fbpixel

Search icon
Search
Η Έλενα Χατζηαλεξάνδρου μας επανασυστήνεται ως συγγραφέας μέσα από το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Το Φιλί του Θεού»
MAGAZINE

Η Έλενα Χατζηαλεξάνδρου μας επανασυστήνεται ως συγγραφέας μέσα από το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Το Φιλί του Θεού»

Έχοντας ήδη καταγράψει μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία στον χώρο των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών


Διαβάζοντας το βιογραφικό της διαπιστώνει κανείς με έκπληξη ότι το όνομά της βρίσκεται πίσω από μερικές από τις πλέον επιτυχημένες ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές! Ταινίες που όλοι αγαπήσαμε, όπως το “Safe Sex”, το «Ριζότο» και το «Ροζ Ολοταχώς», αλλά και παραγωγές που πραγματοποίησε με τη δική της εταιρία, όπως οι βραβευμένες ταινίες «Οξυγόνο» (Βραβείο Κριτικών Fipresci) και «Η χορωδία του Χαρίτωνα» (πρώτο Βραβείο Ποιότητας Παραγωγής στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και πρώτο Βραβείο στο Φεστιβάλ Αλεξάνδρειας). Με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) στο Ηνωμένο Βασίλειο και παρακολουθώντας στη συνέχεια μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Βασιλικό Κολλέγιο Τέχνης (Royal College of Art), στον τομέα των κινηματογραφικών παραγωγών, ανακάλυψε την κλίση της, δούλεψε σκληρά για πολλά χρόνια και διέπρεψε. 

Εύλογα αναρωτιέται κανείς, τι είναι αυτό που πρόσφατα την οδήγησε στο να θελήσει ν’ ανακαλύψει και το δημιουργικό μονοπάτι της συγγραφής;

Τι θα λέγατε ότι συνδέει τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά πλατό με τη συγγραφή βιβλίων; Η αφήγηση μιας ιστορίας έχει κοινή αφετηρία, είτε πρόκειται για σενάριο είτε για βιβλίο. Απλά το φορμάτ είναι διαφορετικό. Λατρεύω τις καλές ιστορίες, γιατί, όχι μόνο με ταξιδεύουν, αλλά ανέκαθεν με απορροφούσαν.

Μιλήστε μας λίγο για το πώς προέκυψε ως ιδέα το «Φιλί του Θεού». Γενικά μ’ έλκουν τα μυστήρια αλλά και ό,τι έχει να κάνει με επιστημονικές ανακαλύψεις και θεωρίες. Ειδήσεις που έχουν τέτοια θεματολογία με προκαλούν να τις διαβάσω, αλλά και να τις «ψάξω» διαδικτυακά λίγο περισσότερο. Έτσι, με τα χρόνια συγκέντρωσα πολλά τέτοια θέματα, που ομολογουμένως ερέθισαν τη φαντασία μου. Κάπως έτσι ξεκίνησα να το γράφω.

xatz-gfEVS.jpg

Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από τον τίτλο; Αρχικά, ήταν «Η αρχή», με την έννοια της εξουσίας. Όμως, η κυρία Λιβάνη, την άποψη της οποίας σέβομαι ιδιαιτέρως, θεώρησε ότι αυτός ο τίτλος ήταν πιο σωστός, αφού «Το φιλί του Θεού» μνημονεύεται και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης... Το βιβλίο είναι μια ιστορία μυστηρίου και περιπέτειας, μ’ έντονα στοιχεία κατασκοπευτικού θρίλερ. Πάντα μου άρεσε αυτό το genre. Θα έλεγα ότι μου «βγαίνει» εύκολα και το αγαπάω.

Μοιραστείτε μαζί μας μία πολύ όμορφη ανάμνηση που έχετε κρατήσει από τον καιρό της συγγραφής του. Βρίσκομαι περίπου στη μέση… βαθιά «χωμένη» στη ζωή των ηρώων μου και στα προβλήματά τους και πρέπει να σταματήσω να γράφω, για να πάω σε μια συνάντηση με φίλους. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, κι ενώ περνούσα υπέροχα, ένιωθα την ανάγκη να γυρίσω πίσω να συνεχίσω, όχι τόσο για να διευθετήσω μια υποχρέωση που δεν κατάφερα να ολοκληρώσω, όσο για να ζήσω τη συνέχεια της ιστορίας. Νομίζω ότι όταν γράφω είναι σαν να βλέπω σινεμά. Το απολαμβάνω.

Λένε πως μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου κάπου κρύβεται και ο συγγραφέας του. Εσείς, σε ποιο σημείο βρίσκεστε στο «Φιλί του Θεού»; Νομίζω ότι βρίσκομαι παντού. Επιστρατεύω ό,τι έχω ζήσει, ακούσει, δει κι αισθανθεί. Αλλά, πάνω απ’ όλα, με ιντριγκάρει η πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων και ζωών. Ο καθένας έχει το δικό του, μοναδικό, πλάνο ζωής, που πιθανότατα να μην το επέλεξε συνειδητά. Αυτό συχνά διασταυρώνεται και αντιπαρατίθεται σκληρά με τα αντίστοιχα άλλων ανθρώπων, δημιουργώντας ένα συγκρουσιακό περιβάλλον. Συχνά, τα κίνητρα και οι στόχοι κάποιου αποτελούν τη δική μας φυλακή ή τα εμπόδιά μας. Όλες αυτές οι σκέψεις μ’ ενεργοποίησαν στο να γράψω ένα από τα τελευταία κεφάλαια του βιβλίου, που νομίζω ότι δεν είναι αναμενόμενο, όπως, άλλωστε, και το τέλος του.

vivlio.jpg

Θα υπάρξει επόμενο; Κάνετε ήδη σκέψεις; Ναι, έχω ξεκινήσει να γράφω μια ιστορία, που μέρος της διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Το ξεκίνησα πριν από μερικούς μήνες, αλλά λόγω υποχρεώσεων σταμάτησα τη συγγραφή. Μέχρι, βέβαια, να με «καλέσει» η ηρωίδα μου με τέτοια ένταση, που να ξεχάσω οτιδήποτε άλλο συμβαίνει γύρω μου.

Ας κλείσουμε αυτήν τη συνέντευξη με μια ωραία, καλοκαιρινή εικόνα. Περιγράψτε μου την πρώτη που σας έρχεται στο μυαλό... Θάλασσα, παραλία, φίλοι, μουσική, ελευθερία. Κοινότοπο μεν, αλλά πλέον τόσο πολύτιμο.

Info: Το βιβλίο «Το Φιλί του Θεού» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Credits

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Άρης Ράμμος 

ΜΑΚΕ UP: Μαρία Παγωνάκη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2020