fbpixel

Search icon
Search
Η Αλεξάνδρα Λούτσου, CEO και founder των Polis Hammam-Polis Loutron μιλά για την ιστορία του πιο αναγνωρισμένου θεσσαλονικιώτικου χαμάμ
MAGAZINE

Η Αλεξάνδρα Λούτσου, CEO και founder των Polis Hammam-Polis Loutron μιλά για την ιστορία του πιο αναγνωρισμένου θεσσαλονικιώτικου χαμάμ

«Η καλή υγεία δεν είναι πολυτέλεια»


Το Polis Hammam της Θεσσαλονίκης υπήρξε από πάντα μια όαση χαλάρωσης, όπου το χαμάμ-θερμό λουτρό γνώριζε την ιεροτελεστία που του άξιζε και ο κάθε επισκέπτης απολάμβανε ένα ritual ασύγκριτης περιποίησης. Δε μας προκαλεί, λοιπόν, εντύπωση που η συνέχιση της ιστορίας του έλαβε σιγά σιγά χώρα και στην Αθήνα. Πίσω από το υψηλό προφίλ του και την άρτια σχεδιασμένη, πολίτικη προσέγγιση του χαμάμ, βρίσκεται η οραματίστριά του, Αλεξάνδρα Λούτσου, η οποία μοιράζεται μαζί μας τα πάντα για την έμπνευση και την εξέλιξη της ιδέας της, που μας έφερε κοντά σε μια παράδοση, τόσο συνδεδεμένη με εμάς.

Μιλήστε μας για αυτήν την αρχή, για τη φιλοσοφία που σας οδήγησε στη δημιουργία των Polis Hammam-Polis Loutron. Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον τους; 

Μέσα από τον εξαγνισμό, την εξυγίανση, την απόλαυση και τα φυσικά υλικά που χρησιμοποιούνται, αναβιώνει η μακραίωνη παράδοση των λουτρών, με μοναδικό στόχο την προαγωγή της υγείας στον άνθρωπο. Όραμά μου είναι η λουτροθεραπεία, πέρα από τον θεραπευτικό της ρόλο, να αποτελέσει μέσο σωματικής, ψυχικής, πνευματικής και κοινωνικής ευεξίας, τα χαμάμ να γίνουν τόποι συνάντησης κι οι επισκέπτες τους να γνωρίσουν και να ζήσουν την ιστορία τους, τον πολιτισμό, τα ήθη και τις συνήθειες των λαών, με σκοπό τη διάδοση της λουτρικής ιδέας των αρχαίων Ελλήνων στο σήμερα.

polishammam-016-as.jpg

Υπήρξαν στιγμές που οι προκλήσεις σας έφεραν σε νέα μονοπάτια;

Καθημερινά αντιμετωπίζουμε πολλά και δύσκολα εμπόδια. Όσο αξεπέραστα κι αν φαίνονται κάποια, όταν υπάρχει συγκέντρωση στον τελικό στόχο-όραμα, σχεδιασμός, οργάνωση, μεγάλη αγάπη και πάθος σε αυτό που κάνεις, προνοητικότητα και καλή ομάδα με ενσυναίσθηση, οι προκλήσεις δεν είναι ποτέ ανυπέρβλητες.

Τολμήσατε να συστήσετε ξανά μια προσέγγιση της φροντίδας εμπνευσμένη από την αρχαιότητα. Και η απόφαση; 

Έπειτα από μεγάλη μελέτη της ιστορικής εξέλιξης της λουτροθεραπείας και των χειρομαλάξεων, από την αρχαιότητα έως σήμερα, τόλμησα και επιχείρησα τον επανασχεδιασμό της συνολικής ταυτότητας της εταιρίας και αναβίωσα την από αιώνων αγαπημένη συνήθεια, δημιουργώντας εκ νέου αποκλειστικά και μοναδικά πρωτόκολλα λουτροθεραπειών, χειρομαλάξεων, φροντίδας προσώπου και σώματος, με επιρροές από τα «βαλανεία», τις «θέρμες» και το «λούσμα», με όραμα να τα προσφέρουμε σε όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει την εμπειρία στα Polis Hammam-Polis Loutron;

Πρόκειται για ένα αυθεντικό παραδοσιακό χαμάμ-θερμό λουτρό, που σε «ταξιδεύει» στο παρελθόν, προσαρμοσμένο με ασφάλεια σε όλες τις ανέσεις και παροχές του σήμερα. Σκοπός του είναι να μυήσει τους επισκέπτες του στην ιδέα της λουτροθεραπείας ως μίας φιλοσοφίας ζωής, για την καλύτερη ψυχική, πνευματική και σωματική υγεία. Εδώ η περιποίηση του σώματος και η ψυχική ξεκούραση είναι προτεραιότητα, μαζί με την καθαριότητα, την ασφάλεια, τον επαγγελματισμό και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες του.

polishammam-011-as.jpg

Για αυτήν την πρωτοβουλία σας έχετε βραβευθεί από διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η αναγνώριση που συνεχώς λαμβάνετε; 

