fbpixel

Search icon
Search
Home Alone: Oι απόλυτες προτάσεις επιβίωσης για τις φετινές γιορτές
LIFE & CAREER

Home Alone: Oι απόλυτες προτάσεις επιβίωσης για τις φετινές γιορτές

Βρείτε τρόπους για να αξιοποιήσετε ευχάριστα τον χρόνο σας εάν μείνετε μόνοι στο σπίτι


Όλοι έχουμε αποδεχτεί την ιδέα ότι οι φετινές γιορτές θα είναι εντελώς διαφορετικές από παλαιότερα έτη, λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που έχουν εφαρμοστεί το τελευταίο διάστημα. Μπορεί οι μεγάλες και πολύβουες συγκεντρώσεις σε σπίτια να καθυστερήσουν κάμποσο καιρό. Βέβαια μην ξεχνάτε ότι μέσω των δεκάδων διαδικτυακών πλατφορμών, έχετε τη δυνατότητα να συναντηθείτε με τους αγαπημένους σας. Ωστόσο, ακόμη και αν περάσετε μόνοι σας τις γιορτινές μέρες υπάρχουν πολλοί τρόποι να αξιοποιήσετε τον χρόνο σας και να απολαύσετε τη «μοναξιά» σας.

Συνεχίστε να διαβάζετε και ανακαλύψτε ιδέες για να περάσετε όμορφα στις φετινές γιορτές ακόμα και αν είστε home alone!

Περισσότερος χρόνος για self-care

home-alone.jpg
Image source: @emilisindlev

Εκμεταλλευτείτε το spare time σας, αφιερώνοντας χρόνο αποκλειστικά και μόνο σε εσάς. Δημιουργήστε DIY θεραπείες όπως ένα sugar scrub χειλιών, μια ενυδατική face mask ή μάσκα επανόρθωσης μαλλιών. Μια άλλη πρόταση είναι να αρχίσετε να εντάσσετε το διαλογισμό στη ζωή σας. Μέσω αυτού εκπαιδεύετε το μυαλό σας να εστιάζει και να ανακατευθύνει τις σκέψεις σας. Επιπλέον, μαθαίνετε να ελέγχετε το άγχος σας, να ενισχύσετε την αυτογνωσία σας αλλά και να βελτιώσετε τον ύπνο σας. Ακόμη και αν νιώθετε ότι δεν έχετε χρόνο, μπορείτε να βρείτε δεκάδες podcasts που διαρκούν ακόμη και 3 λεπτά.

Αφιερώστε χρόνο για την πνευματική σας διαύγεια

home-alone-2.jpg

Ίσως είναι και το πιο προφανές tip. Το να βυθιστείτε σ' ένα βιβλίο σίγουρα μόνο καλό μπορεί να κάνει στην ψυχολογία σας. Αν πρόκειται για κάποιο βιβλίο αυτοβελτίωσης θα δώσετε την ευκαιρία στον εαυτό σας να αλλάξει το mindset του για διάφορες καταστάσεις που ίσως προσέγγιζε με διαφορετικό τρόπο στην καθημερινότητα του και πιθανώς του δημιουργούσαν άγχος. Αν επιλέξετε κάποιο φιλοσοφικό, ιστορικό ή σχετικό με άλλη επιστήμη βιβλίο θα μπορέσετε να διευρύνετε τους πνευματικούς σας ορίζοντες. Ακόμη και ένα μυθιστόρημα μπορεί να σας αποφορτίσει και να σας μεταφέρει σε έναν άλλο κόσμο.

Ξεκινήστε journaling

home-alone-3.jpg

To journaling είναι μία διαδικασία μέσω της οποίας βλέπετε την εξέλιξη του εαυτού σας. Σας βοηθάει να αντιμετωπίσετε κάθε είδους κατάσταση από καθαρά αντικειμενική σκοπιά, ακόμη και τα ίδια σας τα συναισθήματα. Επιπλέον, είναι ικανό να ξεκλειδώσει τη δημιουργικότητά σας και να σας φέρει ακόμη πιο κοντά με τον εαυτό σας. Είναι κατάλληλο για να αυξήσει την παραγωγικότητά σας και να καταστείλει τα αυξημένα επίπεδα άγχους. Για να μπορέσετε να δείτε διαφορά θα χρειαστεί να καταγράφετε συστηματικά τις σκέψεις σας. Αυτό, λοιπόν, που μπορείτε να κάνετε είναι να θεσπίσετε μια συγκεκριμένη ώρα μέσα στην ημέρα για να μην το ξεχνάτε. Οι περισσότεροι επιλέγουν το βράδυ προτού κοιμηθούν ή το πρωί μαζί με μια κούπα καφέ.

Μαγειρέψτε νέα φαγητά ή δημιουργήστε τα πιάτα που λατρεύατε ως παιδί

home-alone-4.jpg

Με τον ίδιο τρόπο που σκεφτόμαστε τη φροντίδα των αγαπημένων μας προσώπων τις γιορτινές μέρες, πρέπει να αντιμετωπίζουμε και τον ίδιο μας τον εαυτό. Ακόμη και αν είστε μόνοι πειραματιστείτε στην κουζίνα σας. Αφιερώστε χρόνο να δημιουργήσετε μοναδικούς γευστικούς συνδυασμούς χριστουγεννιάτικων πιάτων και απολαύστε τα. Η ενασχόλησή σας θα αυξήσει τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητά σας.

Ενασχόληση με άσκηση

home-alone-5.jpg

Εκμεταλλευτείτε τις διακοπές ως μια ευκαιρία για να εστιάστε περισσότερο στη σωματική άσκηση. Σίγουρα η καλύτερη επιλογή των ημερών είναι τα cozy ρούχα και οι ζεστοί χώροι. Ωστόσο, το σώμα μας χρειάζεται και ένα boost για να μπορούμε να έχουμε ενέργεια όλη τη μέρα ενέργεια. Δοκιμάστε yoga, ασκήσεις κοιλιακών, ακόμη και χορό. Στο διαδίκτυο υπάρχει ευρεία ποικιλία με διάφορα προγράμματα σωματικής ενδυνάμωσης και εκτόνωσης. Η άσκηση δεν βοηθάει μόνο το σώμα μας, αλλά συμβάλλει και στην πνευματική υγεία μας και βελτιώνει τον ύπνο μας.

Δημιουργήστε joyful playlists

home-alone-6.jpg

Η μουσική έχει αποδειχθεί επιστημονικά, πως είναι ένας τρόπος για να ενισχύσουμε τη διάθεσή μας, χάρη στην απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη, που ρυθμίζει την ευχαρίστηση, και η σεροτονίνη, που συμβάλλει στην ευημερία και την ευτυχία.

Κεντρική φωτογραφία: Adeline Ma