fbpixel

Search icon
Search
Η ηθοποιός Αντιγόνη Κουλουκάκου επιβεβαιώνει ότι η ηλικία είναι ευλογία και η αναγέννηση μια εντελώς προσωπική υπόθεση
MAGAZINE

Η ηθοποιός Αντιγόνη Κουλουκάκου επιβεβαιώνει ότι η ηλικία είναι ευλογία και η αναγέννηση μια εντελώς προσωπική υπόθεση

H ίδια διανύει την πιο ευχάριστη περίοδο της ζωής της


Έπειτα από χρόνια στις διεθνείς πασαρέλες ως μοντέλο και αρκετά χρόνια στα πλατό της ιταλικής τηλεόρασης και του κινηματογράφου, η επιστροφή της στην Ελλάδα σηματοδότησε νέα ξεκινήματα. Η συζήτηση με την Αντιγόνη Κουλουκάκου μοιάζει με τον ορισμό που δίνει η ίδια για την ηλικία: ευλογία. Αυτό που μας εντυπωσιάζει είναι η αστραπιαία ταχύτητα με την οποία περνάει από τους διαφορετικούς ρόλους στη ζωή της και η γενναιοδωρία με την οποία αντιλαμβάνεται το πέρασμα του χρόνου και τη μητρότητα.

Είστε πάντα ο εαυτός σας ή έχετε νιώσει να εγκλωβίζεστε λόγω της δημόσιας εικόνας σας; 

Είμαι πάντα ο εαυτός μου, με όποιο τίμημα ή κόστος επιφέρει αυτό. Δεν εγκλωβίζομαι σε κουτάκια, γιατί δεν πιστεύω πως έχω άλλη εικόνα δημόσια και άλλη προσωπική. Ο ρόλος μου αρχίζει και τελειώνει στο γύρισμα, και θεωρώ πως αυτό είναι κατανοητό και από το κοινό που παθιάζεται και ίσως ακόμη και να ταυτίζεται με την Ιουλία στην παρούσα συνθήκη. Γενικότερα, πάντως, θεωρώ ότι οφείλουμε όλοι οι άνθρωποι να είμαστε αυθεντικοί και ειλικρινείς, πάνω από όλα με τον εαυτό μας, για να μπορούμε να είμαστε έτσι και με τον συνάνθρωπό μας. Οι εποχές που θεωρείτο πρέπον ή κατά κάποιον τρόπο υπήρχε διαχωρισμός μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής εικόνας και λόγου για μένα έχουν καλώς παρέλθει.

cover-health-photo.jpg
Kεντρική φωτογραφία: Μεταξωτό τοπ και cashmere παντελόνα, Falconeri | Πουκάμισο Jacquemus, Attica | Clogs Chloé, Kalogirou

Πιστεύετε ότι η ηλικία είναι μόνον ένας αριθμός;

Η ηλικία είναι εμπειρίες, μαθήματα, λάθη, εξέλιξη, αποτυχίες, επιτυχίες, χαρές, πένθη, σοφία, γνώση, ωριμότητα, συγχώρεση, κάθαρση, αγάπη, είναι τα πάντα. Ευλογημένοι όλοι όσοι μεγαλώνουμε. Είναι λες και κάθε φορά στα γενέθλιά μας αναγεννιόμαστε κι έχουμε μια ακόμη ευκαιρία να ζήσουμε ακόμη έναν χρόνο και να γινόμαστε καλύτεροι από τον προηγούμενο. Αυτές οι ευκαιρίες θέλεις να κρατήσουν όσο περισσότερο γίνεται. 

Είστε από τους ανθρώπους που λένε ανοιχτά την ηλικία τους; 

Είναι κάτι που σας φοβίζει; Και ναι και όχι, δε φοβάμαι. Απλώς παλιότερα στην Ελλάδα εμάς τους ηθοποιούς μάς έβαζαν σε κατηγορίες ηλικιακές με βάση την ημερομηνία γέννησης και όχι την υποκριτική ηλικία - στο εξωτερικό (υπόλοιπη Ευρώπη και ειδικά στην Αμερική) ήταν ήδη απαγορευτικό μόνο και μόνο να σε ρωτήσουν «πόσο χρονών είσαι» σε ένα κάστινγκ. Στα πρώτα μου βήματα, λοιπόν, την έκρυβα κι εγώ ή απέφευγα να λέω την αλήθεια. Ο χρόνος μού φέρεται καλά, κι εγώ τον σέβομαι πολύ. Αγαπώ τα σημάδια που αφήνει, φανερά και μη, και συνεχίζω να με ξαφνιάζω θετικά, να με ανακαλύπτω διαρκώς. Η ηλικία είναι ευλογία, θα έλεγα.