Πράγματι, για δύο συναπτά έτη βραβευτήκαμε ως το καλύτερο χαμάμ της Ευρώπης από τον διεθνή οργανισμό “Luxury Τravel Guide”. Το 2019, επίσης, κερδίσαμε την πρώτη παγκόσμια διάκριση “Traveler' Choice” από το “Trip Advisor”, ένα βραβείο που το λαμβάνει ένα μικρό ποσοστό επιχειρήσεων, και συγκεκριμένα, μόλις το 10% παγκοσμίως! Η μεγάλη αυτή αναγνώριση αφορά σε τεράστιες ξενοδοχειακές αλυσίδες, SPA, εστιατόρια, χώρους αναψυχής, αρχαιολογικούς χώρους, και άλλες επιχειρήσεις εστίασης, κ.λπ., που αποδεικνύουν το απόλυτο αριστείο φιλοξενίας και υπηρεσιών. Η βράβευση αυτή, και μάλιστα τη στιγμή που ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων τουρισμού σε όλο τον κόσμο είναι τεράστιος, με κάνει να νιώθω ότι το πάθος μου για δημιουργία, η αγάπη μου για τη φροντίδα των ανθρώπων και οι υπηρεσίες μας, σε συνδυασμό με το εξαιρετικά εκπαιδευμένο προσωπικό μας, αναγνωρίστηκε από τις δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων, που μας επέλεξαν.

Ας μιλήσουμε τώρα λίγο για τα οφέλη του χαμάμ… 

Προσφέρει αποτοξίνωση, καθαριότητα, χαλάρωση, ευεξία, χαρίζει ισορροπία σε νου και σώμα, διώχνοντας το άγχος, την κούραση, το στρες. Διεγείρει τη ροή του αίματος, διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία, δυναμώνει το αναπνευστικό και κυκλοφορικό σύστημα, χαλαρώνει κι ανακουφίζει μυς και αρθρώσεις, αρθρίτιδες-ρευματισμούς, ακαμψίες. Βοηθάει σε κρυολογήματα, αλλεργίες, ξηροδερμίες, κυτταρίτιδα αλλά και στην απώλεια βάρους. Χαρίζει ένα απαλό, λείο, υγιές και αναζωογονημένο δέρμα. Αποκαθιστά την ψυχική και φυσική αρμονία. Είναι ο ιδανικός τρόπος βελτίωσης της υγείας και ομορφιάς.

Πρόκειται, δηλαδή, για πολυτέλεια; 

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι σήμερα υιοθετούν μία πιο ολιστική προσέγγιση για την προσωπική τους ευημερία, αναζητώντας την ανακούφιση από το άγχος, την ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής τους υγείας, με απώτερο σκοπό την αυτοβελτίωση. Το να εξασφαλίσει κάποιος καλύτερη υγεία δεν είναι πολυτέλεια.

esoterikoy-khoroy-polis-hammam-1.jpg

Από τις εμπειρίες λουτρικής περιποίησης και τις υπηρεσίες σας, ποια είναι αυτή που ξεχωρίζετε;

Θα πω το «Ηράκλειο Λουτρό». Ο επισκέπτης βιώνει την απόλυτη εμπειρία της τελετουργίας μιας ολοκληρωμένης περιποίησης, που έρχεται από τα βάθη των αιώνων, συνδυάζοντας τη θερμότητα, το νερό, τις ειδικές πιέσεις και διατάσεις σε όλο το σώμα μαζί με τη λουτρική περιποίηση.

Η πανδημία πρέπει να δημιουργεί ανησυχία σε κάποιον που θέλει να το δοκιμάσει; 

Όχι, γιατί στους χώρους μας ακολουθούμε και λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, καθώς και ειδικά πρωτόκολλα για την εφαρμογή ορθών πρακτικών ατομικής υγιεινής για εργαζόμενους και επισκέπτες, σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ και με τους υφιστάμενους νόμους της Πολιτείας.

Στο μέλλον, τι νέο θα δούμε από εσάς;

Αυτό που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η είσοδος της φιλοσοφίας και των πρακτικών της εταιρίας μας (παρέχουμε υπηρεσίες όπως στρατηγικό πλάνο ενεργειών, σχεδιασμό και μελέτη κατασκευής των χώρων Χαμάμ-Λουτρό, εκπαίδευση προσωπικού και management consulting) με συνεργασίες στον ξενοδοχειακό χώρο των spa. Ήδη ξεκίνησε η σύμπραξή μας με το Hotel Senia Suites & Apartments στη Νάουσα της Πάρου, όπου μέσα στο 2022 θα δημιουργηθεί ένα πρότυπο χαμάμ-λουτρό.

Info 

• Αυλητών 6-8, Ψυρρή, τηλ. 210 7002617 • Κωνσταντίνου Καραμανλή 40Α, Καλαμαριά, τηλ. 2311 320059

• Μοναστηρίου 16, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 596800 • Polis Hammam-Polis Loutron, www.polis-hammam.gr

Φωτογραφίες: Έκτορας Νικολάκης, pov studio

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ 2022