fbpixel

Search icon
Search
Η αρχιτέκτονας Ναταλία Κοκοσαλάκη μας ξεναγεί σε μια κομψή, εξοχική κατοικία με απόλυτο σεβασμό στην κρητική γη, αρχιτεκτονική και κουλτούρα
MAGAZINE

Η αρχιτέκτονας Ναταλία Κοκοσαλάκη μας ξεναγεί σε μια κομψή, εξοχική κατοικία με απόλυτο σεβασμό στην κρητική γη, αρχιτεκτονική και κουλτούρα

The core of nature: Η φύση ξεδιπλώνεται μπροστά μας


Tα Ρούστικα απλώνονται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, στις κορυφές των λόφων, κρυμμένα στους ελαιώνες και την πυκνή βλάστηση. Σε αυτόν τον αρχέγονο τόπο, 500 μέτρα από το χωριό, ένα ζευγάρι Γάλλων αποφάσισε να στεγάσει τη μεγάλη οικογένειά του σ’ ένα αμιγώς κρητικό περιβάλλον, για ν’ απολαμβάνουν τα καλοκαίρια τους σ’ ένα μέρος όπου οι παραδόσεις κρατούν στη δοκιμασία του χρόνου.

kokosalakiarchitecture-5.jpg

Όταν το αρχιτεκτονικό γραφείο Kokosalaki Architecture ανέλαβε να οργανώσει τους χώρους και τις ανάγκες της οικογένειας, έγραψε ένα σύντομο κείμενο, σαν να ήταν η πρώτη σελίδα ενός μυθιστορήματος, με μια τυπική καλοκαιρινή μέρα σε αυτό το μυθοπλαστικό κρητικό σπίτι και το αγροτικό του περιβάλλον. Περιγράφοντας τους διάφορους χώρους του και τον μεγάλο κήπο, εξελίχθηκε ως κύρια ιδέα να υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού του σπιτιού. Καθώς η κρητική ζωή είναι στενά συνδεδεμένη με τη γη, την ύπαιθρο και τα ελαιόδεντρα, στόχο αποτέλεσε να διατηρηθεί αυτή η σύνδεση και κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού. Το αρχιτεκτονικό σύνολο της υπάρχουσας κατοικίας διασπάται σε τρεις επιμέρους όγκους. Οι δύο είναι διώροφοι και ο ένας ισόγειος. 

kokosalakiarchitecture-7.jpg
kokosalakiarchitecture-extra16.jpg

Οι πρώτοι εξωτερικά φαίνονται ως ένα ενιαίο σύνολο, παρόλο που έχουν διαφορετική επένδυση υλικών, ενώ συνδέονται μεταξύ τους μέσω μιας εσωτερικής αυλής - χαρακτηριστικό στοιχείο της παραδοσιακής, κρητικής αρχιτεκτονικής. Αυτή αποτελεί τον πυρήνα της κατοικίας, ενώ μέσω μιας εξωτερικής σκάλας και μιας εξωτερικής γέφυρας συνδέονται οι δύο όγκοι οριζόντια και κατακόρυφα. Η μεγάλη τοξωτή είσοδος με τα γιγάντια πελέκια, που οδηγεί στην εσωτερική αυλή, αναβιώνει τις μνήμες των Ενετών, που άφησαν το αποτύπωμά τους στο νησί. Οι χοντροί πέτρινοι τοίχοι, που είναι χτισμένοι σε διαφορετικά επίπεδα, δημιουργούν σκάλες, βεράντες, υπαίθριο ντους και χώρους καθιστικού. 

kokosalakiarchitecture-9.jpg
kokosalakiarchitecture-12.jpg


Η καθαρότητα των γραμμών, οι σύγχρονες μέθοδοι κατασκευής με τοπικά υλικά -η παραδοσιακή ώχρα αναμειγνύεται με σοβά- και οι προσεγμένες λεπτομέρειες -σύγχρονα ξύλινα κουφώματα, κρυφό σύστημα υδρορροής, κολυμβητική δεξαμενή με υπερχείλιση κ.ά. δίνουν τον τόνο του εξωτερικού και του εσωτερικού του σπιτιού. Ο ξενώνας αποτελεί ξεχωριστό κτίσμα, παρόλο που ενώνεται με τους υπόλοιπους όγκους μέσω ενός σημείου, ώστε να δημιουργείται ένα εντυπωσιακό πέρασμα στην κεντρική αυλή. Στόχος της αρχιτεκτονικής ομάδας ήταν να δημιουργήσει μια τυπική κρητική κατοικία, απλά φτιαγμένη, σχεδόν εξολοκλήρου από το ντόπιο δυναμικό και πολύ ξεχωριστή.

kokosalakiarchitecture-extra17.jpg
kokosalakiarchitecture-extra14.jpg
Συνδυάζοντας αυτά τα χαρακτηριστικά με τη σύγχρονη προσέγγιση και διεξοδική μελέτη της τοπογραφίας, τοποθέτησαν μια μοναδική κατοικία στο τοπίο, σαν το κτίριο να ήταν πάντα εκεί…

Αbout

5-bXLNF.jpg

Η Ναταλία Κοκοσαλάκη ζει κι εργάζεται στην Ελλάδα ως εγγεγραμμένος αρχιτέκτονας τα τελευταία 11 χρόνια, με σημαντική ιστορία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ιδιωτικών έργων. Έχει ισχυρή διεθνή εμπειρία, καθώς εκπαιδεύτηκε κι εργάστηκε στο Λονδίνο, την Ολλανδία και τη Βαρκελώνη. Αποφοίτησε από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Bartlett, UCL, όπου το έργο της βραβεύτηκε μ’ έπαινο στον σχεδιασμό από τον Sir Peter Cook. Στη συνέχεια, απέκτησε πιστοποιητικό ανακαίνισης κι αναπαλαίωσης από το TUDelft στην Ολλανδία και μεταπτυχιακό M. Arch στον βιώσιμο περιβαλλοντικό σχεδιασμό από τη Σχολή Architectural Association στο Λονδίνο. Συνεργάστηκε κι εργάστηκε για τα αρχιτεκτονικά γραφεία των Enrique Miralles Benedetta Tagliabue (2003-2004) στη Βαρκελώνη, Ellis Williams στο Λονδίνο (2005) και decaARCHITECTURE στην Αθήνα (2007-2010).


Φωτογραφία: Γιώργος Μεσσαριτάκης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2020