Υπάρχει κάτι που γενικά φοβάστε; 

Δυστυχώς όχι, παραμένω παράτολμη και με γοητεύει το άγνωστο. Φοβάμαι ότι δε φοβάμαι, εκτός από τα θρίλερ τα οποία δεν τα βλέπω ποτέ. Μου λένε ότι θα αλλάξει αυτό με τον ερχομό του παιδιού.

Το συναίσθημα, οι κοινωνικές επιταγές ή η ηλικία είναι παράγοντες που μετρούν για την απόφαση να γίνει κάποιος γονιός; 

Μόνο η αγάπη μετράει. Να νιώθεις αγάπη και να μπορείς να τη μοιραστείς απλόχερα με ανιδιοτέλεια. Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να θέλουν να το ζήσουν με τη μόνη προϋπόθεση για εμένα να είναι ικανοί να νιώσουν και να δώσουν αγάπη.

Το γεγονός ότι θα γίνετε μητέρα αλλάζει τη σχέση σας με τους γονείς σας και με τον εαυτό σας, κι αν ναι, πώς; 

Η μαμά μου ζει και είναι μια σούπερ γιαγιά με 6 εγγόνια και με καθοδόν το 7ο. Είμαστε δεμένη οικογένεια, πάντα ήμασταν, αλλά σαφώς οι θετικές αλλαγές που μου συμβαίνουν δημιουργούν ένα ακόμη πιο ζεστό κλίμα χαράς και συγκίνησης καθημερινά! Αυτά τα Χριστούγεννα ήταν τα καλύτερα της ζωής μου, μέχρι τώρα! Σε κατακλύζει ένα κλίμα ευφορίας διαρκώς, χωρίς λόγο και αιτία, βέβαια έχω μέσα μου τον σημαντικότερο λόγο, δώρο θα έλεγα. Αλλά δεν παύω να είμαι ένας άνθρωπος υπερκινητικός που δεν εφησυχάζει ποτέ και ξαφνικά απολαμβάνω αυτήν τη «στασιμότητα», την πλήρη ηρεμία περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, μου αρκεί να ακούω το μωρό όλη μέρα.

Φαντάζομαι ότι, επιλέγοντας αυτήν τη δουλειά, έχετε αποδεχτεί το ασταθές της πρόγραμμα. Πώς θα το συνδυάσετε με τη μητρότητα; 

Ρώτα με πάλι σε 6 μήνες και θα ξέρω να σου απαντήσω. Αλλά πιστεύω ότι συνδυάζονται, αυτό θέλω να πιστεύω, κι αυτό θα προσπαθήσω. Είμαι μια εργαζόμενη μαμά, όπως όλες οι μαμάδες που χρειάζεται να δουλέψουν για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτό.

dsc-1293a.jpg
Πλεκτή ζακέτα, Falconeri Μεταξωτό lingerie, Elegance

Πώς ορίζετε τη δική σας αντιγήρανση;

Ποια beauty routine ακολουθείτε; Με φροντίζω αρκετά, είμαι παιδί της κρέμας και του αντηλιακού, της μάσκας και του μασάζ! Απλώς δε βάφομαι ιδιαίτερα γιατί δεν το κατέχω, δεν μπορώ να με ζωγραφίσω, ούτε είμαι ικανή να φτιάξω τα μαλλιά μου, και επίσης μου αρέσει να μου τα περιποιούνται, χωρίς όμως υπερβολές. Επιβάλλεται ειδικό σαπούνι το βράδυ και ορός ή sleeping mask δύο φορές την εβδομάδα. Το πρωί χρησιμοποιώ καθαριστικό νερό με cotton pads, κρέμα ματιών και αντηλιακό! Και νούμερο ένα μυστικό είναι ο ύπνος, κοιμάμαι νωρίς, ξυπνάω νωρίς, δεν καπνίζω, δεν κάνω καταχρήσεις, εκτός από τις σοκολάτες στις οποίες έχω αδυναμία και δε θέλω να τις κόψω.

Διατροφή και εγκυμοσύνη: έχει αλλάξει κάτι στα διατροφικά σας πρότυπα; 

Οι τρεις πρώτοι μήνες ήταν πολλοί δύσκολοι -δε θέλω να αναφερθώ εκτενέστερα-, αλλά καθόρισαν και τη διατροφή μου μέχρι σήμερα. Τρώω πολλά φρούτα αλλά καθόλου ζάχαρη και θεωρώ μύθο τα κλισέ «έχω λιγούρες, τρέχουμε να τις ικανοποιήσουμε, ονειρεύομαι προφιτερόλ και μπακλαβάδες». Είναι σε φυσιολογικό πλαίσιο όλα. Αν έχω αυτό που θέλω, θα το φάω, αν όχι, θα φάω κάτι άλλο!

