fbpixel

Search icon
Search
Η έκθεση "L'Or de Dior" στο Πεκίνο γιορτάζει τις καλλιτεχνικές δημιουργίες του οίκου και τις σχέσεις Κίνας-Γαλλίας
ARTS & CULTURE

Η έκθεση "L'Or de Dior" στο Πεκίνο γιορτάζει τις καλλιτεχνικές δημιουργίες του οίκου και τις σχέσεις Κίνας-Γαλλίας

Mια πολυαισθητηριακή εμπειρία με 15 θεματικές αίθουσες, είναι ανοιχτή για το κοινό, δωρεάν, έως τις 29 Σεπτεμβρίου


Η τελευταία έκθεση του οίκου Dior στο Πεκίνο διαπνέεται από μια λαμπερή «χρυσή αύρα». Η αναδρομική έκθεση, που πραγματοποιείται στο Guardian Art Center κοντά στην Απαγορευμένη Πόλη, συγκεντρώνει αρχειακά κομμάτια μόδας και έργα τέχνης που υμνούν το χρώμα, την παραδοσιακή χειροτεχνία και την έννοια του χρυσού μέσα από το πρίσμα της μόδας, της τέχνης και του πολιτισμού.

dior-WcUvZ.jpg

«Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που θέλω να βιώσει κάθε επισκέπτης, να τον κάνω να ονειρευτεί. Ο Dior είναι ένας οίκος ονείρων. Είναι αλήθεια από την πλευρά της μόδας, είναι αλήθεια από την πλευρά των αρωμάτων», δήλωσε η Véronique Courtois, διευθύνουσα σύμβουλος του Parfums Christian Dior. «Η φιλοδοξία μου θα ήταν να διευρύνω την ομάδα των ονειροπόλων στον κόσμο και να φέρω αυτή την επιθυμία σε κάθε γωνιά του κόσμου».

dior1.jpg

Η έκθεση, η οποία αποτελεί επίσης έναν εορτασμό για τα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Κίνας-Γαλλίας, αποτελεί επίσημα μέρος του Φεστιβάλ «Croisements 60», μιας καλλιτεχνικής και πολιτιστικής γιορτής που περιλαμβάνει περισσότερες από 400 εκδηλώσεις σε 31 κινεζικές πόλεις από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο. «Έχουμε πολλά κοινά με την Κίνα και ένα από αυτά είναι ένα μοναδικό χρώμα, το οποίο είναι το χρυσό. Όταν σκέφτεσαι την Κίνα, βλέπεις λίγο κόκκινο, αλλά βλέπεις και πολύ χρυσό», εξήγησε η Courtois. «Για τον Dior, το χρυσό είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα χρώμα, είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του οίκου».

diorr-zMr5T.jpg

Παρουσιάζοντας έργα 14 σύγχρονων Κινέζων καλλιτεχνών, ορισμένα από τα οποία ήταν παραγγελίες του Dior κατά τη διάρκεια πολλών χρόνων, η έκθεση αυτή συμβάλλει επίσης στο να φωτιστεί η πρωτοποριακή πλευρά της κινεζικής κουλτούρας, σημείωσε η Véronique. Η προσεκτικά επιμελημένη σύνθεση περιλαμβάνει ένα καλό μείγμα ανερχόμενων και αναγνωρισμένων καλλιτεχνών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Bao Yang, Liu Wa, Chen Ke, Han Duyi, Lin Tianmiao, Liu Fujie, Liu Jianhua, Wang Yuyang, Zhang Ding, Zheng Guogu, Ai Jing, Hong Hao, Ma Qiusha και Shen Wei.

Ένας πίνακας σε γραφικό στιλ της Κινέζας καλλιτέχνιδας Chen Ke, με τίτλο “Mr. Dior and Models”, καλωσορίζει τους επισκέπτες στην έκθεση, η οποία ξεκινά με μια βιτρίνα με αξιοπερίεργα αντικείμενα που αναδεικνύουν τον ανεξίτηλο δεσμό του γαλλικού οίκου με το χρυσό σε όλες τις μορφές.

5-fhh4k.jpg

Μινιατούρες New Look φορέματα, επιχρυσωμένα κοσμήματα - συμπεριλαμβανομένου ενός κομματιού που φορούσε η Charlize Theron για την πρώτη καμπάνια J'adore το 2006 - και πολλές εκδοχές του μπουκαλιού J'adore συνθέτουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της πεμπτουσίας του στιλ Dior. Το οσφρητικό ταξίδι της έκθεσης ξεκινά επίσημα με τον «Κόσμο των λουλουδιών», όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την ομορφιά των λουλουδιών μυρίζοντας πέντε floral-scented diffusers που βρίσκονται μέσα σε έναν ανθόκηπο στολισμένο με χιλιάδες χάρτινα λουλούδια.

5-1YgUf.jpg

Το επόμενο δωμάτιο, που παρουσιάζει την τελευταία καμπάνια της Rihanna για το J'adore απαθανατισμένη από τον φακό του Steven Klein, δείχνει την τραγουδίστρια, επιχειρηματία και fashion icon να κυκλοφορεί μέσα στις χρυσοποίκιλτες αίθουσες του Château de Versailles σαν βασίλισσα σε κάστρο, πριν προφέρει την ατάκα: «Τα όνειρά σας... κάντε τα πραγματικότητα». Ως το νέο πρόσωπο του J'adore, το πρώτο μετά από 20 και πλέον χρόνια, η Courtois δήλωσε ότι η εμβληματική παρουσία της Rihanna θα δώσει νέα ενέργεια στο άρωμα που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1999. «Πρέπει να ικανοποιείς κάθε γενιά, κάθε άνθρωπο, κάθε χώρα και είναι αναμφισβήτητη αλήθεια ότι η Rihanna είναι γνωστή σε κάθε μέρος του κόσμου. Είναι δυνατή, είναι ελεύθερη, είναι εξαιρετικά υποστηρικτική της γυναικείας ενδυνάμωσης και φέρνει γνήσια ενέργεια», δήλωσε η Courtois.

dior.jpg

Άλλα σημαντικά σημεία της έκθεσης είναι η «Gallery του Christian Dior», η οποία περιλαμβάνει ένα δωμάτιο γεμάτο μοναδικά έργα τέχνης που όλα εξυμνούν την ομορφιά του χρυσού, καθώς και τέσσερα δωμάτια με πρωτότυπα έργα τέχνης που έχουν παραγγελθεί από τον Dior και έχουν ως στόχο να διευρύνουν το λεξικό του οίκου με την ομορφιά του χρυσού. Περιλαμβάνουν το «The Illuminated Object», που δημιούργησε ο Liu Jianhua το 2012, το οποίο αναδιαμορφώνει το μπουκάλι J'adore σε περισσότερες από 2.000 κεραμικές σταγόνες που κρέμονται από τον ουρανό, ένα έργο του 2012 με τίτλο "Procedure" του Lin Tianmiao που ερμηνεύει τη σαγηνευτική χορογραφία των χειρονομιών του savoir-faire, μια ψηφιακή τοιχογραφία με τίτλο "A Dream of Gold and Flowers" του Refik Anadol και μια καθηλωτική εγκατάσταση σχεδιασμένη από την Élise Morin.

Info: Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν κράτηση στο πρόγραμμα WeChat Mini Program του Dior.