώρες, λοιπόν, ο οίκος Chanel ανακοίνωσε ότι η Virginie Viard θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά της ως καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου. Κατείχε τη θέση αυτή τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά εργάζεται για τον οίκο Chanel εδώ και τρεις δεκαετίες. Η Viard ήταν περισσότερο γνωστή ως η πιο στενή έμπιστη σχεδιαστής του Karl Lagerfeld και το νούμερο δύο του μέχρι που ανέλαβε τα δημιουργικά ηνία του οίκου μετά τον θάνατό του το 2016. Σε ανακοίνωσή της η Chanel αναφέρει ότι «επιβεβαιώνει την αποχώρηση της Virginie Viard μετά από μια πλούσια συνεργασία πέντε ετών ως καλλιτεχνική διευθύντρια των συλλογών μόδας, κατά τη διάρκεια της οποίας κατάφερε να ανανεώσει τους κώδικες του οίκου, σεβόμενη τη δημιουργική κληρονομιά της Chanel, και σχεδόν τριάντα χρόνια στον οίκο». Η ομάδα Chanel ευχαρίστησε επίσης τη Viard «για την αξιοσημείωτη συμβολή της στη μόδα, τη δημιουργικότητα και τη ζωτικότητα του οίκου Chanel». Ανέφεραν ότι σύντομα θα ανακοινωθεί ένας νέος δημιουργικός οργανισμός.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως καλλιτεχνική διευθύντρια, η Viard εργάστηκε για να συνεχίσει τη σχεδιαστική κληρονομιά του Lagerfeld, ενώ παράλληλα εισήγαγε τη νεανική της προσέγγιση, παρουσιάζοντας σχέδια που απευθύνονταν σε μια νέα γενιά πελατών της Chanel με απαιτητικό μάτι και προτίμηση στα παιχνιδιάρικα αλλά ρεαλιστικά ρούχα. 

promo-vo1220-virginie-01-1.jpg
Κοιτάζοντας πίσω στις τρεις τελευταίες συλλογές της, που παρουσιάστηκαν στο Μάντσεστερ και στη Μασσαλία, και στο Παρίσι μέσω ενός θεατρικού, τεχνητού πεζόδρομου που είχε σκοπό να θυμίσει τη Ντωβίλ της Γαλλίας, είναι πλέον προφανές ότι μπορεί να αντιπροσώπευαν ένα είδος κύκνειου άσματος - όλες τους ήταν τοποθεσίες που είχαν ιδιαίτερη δημιουργική σημασία για τη Viard. Αυτά τα μέρη την ενέπνευσαν και την οδήγησαν στην παραγωγική της καριέρα στη Chanel. Οι φήμες για το ποιος θα την αντικαταστήσει ήδη οργιάζουν, με έναν σχεδιαστή, τον Hedi Slimane, να είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος. Θα είναι μια συναρπαστική νέα αρχή για τον οίκο Chanel, αλλά το τεράστιο ταλέντο και το όραμα της Viard για το μέλλον του οίκου θα μας λείψει. Η παρουσία μιας γυναίκας στο τιμόνι του οίκου Chanel πιθανότατα θα έκανε την ιδρύτρια του οίκου υπερήφανη. 

Στην υγειά της Viard, λοιπόν, σε όποιο χώρο της μόδας κατακτήσει στη συνέχεια.