Τι σχέση έχει η Ιουλία Βρεττάκου με την Αντιγόνη Κουλουκάκου; 

Σε ποια σημεία ταυτίζεστε και σε ποια όχι; Καμιά. Θα κουραζόμουν να παίζω τον εαυτό μου, εξάλλου. Αλλά, όταν πλέον έχεις φτάσει αισίως στην 3η σεζόν και πας για 4η, βάζεις τις πινελιές σου στον χαρακτήρα του ρόλου σου. Δοκιμάζεις εκ του ασφαλούς, πειραματίζεσαι κι εκεί μπορεί να έφερα και λίγο από την Αντιγόνη στην Ιουλία. Αλλά καλύτερα όχι, θα ήταν άλλη σειρά και το σενάριο το υπογράφει η Βάνα Δημητρίου, όχι εγώ, άρα είναι δικό της παιδί, όχι δικό μου.

Είπατε ότι σκεφτόσασταν να τελειώσετε σε αυτήν τη σεζόν τη «Γη της Ελιάς», υπάρχουν κάποιες άλλες προτάσεις που ενδεχομένως θέλετε να εξετάσετε; Τι θα κρίνει την παραμονή σας στη σειρά; 

Ναι, αλήθεια είναι, γιατί θεωρούσα ότι θα ολοκληρωθεί η σειρά φέτος, με την 3η σεζόν. Θέλω να ολοκληρώνω τις δουλειές μου και τους χαρακτήρες που ενσαρκώνω. Η Ιουλία ακόμη δεν έχει φτάσει εκεί που της αξίζει. Εύχομαι να μη σας έχω κουράσει και να κάνετε υπομονή, γιατί το ταξίδι συνεχίζεται.

Πώς επιλέγετε τις δουλειές στις οποίες θα πείτε «ναι»; 

Από το ίδιο το πρότζεκτ και τους συνεργάτες και τους συντελεστές, αλλά βασικά ποιοι το πλαισιώνουν. Θέλω να δουλεύω με ανθρώπους που θαυμάζω και είναι καλά παιδιά με ήθος.

Είστε υπερκινητική, ψυχαναγκαστική και τελειομανής, όπως αναφέρατε σε πρόσφατη συνέντευξή σας. Ποια είναι η σχέση σας με την ψυχοθεραπεία;

Δεν έχω πάει σε κάποιον ειδικό, απλώς διαβάζω πολύ. Είμαι περίεργη, ανήσυχη και με ψάχνω όπως και με αμφισβητώ διαρκώς.

Στο «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» ο Tennessee Williams αναφέρεται στον κανιβαλισμό σε επίπεδο κυριολεκτικό αλλά και συμβολικό. Στον χώρο του θεάματος, που είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός, το έχετε δει να συμβαίνει; 

Συμβαίνει καθημερινά σε όλη την ανθρωπότητα, σε κάθε γωνιά της Γης. Δεν είναι ο χώρος του θεάματος επειδή είναι ανταγωνιστικός, είναι ο άνθρωπος και η ανθρώπινη φύση του που συγχέεται με τα ζωώδη ένστικτά του. Δε θα το αναλύσω περισσότερο, γιατί δε θέλω να είμαι μια φωνή αναπαραγωγής αυτών που συμβαίνουν, γιατί η λύση του προβλήματος είναι στην παιδεία, στην οικογένεια και χρειαζόμαστε τη βοήθεια του κράτους.

Κάνετε σχέδια; Και αν ναι, ποιος είναι ο επόμενος προορισμός που θέλετε να φτάσετε; 

Ονειρεύομαι και βάζω στόχους για τους οποίους δουλεύω πλέον πιο αθόρυβα, αλλά εξίσου πολύ. Δε θα σου πω τα μακρινά μου σχέδια αλλά τα άμεσα: να φέρω στον κόσμο ένα υγιές μωρό και να είμαι καλά για να μπορώ να το μεγαλώσω με αγάπη.

Credits

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΡΑΣΑΓΑΚΗ

STYLING ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΟΥΚΛΙΑΣ (D –TALES)

HAIR & MAKE UP ΕΛΕΝΑ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΙΔΟΥ (D –TALES)

Kεντρική φωτογραφία: Aριστερά: Μεταξωτό τοπ και cashmere παντελόνα, Falconeri | Πουκάμισο Jacquemus, Attica | Clogs Chloé, Kalogirou / Δεξιά: Πλεκτή ζακέτα, Falconeri Μεταξωτό lingerie, Elegance

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024